ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
4ଟି ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଭବନ ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଉଦଘାଟିତ
• ଓଡିଶା, ରାଜସ୍ଥାନ, ହରିୟାଣାରେ ନୂତନ ଭାବେ ବିକଶିତ ଏହି ଶିକ୍ଷା ପରିସର ଦ୍ଵାରା 4 ହଜାର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ହେବେ ଉପକୃତ - ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ
08 OCT 2020 4:04PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶ ପୋଖରିୟାଲ ନିଶଙ୍କ ଆଜି (08.10.2020) 4ଟି ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଭବନ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦଘାଟିତ ଏହି 4ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଭବନ ମଧ୍ୟରେ ଓଡିଶାର ନୟାଗଡ ଓ ମହୁଲଡ଼ିହ (ରାଇରଙ୍ଗପୁର), ହନୁମାନଗଡ (ରାଜସ୍ଥାନ) ଏବଂ ଫରିଦାବାଦ (ହରିୟାଣା) ସାମିଲ । ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ନିଶଙ୍କ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରାୟ 70 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହି 4ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏଗୁଡିକ ଆଗରୁ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭବନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲା । ଏହି ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ପରିସର ବିକଶିତ ହେବା ଯୋଗୁଁ ଓଡିଶା, ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ହରିୟାଣାର ପ୍ରାୟ 4 ହଜାର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ନିଶଙ୍କ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତା, ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷୟତ୍ରି, ବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରିଚାଳନା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ନୂତନ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗୁଁ ଶିକ୍ଷାଦାନ ପଦ୍ଧତିରେ ଅନେକ ଉନ୍ନତି ଆସିବ । ଶ୍ରୀ ପୋଖରିୟାଲ ବିଶେଷକରି ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡିକୁ ଜମି ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟାକାରୀ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ପୋଖରିୟାଲ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି 4ଟି ଯାକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ନୂତନ ଭବନ ଗ୍ରୀନ ବିଲଡିଙ୍ଗ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ଜଳ ଅମଳ ପଦ୍ଧତି ସହ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହାଦ୍ଵାରା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ବର୍ଷା ଜଳ ସଂଗ୍ରହ କରିହେବ । ଏହି ଭବନଗୁଡିକୁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନେ ଯେପରି ଅନାୟାସରେ ଯାତାୟାତ କରିପାରିବେ ତାହାର ସମସ୍ତ ସୁବିଧା କରାଯାଇଛି । କ୍ରିଡା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶାରୀରିକ ବ୍ୟାୟାମ ନିମନ୍ତେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସ୍ଥାନ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଓ ଛାତ୍ରାଛାତ୍ରୀ ନିଜକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ ହେବେ । ନୂତନ ଭାବେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଭବନଗୁଡିକ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ନିମ୍ନରେ ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି ।
- କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ନୟାଗଡ, ଓଡିଶା – ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଟି 2010-11 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଥମରୁ ଦ୍ଵାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟଟି ଅସ୍ଥାୟୀ ଭବନରେ ଚାଲୁଅଛି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ 16.39 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସମସ୍ତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ଥିବା ଏକ ମନଲୋଭା ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଓଡିଶାରେ 62ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି ।
- କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ମହୁଲଡିହ, ରାଇରଙ୍ଗପୁର, ଓଡିଶା – ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଟି 2016-17 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରଥମରୁ ଏକାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ଅସ୍ଥାୟୀ ଭବନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ ପକ୍ଷରୁ 16.06 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସମସ୍ତ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଥାଇ ଏହି ସୁନ୍ଦର ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
- କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ହନୁମାନଗଡ, ରାଜସ୍ଥାନ – 2014-15 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଥମରୁ ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦ୍ୟାଳୟଟି ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବନରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି । 16.06 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସମସ୍ତ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଥାଇ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜସ୍ଥାନରେ 77ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି ।
- କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ – 3, ଫରିଦାବାଦ, ହରିୟାଣା – 2003-04 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଥମରୁ ଏକାଦଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏକ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭବନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । 20.19 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଗଠନ ସମସ୍ତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ଥାଇ ଏକ ସୁନ୍ଦର କୋଠା ନିର୍ମାଣ କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ହରିୟାଣା ରାଜ୍ୟରେ 34ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି ।

Ministry of Education
Union Education Minister inaugurates four Newly Constructed Buildings of KendriyaVidyalayas
Around 4000 Students will be benefitted with these newly developed campuses in the states of Odisha, Rajasthan and Haryana – Education Minister
08 OCT 2020 4:04PM by PIB Delhi
Union Minister for Education Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually inaugurated the newly constructed buildings of four KendriyaVidyalayas on Thursday through Video Conferencing. The four KV buildings inaugurated in three states are KV Nayagarh (Odisha), KV Mahuldiha, Rairangpur (Odisha), KV Hanumangarh (Rajasthan) and KV No. 3 Faridabad (Haryana).
Addressing the ceremony Live through Video Conferencing Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ said that the constructed at a total cost of about Rs. 70 Crores, these four KVs have been running in temporary buildings till now. Around 4000 Students will be benefitted with these newly developed campuses in the states of Odisha, Rajasthan and Haryana, he added. The Minister extended his warm wishes to the Students, Parents, Teachers, Principals and Members of Vidyalaya Management Committee. He said that these new buildings equipped with modern facilities will further strengthen the teaching-learning process in the four KVs and open new scope for our Students. ShriPokhriyalspecially requested the State Governments to expedite the process of land transfer for all such approved KVs which are running in temporary buildings.
ShriPokhriyal informed that all the four new buildings of KVs have been constructed as per ‘Green Building’ norms and facilitated with Rain Water Harvesting System to ensure maximum water conservation. Buildings are constructed barrier free for the easy access to Divyang people. Ample space for Sports and Physical Activities has been allotted for encouraging students towards fitness.
The details of newly constructed KV Buildings are as follows:
1. KV Nayagarh (Odisha)
This Vidyalaya was established in the year 2010-11. It has been running in a temporary building from class 1 to 12. KVS has constructed a magnificent building with a cost of Rs. 16.39 Cr having all the modern facilities. At present there are 62 KVs in Odisha State.
2. KV Mahuldiha, Rairangpur (Odisha)
This Vidyalaya was established in the year 2016-17. It has been running in a temporary building from class 1 to 11. KVS has constructed a magnificent building with a cost of Rs. 16.06 Cr having all the modern facilities. At present there are 62 KVs in Odisha State.
3. KV Hanumangarh (Rajasthan)
This Vidyalaya was established in the year 2014-15. It has been running in a temporary building from class 1 to 10. KVS has constructed a magnificent building with a cost of Rs. 16.06 Cr having all the modern facilities. At present there are 77 KVs in Rajasthan State.
4. KV No. 3 Faridabad (Haryana)
This Vidyalaya was established in the year 2003-04. It has been running in a temporary building from class 1 to 11. KVS has constructed a magnificent building with a cost of Rs. 20.19 Cr having all the modern facilities. At present there are 34 KVs in Haryana State.