বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু সহযোগিতাৰ ওপৰত ভাৰত-মেক্সিকো দ্বিপাক্ষিক উচ্চ স্তৰীয় গোটৰ ৫ম বৈঠক
13 OCT 2020 1:55PM by PIB Guwahati
বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু সহযোগিতাৰ ওপৰত ভাৰত-মেক্সিকোৰ দ্বিপাক্ষিক উচ্চ স্তৰীয় গোটৰ (বি এইচ এল জি)ৰ ৫ম বৈঠক ৯ অক্টোবৰ, ২০২০ত ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চৰ মাধ্যমত আয়োজিত কৰা হয়। বৈঠকৰ সহ-অধ্যক্ষতা ভাৰত চৰকাৰৰ বাণিজ্য সচিব ড৹ অনুপ ৱধাৱন আৰু মেক্সিকো চৰকাৰৰ বিদেশী বাণিজ্য উপ-মন্ত্ৰী সুশ্ৰী লুজ মাৰিয়া ডে লা ম'ৰাই কৰে। বৈঠকত দুয়োখন দেশৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়, বিভাগ আৰু বাণিজ্য মণ্ডলে ভাগ লয়।
দুয়ো পক্ষই চলিত বৰ্ষত ভাৰত আৰু মেক্সিকোৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বাণিজ্যিক সম্পৰ্কত হোৱা প্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰে। দুয়োটা পক্ষই কেইবাটাও দ্বিপাক্ষিক বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰে, য'ত অন্তৰ্ভুক্ত আছিল-অডিঅ'-ভিজুৱেল সহ-নিৰ্মাণ, দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ সন্ধি, কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ বাবে বজাৰ পৰ্যন্ত যোৱা, ছেনিটেৰী আৰু ফাইট'ছেনিট্ৰি (এছ পি এছ)ৰ ওপৰত সহযোগিতাৰ ৰূপৰেখা, দুয়োখন দেশৰ মাজত বাণিজ্যত প্ৰযুক্তিগত অবৰোধ (টি বি টি)ৰ বাবে উপায়, বৌদ্ধিক সম্পত্তিৰ অধিকাৰত সহযোগিতা তথা ভাৰত আৰু মেক্সিকোৰ মাজত পৰ্যটন আৰু দুয়োখন দেশৰ মানুহৰ মাজত সম্পৰ্কক উৎসাহিত কৰাৰ পদ্ধতি চিনাক্ত কৰা আদি।
বৈঠকত, সম্পৰ্কযুক্ত ক্ষেত্ৰসমূহত সহযোগিতাক উৎসাহিত কৰিবলৈ দুটা (বাণিজ্যৰ পৰা বাণিজ্য) সন্মতি প্ৰদানৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা হয়। ভাৰতৰ ইলেকট্ৰনিক আৰু কম্পিউটাৰ ছফ্টৱেৰ ৰপ্তানি সংবৰ্ধন পৰিষদ (ই এছ চি) আৰু মেক্সিকান চেম্বাৰ অফ ইলেকট্ৰনিকছ, টেলিকমিউনিকেচন এণ্ড ইনফৰমেচন টেকনলজি (চি এ এন আই ই টি আই)ৰ মাজত এক সন্মতি প্ৰদান চুক্তিত হস্তাক্ষৰ কৰা হয়। ভাৰত আৰু মেক্সিকোৰ মাজত বাণিজ্যিক সম্পৰ্কক উৎসাহিত কৰিবলৈ ভাৰতীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মহাসংঘ (এফ আই চি চি আই) আৰু মেক্সিকান বিজনেছ কাউঞ্চিল অফ ফৰেইন ট্ৰেড, ইনভেষ্টমেণ্ট এণ্ড টেকনলজি (চি অ' এম চি ই)ৰ মাজতো এক সন্মতি প্ৰদান চুক্তিত হস্তাক্ষৰ কৰা হয়।
দুয়োখন দেশে ঔষধ, চিকিৎসাৰ উপকৰণ, স্বাস্থ্য সেৱা, কৃষি উৎপাদন, মৎস্য পালন, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, এৰোস্পেচ উদ্যোগ আদিত সহযোগিতাৰ মাধ্যমেৰে ভাৰত আৰু মেক্সিকোৰ মাজত পাৰস্পৰিক ক্ষমতাৰ বুজাপৰা কৰিবলৈ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক বিস্তাৰিত কৰিবলৈ আৰু ইয়াত বিবিধতা আনিবলৈ সহমত প্ৰকাশ কৰে। বৈঠকৰ সফল সমাপ্তিৰ পিছত এক 'সংযুক্ত বিবৃতি' জাৰি কৰে।

Ministry of Commerce & Industry
5th Meeting of the India-Mexico Bilateral High Level Group on Trade, Investment and Cooperation
13 OCT 2020 1:55PM by PIB Delhi
The fifth meeting of the India-Mexico Bilateral High Level Group on Trade, Investment and Cooperation (BHLG) was held on 9 October 2020 through video conference. The meeting was co-chaired by the Commerce Secretary of the Government of India, Dr. Anup Wadhawan and the Vice Minister for Foreign Trade of the Government of Mexico, Ms. Luz María de la Mora. Several Ministries, Departments and Business Chambers from both countries participated in the meeting.
The two sides appreciated the progress made in the bilateral trade and commercial relations between India and Mexico in the recent years. Both sides discussed a number of bilateral ongoing and outstanding issues, ranging from Audio-visual Co-production, Bilateral Investment Treaty, market access for agricultural products, a cooperation framework on Sanitary and Phytosanitary (SPS) & Technical Barriers to Trade (TBT) measures between the two countries, co-operation in the Intellectual Property Rights, and exploring ways to promote tourism and people-to-people contact between India and Mexico.
In the meeting, two business to business MoUs were signed, to foster the cooperation in the respective domains. A Memorandum of Understanding between the Electronics & Computer Software Export Promotion Council (ESC) of India and the Mexican Chamber of Electronics, Telecommunications and Information Technologies (CANIETI) was signed. A Memorandum of Understanding between the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) and the Mexican Business Council of Foreign Trade, Investment and Technology (COMCE) for promoting the development of business relations between India and Mexico was also signed.
They also agreed to expand and diversify the bilateral trade relationship to tap the potential of the complementarities between India and Mexico through enhanced cooperation in pharmaceuticals, medical equipment, healthcare, agro-products, fisheries, food processing and aerospace industry etc. A ‘Joint Statement’ after the successful conclusion of the meeting was issued.