বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
CeNS-ৰ বিজ্ঞানীসকলে উচ্চ মানদণ্ডৰ বগা পোহৰ নিৰ্গমন কৰা এলইডিৰ নতুন অন্তৰ্দৃষ্টি বিচাৰি উলিওৱা হৈছে
06 OCT 2020 5:13PM by PIB Guwahati
ৰঙৰ গুণমান হৈছে এক সাধাৰণ পোহৰ উৎস হিচাপে হোৱাইট লাইট এমিটিং ডিঅ'ড (এলইডি) প্ৰস্তুত কৰাত সন্মুখীন হোৱা এক মুখ্য প্ৰত্যাহ্বান। উচ্চ মানদণ্ডৰ বগা পোহৰ প্ৰস্তুত কৰাৰ পদ্ধতিৰ সন্ধানত বিজ্ঞানীসকলে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিক্ৰিয়া অন্তৰ্দৃষ্টি আৱিষ্কাৰ কৰি উলিয়াইছে যি হোৱাইট এল.ই.ডি. ডিজাইন কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগৰ অধীনত এক স্বশাসিত গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান নেনো আৰু ছফ্ট মেটাৰ চাইন্স (CeNS) কেন্দ্ৰৰ বিজ্ঞানীসকলে দেখিলে যে যদিও অজৈৱ ৰাসায়নিক কেচিয়াম সীহ হেলিডৰ নেনোস্ফৰ্টিচে বগা পাতল নিৰ্গমনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দেখুৱায়, নেনোস্ফটিলে তেওঁলোকক সেই প্ৰতিশ্ৰুতি পালন কৰাত প্ৰতিৰোধ কৰিছিল।
বগা পোহৰ নিৰ্গমনক্ষমতা এই কথাত থাকে যে এই স্ফটিকবোৰৰ পৰা নিৰ্গমন বোৰ হেলিড গঠনৰ পৰিৱৰ্তন কৰি সমগ্ৰ দৃশ্যমান বৰ্ণালীৰ ওপৰত সহজে টিউন কৰিব পাৰি। অৱশ্যে, তেওঁলোকে নেনোস্ফটিকৰ মাজত এক আন্তঃ-কণকণ মিহলি হোৱা বাবে বগা পোহৰ নিৰ্গত কৰাত ব্যৰ্থ হৈছিল যাৰ ফলত এটা নিৰ্গমন হৈছিল। বগা পোহৰক পোহৰৰ ৰঙা, সেউজীয়া আৰু নীলা স্পেকট্ৰাৰ উপস্থিতিৰ প্ৰয়োজন। গতিকে, স্ফটিলে এবাৰ এটা নিৰ্গমণ প্ৰদান কৰিলে, তেওঁলোকে বগা পোহৰ সৃষ্টি কৰাৰ সম্ভাৱনা হেৰুৱায়।
ড. প্ৰলয় কে সান্ত্ৰাৰ নেতৃত্বত গৱেষকৰ দলটোৱে দেখিলে যে স্ফটিকৰ হেলিড আইনে কোঠাৰ তাপমাত্ৰাতো এটা কণৰ পৰা আন এটা কণলৈ প্ৰব্ৰজন কৰে আৰু নেনোস্ফটিছৰ এক এলয় গঠন কৰে, যি এটা নিৰ্গমন সৃষ্টি কৰে। বৰ্তমানৰ কামৰ ফলাফলবোৰ শেহতীয়াকৈ 'নেনোস্কেল' আলোচনীত প্ৰকাশ কৰা হৈছিল। এই প্ৰতিক্ৰিয়াগতিৰ বুজাই আন্তঃকণৰ মিশ্ৰণ প্ৰতিহত কৰাৰ বাবে ৰণনীতি বিকশিত কৰাত সহায় কৰিব, আৰু দলটোৱে এলইডি সৃষ্টি কৰিবলৈ গৱেষণা কৰি আছে যি ভাল মানদণ্ডৰ বগা পোহৰ প্ৰস্তুত কৰে।
[প্ৰকাশনৰ লিংক: DOI: 10.1039/D0NR05771A
সবিশেষ জানিবৰ বাবে যোগাযোগ কৰক – ড. প্ৰলয় কে সান্ত্ৰা (psantra@cens.res.in)

Ministry of Science & Technology
Scientists at CeNS find new insights into LEDs emitting high-quality white light
06 OCT 2020 5:13PM by PIB Delhi
Colour quality is a key challenge faced in producing white Light Emitting Diodes (LEDs) as a general light source. Scientists in their search for methods to produce high-quality white light have unearthed crucial reaction insights that can help design white LEDs.
Scientists at the Centre for Nano and Soft Matter Sciences (CeNS), an autonomous research institute under the Department of Science and Technology (DST), found that though nanocrystals of inorganic chemicals caesium lead halide show the promise of white light emission, a very odd behaviour of the nanocrystals prevented them from keeping that promise.
The capability of white light emission rests in the fact that the emission from these crystals can be easily tuned over the entire visible spectrum by varying their halide compositions. However, they failed to emit white light due to an interparticle mixing between the nanocrystals that resulted in a single emission. White light needs the presence of red, green and blue spectra of light. So, once the crystals give a single emission, they miss the chance of creation of white light.
The team of researchers led by Dr Pralay K. Santra found that halide ions of the crystals migrate from one particle to another even at room temperature and form an alloy of nanocrystals, which yield a single emission. The findings from the present work were recently published in the journal ‘Nanoscale. The understanding of this reaction kinetics will help in developing strategies to prevent interparticle mixing, and the team is pursuing research to create LED that produce good quality white light.
[Publication link: DOI: 10.1039/D0NR05771A
For more details, Dr Pralay K Santra, (psantra@cens.res.in) can be contacted.]