Ministry of Housing & Urban Affairs
Himachal Pradesh exceeds target of 876 CT/PT seats by constructing 1,567 seats
Uttarakhand constructs 20,750 IHHLs & 4,642 CT/PT seats against target of 2,611
Himachal Pradesh and Uttarakhand achieves 100% door-to-door collection of solid waste
98% of waste processed in HP
More than 901.45 TPD of waste generated is processed in Uttarakhand
Urban Missions progress in Himachal Pradesh & Uttarakhand reviewed
07 OCT 2020 12:38PM by PIB Delhi
Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), during his interaction with the Chief Secretary/Principal Secretary/ senior officials of the States of Himachal Pradesh & Uttarakhand last month emphasized that the States should take proactive steps to prepare the cities for obtaining GFC certification and requested the States to see that all their ULBs improve their status to ODF+, ODF++ and also strive to achieve 3 Star GFC status for half the cities by 2022.
The State of Himachal Pradesh, during the interaction, informed that the State has exceeded its target of 876 CT/PT seats by constructing 1,567 seats. Uttarakhand has constructed 20,750(75%) IHHLs and 4,642 CT/PT seats against a target of 2,611 seats. The States were requested to achieve the IHHL targets expeditiously. Himachal Pradesh has informed that 369.46 TPD (98%) of the waste is processed while Uttarakhand has informed that 901.45 TPD of the waste generated is processed. States were advised to ensure that MIS should be updated regularly.
Himachal Pradesh and Uttarakhand informed that they have achieved 100% door-to-door collection of solid waste. In Himachal Pradesh source segregation of waste is being practised in 100 % of the wards while in Uttarakhand, it is in 65%of the wards. Secretary, MoHUA requested Uttarakhand to ensure that 100% source segregation is achieved in the State expeditiously as this would bring down the processing costs of waste.
Secretary, MoHUA informed that the Ambikapur Model being implemented by the Govt. of Chattisgarh is the classic example of source segregation resulting in the value increase. He advised the State Government to depute the team of municipal functionaries including rag pickers to Ambikapur.
Explaining the contours of the changes in the Swachh Survekshan, 2021 Secretary, MoHUA stated that the new prize will be called ‘PrerakDauurSamman’. Qualifying criteria for this award will be based on segregation of waste, processing capacity for wet waste, recycling of waste, recycling of Construction & Demolition waste, percentage of waste going into landfills and sanitation status of cities and the ranking will be ‘Divya’, ‘Anupam’, ‘Ujjwal’, ‘Udit’ and ‘Arohi’. He said that cleanliness besides changing the perception of the city as to how it manages waste also makes it beautiful and asked the States to make vigorous efforts in this direction. Secretary (MoHUA) suggested that the two states/UT should at least aim for Ujjwal (Silver).
The States gave an account of the efforts being made by them under the Mission including scientific waste processing. They assured that all efforts would be made to improve the performance of the States. Secretary, MoHUA appreciated the efforts of the States in improving the performance under the Mission. This will change the perception of the people towards cities which in turn will bring the economic opportunities to the cities. He mentioned that segregation of waste by the public is the key to cleanliness and prosperity and cited the example of the Indore city where a Bio-Methnation plant is being set up which would pay the municipality for the wet waste procured from it. He suggested that green/wet waste be segregated and composted in homes/hotels/parks/colleges and institutions and used locally. He requested the States/UT to fix targets and work with the cities for achieving them.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
হিমাচল প্রদেশনা সীত ১৫৬৭ শাগত্তুনা সি.তি./পি.তি. সীত ৮৭৬কী পান্দম লান্থোকখ্রে
উত্তরাখন্দনা আই.ঐচ.ঐচ.এল. ২০,৭৫০ অমসুং সীত ২,৬১১গী পান্দমগী মথক্তা সি.তি./পি.তি. সীত ৪,৬৪২ শাখ্রে
হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দনা মপং ওইবা ফত্ত-হৌদি য়ুমথোঙ য়ুমথোঙদগী খোমগৎপগী থবক চাদা ১০০ ঙম্লে
ঐচ.পি.দা ফত্ত হৌদি চাদা ৯৮ প্রোসেস তৌখ্রে
উত্তরাখন্দদা পুথোক্লিবা ফত্ত হৌদিগী তি.দি.পি. ৯০১.৪ ৫ হেন্না প্রোসেস তৌখ্রে
হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দদা অর্বান মিসনগী খোঙজেল য়েংশিনখ্রে
07 OCT 2020 12:38PM by PIB Imphal
হাউজিং অমসুং অর্বান এফ্যার্স মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী দুর্গা শঙ্কর মিস্রানা হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দ স্তেতকী চীফ সেক্রেতরী/প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী/ মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা মমাঙ থাদা ৱারী ৱাতায় শানবা মতমদা মখোয়গী ময়োল্লমশিং জি.এফ.সি. সর্তিফিকেসন ফংননবা ইচঙ থৌবা খোঙথাঙ লৌখৎনবা ৱাফম থমখিবগা লোয়ননা মখোয়গী য়ু.এল.বি.শিংগী ও.দি.এফ.+, ও.দি.এফ.++কী ফীভম ফগৎহন্নবা অমসুং ২০২২ ফাওবগী মনুংদা মখোয়গী ময়োল্লম তঙ্খায় অমদি স্তার ৩গী জি.এফ.সি.গী থাক ফংবা ঙম্ননবা হোৎননবা ৱাফম থমখি‍।
ৱারী ৱাতায় শানখিবা অ্রদুদা হিমাচল প্রদেশনা স্তেত অদুদা সীত ১,৫৬৭ শাদুনা সি.তি./পি.তি. সীত ৮৭৬কী পান্দম অদু লান্থোক্লে হায়না পাউদমখি‍। উত্তরাখন্দনা আই.ঐচ.ঐচ.এল. ২০,৭৫০ (চাদা ৭৫) অমদি সীত ২,৬১১গী পান্দমগী মথক্তা সি.তি./পি.তি. সীত ৪,৬৪২ শাখ্রে‍। স্তেতশিং অদুদা মখোয়গী আই.ঐচ.ঐচ.এল.গী পান্দম খুৎলৈ থুনা ফংনবা থৌরাং লৌখৎনবা ৱাফম থমখি‍। হিমাচল প্রদেশনা মখোয়গী ফত্ত-হৌদিগী তি.দি.পি. ৩৬৯.৪৬ (চাদা ৯৮) প্রোসেস তৌরে অদুগা উত্তরাখন্দনা মখোয়গী ফত্ত-হৌদিগী তি.দি.পি. ৯০১.৪৫ প্রোসেস তৌরে হায়না পাউদম্লকখি‍। স্তেতশিং অদুদা এম.আই.এস. চাং নাইনা অপদেত তৌরক্ননবা পাউতাকসু পীখি‍।
হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দনা মপং ওইবা ফত্ত-হৌদিশিং য়ুমথোঙ য়ুমথোঙদগী খোমগৎপগী থবক চাদা ১০০ চঙশিনবা ঙম্লে হায়না পাউদম্লকখি‍। হিমাচল প্রদেশতা ৱার্দশিংগী চাদা ১০০দা ফত্ত-হৌদিশিং খন্দোক খঞ্জিন তৌবগী থবক পায়খৎলি অদুগা উত্তরাখন্দা থৌওং অসি ৱার্দশিংগী চাদা ৬৫দা পায়খৎলি‍।এম.ও.ঐচ.য়ু.এ. সেক্রেতরীনা উত্তরাখন্দবু ফত্ত হৌদি খন্দোক খঞ্জিন তৌবগী থবক্তু চাদা ১০০ পায়খৎনবা খোঙলৈ থুনা পায়খৎনবা ৱাফম থম্লদুনা থৌওং অসিনা ফত্ত হৌদি প্রোসেস তৌবদা চঙবা শেনফম হন্থরক্কনি হায়না হায়খি‍।
ছত্তিসগর লৈঙাক্না পায়খৎলিবা অম্বিকাপুর মোদেল অসি হৌরকফমদগী খন্দোক খঞ্জিন তৌদুনা মমল ভেল্যু হেনগৎহনবগী অফবা খুদম্নি হায়না এম.ও.ঐচ.য়ু.এ. সেক্রেতরীনা পাউদমখি‍। স্তেত লৈঙাকশিং অদুদা মখোয়গী ম্যুনিসিপাল থৌমীশিং অমসুং ফত্ত হৌদি খুন্দোকপা মীওইশিং অম্বিকাপুরদা থাদুনা য়েংহন্নবা পাউতাকসু মহাক্না পীখি‍।
স্বচ্ছ সর্ভেক্সনদা লাক্লিবা অহোংবশিংগী মতাঙদা শন্দোক্না তাক্লদুনা, এম.ও.ঐচ.য়ু.এ. সেক্রেতরীনা অনৌবা মনা মথুম অসি ‘প্রেরক দ্বার সম্মান’ হায়না কৌগনি হায়না ফোঙদোকখি‍। মনা অসি লৌবা য়াবগী ক্রাইতিরিয়াশিংদি ফত্ত হৌদি খন্দোক খঞ্জিন তৌবা, অচোৎপা ফত্ত হৌদিশিং প্রোসেস তৌবা ঙম্বগী চাং, ফত্ত হৌদি রিসাইকল তৌবা, শেমগৎ-শাগৎপা অমদি থুগায় য়ৈখায়বগী মথি মকুমশিং রিসাইকল তৌবা, কোমদা হৈথখিবা ফত্ত হৌদিশিংগী চাং, অমসুং ময়োল্লমশিংগী সেনিতেসনগী ফীভমদা য়ুম্ফম ওইগনি অমদি রেঙ্কিংনা ‘দিব্য’, ‘অনুপম’, ‘উজ্বল’, ‘উদিত’ অমসুং ‘অরোহি’ হায়না লৈগনি‍। লু-নানবগী মথক্তা কমদৌনা ময়োল্লম অমনা মখোয়গী ফত্ত হৌদিশিং মেনেজ তৌবগে হায়বা মীৎয়েঙসিনা মফম অদুবু ফজহল্লি হায়না হায়রদুনা মহাক্না স্তেতশিং অদুদা মায়কৈ অসিদা ইচঙ থৌনা হোৎননবা ৱাফম থমখি‍। সেক্রেতরী (এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.)না স্তেত/য়ু.তি. অনিদুনা য়ামদ্রবদা উজ্বল (সিল্ভর)গী পান্দম থমগদবনি হায়না পাউতাক পীখি‍।
স্তেতশিং অদুনা সাইন্তিফিক ৱেস্ত প্রোসেসিং য়াওনা মিসন অদুগী মখাদা কমদৌনা থৌরাংশিং লৌখৎলিবগে হায়বা ৱাফমশিং থমখি‍। স্তেতশিং অদুগী থবক তৌবগী মওং ফগৎহন্নবা হোৎনবা য়াবা পুম্নমক হোৎনগনি হায়না মখোয়না থাজবা পীরকখি‍। সেক্রেতরী, এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.না মিসন অসিগী মখাদা মখোয় মখোয়গী থবক তৌবগী মওং ফগৎহন্নবা স্তেতশিংনা পায়খৎলিবা থৌরাংশিংবু থাগৎখি‍। মসিনা মীয়াম্না ময়োল্লমশিংদা য়েংবা মীৎয়েঙ হোংদোকহন্দুনা ময়োল্লমশিংদা শেন্মিৎলোনলগী খুদোংচাবা ফীভম কয়া পুরক্কনি‍। মীয়াম্না ফত্ত হৌদি খন্দোক খঞ্জিন তৌদুনা থমবা হায়বসি লুপা নানবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবগী চঙদ্রবা য়াদ্রবা মচাক্নি হায়রদুনা মহাক্না ইন্দোরদা লিংখৎওইবা বাইও-নেথ্নেসন প্লান্তকী খুদম পীরদুনা প্লান্ত অসিনা অচোৎপা ফত্ত হৌদিশিং লৌনবগীদমক ম্যুনিসিপালিতীদা শেন পীগদৌরি হায়না হায়খি‍। অশঙবা/অচোৎপা ফত্ত হৌদিশিং খন্দোক খঞ্জিন তৌদুনা য়ুমদা/ হোতেলশিংদা/ পার্কশিংদা/ কলেজ অমসুং ইন্সতিত্যৎশিংদা কম্পোস্ত শেমদুনা মফম মফমদুদা শীজিন্ননবার ৱাফম মহাক্না থমখি‍। মহাক্না স্তেত/য়ু.তি.শিংদা পান্দম থম্নবা অমদি মদুবু ফংননবা ময়োল্লমশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা হায়খি‍।