Ministry of Science & Technology
Woman scientist with break-in career finds solution for nuclear weapons in dust particles
13 OCT 2020 3:05PM by PIB Delhi
Dust can reduce the effect of nuclear weapons. This has been proved by a woman scientist who came back to science after a hiatus of one year.
Such a break is common among Indian women who prioritise family over their career due to various circumstances, which are usually typical to the gender. The Women Scientist Scheme (WOS A) fellowship of the Department of Science & Technology (DST) provides opportunities to women scientists and technologists who had a break in their career but desired to return to the mainstream.
Dr Meera Chadha from Netaji Subhas Institute of Technology, New Delhi, availed this opportunity not only to return back to mainstream science after a career gap but also to show for the first time, through mathematical modelling, that the deadly effects of nuclear weapons can be partially mitigated or reduced with the help of dust particles.
Her recent study published in the Proceedings of Royal Society A, London’ illustrates the reduction in energy released and damage radius from an intense explosion (nuclear explosion in particular) by introduction of dust particles. She has shown how the blast waves from the explosion decayed in the process.
“During my Ph.D., I studied about shock waves and how dust particles contribute in reducing their strength. I came across a book titled 'Science towards Spirituality', in which Former President, Late Dr. Abdul Kalam, was asked, ‘Can Science create a Cool Bomb that can defuse or deactivate the deadly atom bomb?’ This got me thinking,” Dr. Chadha said, explaining the trigger behind her research.
She utilised her break in career in studying about explosions and the possible effects of dust particles on them. The WOS scheme gave her the flexibility of time and enough resources in terms of equipment and funds to carry out her research and achieve her dream.
[Publications link: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspa.2020.0105

বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
অৱকাশৰ পিছত কেৰিয়াৰলৈ প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰা মহিলা বৈজ্ঞানিকে ধুলিৰ কণাত বিচাৰি পালে পৰমাণু অস্ত্ৰৰ সমাধান
13 OCT 2020 3:05PM by PIB Guwahati
ধুলিয়ে পৰমাণু অস্ত্ৰৰ প্ৰভাৱ কম কৰিব পাৰে। এই তথ্য সেইগৰাকী মহিলা বৈজ্ঞানিকে প্ৰমাণ কৰিলে যি প্ৰায় এবছৰৰ অৱকাশৰ পিছত বিজ্ঞানৰ দিশলৈ উভতিছে।
কামৰ পৰা এনেদৰে অৱকাশ লোৱা সেই ভাৰতীয় মহিলাৰ বাবে সাধাৰণ যি বিভিন্ন পৰিস্থিতিত নিজৰ পৰিয়ালক কেৰিয়াৰতকৈ অধিক প্ৰাধান্য দিয়ে। এয়া বিশেষকৈ তেওঁৰ লিংগৰ বাবে হয়। বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগে (ডিএছটি)ৰ মহিলা বৈজ্ঞানিক পৰিকল্পনা (ডব্লিউঅ'এছএ) ফেল'শ্বিপে এনেকুৱা মহিলা বৈজ্ঞানিক আৰু ইঞ্জিনিয়াৰক সুযোগ প্ৰদান কৰে যি কিবা কাৰণত নিজৰ কেৰিয়াৰৰ পৰা ব্ৰেক ল'বলগীয়া হয় আৰু যি পুনৰ কেৰিয়াৰলৈ উভতি আহিব বিচাৰে।
নতুন দিল্লীস্থিত নেতাজী সুভাষ ইনষ্টিটিউট অফ টেকনলজিৰ ড৹ মীৰা চড্ঢাই এই সুযোগৰ মুনাফা আদায় কৰে আৰু কেৱল অৱকাশৰ পিছত বিজ্ঞানৰ মুখ্য ধাৰালৈ উভতি অহাই নহয়, বৰং প্ৰথমবাৰৰ বাবে গাণিতিক মডেলৰ জৰিয়তে এই কথাও প্ৰমাণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে যে পৰমাণু অস্ত্ৰৰ ঘাতক প্ৰভাৱক ধুলিৰ কণাৰ সহায়ত কম কৰিব পৰা যায়।
''প্ৰচিডিংছ অফ ৰয়েল ছচাইটী এ, লণ্ডন''ত সম্প্ৰতি প্ৰকাশিত তেওঁৰ অধ্যয়ন অনুসৰি ''কোনো গম্ভীৰ বিস্ফোৰণ (বিশেষকৈ পৰমাণু বিস্ফোৰণ)ৰ পৰা উৎপন্ন হোৱা শক্তি আৰু তাৰ পৰা হ'বলগীয়া বিনাশৰ ক্ষেত্ৰক ধুলিৰ কণাৰ দ্বাৰা কম কৰিব পৰা যায়।'' তেওঁ দেখুৱায় যে কেনেকৈ এই প্ৰক্ৰিয়াত বিস্ফোৰণৰ তীব্ৰতা হ্ৰাস পায়।
ড৹ চড্ঢাই এই অনুসন্ধানৰ বাবে লাভ কৰা প্ৰেৰণাৰ বিষয়ে কয়, ''মোৰ পি এইচ ডিৰ সময়ত মই শ্বক ৱেভৰ বিষয়ে পঢ়িছিলো আৰু লগতে কেনেকৈ ধুলিৰ কণাই তাৰ শক্তি কম কৰি দিয়ে। মই এখন কিতাপ পঢ়িছিলো যাৰ শীৰ্ষক আছিল ''ছাইঞ্চ টুৱাৰ্ডছ স্পিৰিচুৱেলিটি'', য'ত প্ৰয়াত ড৹ আব্দুল কালামক সোধা হৈছিল যে 'বিজ্ঞানে এনেকুৱা কুল বোমা বনাব পাৰেনে যি ঘাতক এটম বোমাক নিষ্ফল বা শেষ কৰিব পাৰে?' ই মোক ভাবিবলৈ বাধ্য কৰিলে।''
তেওঁ নিজৰ কেৰিয়াৰৰ পৰা লোৱা অৱকাশৰ সময়ৰ প্ৰয়োগ এই অধ্যয়নত খটুৱায় যে বিস্ফোৰণ কেনেকৈ হয় আৰু ধূলিৰ কণাৰ তাৰ ওপৰত কি সম্ভাব্য প্ৰভাৱ হ'ব পাৰে। ডব্লিউ অ' এছ পৰিকল্পনাই তেওঁক সেই সময়, বিত্তীয় সহায় আৰু পৰ্যাপ্ত সম্পদৰ যোগান ধৰে যাৰ জৰিয়তে তেওঁ এই অধ্যয়ন কৰি নিজৰ সপোন সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰিলে।
[প্ৰকাশন লিংকঃ https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspa.2020.0105