Ministry of Science & Technology
Scientists at CeNS find new insights into LEDs emitting high-quality white light
06 OCT 2020 5:13PM by PIB Delhi
Colour quality is a key challenge faced in producing white Light Emitting Diodes (LEDs) as a general light source. Scientists in their search for methods to produce high-quality white light have unearthed crucial reaction insights that can help design white LEDs.
Scientists at the Centre for Nano and Soft Matter Sciences (CeNS), an autonomous research institute under the Department of Science and Technology (DST), found that though nanocrystals of inorganic chemicals caesium lead halide show the promise of white light emission, a very odd behaviour of the nanocrystals prevented them from keeping that promise.
The capability of white light emission rests in the fact that the emission from these crystals can be easily tuned over the entire visible spectrum by varying their halide compositions. However, they failed to emit white light due to an interparticle mixing between the nanocrystals that resulted in a single emission. White light needs the presence of red, green and blue spectra of light. So, once the crystals give a single emission, they miss the chance of creation of white light.
The team of researchers led by Dr Pralay K. Santra found that halide ions of the crystals migrate from one particle to another even at room temperature and form an alloy of nanocrystals, which yield a single emission. The findings from the present work were recently published in the journal ‘Nanoscale. The understanding of this reaction kinetics will help in developing strategies to prevent interparticle mixing, and the team is pursuing research to create LED that produce good quality white light.
[Publication link: DOI: 10.1039/D0NR05771A
For more details, Dr Pralay K Santra, (psantra@cens.res.in) can be contacted.]

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.ই.এন.এস.দা সাইন্তিস্তশিংনা এল.ই.দি.শিংনা হাই ক্বালিতী ৱাইৎ লাইৎ পুথোকপগী মতাংদা অনৌবা মওং মতৌ পুথোকখ্রে
06 OCT 2020 5:13PM by PIB Imphal
অঙৌবা লাইৎ ইমিতিং দাইওৎ (এল.ই.দি.শিং)পু মরুওইবা লাইৎ সোর্স ওইনা পুথোক্নবা হোৎনবদা মরুওইবা শিংনবা অমা থেংনরিবসি মচুগী মগুন অসিনি। সাইন্তিস্তশিংনা মখোয়না হাই ক্বালিতী ৱাইৎ লাইৎ পুথোক্নবা পাম্বৈ থিনবা হোৎনবদা অঙৌবা এল.ই.দি.শিং দিজাইন তৌবদা মতেং পাংগদবা মরুওইবা রিএক্সন অমা ফংখ্রে।
দিপার্ত্মেন্ত ওব সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.)গী মখাদা লৈবা ওতোনোমস রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ অমা ওইরিবা সেন্তর ফোর নেনো এন্দ সোফ মেত্তর সাইন্সেস (সি.ই.এন.এস.)দা লৈবা সাইন্তিস্তশিংনা ইনওর্গানিক কেমিকেল সিজিয়ম লিদ হেলাইদগী নেনোক্রিস্তেলশিংনা ৱাইৎ লাইৎ পুথোকপগী মওং মতৌ থেংনরবসু, নেনোক্রিস্তেলশিংগী তোপ-তোপ্পা মওং মতৌ অমনা মখোয়বু মৈঙাল পুথোকপদা অথিংবা পীবা অমা লৈরি।
অঙৌবা মঙাল পুথোকপা ঙম্বা অসি অসিগুম্বা ক্রিস্তেলশিং অসিনা মখোয়গী হেলাইদ কম্পোজিসনশিং অসি তোখাইহন্দুনা উবা ঙম্বা স্পেক্ত্রম পুম্নমক্তা লায়না ওন্থোকপগী মকাহ পোল্লি। অদুবু মখোয়না সিঙ্গল ইমিসন ওইখিবা নেনোক্রিস্তেলশিংগী মরক্তা লৈবা ইন্তর্পার্তিকল মিক্সিংনা মরম ওইদুনা অঙৌবা মঙাল পুথোকপা ঙমদে। অঙৌবা মঙালশিংদা অঙাং, অশংবা অমসুং হিগোক মচুগী মঙালগী স্পেক্ত্রা চঙই। মসিনা মরম ওইদুনা, করিগুম্বা ক্রিস্তেলশিং অসিনা সিঙ্গল ইমিসন পীখিবা থোক্লবদি, মখোয়দা অঙৌবা মঙাল শেম্বা ঙমদে।
দা. প্রলয় কে. সান্ত্রানা লুচিংবা রিসর্চর কাংবু অমনা ফংলে মদুদি ক্রিস্তেলশিং অসিগী হেলাইদ আইওনশিং অসি পার্তিকল অমদগী অতোপ্পা অমদা রুম তেম্পরেচরদফাওবা হোংবা ঙম্মি অমসুং সিঙ্গল ইমিসন পুথোকপা নেনোক্রিস্তেলগী এলোই শেম্মি। হৌজিক নৈনরিবা অসিদগী ফংলিবা অসি "নেনোস্কেল" হায়বা জর্নেল অমদা ফোংখ্রে। হায়রিবা কাইনেতিক রিএক্সন অসি মুন্না খঙবনা ইন্তর্পার্তিকল মিক্সিং থোকপদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি, অমসুং কাংবু অসিনা মগুন ৱাংবা এল.ই.দি. পুথোক্নবা রিসর্চকী থবক পায়খৎলি।
[পব্লিকেসন লিঙ্কঃ দি.ও.আই.: ১০.১০৩৯/দি০এন.আর.০৫৭৭১এ.
অহেনবা ই-পাউগীদমক, দা. প্রলয় কে. সান্ত্রা, (psantra@cens.res.in)দা পাউ ফাওবীয়ু]