Ministry of Science & Technology
Woman scientist with break-in career finds solution for nuclear weapons in dust particles
13 OCT 2020 3:05PM by PIB Delhi
Dust can reduce the effect of nuclear weapons. This has been proved by a woman scientist who came back to science after a hiatus of one year.
Such a break is common among Indian women who prioritise family over their career due to various circumstances, which are usually typical to the gender. The Women Scientist Scheme (WOS A) fellowship of the Department of Science & Technology (DST) provides opportunities to women scientists and technologists who had a break in their career but desired to return to the mainstream.
Dr Meera Chadha from Netaji Subhas Institute of Technology, New Delhi, availed this opportunity not only to return back to mainstream science after a career gap but also to show for the first time, through mathematical modelling, that the deadly effects of nuclear weapons can be partially mitigated or reduced with the help of dust particles.
Her recent study published in the Proceedings of Royal Society A, London’ illustrates the reduction in energy released and damage radius from an intense explosion (nuclear explosion in particular) by introduction of dust particles. She has shown how the blast waves from the explosion decayed in the process.
“During my Ph.D., I studied about shock waves and how dust particles contribute in reducing their strength. I came across a book titled 'Science towards Spirituality', in which Former President, Late Dr. Abdul Kalam, was asked, ‘Can Science create a Cool Bomb that can defuse or deactivate the deadly atom bomb?’ This got me thinking,” Dr. Chadha said, explaining the trigger behind her research.
She utilised her break in career in studying about explosions and the possible effects of dust particles on them. The WOS scheme gave her the flexibility of time and enough resources in terms of equipment and funds to carry out her research and achieve her dream.
[Publications link: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspa.2020.0105

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
থবক্কী কেরিয়রদগী মতম খরা পোথরুরবা নুপী সাইন্তিসনা উফুলগী পার্তিকলশিংদা ন্যুক্লিয়র ৱেপনশিংগী সোলুসন ফংবা ঙমখ্রে
13 OCT 2020 3:05PM by PIB Imphal
ন্যুক্লিয়র ৱেপনশিংগী ইফেক্ত অদু উফুলনা হন্থহনবা ঙম্মী৷ মসি চহী অমা পোথরুরগা অমু্ক হন্না সাইন্স নৈনবদা য়াওরক্লিবা নুপী সাইন্তিস অমনা প্রমান তৌখ্রে৷
অসিগুম্বা ব্রেক অসি জেন্দর খেন্নবনা মরম ওইরগা তোঙান তোঙানবা মরমশিংনা থবক্তগী ইমুং মনুংনা হেন্না মরু ওই হায়না লৈরিবা ভারতকী নুপীশিংগী মনুংদা য়াম্না তোইনা থোকপা থৌদোক অমনি৷ দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী(দি.এস.তি.)গী ফেলোশিপ ৱুমেন সাইন্তিস স্কিম(দবল্যু.ও.এস.এ.)না থবক্তগী মতম খরা পোথরুরবা অদুবু অমুক হন্না থবক অদুদা হল্লকপা পাম্বা নুপী সাইন্তিস অমসুং তেক্নোলোজিস্তশিংদা থবক অদুদা হল্লকপা য়ানবগী খুদোংচাবশিং পী৷
ন্যু দিল্লীগী নেতাজী সুভাস ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজীদগী দা. মীরা চধানা মতম খরা কেরিয়র গেপ লৈরুরবা মতুংদা মেনস্ত্রিম সাইন্স অসিদা অমুক হল্লকপা য়ানবা খক্তগী খুদোংচাবা অসি লৌখিবা নত্তে৷ মহাক্না উফুলগী পার্তিকলশিংনা ন্যক্লিয়র ৱেপনশিংগী শিবা য়াবা ইফেক্তশিং অদু হন্থহনবা ঙম্মী হায়বসি মেথমেতিকেল মোদেলিং শিংজিন্নদুনা ইহান হান্না উৎপা য়ানবা খুদোংচাবশিং লৌখিবনি৷
প্রোসিদিংস ওফ রোয়েল সোসাইতী এ, লন্দনদা ফোংখিবা মহাক্কী মমাংগী স্তদী অদুনা উফুলগী পার্তিকলশিং অসি শিজিন্নদুনা য়াম্না শাথিবা মওং অমদা পোখাইবদগী(মরু ওইনা ন্যুক্লিয়র পোখাইবা) শোকহল্লকপা য়াবা রেদিয়স অমসুং থাদোরক্লিবা ইনর্জী অদু হন্থহনবা য়াই হায়না উৎলি৷ থৌওং অদুদা পোখাইবা অদুদগী থোকলক্লিবা ব্লাস্ত ৱেবশিং অদু মাংখিবগে হায়বদু মহাক্না উৎখ্রে৷
Description: http://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image003YAX2.jpg
“ঐগী পি.ঐচ.দি.গী মতমদা, ঐনা সোক্ত ৱেবশিংগী মতাংদা নৈনখ্রে অমসুং উফুলগী পার্তিকলশিংনা মতৌ কমদৌনা মখোয়গী শাফু অদু হন্থহনবদা করম্বা থৌদাং লৌবগে হায়বদু নৈনখ্রে৷ মমাংগী লৈখিদ্রবা রাস্ত্রপতি দা. এব্দুল কলামদা হংখিবা ‘য়াম্না শাথিনা অশি-অনা থোকহল্লিবা এতোম বোম্ব অসি দিফ্যুস নত্রগা দিএক্তিভেৎ তৌবা ঙম্বা কুল বোম্ব অমা সাইন্সনা শেম্বা ঙমগদ্র?’ অসিগী মতাংদা 'সাইন্স তুৱার্দস স্পিরিচুয়েলিতী' হায়না মমিং থোনবা লাইরিক অমা ঐনা পাখ্রে, মসিনা ঐবু ৱাখল খনহল্লে,” হায়না মহাক্কী রিসর্চকী ৱাখল্লোন অদু দা. চধানা শন্দোক্না তাকখ্রে৷
মহাক্না মহাক্কী কেরিয়র ব্রেক অদু পোখাইরিবশিং অমসুং মখোয়দা উফুলগী পার্তিকলশিংনা করম্বা ওইথোকপা য়াবা শাফু পীবগে হায়বা অসিগী মতাংদা নৈনখি৷ মহাক্কী রিসর্চ অসি চৎথনবা অমসুং মহাক্কী মংলান অসি মংফাওন্নবা দবল্যু.ও.এস. স্কিম অসিনা মঙোন্দা মতম অমসুং রিসোর্স মরাং কাইনা ইক্যুইপমেন্ত অমসুং ফন্দশিং পীখি৷
[ফোংবগী লিঙ্ক: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspa.2020.0105