রেলৱে মন্ত্রালয়
ভারত লৈঙাক্না কোলকতা সহর অমসুং অকোয়বগী ময়োল্লমগী মফমশিংদা কোলকতা ইস্ত-ৱেস্ত মেত্রো কোরিদোর অয়াবা পীখ্রে
মেত্রো লাইনগী অশাংবা কি:মি: ১৬.৬নি
প্রোজেক্ত মমল লুপা করোর ৮৫৭৫নি
07 OCT 2020 4:08PM by PIB Imphal
লৈঙাক্না রেলৱেজ মন্ত্রালয়গী নৌনা মমল লেপথোক্তুনা লুপা করোর ৮৫৭৪.৯৮ রোম চঙনা শাগদবা কোলকতা ইস্ত ৱেস্ত মেত্রো কোরিদোর প্রোজেক্তগী প্রপোজেল অয়াবা পীখ্রে‍। প্রোজেক্ত অসিদা ৱেস্ত বেঙ্গলগী সোল্ত লেক সেক্তর-৫তগী হাওরা লম্পাক ফাওবা অপুনবা অশাংবা কি:মি: ১৬.৬ ওইগদবা মেত্রো কোরিদোর শাবগী ৱাফম য়াওরি‍। প্রোজেক্ত অসি রেলৱেজ মন্ত্রালয়গী মখাদা স্পিসিএল পরপজ ভেহিকল ওইনা লিংখৎখিবা সি.পি.এস.ই. অমা ওইরিবা কোলকতা মেত্রো রেল কোর্পোরেসন লিমিতেদ (কে.এম.আর.সি.এল.)না পায়খৎপনি‍। লাইচৎ মমাঙদা লৈরমবা লোইশিনবগী পান্দম অসি দিসেম্বর, ২০২১নি‍। প্রোজেক্ত অসি লোইশিনবদা লাইচৎনা পীবা চৈথেং হন্থহন্নবা থৌরাংশিং লৌখৎলি‍। প্রোজেক্ত অসিদা ভারতকী ওইনা অচৌবা তুরেলগী মখাদা অহানবা ত্রান্সপোর্তেসন তনেল ওইগদবা গঙ্গা তুরেলগী মখাদা তনেল হুৎপা লোয়ননা ভারতকী খ্বাইদগী লুপা মেত্রো স্তেসন ওইগদবা হাউরা স্তেসননচিংবা তেক্নোলোজীগী অচৌবা শীংনবশিং য়াওরি‍।
অচৌবা প্রোজেক্ত অসিদা শাফবা, য়ৌশিনবা য়াবা অমদি নুংঙাইরবা পব্লিক ত্রান্সপোর্তকী খুত্থাঙদা কোলকতাগী বিজিনেস দিস্ত্রিক্কা নোংচুপ্তা হাওরা সহর অমসুং নোংপোক্তা সোল্ত লেক সহরগা মওং চুম্বা ত্রাঞ্জিৎ কন্নেক্তিভিতী শেমগৎনবা ৱাফম য়াওরি‍। কোরিদোর অসিনা কোলকতা মেত্রোপোলিতান এরিয়াগী খ্বায়দগী মরুওইবা শরুক অহুম হায়বদি হাওরা, কোলকতাগী বিজিনেস এরিয়া অমসুং সোল্ত লেক্কী অনৌবা সেত্তলমেন্ত শম্নহন্দুনা মসিনা কোলকতা অমসুং নক্নবা হাওরা অমদি বিধানগরগী মরক্তা মাস রেপিদ ত্রান্সপোর্তকী ফীভমদা অহোংবা অমা পুরক্লগনি‍। মসিনা হাওরা, সীলদাহ, এসপ্লেনেদ অমসুং আই.তি. হব অমা ওইরিবা সোল্ত লেক সেক্তর-৫গুম্বা মরুওইবা মফমশিং শমজিন্নহনগনি‍।
মসিনা মেত্রো, সব-অর্বান রেলৱেজ, ফেরী অমসুং বস ত্রান্সপোর্তকুম্বা তোঙান তোঙানবা মখলগী চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈশিং ইন্তরচেঞ্জ হবশিং শেমগত্তুনা পুনশিনগনি‍। মসিনা নুংতিগী চত্থোক চৎশিন তৌবা মীওই লাখ কয়াদা অপনবা লৈতবা চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ পীগনি‍।
প্রোজেক্তকী কান্নবশিং:
• শাফবা, মতিক চাবা অমদি অকোয়বগী ফীভমগা চুনবা ত্রান্সপোর্ত সিস্তেম পীদুনা মীয়ামদা কান্নবা পীগনি‍।
• চত্থোক চৎশিনগী মতম হন্থহনগনি‍।
• থাউ চাবা হন্থহনগনি‍।
• লম্বীগী মচাক মথুমদা কেপেক্স হন্থহনগনি‍।
• পোলুসন অমসুং এক্সিদেন্ত হন্থহনগনি‍।
• ইনহেন্স ত্রাঞ্জিৎ ওরিএন্তেদ দেভেলপমেন্ত (তি.ও.দি.)
• কোরিদোর অসিদা লেন্দ বেঙ্কগী মমল হেনগৎহন্দুনা অহেনবা শেনফম লাকহনগনি‍।
• থবক শেমগৎকনি‍।
• কোলকতাদা ত্রাফিক চিনবা হন্থহনগনি অমদি কোলুসন কন্ত্রোল তৌবদা মতেং ওইগনি‍।
• চত্থোক চৎশিনগী মতম হন্থহনগনি‍।

Ministry of Railways
Government of India approves Kolkata East-West Metro Corridor in Kolkata city & surrounding urban localities
Length of metro line is 16.6 km
Project cost is Rs. 8575 crore
07 OCT 2020 4:08PM by PIB Delhi
Government has approved the Ministry of Railways’ proposal for revised cost estimate for construction of Construction of Kolkata East West Metro Corridor Project at an estimated cost of Rs. 8574.98 crore. The project envisages construction of a Metro Corridor between Salt Lake Sector-V to Howrah Maidan in West Bengal for a total route length of 16.6 kms. The project is being implemented by Kolkata Metro Rail Corporation Limited [KMRCL] which is a CPSE under Ministry of Railways, set up as a special purpose vehicle. The pre-pandemic target for completion of their project was December,2021. Efforts are being taken to minimise the impact of pandemic on completion of the project. The project includes immense technological challenges like tunnel below river Ganges which is the 1st transportation tunnel in India under any major river as well as Howrah Station which is one of the deepest Metro stations in India.
The mega project envisions creation of an efficient transit connectivity between business district of Kolkata with industrial city of Howrah in west and Salt Lake City in east through a safe, accessible and comfortable mode of public transport. Since this corridor connects three most important parts of the Kolkata Metropolitan Area i.e. Howrah, Business area of Kolkata and New Settlements in Salt Lake it is going to revolutionize the mass rapid transport in Kolkata and adjoining Howrah and Bidhanangar. This will connect important landmarks like Howrah, Sealdah, Esplanade and Salt Lake Sector-V which is an IT hub.
It will integrate multiple modes of transport like the Metro, Sub-urban Railways, ferry and bus transport by constructing interchange hubs. This will ensure smooth and seamless mode of transport to lakhs of daily commuters.
Project Benefits:
• Benefit to people by providing a safe, efficient and environment friendly transport system.
• Reduction in commuting time.
• Reduced fuel consumption.
• Reduction in capex on road infrastructure
• Reduction in pollution and accident
• Enhanced Transit Oriented Development (TOD)
• Increase in value of land bank in the corridor and generate additional revenue
• Creation of jobs
• Ease traffic Kolkata and help in pollution control.
• Reduce commuting time.