সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
শ্রী ৰমেশ পোখৰিয়াল ‘নিশংক’ৰ উপস্থিতিত ভাৰ্চুৱেলী ঝাৰখণ্ডৰ পাকুড়ত এখন নতুন জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিলে শ্রী মুখটাৰ আব্বাছ নাকভিয়ে
সংখ্যালঘু মন্ত্ৰালয়ে দেশৰ অনগ্ৰসৰ আৰু সংখ্যালঘু বসতিপ্ৰধান অঞ্চলৰ জেএনভিসমূহত ১,১৭৩টা স্মার্ট শ্ৰেণীকোঠাৰ বাবে ৩৬ কোটি টকা প্ৰদান কৰিছেঃ শ্রী মুখটাৰ আব্বাছ নাকভি
06 OCT 2020 6:22PM by PIB Guwahati
কেন্দ্রীয় সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্রী শ্রী মুখটাৰ আব্বাছ নাকভিয়ে আজি কয় যে কেন্দ্রীয় শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে সমগ্ৰ দেশৰ অনগ্ৰসৰ, দুর্বল আৰু সংখ্যালঘু বসতিপ্ৰধান অঞ্চলসমূহত ৯৯খন জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয় নির্মাণ কৰিছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত কেন্দ্রীয় শিক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু কেন্দ্রীয় সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়াভাৱে একাধিক জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয় নির্মাণ কৰিছে।
কেন্দ্রীয় শিক্ষামন্ত্রী ড০ ৰমেশ পোখৰিয়াল "নিশংক" আৰু শ্রী মুখটাৰ আব্বাছ নাকভিয়ে আজি এক ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে ঝাৰখণ্ডৰ পাকুড়ত নতুনকৈ এখন জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷ ''প্ৰধানমন্ত্রী জন বিকাশ কার্যসূচী" (পিএমজেভিকে)ৰ অধীনত সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে এই স্কুলখন নির্মাণ কৰিছে।
শ্রী নাকভিয়ে কয় যে কেন্দ্রীয় শিক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু কেন্দ্রীয় সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে যুটীয়াভাৱে পশ্চিমবংগৰ উত্তৰ দিনাজপুৰ আৰু হাওৰা, অৰুণাচল প্ৰদেশৰ পশ্চিম কামেং আৰু মণিপুৰৰ মামিত ৪খন জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয় নির্মাণ কৰিছে৷ কেন্দ্রীয় সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে এই জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয় নির্মাণৰ বাবে ২৪৪ কোটি টকাৰ আর্থিক সাহাৰ্য আগবঢ়াইছে৷ তদুপৰি, সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে যুটীয়াভাৱে অন্যান্য স্থানতো জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয় নির্মাণ কৰিব৷
শ্রী নাকভিয়ে কয় যে সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে দেশৰ অনগ্ৰসৰ আৰু সংখ্যালঘু বসতি প্ৰধান অঞ্চলত জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয়ত ১,১৭৩টা স্মার্ট শ্ৰেণীকোঠাৰ বাবে ৩৬ কোটি টকা প্ৰদান কৰিছে৷
শ্রী নাকভিয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয়সমূহে দেশৰ পিছপৰা আৰু সংখ্যালঘু সম্প্ৰদায়ৰ শিক্ষার্থীসকলক কম খৰচতে উপযুক্ত শিক্ষা দিয়াৰ ক্ষেত্রত গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰিব৷
তেওঁ লগতে কয় যে বিগত ৬বছৰত প্ৰধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ মোদী নেতৃত্বাধীন চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্রী জন বিকাশ কার্যসূচীৰ অধীনত অনগ্ৰসৰ, অৱহেলিত আৰু সংখ্যালঘু বসতি প্ৰধান অঞ্চলত দেশজুৰি আর্থ-সামাজিক-শিক্ষামূলক আৰু কর্মসংস্থাপনভিত্তিক আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তুলিছে।
মন্ত্ৰী নাকভিয়ে কয়, “প্ৰধানমন্ত্রীৰ জন বিকাশ কর্মসূচী” (পিএমজেভিকে)ৰ অধীনত সমাজৰ সকলো অভাৱগ্ৰস্ত লোকসকলৰ বাবে সমান সুযোগ সুবিধা প্ৰদানৰ সংকল্প পূৰণৰ লক্ষ্যৰে বিদ্যালয়, মহাবিদ্যালয়, চিকিৎসালয়, সামূহিক কেন্দ্ৰ, সাধাৰণ সেৱা কেন্দ্ৰ, আইটিআই, পলিটেকনিক, ছোৱালীৰ আৱাস, সদ্ভাৱনা মণ্ডপ, হুনাৰ হাব ইত্যাদিকে ধৰি ৩৪,০০০তকৈ অধিক আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰকল্প গঢ়ি তোলা হৈছে। ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে কেৱল ২২,০০০ত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰকল্প ৰূপায়ণ হৈছিল৷ ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে দেশৰ কেৱল ৯০খন জিলাৰ সংখ্যালঘু সম্প্ৰদায়ৰ উন্নয়নৰ বাবে চিহ্নিত কৰা হৈছিল। মোদী চৰকাৰে কাৰ্যভাৰ লোৱাৰ পাছত দেশৰ ৩০৮খন জিলাত সংখ্যালঘুসকলৰ বাবে উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ বিস্তাৰ কৰা হৈছে।
মন্ত্ৰী নাকভিয়ে কয় যে যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে সংখ্যালঘু শিক্ষাৰ্থীৰ মাজত কেৱল ২.৯৪ কোটি শিক্ষার্থীয়ে বৃত্তি পাইছিল৷ কিন্তু মোদী চৰকাৰে বিগত ৬বছৰত “নিশ্চিত সবলীকৰণ”ৰ সংকল্পৰ জৰিয়তে ৪.৬০কোটি সংখ্যালঘু শিক্ষার্থীক বৃত্তি প্ৰদান কৰিছে৷ তেওঁ লগতে কয় যে এই বৃত্তি আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীৰ ভিতৰত অধিকাংশই ছোৱালী৷

Ministry of Minority Affairs
Shri Mukhtar Abbas Naqvi lays foundation stone of new JawaharNavodayaVidyalaya at Pakur in Jharkhand in presence of Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ through virtual mode
M/o Minority Affairs has provided Rs.36 Cr for 1173 smart classrooms in JNVs in backward/minority concentration areas: Shri Mukhtar Abbas Naqvi
06 OCT 2020 6:22PM by PIB Delhi
Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi today said here that Union Ministry of Education is constructing 99 JawaharNavodayaVidyalayas in backward, weaker and Minority concentrated areas across the country for the first time in the history, and several of these JawaharNavodayaVidyalayas are being constructed jointly by Union Ministry of Education and Union Ministry of Minority Affairs.
Shri Naqvi along with Union Minister for Education Shri Dr.Ramesh Pokhriyal “Nishank” today laid foundation stone for a new JawaharNavodayaVidyalaya at Pakur in Jharkhand through video conferencing. This school is being constructed by the Ministry of Minority Affairs under the “Pradhan Mantri Jan VikasKarykram” (PMJVK).
Shri Naqvi said that the Union Ministry of Education and the Union Ministry of Minority Affairs are also jointly constructing 4 JawaharNavodayaVidyalayas at Uttar Dinajpur and Howrah in West Bengal; West Kamang in Arunachal Pradesh; Mamit in Manipur. The Ministry of Minority Affairs is extending a financial assistance of Rs 244 crore for construction of these JawaharNavodayaVidyalayas. Besides, the Ministry of Minority Affairs will also construct JawaharNavodayaVidyalayas at other places jointly with the Ministry of Education.
Shri Naqvi said that the Ministry of Minority Affairs has also provided Rs 36 crore for 1173 smart class rooms in JawaharNavodayaVidyalaya in backward and Minority concentrated areas of the country.
Shri Naqvi said that these JawaharNavodayaVidyalayas will play a crucial role in providing quality and affordable education to students from backward and Minority sections also in the rural areas of the country.
Shri Naqvi said that during the last about 6 years, Prime Minister Shri Narendra Modi led Government has developed socio-economic-educational and employment oriented infrastructure across the country in backward, deprived and Minority concentrated areas under the “Pradhan Mantri Jan VikasKarykram”.
Shri Naqvi said that with the commitment to provide equal opportunities to all needy sections of the society, more than 34,000 infrastructure projects including school, college, hospital, community centre, common service centre, ITI, polytechnic, girls hostel, SadbhavnaMandap, Hunar Hub etc have been developed in backward and Minority concentrated areas across the country in the last 6 years under the “Pradhanmantri Jan VikasKarykram” (PMJVK). Only 22,000 such projects had been developed before 2014. While only 90 districts of the country had been identified for Minority communities’ development before 2014, the Modi Government has expanded development programmes for Minorities in 308 districts of the country.
Shri Naqvi said that only 2 crore 94 lakh Minority students had been given scholarships before 2014; while on the other hand the Modi Government’s commitment to “Inclusive Empowerment” has ensured scholarships to 4 crore 60 lakh Minority students during the last 6 years.
Shri Naqvi said that more than 50 per cent of these beneficiaries of scholarship schemes are girls. Due to our concentrated efforts, school drop-out rate among the Minority students especially girls have decreased significantly and students from poor and needy families are receiving better education.