ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
'ସାମାଜିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏଆଇ 2020' ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
05 OCT 2020 9:20PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଓ ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିଗଣ, ନମସ୍ତେ!
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆରଏଆଇଏସଇ-ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏଆଇ ସାମାଜିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା (ଏଆଇ) ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ଉଦ୍ୟମ ବେଶ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ମାନବ ସଶକ୍ତିକରଣ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହ ଜଡିତ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ଆପଣମାନେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଯୁକ୍ତି କର୍ମସ୍ଥଳୀରେ ଆମୂଳଚୁଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଗୀକରଣ ବଢିଛି । ପ୍ରମୁଖ ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ସମାଧାନ କରିବାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆମକୁ ଲଗାତର ସାହାଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି । ସାମାଜିକ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ସହ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା (ଏଆଇ)ର ମିଶ୍ରଣ ଓ ମାନବୀୟ ସ୍ପର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ଏଆଇ ସମୃଦ୍ଧ ହେବା ନେଇ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ମାନବୀୟ ବୌଦ୍ଧିକ ଶକ୍ତିର ଉପହାର । ଚିନ୍ତା କରିବାର ଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ମାନବ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଉପକରଣ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକାଶ କରିପାରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଉପକରଣ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗୁଡିକ ଜାଣିବା ତଥା ଚିନ୍ତା କରିବାର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ହାସଲ କରି ସାରିଲେଣି ! ଏଥି ମଧ୍ୟରୁ ବେଶୀ ଚର୍ଚ୍ଚିତ ହୋଇଛି ଏଆଇ । ମାନବ ଓ ଏଆଇ ଏକାଠି ହୋଇ କାମ କଲେ ପୃଥିବୀ ବେଶ ଲାଭବାନ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଇତିହାସର ପ୍ରତିଟି ପଦକ୍ଷେପରେ ଜ୍ଞାନ ଓ ଶିକ୍ଷାରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଇଆସିଛି । ଆଜିର ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଯୁଗରେ ଭାରତର ଆଖିଦୃଶିଆ ଅବଦାନ ରହିଛି । ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ କିଛି ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିତ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଶିଳ୍ପ ଜଗତରେ ଭାରତ ନିଜକୁ ଶକ୍ତିକେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଗଢି ତୋଳିଛି । ଆମେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗେଇ ଚାଲିବା ଓ ବିଶ୍ୱକୁ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରଦାନ କରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ଆମେ ଅନୁଭବ କରିଛୁ ଯେ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପାରଦର୍ଶିତା ବଢିଛି ଓ ସେବା ପ୍ରଦାନ ସହଜ ହୋଇଛି । ଆମ ଦେଶରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିଚୟପତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା- ଆଧାର ରହିଛି । ସେହିପରି ଆମ ଦେଶରେ ନିଆରା ଡିଜିଟାଲ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା- ୟୁପିଆଇ ରହିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଡିଜିଟାଲ ସେବା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ପାରୁଛି । ଗରିବ ଓ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ନଗଦ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ଭଳି ଆର୍ଥିକ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରୁଛି । ମହାମାରୀ ପରିସ୍ଥିତି ବେଳେ କିପରି ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସାହାଯ୍ୟ କଲା ତାହା ଆମେ ଦେଖିପାରିଲୁ । ତ୍ୱରିତ ଓ ଦକ୍ଷତାର ସହ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚି ସାହାଯ୍ୟ କଲୁ । ଭାରତ ଏହାର ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ନେଟୱର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରିଚାଲିଛି । ପ୍ରତି ଗାଁକୁ ହାଇସ୍ପିଡ ଇଣ୍ଟରନେଟ ଯୋଗାଇବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଭାରତକୁ ଏଆଇ ଗ୍ଲୋବାଲ ହବରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ । ବହୁ ଭାରତୀୟ ଏ ଦିଗରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆହୁରି ଅନେକେ ଏଥିରେ ଭାଗ ନେବେ ବୋଲି ମୋର ଆଶା । ଆମ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦଳଗତ ଉଦ୍ୟମ, ବିଶ୍ୱାସ, ସହଯୋଗ, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଓ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତି ଭଳି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ନିକଟରେ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି 2020 ଆପଣାଇଛି । ଏଥିରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି । ବିଭିନ୍ନ ଆଂଚଳିକ ଭାଷା ଓ ଲିପିରେ ଇ-ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ କରାଯିବ । ଏ ସମସ୍ତ ଉଦ୍ୟମ ଏଆଇ ମଂଚର ନ୍ୟାସନାଲ ଲାଙ୍ଗୁଏଜ ପ୍ରୋସେସିଂ (ଏନଏଲପି) ଦ୍ୱାରା ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏପ୍ରିଲରେ ଆମେ ଯୁବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏଆଇ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ 11 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମୌଳିକ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରି ପାରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଏବେ ଏଆଇ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜାତୀୟ ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ମଂଚ (ଏନଇଟିଏଫ) ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଡିଜିଟାଲ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହା ଇ-ଏଜୁକେଶନ ୟୁନିଟ ଗଠନ କରିବ । ନବାଚାର ଓ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ଅଟଳ ଇନୋଭେସନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କ ଉପକାର ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହ ତାଳ ଦେବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ଉପରେ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ସମାଜର ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏଆଇର ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏହାକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯିବ । ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ହେବ । ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଚାର ବିମର୍ଷ ପାଇଁ ଆରଏଆଇଏସଇ ଏକ ମଂଚ ହେବ । ଏଥିରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉପସ୍ଥିତ ଶ୍ରୋତାଙ୍କ ନିକଟରେ କିଛି ପ୍ରଶ୍ନ ଉତଥାପିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ନିଜର ସମ୍ପତି ଓ ସମ୍ବଳର ସର୍ବୋତମ ପ୍ରବନ୍ଧନ ପାଇଁ ଆମେ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବା କି ? କିଛି ସ୍ଥାନରେ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟବହାର ହୋଇ ପାରୁନାହିଁ । କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ରହିଛି । ଆମେ ସେଗୁଡିକର ସର୍ବୋତମ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଗତିଶୀଳ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ କରିପାରିବା କି ? ନିଜ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ଆମେ ସକ୍ରିୟ ଓ ତ୍ୱରିତ ସେବା ଯୋଗାଇ ପାରିବା କି ?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭବିଷ୍ୟତ ଯୁବପିଢିଙ୍କ ପାଇଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବା ଆମ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ପ୍ରତି ଶିଶୁର ନିଆରା ପ୍ରତିଭା, ଦକ୍ଷତା ଓ କୁଶଳତା ରହିଛି । ବେଳେବେଳେ ଠିକ ଲୋକ ଭୁଲ ସ୍ଥାନରେ ପହଁଚି ଯାଇଥାନ୍ତି । ଆମେ ଏହାକୁ ବଦଳାଇ ପାରିବା । ବଡ ହେବା ସମୟରେ ପିଲାଟି ନିଜକୁ କିପରି ଦେଖୁଛି ? ଅଭିଭାବକ, ଶିକ୍ଷକ ଓ ବନ୍ଧୁମାନେ ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ ଭାବେ ପିଲାଙ୍କୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିପାରିବେ କି ? ପିଲାବେଳୁ କୈଶୋରାବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିରୀକ୍ଷଣ କରନ୍ତୁ । ସେମାନଙ୍କ ରେକର୍ଡ ରଖାଯାଉ । ପିଲାଟିକୁ ନିଜ ପ୍ରାକୃତିକ ଆହ୍ୱାନ ଖୋଜି ପାଇବାରେ ଏହା ଅନେକାଂଶରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ/ଯୁବତୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ନୀରିକ୍ଷଣ ବେଶ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଶକ୍ତି ସାଜିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁର କୌଶଳ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶ୍ଳେଷଣାତ୍ମକ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପାଇଁ ଆମେ କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିପାରିବା କି ? ଏହା ବହୁ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିପାରିବ । ଏଭଳି ମାନବ ସମ୍ବଳ ରେଖାଙ୍କନର ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଲାଭ ସରକାର ଓ ବ୍ୟବସାୟ ଜଗତ ଉଠାଇ ପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃଷି ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସଶକ୍ତିକରଣରେ ଏଆଇର ବେଶ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଥିବା ଦେଖିପାରୁଛି । ଆଗାମୀ ପିଢିର ସହରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ଓ ଟ୍ରାଫିକ ଜାମ ଭଳି ସହରୀ ସମସ୍ୟା କମାଇବାରେ ଏଆଇର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସିୱେଜ ପ୍ରଣାଳୀ ଓ ବିଦ୍ୟୁତ ଗ୍ରିଡ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉନ୍ନତ ହୋଇପାରିବ । ଆମ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରବନ୍ଧନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏହା ଦୃଢୀଭୂତ କରିପାରିବ । ପରିବେଶ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଜନିତ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଏହା ସମାଧାନ କରିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୃଥିବୀରେ ଅନେକ ପ୍ରକାର ଭାଷା ରହିଛି । ଭାରତରେ ଅନେକ ଭାଷା ଓ ଲିପି ରହିଛି । ଏହି ବିବିଧତା ହିଁ ଆମ ସମାଜକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି । ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାଷାର ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂରେଇବାକୁ ପ୍ରଫେସର ରାଜ ରେଡ୍ଡି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସରଳ ଓ ସଫଳତାର ସହ ସଶକ୍ତିକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଆସନ୍ତୁ ଚିନ୍ତା କରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜ୍ଞାନ ବାଣ୍ଟିବାରେ ଆମେ ଏଆଇ କାହିଁକି ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବା ନାହିଁ ? ଜ୍ଞାନ, ସୂଚନା ଓ କୌଶଳକୁ ସହଜଲଭ୍ୟ କରି ସଶକ୍ତିକରଣ ହାସଲ କରା ଯାଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଆଇର କିପରି ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଆଲଗୋରିଦିମ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ସମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ବେସରକାରୀ ହିତଧାରକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏଆଇ ଆୟୁଧ କବଳରୁ ବିଶ୍ୱକୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଏଆଇ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛେ, ସେତେବେଳେ ଆମ ମନରେ ମାନବୀୟ ସୃଜନଶୀଳତା ଓ ମାନବୀୟ ଭାବନା ସମ୍ପର୍କରେ କୌଣସି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଏସବୁ ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଶକ୍ତି । ଏହି ନିଆରା ଗୁଣ ଯୋଗୁଁ ହିଁ ଆମେ ମେସିନ ତୁଳନାରେ ଆଗୁଆ । ଆମର ବୁଦ୍ଧିମତା ଓ ସହାନୁଭୂତି ବିନା ସବୁଠାରୁ ସ୍ମାର୍ଟ ଏଆଇ ମାନବଜାତିର ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ମେସିନ ଉପରେ ବୌଦ୍ଧିକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କିପରି ରଖିବା ତାହା ଆମକୁ ଭାବିବାକୁ ହେବ । ଏଆଇ ଠାରୁ ମାନବୀୟ ବୁଦ୍ଧିମତା କେଇ ପାଦ ଆଗରେ ବୋଲି ଆମକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ । ମାନବୀୟ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧିରେ କିପରି ଏଆଇ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ତାହା ଆମକୁ ଭାବିବାକୁ ହେବ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି- ଏଆଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ନିଆରା ଦକ୍ଷତାକୁ ଲୋକଲୋଚନକୁ ଆଣିପାରିବ । ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢଙ୍ଗରେ ସମାଜକୁ ଅବଦାନ ଦେବାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆରଏଆଇଏସଇ 2020ରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ହିତଧାରକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମଂଚ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ । ଆସନ୍ତୁ ଆମେମାନେ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବା କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ଆପଣାଇବାକୁ ଏକ ସଂଯୁକ୍ତ ରୋଡ ମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା । ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇ କାମ କରିବା ବେଶ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିଥିବାରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଏହି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତା କାମନା କରୁଛି । ଆଗାମୀ ଚାରି ଦିନରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଲୋଚନା ଉତ୍ତରଦାୟୀ ଏଆଇ ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରୋଡ ମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ନେଇ ମୁଁ ଆଶାବାଦୀ । ଏହି ରୋଡମ୍ୟାପ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଓ ଜୀବିକାରେ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ଏହା ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଧନ୍ୟବାଦ, ଅଶେଷ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the inauguration of 'Responsible AI for Social Empowerment 2020' Summit
05 OCT 2020 9:20PM by PIB Delhi
Distinguished guests from India and abroad, Namaste!
Welcome to RAISE Responsible AI for Social Empowerment Summit. This is a great effort to encourage discussion on Artificial Intelligence. You all have rightly highlighted aspects relating to technology and human empowerment. Technology has transformed our work places. It has improved connectivity. Time and again, technology has helped us solve key challenges. I am sure this merge between social responsibility and AI will enrich AI with human touch.
Friends,
Artificial intelligence is a tribute to human intellectual power. The power to think enabled humans to make tools and technologies. Today, these tools and technologies have also acquired the power to learn and think! In this, one key emerging technology is AI. The teamwork of AI with humans can do wonders for our planet.
Friends,
At every step of history, India has led the world in knowledge and learning. In today's age of IT as well, India is making outstanding contributions. Some of the brightest tech leaders belong to India. India has also proved to be the power-house of the global IT services Industry. We will continue to digitally excel and delight the world.
Friends,
In India, we have experienced that technology improves transparency and service delivery. We are home to the world's largest unique identity system- Aadhaar. We also have the world's most innovative digital payments system-UPI. This has enabled providing access to digital services, including financial services, like Direct Cash Transfers to the poor and marginalised. In the pandemic situation, we saw how India's digital readiness was of great help. We reached out to people with help, at the earliest and in the most efficient manner. India is rapidly expanding its optical fibre network. The aim is to provide every village with high speed internet connectivity.
Friends,
Now, we want India to become a global hub for AI. Many Indians are already working on this. I hope many more do so in the times to come. Our approach to this is powered by core principles of: Teamwork, Trust, Collaboration, Responsibility and Inclusivity.
Friends,
India has recently adopted the National Education Policy 2020. It focuses on technology-based learning and skilling as a major part of education. E-courses will also be developed in various regional languages and dialects. This whole effort will benefit from Natural Language Processing (NLP) capabilities of AI platforms. We launched Responsible AI for Youth program this year in April, under this programme, more than 11000 students from schools completed the basic course. They are now building their AI projects.
Friends,
The National Educational Technology Forum (NETF) is being formed. This will create an
e-Education unit to boost the digital infrastructure, digital content and capacity. Virtual labs are being established to provide hands-on experience to learners. We have also launched the Atal Innovation Mission to promote a culture of innovation and entrepreneurship. Through these steps, we aim to keep pace with emerging technologies for people's benefit.
Friends.
I would also like to mention about the National Programme on Artificial Intelligence. This will be dedicated towards rightful use of AI for solving problems of society. It will be implemented with the support of all stakeholders. RAISE can be a platform to brain storm in this regard. I invite all of you to actively participate in these efforts.
Friends,
There are a few challenges that I would like to pose to this august audience. Can we use Artificial Intelligence for the optimal management of our assets and resources? At some places, resources are idle. While in other place, there is a shortage of resources. Can we dynamically reallocate them to find optimal use? Can we delight our citizens with proactive and prompt delivery of services at their doorsteps.?
Friends,
The future belongs to the youth. And, every youngster matters. Each child has unique talents, capabilities and aptitudes. At times, the right person ends up at the wrong place.
There is a way we can change that. How about every child observing him or herself while growing up? Can parents, teachers and friends- carefully observe children? Observe them from their childhood to the start of adulthood. And, keep a record of them. This will go a long way in helping a child discover his or her natural calling. Those observations can be effective guiding forces for youngsters. Can we have a system which gives an analytic report on the aptitude of each child? This would open doors of opportunity for many youngsters. Such human resource mapping will have long-lasting benefits, in governments and businesses.
Friends,
I see a big role for AI in empowering Agriculture, healthcare. Creating next generation urban infrastructure. And, addressing urban issues like: reducing traffic jams. Improving sewage systems and Laying our energy grids. It can be used for making our disaster management systems stronger. It can even be used to solve the problem of climate change.
Friends,
Our planet is blessed with several languages. In India, we have several languages and dialects. Such diversity makes us a better society. As Professor Raj Reddy just suggested, why not use AI to seamlessly bridge language barriers. Let us think about simple and effective ways of how AI can empower Divyang sisters and brothers.
Friends,
Why not use AI for knowledge sharing? There are few things as empowering as making knowledge, information and skills easily accessible.
Friends,
It remains our collective responsibility to ensure trust in how AI is used. Algorithm Transparency is key to establishing this Trust. Equally important is accountability. We must protect the world against weaponistion of AI by Non-State Actors.
Friends,
While we discuss AI, let also have no doubts that human creativity and Human emotions continue to be our greatest strength. They are our unique advantage over machines. the smartest of AI cannot solve mankind's problems without blending with our intellect and empathy. We should also think of how we will retain this intellectual edge over machines? We should ensure that we take care so that human intelligence is always a few steps ahead of AI. We should think about how AI can help humans to increase their own capacities. I want to state again:- AI will unlock the unique potential of each person. It will empower them to contribute more effectively to the society.
Friends,
Here at RAISE 2020, we have created a global forum for the world's leading stakeholders. Let us exchange ideas and chart a common course for the adoption of Artificial Intelligence. It is critical that all of us work together as partners for this. I thank you for coming together to participate in this truly global event. I wish the Global Summit all success. I am sure that the discussions over the next four days will help create an Action Roadmap for Responsible AI. A roadmap that can truly help transform lives and livelihoods across the world. My best wishes to you all.
Thank you.
Thank you very much.