সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ও.ই.সি.দি.গী ৱার্কিং গ্রুপকী জি.এল.পি.দা ভারতনা ভাইস-চিয়র ওইনা থৌ পুখ্রে
“ভারতনা জি.এল.পি.দা লুচিংবা অসিনা গ্লোবেল বিজিনেসশিংদা ঐখোয়গী ক্বালিতীগী সর্তিফিকেসন অসিবু চাউনা শকখঙবা ঙমহল্লি”: প্রোফেসর অশুতোশ শর্মা, চিয়রমেন-জি.এল.পি. ওথোরিতী অমসুং সেক্রেতরী, দি.এস.তি.
15 OCT 2020 12:58PM by PIB Imphal
ভারতকী জি.এল.পি. প্রোগ্রামনা লৌরিবা থৌদাং অসি শকখঙবা ওইনা ওর্গনাইজেসন ফোর ইকনোমিক কো-ওপরেসন এন্দ দিবেলপমেন্ত (ও.ই.সি.দি.)গী গুদ লেবোরেতরী প্রেক্তিস (জি.এল.পি.) ৱার্কিং গ্রুপকী ‘ভাইস-চিয়র’গী থৌ ভারতনা পুখ্রে।
গুদ লেবোরেতরী প্রেক্তিস (জি.এল.পি.) অসি ইন্দস্ত্রিএল কেমিকেলশিং, ফার্মাকোতিকেলশিং (মীওইবগী অমসুং বেতেরিনরী), এগ্রোকেমিকেলশিং, কোস্মেতিক্কী পোৎলমশিং, চান্নবা পোৎলমগী/মচীঞ্জাক্কী এদিতিবশিং, অমসুং মেদিকেল দিভাইজশিং অসিগুম্বা তোঙান তোঙানবা কেমিকেলশিং অসি খুদোংথিবা থোকহন্দে হায়বগী পুথোক্লিবা দেতা অদুদা রিগুলেতরী ওথওরিতীশিংনা থাজবা য়ানবা ওর্গনাইজেসন ফোর ইকনোমিক কো-ওপরেসন এন্দ দিবেলপমেন্ত (ও.ই.সি.দি.)না শেম্বা ক্বালিতী সিস্তেম অমনি।
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগনা (দি.এস.তি.)না এপ্রিল ২৪, ২০০২দা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দমগী অয়াবা য়াওরগা নেস্নেল জি.এল.পি. কম্পালাইন্স মোনিতরিং ওথোরিতী (এন.জি.সি.এম.এ.) লিংখৎখি।
এন.জি.সি.এম.এ. অসিনা জি.এল.পি.গী ও.ই.সি.দি. প্রিন্সিপলশিং অমসুং ও.ই.সি.দি. কাউন্সিলগী কাঙলোনশিংগা লোয়ননা মথক্তা পনখ্রিবা অনৌবা কেমিকেলশিংগী কেতগোরীশিংদা খুদোংথিদনবা স্তদী তৌরিবা তেস্ত ফেসিলিতীশিং (তি.এফ.শিং) দা জি.এল.পি. সর্তিফিকেৎ পীরিবা নেস্নেল বোদীনি। ২০০৪দা এন.জি.সি.এম.এ.না অহানবা জি.এল.পি. সর্তিফিকেৎ পীখিবা অসি মাই পাকপা ঙমনি।
কেমিকেলশিংগী হকচাংদা শোকহল্লোইদবা মওং অদু স্তদীশিং অমসুং দেতাগী খুত্থাংদা খঙদোকপা মথৌ তাই, হায়রিবা অসি মরী লৈনবা লৈবাক অসিগী রিগুলেতরশিংনা কেমিকেলশিং অসিনা
মার্চ ২, ২০১১দা, ভারতনা ও.ই.সি.দি.গী ম্যুচ্যুএল এসেপ্তেন্স ওফ দেতা (এম.এ.দি.) মপুং ফানা ঙাক্না চৎপা ঙমখি, মসি ইতিহাসিক ওইবা থৌদোক অমনি। এম.এ.দি. স্তেতসনা মালেম পুম্বদা মখোয়দা থাজবা অমসুং অয়াবা পীবা চাউনা হেনগৎহন্দুনা ভারতকী নন-ক্লিনিকেল সেফতী দেতা অসি মালেম পুম্বদা শকখঙহনখি। মসিনা ভারতকী জি.এল.পি. তি.এফ.শিংগী মশানা মশাবু থাজবা অদু হেনগৎহনবা খক নত্তনা ললোন-ইতিক তৌবদা লৈরিবা তেক্নিকেলগী ওইবা অপনবশিংসু লাউথোকপা ঙম্লি। ইন্সপেক্তরশিং মপুং ফানা ত্রেনিং পীবা অমসুং ভারতকী তি.এফ.শিং অসিবু এন.জি.সি.এম.এ.গী গ্রাউন্দ তিমনা অনৌবা ল,শিংদা কেপাসিতী বিল্দিং মখা তানা তৌরিবা অসিনা মরম ওইরগা হৌগৎলক্লিবা ভারতকী তি.এফ.শিংনা মালেমগী থাকশিং য়ৌবা ঙমহল্লি।
ভারতকী জি.এল.পি. তি.এফ.শিংগী থবক থৌরমশিংগী স্পেক্ত্রম অসি য়াম্না চাউই, মসিদা কেমিকেলশিং/তেস্ত আইতেমশিংগী মখল নিপান (৮) অমসুং এক্সপর্তাইসকী লম মাপল (৯) য়াওরি। নেস্নেল জি.এল.পি. প্রোগ্রামনা লৈবাক অসিগী জি.এল.পি. তি.এফ.শিংগী নেৎৱার্ক অমা শেম্বদা মতেং পাংবা খক নত্তনা য়াম্না কম্পিতেন্ত ওইবা হ্যুমেন রিসোর্সশিংগী অচৌবা ক্বাতম অমা শেম্বসু ঙমহনখ্রে।
প্রোফ. অশুতোশ শর্মা, চিয়রমেন-জি.এল.পি. ওথোরিতী এন্দ সেক্রেতরী দি.এস.তি.না হায় “জি.এল.পি.দা ভারতনা লুচিংবা অসিনা মালেমগী ললো ইতিক্কী োইনা ঐখোয়গী ক্বালিতী সর্তিফিকেসন্দা অচৌবা মশক তাকপা অমা ওইহল্লি। মসিনা মালেমগী থাক্তা পুখৎনবা তঙাইফনা শেম শাগদবা আত্মানির্ভতাগা শম্ননবা লিঙ্ক অমসুনি”।
ও.ই.সি.দি.না ইন্দিয়ন জি.এল.পি. প্রোগ্রামগী থৌদাং অদু মশকখংই অমসুং দা. এক্তা কাপুর সাইন্তিস্ত ই., এন.জি.সি.এম.এ., দি.এস.তি., অসি ২০২১ অমসুং ২০২২গী ও.ই.সি.দি. ৱার্কিং গ্রুপ ওন জি.এল.পি.গী ভাইস চিয়রমেন ওইনা খনখ্রে। লৈবাক অসিদা জি.এল.পি.দা মখাতান কেপসিতী বিল্দিংগী সরকারনা লৌরিবা থৌদাং অমসুং মীয়েং চংলিবা অসিগা লোয়ননা ভারত অসি মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনবা মাংলোমদা চংশিল্লি।

Ministry of Science & Technology
India designated Vice-Chair of OECD Working Group on GLP
“India's leadership in GLP brings a greater recognition of our certification of quality for global businesses”: Prof. Ashutosh Sharma, Chairman-GLP Authority & Secretary, DST
15 OCT 2020 12:58PM by PIB Delhi
India has been designated the ‘Vice-Chair’ of Good Laboratory Practice (GLP) Working Group of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), recognising the contribution of the Indian GLP programme.
Good Laboratory Practice (GLP) is a quality system, which has been evolved by Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) to ensure that safety data generated on various chemicals like industrial chemicals, pharmaceuticals (Human and Veterinary), agrochemicals, cosmetic products, food/ feed additives, and medical devices, etc., can be relied upon by regulatory authorities.
The Department of Science and Technology (DST), Government of India, established the National GLP Compliance Monitoring Authority (NGCMA) with the approval of the Union Cabinet on April 24, 2002.
NGCMA is the National body which grants GLP certification to test facilities (TFs) conducting safety studies on new chemicals of the above-mentioned categories in accordance with OECD Principles of GLP and OECD Council norms. The Grant of the first GLP certificate by NGCMA in 2004 was a milestone.
The non-hazardous nature of chemicals needs to be established through studies and data, which is examined by the regulators of the concerned countries to certify that the use of these chemicals does not pose any hazards to human health and the environment.
On March 3, 2011, India became full adherent to the Mutual Acceptance of Data (MAD) in the OECD, which was a historical event. The MAD status has given global recognition to India’s non-clinical safety data by tremendously augmenting its credibility and acceptability across the globe. This has not only boosted the confidence of Indian GLP TFs but also led to removal of technical barriers to trade. The dedicated training of the inspectors and continued capacity building of Indian TFs in emerging areas by the ground team of NGCMA has resulted in upgrading Indian TFs to meet international standards.
The spectrum of activities of Indian GLP TFs is wide, involving eight (8) types of chemicals/test items and nine (9) areas of expertise. The National GLP program has not only helped to build a network of GLP TFs in the country but also created a huge quantum of highly competent human resources.
Prof. Ashutosh Sharma, Chairman-GLP Authority & Secretary, DST commented, “India's leadership in GLP brings a greater recognition of our certification of quality for global businesses. This is also a link in the chain to Atamnirbharta, which is to have structures and processes that are adhered to global standards.”
The OECD has acknowledged the contribution of the Indian GLP program and designated Dr. Ekta Kapoor, Scientist E, NGCMA, DST, as the Vice-Chair of the OECD Working Group on GLP for 2021 and 2022. With continued Government commitment and emphasis on further capacity building on GLP in the country, India is destined to be a global leader.