থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে, কোবিদ-১৯ লৈরবসু মমাং চহিদগী গেহু লৈবা চাদা ১৫ হেনগৎখি
লাইচৎ মনুংদা গেহু, হৱায়শিং অমসুং থাউ থোকপা মরু লৈবা শরুক অহুম হেনগৎপা কেন্দ্রনা উরে: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
07 OCT 2020 4:02PM by PIB Imphal
ঙসি য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি কোবিদ লাইচৎ মনুংদা মোদী সরকারনা মহৈ-মরোং য়াম্না লৈরে, মসি অৱাবা তারবা মতমদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং মহাক্না লুচিংবা কাংবুনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবক পাংথোকপগী খুদম অমনি।
বাসোহলি অমসুং রিয়াসিগী লৌমীশিং, পঞ্চায়তকী মীহুৎশিং অমসুং মফম অদুগী মীওইশিংগা ৱারি শানবদা দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি, কোবিদ-১৯ লৈরবসু মমাং চহিদগী গেহু লৈবা চাদা ১৫ হেনগৎখি অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা গেহু তন লাখ ৩৯০ রোম লৈরে। লোকদাউন লৈরবসু কেন্দ্রনা লৌমীশিংগী থোংজিলদগী পোৎথোকশিং লৈরে।
লাইচৎ মনুংদা লৌউ-শিংউগী লমদা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি লৌমীশিংগী য়াইফনবা অমসুং দরকার ওইবশিং লৈনবা কেন্দ্রনা লুপা করোর ৭৫,০০০ কাইথোকখ্রে। কোরোনাগী অৱাবা মরক্তা গেহু লৈবা শরুক অহুম হেনগৎলে অমসুং লাইচৎ মনুংদা গেহু, হৱায়শিং অমসুং থাউ থোকপা মরু লৈবা শরুক অহুম হেনগৎলে।
মিনিস্তরনা হায়খি সোইল হেল্থ কার্দ, পি এম কিষান সম্মান নিধি য়োজনা, কিষান কার্দ, নীম তৈরবা য়ুরিয়া,মাইক্রো-ইরিগেসন, ই-মন্দিশিং শেমগৎপা অমসুং এফ.পি.ওশিং য়াওনা হৌখিবা চহি ৬ অসিদা মোদী সরকারনা নৌবা থবক কয়া পাংথোক্লে। মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ(এম এস পি) অমসুং এ.পি.এম.সি(এগ্রিকলচর প্রদুস এন্দ লাইভস্তোক মার্কেত কম্মিতি) অসি মখা চৎথগনি অমসুং কৈদৌঙৈদা লৌথোকলোই। মশাগী খনবা মীওই খরনা মখোয় মুৎথৎলগনি হায়না অরানবা ৱাফমশিং শন্দোক্লি। হৌখিবা চহি ৬ অসিদা মোদী সরকারনা মহৈ-মরোংগী এম.এস.পি হেনগৎহল্লে।
লৌমীশিং মশা মরোমদোম শিজবগী মতাংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবকশিং অমসুং অনৌবা ফার্ম লোশিংদা লৌমীশিং কন্নবা খন্নবা প্রোবিজনশিং য়াওরে, লৌমীশিং খুদোংচাবা অমা ফংলগনি অমসুং নুংঙাইবা ফংলগনি। অনৌবা থবকশিং অসিনা লৌউ-শিংউগী থবকশিং অনৌবা অওনবা অমা পুরক্লগনি অমসুং অনৌবা অমসুং শেন্দোং লৈবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র অমা ওইনা নহা ওইরিবা মীরোলশিংনা মসিগী শীনফম অসি পায়গদবনি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোক্লিবা লৌউ-শিংউগী অওনবশিং অসিনা মনিং তম্না মহৈ-মরোংগী মমল লেপ্পা য়ারগনি অমসুং লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিং য়োন্নবা মমল অমসুং লৈগদবা মীওই খন্নবগী মনিংতম্বা পীরে। কন্ত্রেক এগ্রিমেন্ত অমনা লৌমীশিংনা য়ানখিবা মমলদা য়োন্নবগী গরেন্তি ফংলগনি। মসিগী মথক্তা, অনৌবা লো অসিনা লৌমীশিংগী লম য়োনবা, লিজ নৎত্রগা মোর্গেজ তৌবদা অথিংবা থম্লে।
মহাক্না হায়খি মহাক্কী মথক্ত লৌতুনরিবা অসি শন্দোক্না তাক্নবা খুঙ্গং খুদিংদা লৈরিবা লৌমী খুদিংমক থৌমীশিংনা ৱারি শান্নগদবনি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোক্লিবা য়াইফ-থৌরাংশিংগী কান্নবশিং লৌমীশিংদা ফংহনগদবনি।
ৱারি শানবা অদুদা বাসোহলিদগী কর্নেল(পোথারবা) মহান সিংহ, রামচান্দ, অজিৎ সিংহ, নারেস বাসোত্রা, জাসপিন্দর সিংহ, কেৱাল সিংহ, বালবিন্দর সিংহ, তেজিন্দর সিংহ, য়ুবকারন সিংঘহ, সুস্মা জামৱাল, সঙ্কর সিংহ, নামান শর্মা অমসুং অতোপ্পশিং শরুক য়াখি।
রিয়াসিদগী শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা পাদম দেব সিংহ, মুন্সি রাম, মোহিন্দর কুমার,সঙ্কর শর্মা অমসুং অতোপ্পশিং য়াওরি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr.Jitendra Singh said, despite COVID-19, procurement of Wheat was 15 percent higher than the last year
Wheat, Pulses and Oilseed Procurement Centres witnessed 3-fold jump during the Pandemic: Dr.Jitendra Singh
07 OCT 2020 4:02PM by PIB Delhi
Union Minister Dr Jitendra Singh today said the Modi Government ensured higher crop procurement during COVID pandemic, which is an indication of the sensitivity with which Prime Minister Narendra Modi and the team led by him are committed to respond to the needs of farmer community during crisis times.
Interacting with farmers, Panchayat representatives and local activists of peripheral areas of Basohli and Reasi, Dr Jitendra Singh cited figures to state that despite COVID-19, the procurement of Wheat was 15 percent higher than the last year and about 390 lakh tonnes of wheat was procured throughout the country. He said, despite lockdown measures in place, the Centre has ensured procurement from the doorsteps of farmers.
Referring to Government initiatives during the Pandemic for Agricultural Sector, the Minister informed that Centre has distributed Rs 75,000 Crore for procurement and other welfare measures for farmers.
He said, even the Wheat Procurement Centres increased 3 fold during Corona crisis and similarly Procurement Centres for Pulses and Oilseeds increased nearly threefold during the pandemic.
Dr.Jitendra Singh said that over the last six years, numerous innovative reforms brought in by the Modi government which included Soil Health Card, PM Kisan Samman Nidhi Yojna, Kisan Card, Neem coated urea, Micro-irrigation, creation of e-Mandis and FPOs for the overall benefit of farmers. He reiterated that the minimum support price (MSP) and APMC (Agricultural Produce & Livestock Market Committee) will continue and will never be removed at any cost.
Dr Jitendra Singh cautioned that some vested interests are spreading myths about their abolition, which need to be countered at all levels. He also informed that over the last six years, the MSP on crops was progressively raised by the Modi government.
Referring to suicides by farmers, the Union Minister reiterated that that all the pro-farm measures and new Farm Laws having placed specific safeguard and security provisions in place, the farmers will have a window of relief and will lead to farm prosperity. He said, the new measures will usher in a new revolution in farm sector and the young generations will take up this vocation as a new and profitable entrepreneur.
Dr Jitendra Singh said that Farm reforms introduced by Prime Minister Narendra Modi allow liberty to choose the crop cost and give the farmers the freedom to have more buyers and flexibility in choosing the price at which they sell their produce. He categorically stated that a contract agreement will guarantee the farmers to get the fixed price. Moreover, the new legislation clearly prohibits sale, lease or mortgage of farmers’ land, he said.
Dr Jitendra Singh appealed to all activists to reach out to each and every farmer in every village and explain to him the big conspiracy being hatched against him. This, he said, will enable the agricultural community to avail of the enormous welfare initiatives introduced by Prime Minister Narendra Modi.
From Basohli, those who participated in the interaction included Col (Retd) Mahan Singh,Ramchand, Ajit Singh, Naresh Basotra, Jasvinder Singh "Jassi", Kewal Singh, Balbinder Singh,Tejinder Singh, Yubhkaran Singh,Sushma Jamwal, Shanker Singh, Naman Sharma and others.
From Reasi those who participated included Padam Dev Singh, Munshi Ram, Mohinder Kumar, Shanker Sharma and others.