ৰেল মন্ত্ৰালয়
‘লকডাউন’ৰ পূৰ্বৰ দৰেই ৰে’লগাড়ীৰ প্ৰস্থানৰ নিৰ্দ্ধাৰিত সময়ৰ ৩০ মিনিট আগতে আসন সংৰক্ষণৰ দ্বিতীয় তালিকা জাৰি কৰা হ’ব
দ্বিতীয় তালিকা প্ৰস্তুত কৰাৰ আগতে ‘অনলাইন’ আৰু ‘পিআৰএছ কাউণ্টাৰ’ৰ মাধ্যমেৰে টিকট বুকিং সেৱা উপলব্ধ থাকিব
06 OCT 2020 6:28PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় ৰে’ল-য়ে অহা ১০-১০-২০২০ৰ পৰা বলবত্ হোৱাকৈ আসন সংৰক্ষণ সম্পৰ্কীয় দ্বিতীয় তালিকা প্ৰস্তুতৰ পূৰ্বৰ ব্যৱস্থা পুনৰাম্ভ কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
ক’ভিড-কালৰ প্ৰতিষ্ঠিত নিৰ্দেশনা অনুসৰি আসন সংৰক্ষণ সম্পৰ্কীয় প্ৰথম তালিকা ৰে’লগাড়ী এৰাৰ নিৰ্দ্ধাৰিত ৪ ঘণ্টাৰ আগতে প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল। তাৰপিচতো দ্বিতীয় তালিকা প্ৰস্তুত কৰা পৰ্যন্ত ‘পিআৰএছ কাউণ্টাৰ’সমূহৰ উপৰি ‘অনলাইন’ ব্যৱস্থাৰে প্ৰথমে আহোতাক প্ৰথমে সেৱা আগবঢ়োৱাৰ নীতিৰ আধাৰত আসন সংৰক্ষণৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিব পাৰিছিল।
ৰে’লগাড়ীৰ প্ৰস্থানৰ নিৰ্দ্ধাৰিত/পুনৰ-নিৰ্দ্ধাৰিত সময়ৰ ৩০মিনিট আগৰ পৰা ৫ মিনিটৰ মাজৰ সময়ছোৱাত আসন সংৰক্ষণৰ দ্বিতীয় তালিকা প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল। ‘ৰিফাণ্ড বিধি’ৰ আধাৰত এইখিনি সময়ত ইতিমধ্যে বুক কৰা টিকট বাতিল কৰাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰা হৈছিল।
পিচে, মহামাৰী পৰিপ্ৰেক্ষিতত শেহতীয়া মাহচেৰেকত দ্বিতীয় তালিকা প্ৰস্তুত কৰাৰ সময় ৰে’লগাড়ীৰ প্ৰস্থানৰ নিৰ্দ্ধাৰিত সময়ৰ দুঘণ্টা আগতে সম্পন্ন কৰাৰ বাবে নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছিল।
ৰে’লৱে’ৰ মাণ্ডলিক কাৰ্যালয়সমূহৰ অনুৰোধৰ আধাৰত যাত্ৰীসকলৰ সুবিধাৰ দিশতো অনুধাৱন কৰিয়ে বিষয়টো পৰ্যালোচনা কৰাৰ পিচত ৰে’লৰ প্ৰস্থানৰ অন্ততঃ ৩০ মিনিট আগতে আসন সংৰক্ষণ সম্পৰ্কীয় দ্বিতীয় তালিকা প্ৰকাশৰ বাবে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
সেইদৰে, দ্বিতীয় তালিকা প্ৰস্তুত কৰাৰ আগতে ‘অনলাইন’ আৰু ‘পিআৰএছ কাউণ্টাৰ’ৰ মাধ্যমেৰে টিকট বুকিং সেৱা উপলব্ধ থাকিব।
অহা ১০-১০-২০২০ৰ পৰা বলবত্ হোৱাকৈ এই ব্যৱস্থা পুনৰাম্ভ কৰিব পৰাকৈ ‘ছফ্টৱে’ৰ’ৰ সংশোধনৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ বাবে ‘চিআৰআইএছ’-য়ে ইতিমধ্যে যাৱতীয় নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছে।

Ministry of Railways
Second Reservation Charts to be issued 30 minutes before the scheduled train departure time, as was done before the lockdown
Ticket booking facility, both online and on PRS ticket counters, shall be available, before preparation of second chart
06 OCT 2020 6:28PM by PIB Delhi
Indian Railways has decided to restore earlier system of preparation of second reservation charts w.e.f. 10.10.2020.
As per established pre COVID period instructions, the first reservation chart was prepared at least 4 hours before scheduled departure of train. Thereafter, the available accommodation could be booked across PRS counters as well as through internet on first-come-first-serve basis till preparation of second reservation charts.
Second reservation charts were prepared between 30 minutes to 5 minutes before scheduled/rescheduled time of departure of trains. Cancellation of already booked tickets was also permitted during this period as per provisions of Refund Rules.
Due to pandemic, instructions were issued to shift the time of preparation of second reservation chart to 2 hours before scheduled/ rescheduled time of departure of trains.
As per request of Zonal Railways for ensuring convenience of rail passengers, the matter has been examined and it has been decided that the second reservation chart shall be prepared at least 30 minutes before scheduled/rescheduled time of departure of train.
Accordingly, ticket booking facility, both online and on PRS ticket counters, shall be available, before preparation of second chart.
CRIS has been issued necessary modifications in the software accordingly so as to restore this provision w.e.f. 10.10.2020.