কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
মমাং চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নবদা হৌজিক চত্থরিবা কে.এম.এস. ২০২০-২১গী ফৌ লৈবগী চাংদা ৩৩%গী অহেনবা লৈরি
লৌউবা চাউরাক্না লাখ ১.৭তগী অপুনবা ফৌ এম.তি লাখ ২০.৩৭ অসি এম.এস.পি.দা লৈখি
খরিফ মার্কেতিং কুম ২০২০গী ওইনা হৱাই অমসুং ওইলসীদ লৈবগীদমক্তা তমিল নাদু, করনাতকা, মহারাস্ত্রা, তেলঙ্গানা, গুজরাত, হরয়ানা, উত্তর প্রদেশ অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী ওইনা অয়াবা পীখ্রে
08 OCT 2020 5:48PM by PIB Imphal
খরিফ মার্কেতিং কুম (কে.এম.এস.) ২০২০-২১ অসি হৌখ্রে অমসুং মমাংগী কুমদা পাঙথোকখিবগুম হৌজিক লৈরিবা এম.এস.পি.দা য়ুম্ফম ওইদুনা লৌউবশিংদগী সরকারনা খরিফ ২০২০-২১গী লৌরোক লৈবগী থবক লেপ্তনা চত্থরি।
কে.এম.এস. ২০-২১গী ওইনা ফৌ লৈবগী থবক অসি কেরলাগুম্বা রাজ্যশিংদগী ফৌ লৈবগী থবক হৌখিবগা লোয়ননা খুমাং চাউশিনলক্লি অমসুং লৈবগী থবক চত্থরিবা রাজ্যশিংদা চাং অসি হেনগৎলকপগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিগী লৌউবা লাখ ১.৭মুক্তগী অপুনবা ওইনা এম.তি. ২০,৩৭,৬৩৪ অসি এম.এস.পি.গী শেনফম লুপা করোর ৩৮৪৭.০৫গী লৈখ্রে। মসিগী থৌওং অসি মমাংগী চহিগা চাংদম্নবদা য়াম্না হেনবা ওইনা ৩৩%গী চাংদা হেনগৎলে।
মখা তাবা ওইনা অতোপ্পা রাজ্যশিংনা হায়রকপদা য়ুম্ফম ওইদুনা খরিফ মার্কেতিং কুম ২০২০গী ওইনা হৱাই অমসুং ওইলসীদ এল.এম.তি. ৩০.৭০ লৈবগীদমক্তা তমিল নাদু, করনাতকা, মহারাস্ত্রা, তেলঙ্গানা, গুজরাত, হরয়ানা, উত্তর প্রদেশ অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী ওইনা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মথক্তা কোপ্রা (পেরেনিএল ক্রোপ) এল.এম.তি. ১.২৩ লৈবগী ওইনসু আন্ধ্র প্রদেশ, করনাতকা, তমিল নাদু অমসুং কেরলাগীসু অয়াবা পীখ্রে। অতোপ্পা রাজ্য/য়ু.তীশিংগী ওইনসু মখোয়না খরিফকী হৱাই, ওইলসিদ অমসুং কোপ্রা মতাংদা হৌদোরকপগী ৱাফম ফংলবা মতুংদা অয়াবা পীগনি অমসুং খঙহনখিবা লৌরোকপগী মতমগী মনুংদা কৈথেলগী মমল অসিনা এম.এস.পি.দগী তাখিবা থোক্লগদি এফ.এ.ক্যু. গ্রেদকী পোত্থোকশিং অসি ইং ২০২০-২১গী ওইনা থোকখিবা এম.এস.পি.গী মতুং ইন্না লৌউবশিংদগী হকথেংননা লৈগনি।
সরকারনা ৭/১০/২০২০ ফাওবগী ওইনা মখোয়গী নোদেল এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদগী তমিল নাদু অমসুং হরয়ানাগী লৌউবা ২৬৯দা কান্নবা ফংহন্দুনা এম.এস.পি.গী মমলদা অপুনবা শেনফম লুপা করোর ২.৭১ তাদুনা এম.তি. ৩৭৬.৬৫গী মুং লৈখি।মসিগা মান্নবা ওইনা, আন্ধ্র প্রদেশ, করনাতকা, তমিল নাদু অমসুং কেরলাদা অয়াবা পীখিবা এল.এম.তি. ১.২৩গী মনুংদগী করনাতকা অমসুং তমিল নাদুগী লৌউবা ৩৯৬১দা কান্নবা ফংহন্দুনা লুপা করোর ৫২.৪০গী এম.এস.পি.গী শেনফমদা এম.তি. ৫০৮৯গী কোপ্রা (পেরেনিএল ক্রোপ) লৈখি। মরী লৈনবা রাজ্য সরকারশিংনা মুং অমসুং অতোপ্পা খরিফ হৱাই অমসুং ওইলসিদ লৈবগী শেম-শাদুনা লৈরে।
ইং ২০২০-২১গী খরিক মার্কেতিংত কুমগী লশিং লৈবগী থবক অসি ওক্তোবর ১, ২০২০দগী হৌখ্রে
অমসুং ওক্তোবর ৭, ২০২০দা কত্তন কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়ানা (সি.সি.আই.) লৌউবা ৭৫৩ কান্নহন্দুনা অপুনবা শেনফম লুপা লাখ ৯৯৪.২৮গী বেল ৩৫২৫ অসি এম.এস.পি.গী মখাদা লৈখি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
33% increase in Paddy procurement for ongoing KMS 2020-21 in comparison to corresponding period of last year
Total 20.37 Lakh MT paddy procured on MSP from about 1.7 lakh farmers
Approval given for procurement of Pulse and Oilseeds for Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, and Uttar Pradesh and Andhra Pradesh
08 OCT 2020 5:48PM by PIB Delhi
The arrival of Kharif Marketing Season (KMS) 2020-21 has already commenced and Government continues to procure Kharif 2020-21 crops at its MSP from farmers as per its existing MSP Schemes as done in previousseasons.
Paddy procurement for KMS 20-21 has now gained good momentum with start of procurement in some other states like Kerala and increase in the pace in ongoing procuring States which has resulted in a total Paddy procurement of 20,37,634 MT from about 1.7 lakh farmers of the country having MSP value of ₹3847.05 crores. This is a whopping increase of over 33% vis-a-vis procurement in the corresponding period last year.
Further, based on the proposal from the States, approval was accorded for procurement of 30.70 LMT of Pulse and Oilseeds for Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, and Uttar Pradesh and Andhra Pradesh. In addition, sanction for procurement of 1.23 LMT of Copra (the perennial crop) for the State of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala was also given. For other States/UTs approval will also be accorded on receipt of proposals for procurement of Pulses, Oilseeds and Copra under Price Support Scheme (PSS) so that procurement of FAQ grade of thesecrops can be made at notified MSP for the year 2020-21 directly from the registered farmers, if the market rate goes below MSP during the notified harvesting period in the respective States/UTs by the Central Nodal Agencies through State nominated procuring agencies.
Upto 07.10.2020, the Government through its Nodal Agencies has procured 376.65 MT of Moong having MSP value of Rs. 2.71 Crores benefitting 269 farmers in Tamil Nadu and Haryana. Similarly, 5089 MT of copra having MSP value of Rs. 52.40 crore has been procured benefitting 3961 farmers in Karnataka and Tamil Nadu against the sanctioned quantity of 1.23 LMT for Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala. In respect of Copra and Urad, rates are ruling at or above MSP. Respective State Governments are making arrangements for commencement of procurement in respect of Moong and other Kharif Pulses andOilseeds.
The Procurement of seed cotton (Kapas) during Kharif Marketing Season 2020-21 has started from 1st October, 2020 and on 7th October, 2020 Cotton Corporation of India has procured a quantity of 3525 bales under MSP for a value of Rs 994.28 lakh benefitting 753 farmers.