ৰেল মন্ত্ৰালয়
ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰ জৰিয়তে সৰু আৰু পথৰ কাষৰ ষ্টেচনত ‘গুডছ শ্বেডৰ বাবে বিকাশ নীতি জাৰি ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ৰ
এই নীতিৰ জৰিয়তে গুডছ শ্বেডৰ সুবিধাসমূহৰ স্থাপন আৰু কাৰ্যক্ষম অৱস্থাত গুডছ শ্বেডসমূহৰ বিকাশ কৰাৰ অনুমতি প্ৰদানৰ জৰিয়তে টাৰ্মিনেলৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্য
15 OCT 2020 5:01PM by PIB Guwahati
ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ে ব্যাপক হাৰত ৰে’ল ষ্টেচনসমূহত নতুন গুডছ শ্বেডৰ সুবিধাৰ স্থাপন কৰা আৰু কাৰ্যক্ষম অৱস্থাত থকা গুডছ শ্বেডৰ (সম্পদৰ অভাৱৰ বাবে যিসমূহ শ্বেডৰ বিকাশ কৰাৰ বাবে ৰে’লৱে অসমৰ্থ)ৰ বিকশিত কৰি ব্যক্তি অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে টাৰ্মিনেলৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্য লৈ ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰ জৰিয়তে সৰু আৰু পথৰ কাষত থকা ষ্টেচনসমূহত গুডছ শ্বেডৰ বিকাশৰ এক নীতি জাৰি কৰিছে৷
এই নীতিৰ বৈশিষ্ট্যসমূহ হৈছেঃ
- ব্যক্তিগত পাৰ্টীৰ সামগ্ৰী বোজাই কৰা, সামগ্ৰীৰ উঠোৱা/নমোৱাৰ সুবিধা, মজদুৰৰ বাবে সুবিধা(জিৰণি ঘৰ, খোৱা পানী, স্নানাগাৰৰ সুবিধা), সংযোগী পথকে ধৰি আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়ন কৰা হ’ব৷
- প্ৰস্তাৱিত সুবিধাৰ বাবে সকলো বিকাশমূলক কাম-কাজ ৰে’লৱেৰ স্বীকৃতি ডিজাইন অনুসৰি হ’ব আৰু স্বীকৃত ৰে’লৱে মানদণ্ড আৰু বৈশিষ্ট্যৰ ভিত্তিত ইয়াৰ নিৰ্মাণ হ’ব৷
- ৰে’লৱেৰ নিৰ্মাণৰ বাবে বিভিন্ন বিভাগৰ কোনো বিভাগীয় বা অন্য শুল্ক লোৱা নহয়৷
- ব্যক্তিগত পাৰ্টীৰ দ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰা সুবিধাসমূহৰ ব্যৱহাৰত সাধাৰণ ব্যৱহাৰকাৰীৰ সুবিধা হিচাপে কৰা হ’ব আৰু অন্যান্য গ্ৰাহকসকলৰ অহা-যোৱাত কোনো অগ্ৰাধিকাৰ নাথাকে৷
- চুক্তিৰ সময়ত গঢ়ি তোলা সম্পত্তি আৰু সুবিধাসমূহৰ সংৰক্ষণ ব্যক্তিগত পাৰ্টীয়ে কৰিব লাগিব৷
- এই আঁচনিৰ অধীনত উৎসাহঃ টাৰ্মিনেল মাচুল(টিচি) আৰু টাৰ্মিনেল আহৰণ মাচুল(টিএচি), যি বিষয়েই নহওক কিয়, কাম সম্পূৰ্ণ কৰাৰ তাৰিখৰ পৰা পাঁচ বছৰৰ বাবে গুডছ শ্বেডত সকলো ভাগ-বতৰা কৰিব৷য
- কম পৰিমাণৰ শ্বেয়াৰ (টিচি/টিএচি) দাবী কৰা পাৰ্টীক নিবিদাৰ জৰিয়তে বাছনি কৰা হ’ব৷
- পাৰ্টীৰ বাবে অতিৰিক্ত ৰাজহ-সৰু কেণ্টিন/চাহৰ দোকান, বিজ্ঞাপন আদি স্থাপন কৰাৰ বাবে মুকলি ঠাইৰ ব্যৱহাৰ কৰিব৷

Ministry of Railways
Ministry of Railways issues "Policy on Development of Goods-sheds"at small/road-side stations through Private Investment
The Policy aims at augmenting terminal capacity through private participation by allowing setting up of new goods-shed facilities and developing existing goods-sheds
15 OCT 2020 5:01PM by PIB Delhi
Aiming at augmenting terminal capacity through private participation by allowing setting up of new goods-shed facilities and developing existing goods-sheds (which Railways are unable to do due to lack of resources) at a larger number of stations, Ministry of Railways have issued a Policy on Development of Goods-sheds at small/road-side stations through Private Investment.
Salient features of the Policy are as under:-
• Private parties permitted to develop goods wharf, loading/unloading facilities, facilities for labour (resting space with shade, drinking water, bathing facilities, etc) approach road, covered shed and other related infrastructure. The facilities are to be created/developed by the private party through its own investment.
• All developments for the proposed facility will be as per approved Railway designs, and constructed to approved Railway standards and specifications.
• Railways shall not levy any departmental or any other charges for the construction.
• The facilities created by the private party shall be used as common user facility, and no preference or priority will be granted to the traffic of the party over the traffic of other customers.
• Responsibility for maintenance of assets and facilities created shall be vested with the party during the agreement period.
• Incentives under the scheme: Share in the Terminal Charges (TC) and Terminal Access Charges (TAC), as the case may be, for all the inward and outward traffic dealt at the goods-shed for five (05) years, from the date of completion of the work.
• The party seeking the least share (TC/TAC) shall be selected through competitive bidding, to be done At Divisional Level.
• Additional revenue for party through - utilization of available space for establishing small canteen/tea-shop, advertisements, etc.