Ministry of Health and Family Welfare
Health Ministry’s telemedicine service, eSanjeevani, completes 5 lakh tele-consultations
eSanjeevani OPD now hosts 216 online OPDs
12 OCT 2020 7:53PM by PIB Delhi
eSanjeevani, Ministry of Health’s telemedicine initiative, is rapidly gaining popularity amongst patients and doctors. It has recorded 5 lakh teleconsultations in a short span of time. The last one lakh consultations were completed in a record time of 17 days. As a digital modality of healthcare services delivery, eSanjeevani is gradually shaping into a parallel stream for the Indian healthcare delivery system with the number of teleconsultations per day on the platform touching 8,000 mark in the last few days. At present 26 States are using eSanjeevani’s two variants of telemedicine namely - doctor to doctor (eSanjeevaniAB-HWC) and patient to doctor (eSanjeevaniOPD).
eSanjeevani AB-HWC was launched by Ministry of Health and Family Welfare in November 2019 and it is to be implemented at 1,55,000 Health and Wellness Centres in conjunction with identified Medical College hospitals under Govt. of India’s Ayushman Bharat Scheme in ‘Hub & Spoke’ model by December 2022. eSanjeevaniAB-HWC is functional at around 4,000 Health and Wellness Centres and onboarding of an equal number of HWCs is underway.
The second variant of this ambitious initiative, eSanjeevaniOPD which has the potential of being the world’s largest telemedicine platform, was rolled out on 13th of April 2020 during the first lockdown when the OPDs across the country were closed. eSanjeevaniOPD enables access to OPD services by the patients in the confines of their homes. eSanjeevaniOPD has been accepted evenly by both the patients and the doctors. Over 100 telemedicine practitioners have completed more than 1,000 tele-consultations and a few of them have logged over 10,000 consultations. On the other hand, over 20% patients have used eSanjeevani to consult with doctors for more than once.
Rapid adoption of eSanjeevaniOPD across the country has taken a significant step forward with the launch of a wide range of speciality and super-speciality OPDs. Besides general and speciality OPDs, AIIMS Bathinda has set up super-specialty OPDs like radiation oncology, surgical oncology, paediatric surgery; these super-speciality OPDs providing online OPD services to patients in all neighbouring states including Punjab, Haryana, Chandigarh & Himachal Pradesh. Tamil Nadu government is providing AYUSH, Yoga and Naturopathy OPD services through eSanjeevaniOPD. Lady Hardinge Medical College, New Delhi has set up a Dental & Oral Maxillofacial Surgery OPD for patients in New Delhi. Kerala is setting up 14 OPDs on eSanjeevaniOPD for providing Rashtriya Bal Swasthya Karyakram – District Early Intervention Centres services for its populace. Each of these 14 OPDs on the telemedicine platform has a team comprising of psychologist, special educator, speech therapist and a physiotherapist who can collectively address common issues pertaining to child development and their future health. At present, eSanjeevaniOPD is hosting 26 general OPDs and 190 speciality and super-speciality OPDs. Around 20,000 doctors and health-workers across the country have been trained on both the variants of eSanjeevani.
The Union Health Ministry is complementing efforts of State Governments by establishing a robust digital health ecosystem and human and infrastructural resources to boost the adoption of eSanjeevani. The Ministry has roped in Centre for Development of Advanced Computing’s Mohali branch for providing end-to-end technical services like development, implementation, operations and training of health personnel.
The top ten States which have registered highest consultations through eSanjeevani and eSanjeevaniOPD platforms are Tamil Nadu (169977), Uttar Pradesh (134992), Himachal Pradesh (39326), Kerala (39300), Andhra Pradesh (31365), Uttarakhand (16442), Madhya Pradesh (14965), Gujarat (10839), Karnataka (9498), Maharashtra (7895).
eSanjeevani Teleconsultations (12 Oct 2020)
Sr No.
Teleconsultations
INDIA
500091
1
Tamil Nadu
169977
2
Uttar Pradesh
134992
3
Himachal Pradesh
39326
4
Kerala
39300
5
Andhra Pradesh
31365
6
Uttarakhand
16442
7
Madhya Pradesh
14965
8
Gujarat
10839
9
Karnataka
9498
10
Maharashtra
7895
11
Punjab
6427
12
Delhi
6158
13
Rajasthan
5321
14
Jharkhand
1882
15
Chandigarh
1538
16
Manipur
1484
17
Haryana
1465
18
Assam
568
19
Telangana
278
20
Jammu And Kashmir
182
21
Goa
55
22
Mizoram
51
23
Arunachal Pradesh
47
24
Chhattisgarh
23
25
Puducherry
9
26
Bihar
4

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হকশেল মন্ত্রালয়গী তেলিমেদিসিন সর্ভিস, ইসঞ্জীবনিগী তেলি-কন্সল্তেসন লাখ ৫ শুখ্রে
ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি.না হৌজিক ওনলাইন ও.পি.দি. ২১৬ হাংখ্রে
12 OCT 2020 7:53PM by PIB Imphal
হকশেল মন্ত্রালয়গী তেলিমেদিসিনগী থৌরাং, ইসঞ্জীবনি অসি অনাবা মীওইশিং অমসুং দোক্তরশিংগী মরক্তা পাম্নবা হেনগৎলক্লি। অতেনবা মতমগী মনুংদা মসিনা তেলিকনসল্তেসন লাখ ৫ তৌবগী রেকোর্দ থমখ্রে। অকোনবগী কন্সল্তেসন লাখ অমদি শুপ্নতগী নুমিৎ ১৭নিগী মতমগী মনুংদা শুখিবনি। হেল্থক্যের সর্ভিসশিং দেলিবরী তৌরিবা দিজিতেলগী মওং অমা ওইনা ইসঞ্জীবনিনা হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা প্লেৎফোর্ম অসিদা নোংমদা তৌবা তেলিকন্সল্তেসনগী মশীং ৮,০০০ য়ৌবগা লোয়ননা ভারতকী হেল্থক্যের দেলিবরী সিস্তেমগী মান্নবা লম্বী অমদা চংশিনবা তপ্না-তপ্না ঙম্লক্লি। হৌজিক্কী ওইনা রাজ্য ২৬না ইসঞ্জীবনিগী তেলিমেদিসিনগী মখল অনি শীজিন্নরি, মমিং ওইনা পল্লবদা – দোক্তর তু দোক্তর (ইসঞ্জীবনি এ.বি-ঐচ.দবল্যু.সি.) অমসুং পেসেন্ত তু দোক্তর (ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি.)
ইসঞ্জীবনি এ.বি-ঐচ.দবল্যু.সি. অসি হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না নবেম্বর ২০১৯দা হৌদোকখি অমসুং দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা ‘হব অমসুং স্পোক’ মোদেলদা ভারত সরকারগী আয়ুশমান ভারত স্কিমগী মখাদা খনগৎলবা মেদিকেল কোলেজ হোস্পিতাকশিংগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর ১,৫৫,০০০দা ইমপ্লিমেন্ত তৌগদবনি। ইসঞ্জীবনি এ.বি-ঐচ.দবল্যু.সি. অসি হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর ৪,০০০রোমদা মথৌ তৌরি অমসুং মসিগা চপ মান্নবা মশিংগী ঐচ.দবল্যু.সি.শিংদা চল্লাইনবা থবক চত্থরি।
অচৌবা থৌরাং অসিগী অনিশুবা মখল ওইরিবা ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি. অসি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা তেলিমেদিসিন প্লেৎফোর্ম ওইবা ঙমগনি, লৈবাক পুম্বদা ও.পি.দি.শিং থোং লোনখিবা অহানবা লোকদাউনগী মনুংদা এপ্রিল ১৩, ২০২০দা মসি হৌদোকখি।ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি.না অনাবা মীওইশিংনা মখোয়গী ময়ুমদা লৈদুনা ও.পি,দি. সর্ভিসশিং ফংহনবা ঙম্লি। ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি. অসি অনাবা মীওইশিং অমসুং দোক্তর অনিমক্না চপ মান্নবা পাম্নরি। তেলিমেদিসিন প্রেক্তিসনর ১০০ হেনবনা তেলিকন্সল্তেসন ১,০০০ হেন্না পাঙথোকখ্রে অমসুং মখোয় খরনা কন্সল্তেসন ১০,০০০ হেন্না পাঙথোকখ্রে। অমরোমদা, অনাবা মীওই ২০% হেনবনা দোক্তরগা লোয়ননা তান্ননবা ইসঞ্জীবনি শীজিন্নখি।
ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি. লৈবাক শিনবা থুংনা শীজিন্নরক্তুনা স্পেসিএলিতী অমসুং সুপর-স্পেসিএলিতী ও.পি.দি.শিংগী মখল কয়া লোঞ্চ তৌবগা লোয়ননা অচৌবা খোঙথাং অমা লৌখৎখ্রে। জেনরেল অমসুং স্পেসিএলিতী ও.পি.দি.শিংগী মথক্তা এম্স বথিন্দানা রেদিএসন ওনকোলোজী, সর্জিকেল ওনকোলোজী, পেদিএত্রিক সর্জরী অসিগুম্বা সুপর-স্পেসিএলিতী ও.পি.দি.শিং লিংখৎখ্রে; সুপর-স্পেসিএলিতী ও.পি.দি.শিং অসিনা পঞ্জাব, হরিয়ানা, চন্দিগর অমসুং হিমাচল প্রদেশ য়াওনা য়ুম্লোনরিবা রাজ্যশিংগী অনাবা মীওই পুম্নমক্তা ওনলাইন ও.প[ই.দি. সর্ভিস ফংহল্লি। তামিল নাদু সরকারনা ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি. গী খুত্থাংদা আয়ুশ, য়োগ অমসুং নেচরোপেথী ও.পি.দি. সর্ভিসশিং ফংহল্লি। নই দিল্লীগী লেদী হর্দিঞ্জ মেদিকেল কোলেজনা নই দিল্লিদা লৈবা অনাবা মীওইশিংগী দেন্তেল অমসুং ওরেল মেক্সিলোফেসিএল সর্জরী ও.পি.দি. হাংদোকখি। কেরেলানা মহাক্কী মীয়ামগীদমক রাস্ত্রিয়া বাল স্বাস্থ্যা কার‍্যক্রম – দিস্ত্রিক্ত আর্লি ইন্তরবেন্সন সেন্তরশিংগীদমক ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি.দা ও.পি.দি. ১৪ হাংদোক্লি। মসিগী ও.পি.দি. ১৪ অসিগী অমমমগী ওইনা তেলিমেদিসিন প্লেৎফোর্মদা তিম অমা লৈখি, মসিদা সাইকোলোজিস্ত, স্পেসিএল এজুকেতর, স্পীচ থেরাপিস্ত অমসুং সাইকোথেরাপিস্ত য়াওরি, মখোয়না পুন্না অঙাংগী দিবেলপমেন্ত অমসুং মখোয়গী তুংদা ওইরক্কদবা হকশেলগী মরী লৈনবা সমস্যাশিং কোকহন্নবা হোৎনরি। হৌজিক্কী ওইনা ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি.না জেনরেল ও.পি.দি. ২৬ অমসুং স্পেসিএলিতী অমসুং সুপর-স্পেসিএলিতী ও.পি.দি. ১৯০ হাংলি। দোক্তর অমসুং হেল্থ-ৱার্কর ২০,০০০রোমদা লৈবাক শিনবা থুংনা ইসঞ্জীবনিগী মখল অনিমক্কী ওইবা ত্রেনিং পীখ্রে।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না রাজ্য সরকারশিংনা ইসঞ্জীবনি শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা মীওইবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ওইবা রিসোর্সশিংগী অচৌবা দিজিতেল হেল্থ ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপগী খোঙথাংশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। দিবেলপমেন্ত, ইম্প্লিমেন্তেসন, ওপরেসনশিং, অমসুং হকশেলগী লমদা লৈরিবা মীওইশিংগী ত্রেনিংগী এন্দ-তু-এন্দ তেক্নিকেল সর্ভিসশিং পীনবা এদভান্স কম্প্যুতিংগী মোহালি ব্রাঞ্চ দিবেলপ তৌনবা মন্ত্রালয়না কন্না হোৎনরি। েন্তেসন, ওপরেসনশিং, অমসুং হরেসন
ইসঞ্জীবনি অমসুং ইসঞ্জীবনি.ও.পি.দি.গী প্লেৎফোর্মশিংগী থোংদা কন্সল্তেসন খ্বাইদগী ৱাংনা রেজিস্তর তৌখিবা রাজ্য তরাদি তামিল নাদু (১৬৯৯৭৭), উত্তর প্রদেশ (১৩৪৯৯২), হিমাচল প্রদেশ (৩৯৩২৬), কেরেলা (৩৯৩০০), আন্ধ্র প্রদেশ (৩১৩৬৫), উত্তরাখন্দ (১৬৪৪২), মধ্য প্রদেশ (১৪৯৬৫), গুজরাত (১০৮৩৯), কর্নাতকা (৯৪৯৮), মহারাস্ত্র (৭৮৯৫)নি।
ইসঞ্জীবনি কন্সল্তেসনশিং (ওক্তোবর ১২, ২০২০)
সিরিএল নম্বর
তেলিকন্সল্তেসনশিং
ভারত
৫০০০৯১
১
তামিল নাদু
১৬৯৯৭৭
২
উত্তর প্রদেশ
১৩৪৯৯২
৩
হিমাচল প্রদেশ
৩৯৩২৬
৪
কেরেলা
৩৯৩০০
৫
আন্ধ্র প্রদেশ
৩১৩৬৫
৬
উত্তরাখন্দ
১৬৪৪২
৭
মধ্য প্রদেশ
১৪৯৬৫
৮
গুজরাত
১০৮৩৯
৯
কর্নাতকা
৯৪৯৮
১০
মহারাস্ত্র
৭৮৯৫
১১
পঞ্জাব
৬৪২৭
১২
দিল্লী
৬১৫৮
১৩
রাজস্থান
৫৩২১
১৪
ঝারখন্দ
১৮৮২
১৫
চন্দিগর
১৫৩৮
১৬
মনিপুর
১৪৮৪
১৭
হরিয়ানা
১৪৬৫
১৮
অসাম
৫৬৮
১৯
তেলঙ্গনা
২৭৮
২০
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
১৮২
২১
গোৱা
৫৫
২২
মিজোরাম
৫১
২৩
অরুনাচল প্রদেশ
৪৭
২৪
ছত্তিশগর
২৩
২৫
পুদুচেরী
৯
২৬
বিহার
৪