Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
MSME Ministry introduces Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML) strengthening its Single Window System Portal ‘Champions’ to assist MSMEs of the country
Ministry implements AI & ML tools to get insights into MSME related issues and grievances for their quick and effective resolution;
14 OCT 2020 6:38PM by PIB Delhi
AI & ML analytics can be seen at the “AI Corner” at following link on Ministry’s champions portal.
https://champions.gov.in/msme_grievances/news_opinion/analytics.htm
The Ministry of MSME in a major initiative has onboarded latest IT tools of Artificial Intelligence(AI) and Machine Learning (ML) for providing assistance and solutions to the issues of Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs). Ministry has implemented AI & ML on its robust Single Window System 'Champions' which was launched by the Prime Minister on 1st June, 2020. This multi-modal system has a portal at virtual level and technology equipped physical control rooms at around 69 locations of the country. It has emerged as one of the front runner platforms for the MSMEs in a very short span of time.
Ministry of MSME has taken Covid-19 as a challenge and is converting it into an opportunity with futuristic interventions. In this difficult period, Ministry is not only whole-heartedly supporting the MSMEs and trying to convert this crisis into an opportunity, but is in fact making them break their barriers, make a paradigm shift and become champions.
MSME Ministry further said that it is working aggressively to take the Nation and the MSMEs in the direction of Industry 4.0. They are not only adopting the technologies categorized as part of Industry 4.0 but are also encouraging the MSMEs to adopt the same. They are also helping the MSMEs to manufacture its essential and enabling products like sensors, motors, computer displays and other animation technologies.
In this very sequence, as promised earlier, Ministry has implemented Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML) on their Champions portal. Technology Company Intel is their partner in this journey. Intel have guided the Ministry for last five months in implementing some of the tools of AI & ML which are ready for use from TODAY. Ministry has also said that Intel and its technology partner have implemented the entire domain of AI & ML at their Champions portal totally free of cost.
MSME Minister, Mr. Nitin Gadakari elaborated the work done by the Ministry in this direction during the AI Summit organized by Intel today. He specially thanked Intel and its partner for doing this service to India Pro-Bono. He also said that the entire concept and scope analysis and design has been done inhouse in the Ministry with the help of NIC and under guidance of local team of Intel. He complimented these teams wholeheartedly.
About AI:
• AI is the idea of making machines capable of thinking, acting, and learning like humans.
• It has an ability to enable machines to Learn, Adapt & Do which “Rule-based (MIS) Automations” cannot.
In this phase, as implemented TODAY:
1. AI has started giving the MSME Ministry social media insights relating to MSMEs for its policy action through Facebook, Twitter, Instagram, Blogs, Forums and online News which were not available to us on holistic basis;
2. Ministry says that till now, for grievance redressal, we were dependent on the complaints and data which comes to and through our CHAMPIONS portal. Now, we are able to know the pulse of the entire MSME Sector even without the stakeholders going to our portal;
3. Ministry officials say that now it will be possible to know the emotions of the people involved with or dependent on the MSME sector in real time;
4. Moreover, AI tools present Data-driven insights that are easy to understand. They can slice and dice data in many ways which are not available in traditional tools of Information Management Systems (MIS);
5. This allows even our ordinary staff, not just specialists, to easily discover actionable points.
6. The data Analytics can be easily shared as real-time live-data links with the teams at Central (Hub level) and spokes of CHAMPIONS Control Rooms spread all over India, an officer said;
7. Ministry feels that now onwards, the AI is going to do the tedious work of preparing data for analysis; thus, freeing up their human resources to engage in more productive work.
Ministry said that with this spirit and possibility, currently they have started:
• Enabling and Optimizing their Champions portal with AI & Analytics technology to derive insights;
• This is helping them in understanding the issues in real-time which includes information intelligence and sentiment analysis based on widely available Social media and Online data.
This input & intervention will enhance our information resources on the one hand and free our human resources on the other, an office said.
Ministry of MSME also said that now the next phase is relatively easier for which the trial is on. The second phase would be directed towards real-time grievance redressal and management. This includes:
• Increasing the performance of control rooms & officers through AI enabled Chat Bots for faster response to the query of portal users;
• Give Real-time, detailed analytics across entire workflow of its single window system and grievance redressal through Champions portal for effective resolution and greater stakeholder satisfaction.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিগী এম.এস.এম.ই.দা তেংবাং পীনবা মসিগী সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম পোর্তেল ‘চেম্পিয়ন’ অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স(এ.আই.) অমসুং মেছিন লর্নিং(এম.এল.)হৌদোকখ্রে
মন্ত্রালয়না এম.এস.এম.ই.গা মরি লৈনবা খুদোংচাদবশিং অমসুং ৱাকৎশিং অদু থুনা অমদি নিংথিনা লোইশিন্ননবগীদমক্তা এ.আই. অমসুং এম.এল.গী তুলশিং মথৌ পাংথোকখ্রে
14 OCT 2020 6:38PM by PIB Imphal
এ.আই. অমসুং এম.এল. এনালাইতিক্স অসি মন্ত্রালয়গী চেম্পিয়ন্স পোর্তেলগী মখাদা পীরিবা লিঙ্কতা “এ.আই. কোর্নর”দা য়েংবিবা য়াগনি https://champions.gov.in/msme_grievances/news_opinion/analytics.htm
এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না অচৌবা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেজগী খুদোংচাদবশিং অসি তেংবাং পীনবা অমদি পাম্বৈশিং ফংহন্নবা আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স(এ.আই.) অমসুং মেছিন লর্নিং(এম.এল.)গী খ্বাইদগী নৌবা তুলশিং মথৌ পাংথোকপা হৌহনখ্রে। মন্ত্রালয় অসিনা প্রধান মন্ত্রীনা জুন ১, ২০২০দা হৌদোকখিবা মহাক্কী মপাঙ্গল লৈরবা সিঙ্গল সিস্তেম ৱিন্দো ‘চেম্পিয়ন’দা এ.আই. অমদি এম.এল. অসি মথৌ পাংথোকহনখ্রে। মসিগী মল্তী মোদেল সিস্তেম অসিগী লৈবাক অসিগী মফম ৬৯মুক্তা লৈবা ভর্চুএল ওইবা থাক্তা অমদি তেক্নোলোজী হাপ্লবা ফিজিকেল কন্ত্রোল রুমশিংদা পোর্তেল অমা লৈ। য়াম্না তেনবা মতমগী মনুংদা এম.এস.এম.ই.শিংগী ওইবা মমাং থানা লৈরিবা প্লেৎফোর্মশিংগী মনুংদা অমা ওইরকখ্রে। এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ অসি শিংনবা অমা ওইনা লৌরে অমদি তুংলমচৎকী ওইবা থবক পাংথোক্নবশিংগা লোয়ননা খুদোংচাবা অমা ওইনা লৌরে।
লুরবা তানফম অসিদা মন্ত্রালয় অসিনা থৱায় য়াওনা এম.এস.এম.ই.বু শৌগৎপদা নত্তনা মসিগী অরুবা থৌদোক অসি খুদোংচাবা অমদা ওন্থোক্নবা হোৎনরি অদুগা তশেংনমক অথিং-অপনশিং অসি লোইশিলহন্দুনা অমদি মাগী পেরাদাইম অদু ওন্থোক্তুনা চেম্পিয়ন ওইহন্নবা হোৎনরি।
এম.এস.এম.ই.মন্ত্রালয়না মখা তানা হায়খি মদুদি মহাক অসি লৈবাক অমদি এম.এস.এম.ই. অসি ইন্দস্ত্রীগী মায়কৈরোমদা ওনশিন্নবগী মায়কৈরোমদা ওনশিলহন্নবা মপুং ওইনা লেপ্তনা হোৎনরি। মসিনা শুপ্নতগী ইন্দস্ত্রী ৪.০গী মওংদা ক্লাসিফাইদ তেক্নোলোজীশিং অসি লৌশিনবদা নত্তনা এম.এস.এম.ই. অসি মসিবু লৌশিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা এম.এস.এম.ই. অসি সেন্সর, মোতোরশিং, কম্প্যুতর দিস্প্লে অমসুং অতৈ এনিমেসন তেক্নোলোজীশিংগুম্বা মরুওইবা অমদি থবক পাংথোকপা ঙন্বা প্রদক্তশিং শাবদা মতেংসু পীরি। মসিগী মথং-মনাওসিদা হান্না ৱাশকখিবা অদুগুম্না মন্ত্রালয়না মাগী চেম্পিয়ন্স পোর্তেলদা আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স(এ.আই.) অমসুং মেছিন লর্নিং(এম.এল.) অসি মথৌ পাংথোকহনখ্রে। মসিগী থবক অসিদা তেক্নোলোজী কম্পনী, ইন্তেল অসি মহাক্কী খোংবুরোইনি। হৌখিবা থা মঙাসিদা ইন্তেলনা এ.আই. অমসুং এম.এল.গী তুল খরা মথৌ পাংথোকহনবদা মন্ত্রালয়বু লমজিং-লমতাকপিখিবা অসিনা ঙসি শিজিন্ননবা শেম-শাবা লৌইখ্রে। মন্ত্রালয়না মসিসু হায়খি মদুদি ইন্তেল অমসুং মহাক্কী তেক্নোলোজী পীথোক-পীশিন তৌবনা মন্ত্রালয়গী চেম্পিয়ন্স পোর্তেলদা এ.আই. অমসুং এম.এল.গী দোমেন পুম্বা মমল তিংদনা মথৌ পাংথোকহনখ্রে।
এম.এস.এম.ই.কী মন্ত্রী, নিতিন গদকরীনা ঙসি ইন্তেলদগী হৌদোকখিবা এ.আই. সবমিত্তা মসিগা মরি লৈননা মন্ত্রালয়না পাংথোকখিবা থবকশিং অসি পাকথোক-চাউথোকহনখ্রে। মহাক্না ইন্তেল অমসুং মাগী কোংবুরোইগী ‘ইন্দিয়া প্রো-বোনো’গীদমক্তা মসিগী সর্ভিস অসি ফংহন্নবগীদমক্তা থোইদোক্না তৌবিমল খংবা উৎখ্রে। মহাক্না মসিমসু হায়খি মদুদি এন.আই.সি.গী মতেংদগী অমদি ইন্তেলগী প্রমনেন্ত তীমগী লমজিং-লমতাক্না মন্ত্রালয় অসিদা ইনহাউসতগী ওইনা অদুম্মক মপুং ওইবা ৱাখল্লোন, স্কোপ এনালাইসিস অমদি দিজাইন শেম্বা ঙমখি। মহাক্না থম্মোইনুংদগী মসিগী তীমশিং অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্সগী মতাংদা-
•এ.আই. মেছিনশিং অসি মীওইবগুম ৱাখল খনবা ঙম্বা, থবক তৌবা অমদি তম্বা ঙম্নবগী ৱাখল্লোন অমনি। •মসিদা মেছিনশিং অসি তম্নবা, চুশিন্ননবা অমদি থবক পাংথোকপা ঙম্নবগী কেপাসিতী লৈরিবা অসি “রুল বেজ (এম.আই.এস.) ওতোমেসন”না তৌবা ঙমদে।
ঙসি মথৌ পাংথোকহনখিবা অদু মসিগী তাঙ্কক অসিদনি:
- এ.আই.না এম.এস.এম.ই.মন্ত্রালয় অসি এম.এস.এম.ই.গা মরি লৈনবা থৌশিল-থৌরাংগী থবক অসি চত্থনবগীদমক্তা ফেসবুক, ত্বিতর, ইন্সতাগ্রাম, ব্লোগ, ফোরম অমসুং ওনলাইনগী ই-পাওশিংদগী ঐখোয়গীদা মপুং ফানা লৈরমদবা সোসিএল মেদিয়াগী ইনসাইতশিং অসি ফংহনবা হৌখি।
- মন্ত্রালয়না হায়খি মদুদি হৌজিক ঐখোয় ৱাকৎশিং অসি রিদ্রেসেল তৌনবগীদমক্তা ঐখোয়গী চেম্পিয়ন্স পোর্তেলগী থোংদগী লাকপা ৱাকৎশিং অমসুং দেতাশিংগ মখা পোল্লম্মি। অদুবু হৌজিক ঐখোয়না মপুং ওইনা এম.এস.এম.ই.গী সেক্তরগী ঈহুল অসি খংবা ঙম্লে, স্তেকহোল্দরশিংনা ঐখোয়গী পোর্তেলদা চংদনফাওবা।
- মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংদা হায়বদা হৌজিক রিএল-তাইমদা এম.এস.এম.ই.গী সেক্তরগা মরি লৈনরিবা নত্রগা মসিগী মখা পোল্লিবা মীওইশিংগী অনিংবশিং অসি খংবা ঙম্লগনি।
- মসিদা নত্তনা এ.আই.গী তুলশিংনা খংবদা লায়হনবা দেতা-দ্রাইভন ইনসাইতশিং অসি ফংহল্লি। মসিনা কয়ারক হন্না ইনফোর্মেসন মেনেজমেন্ত সিস্তেম(এম.আই.এস.)কী ত্রেদিস্নেল তুলশিংদা ফংদবা দেতা অসি স্লাইস অমসুং দাইস তৌবা ঙমগনি।
- মসিনা ঐখোয়গী অখং-অহৈশিংসিগীদা নত্তনা চুম্নগী স্তাফশিংদসু লাইনা থবক পাংথোক্নবা পোইন্তশিং অদু থীবা ঙমহল্লি।
- ওফিসিএল অমগী মতুং ইন্না দেতা এনালাইতিক্স অসি সেন্ত্রেল (হব লেভেল)গী তীমশিংগা লোয়ননা রিএল-তাইম লাইব দেতা লিঙ্ককী মওংদা লাইনা পীথোক-পীশিন তৌবা য়াই অমদি ভারত পুম্বদা শন্দোক্না লৈরিবা চেম্পিয়ন্স কন্ত্রোল রুমগা ৱারী শান্নবা য়াই।
- মন্ত্রালয়না খনবদা হৌজিক্কী মতুংদগী এনালাইসিসগীদমক্তা দেতা শেম্বগী অৱাবা থবক অদু এ.আই.না তৌরগনি ; মতৌ অসিগুম্না হ্যুমেন রিসোর্সশিংদা মীশিংদগী হেন্না প্রদক্তিব ওইবা থবকশিংদা হাপচিন্নবগীদমক্তা মসিগী থবক অসিদগী নান্থোকপা ঙম্লগনি।
মন্ত্রালয়না ফোংদোকখি মদুদি মসিগী ৱাখল্লোনশিং অমসুং ওইরকপা য়াবা থবকশিং অসিগা লোয়ননা হৌজিক-হৌজিক মসি হৌদোকখ্রে:
•ইনসাইত অসি ফংনবগীদমক্তা এ.আই. অমসুং এনালাইতিক্স তেক্নোলোজীগা কোন্ননা মশাগী চেম্পিয়ন্স পোর্তেল অসি থবক পাংথোকপা ঙম্বা অমসুং থবক্তা কান্নহনবা;
•মসিনা পাক-চাউবা মওংদা ফংলিবা সোসিএল মেদিয়া অমদি ওনলাইন দেতাদা য়ুম্ফমদা ইনফোর্মেসন ইন্তলিজেন্স অমসুং সেন্তিমেন্ত এনালাইসিস তৌবা য়াওরিবা মখোয়দা রিএল-তাইমগী ৱাফমশিং অদু খংবদা মতেং পীগনি।
ওফিসিএল অমগী মতুং ইন্না মসিগী ইনপুৎ অমসুং ইন্তর্ভেন্সন অসিনা ঐখোয়গী ইনফোর্মেসন রিসোর্সশিং অসি হেনগৎহনগনি অদুগা ঐখোয়গী হ্যুমেন রিসোর্সশিং অসি মনিং তমহল্লগনি।
এম.এস.এম.ই.মন্ত্রালয়না মসিমসু হায়রি মদুদি হৌজিক মথংগী তাঙ্কক অসি মরি লৈনবা মওংদা হেন্না লাইরে, মসিগীদমক্তা তোঙান-তোঙানবা ত্রাইএলশিং চত্থরি। অনিশুবা তাঙ্কক্তা রিএল-তাইমগী ৱাকৎশিং অসি রিদ্রেসেল তৌবা অমদি য়েংশিন্নবা তাক্লক্কনি। মসিদা য়াওরিবশিং অসিদি:
•পোর্তেল শিজিন্নরিবশিংগী ক্বেরীশিংগী থবক পাংথোক্লিবশিং হেন্না য়াংশিলহন্নবা এ.আই.গী থবক পাংথোকপা ঙম্বা চেতবোৎশিংগী থোংদগী কন্ত্রোল রুমশিং অমদি ওফিসরশিংগী প্রফোর্মেন্স অসি হেনগৎহন্নবা;
•চেম্পিয়ন্স পোর্তেলগী থোংদগী নিংথিনা রিজোলুসন তৌবা অমদি য়াম্লবদগী য়াম্লবা স্তেকহোল্দরশিংনা পেন্নবগীদমক্তা সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম অমদি ৱাকৎশিং অসি রিদ্রেসেল তৌনবা সিস্তেম অসি মপুং ফানা থবক তৌবগী খোংজেল অসিদা রিএল-তাইম অমসুং মরিক চুম্বা এনালাইতিক্স ফংহনবা।