নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
নেচনেল অথৰিটী ফৰ শ্বিপছ ৰিচাক্লিং হিচাপে পৰিচিত হ’ব জাহাজ সঞ্চালকালয়
জাহাজৰ যন্ত্রাংশ পুনর্ব্যৱহাৰ আইন, ২০১৯ৰ অধীনত ভাৰতত জাহাজ পুনৰ্ব্যৱহাৰ উদ্যোগ সৰ্বোচ্চ প্ৰাধিকাৰী হিচাপে দায়িত্ব অৰ্পণ জাহাজ সঞ্চালকালয়ক
গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত স্থাপন কৰা হ’ব ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰাধিকৰণৰ কাৰ্যালয়
15 OCT 2020 1:46PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে জাহাজৰ যন্ত্রাংশ পুনর্ব্যৱহাৰ আইন, ২০১৯ৰ ৩ নং ধাৰা অনুসৰি জাহাজ সঞ্চালকালয়ক নেচনেল অথৰিটী ফৰ ৰিচাইক্লিং শ্বিপছ হিচাপে ঘোষণা কৰিছে।
জাহাজৰ বিভিন্ন যন্ত্রাংশৰ পুনর্ব্যৱহাৰ সংক্রান্তীয় বিভিন্ন কাম-কাজৰ নিৰীক্ষণ আৰু সেইবোৰ পৰিচালনাৰ বাবে জাহাজ সঞ্চালকালয়ক দায়িত্ব দিয়া হয়৷ এই উদ্যোগৰ সুস্থিৰ উন্নয়ন আৰু পৰিৱেশ অনুকূল ব্যৱস্থাপনা, স্বাস্থ্যবিধি মানি চলাকে ধৰি বিভিন্ন বিষয়ত এই সংস্থাই নিৰীক্ষণ কৰিব৷ জাহাজ সঞ্চালকালয়ে জাহাজৰ যন্ত্রাংশ পুনর্ব্যৱহাৰ সংক্রান্তীয় উদ্যোগ তথা যিসসমূহ ৰাজ্যত এই উদ্যোগ গঢ়ি তোলা হ’ব, সেই ৰাজ্যসমূহ চৰকাৰে বিভিন্ন বিষয়ত প্ৰয়োজনীয় সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিব৷
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সামূদ্ৰিক সংস্থাৰ অধীনত হংকঙৰ জাহাজৰ যন্ত্রাংশ পুনর্ব্যৱহাৰৰ সম্পৰ্কীয় সন্মিলনত ভাৰতে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সামূদ্ৰিক সংস্থাৰ ভাৰতীয় প্ৰতিনিধিৰ দায়িত্ব জাহাজ সঞ্চালকালয়ে পালন কৰিব৷ গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰ নেচনেল অথৰিটি অৱ ৰিচাইক্লিঙৰ কাৰ্যালয় স্থাপন কৰা হ’ব৷ গুজৰাটৰ আলাঙত এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ জাহাজ ভঙা তথা যন্ত্রাংশ পুনর্ব্যৱহাৰ সংক্রান্তীয় য়ার্ড আছে, য’ত নতুন কাৰ্যালয়ৰ জৰিয়তে এই য়ার্ড উপকৃত হ’ব৷

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Directorate General of Shipping notified as National Authority for Ships Recycling
DG, Shipping designated as an apex authority under the Recycling of Ships Act, 2019 for the ship recycling industry of India
Office of National Authority will be set up in Gandhinagar,Gujarat
15 OCT 2020 1:46PM by PIB Delhi
Central Government has notified the Directorate General of Shipping as National Authority for Recycling of Ships under the section 3 of the Recycling of Ships Act, 2019.
As an apex body, DG Shipping is authorized to administer, supervise and monitor all activities relating to Ship Recycling. DG Shipping will look after the sustainable development of the Ship Recycling industry, monitoring the compliance to environment-friendly norms and safety and health measures for the stakeholders working in the ship recycling industry. DG Shipping will be the final authority for the various approvals required by the Ship-Recycling yard owners and State Governments.
Under Ship Recycling Act, 2019, India has acceded to Hong Kong Convention for Ship Recycling under International Maritime Organization (IMO). DG Shipping is a representative of India in IMO and all the conventions of IMO are being enforced by DG Shipping.
National Authority of Ship Recycling will be set up in Gandhinagar, Gujarat. The location of the office will benefit the Ship Recycling yard owners situated in Alang, Gujarat which is home of Asia’s largest ship breaking and ship recycling industry in the world.