অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা লৈরিবা জূশিংবু পি.পি.পি. মোদতা হেন্না ফগৎহনবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক লৈঙাক অসিনা থৌরাং য়াৎনবা হোৎনরিঃ শ্রী প্রকাশ জাবরেকর
05 OCT 2020 2:54PM by PIB Imphal
ৱাইল্দলাইফ ৱীক ২০২০ থৌরম পাংথোক্লদুনা ইনভাইরোন্মেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রী শ্রী প্রকাশ জাবরেকরনা ঙসি লৈবাক অসিদা মখল মখা কয়াগী লম্লক্কী শা কয়া লৈরম্বগীদমক হরাউবা ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি লৈঙাক অসিনা জূ ১৬০বু হেন্না ফগৎনবা অমসুং চাউখৎহন্নবগীদমক লৈবাক শীনবা থুংনা লম্লক্কী শা উচেকশিংগা মীওইবগী মরী হেন্না ফগৎনবগীদমক অমসুং শা উচেক্কী লমচৎ শাজৎপু মীয়াম্না খঙবা ঙম্নবগীদমক পব্লিক প্রাইবেৎ পার্ত্নর্শিপ মোদ (পি.পি.পি.)দা চলাইরগনি হায়খ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা জূশিংবু খুদোংচাবা হাপকৎনবা অমসুং হেন্না চাউখৎনবা পোলিসীশিং শেম্লি অমসুং হায়রিবসি লাক্কদৌরিবা বজৎকী মনুংদা লৌখৎকনি। শ্রী জাবরেকরনা মখা তানা হায়খি মদুদি রাজ্য সরকার, কোর্পোরেৎ, বিজিনেস অমসুং মীপুম খুদিংমক প্লান অসিগী মরুওইবা মচাক অমা ওইগনি। মসিনা মহৈরোই অমসুং অঙাংশিং অমসুং তুংদা হৌরক্কদবা চারোলশিংদা শা উচেকশিং, মহৌশা অমসুং মীওইবগী মরী হেন্না খঙবা ঙম্ননবা এক্সপরিএন্স পীগনি।
हम अपने चिड़ियाघरों को और बेहतर ढंग से विकसित करने एवं वन्यजीवो के संरक्षण में जनता की भागीदारी को बढ़ावा देने की दिशा में प्रयास करेंगे। चिड़ियाघरों के विकास से ही वन्यजीवों एवं मनुष्य में तालमेल सुनिश्चित किया जा सकता है।@moefcc @CZA_Delhi @DDNewslive @PIB_India pic.twitter.com/HKuXdmFoeK
— Prakash Javadekar (@PrakashJavdekar) October 5, 2020
থৌরম অদুদা শ্রী জাবরেকরনা সি.জেদ.এ. – তেরিগী "ইকোনোমিক ভেলুএসন ওব ইকোসিস্তেম সর্বিস, নেসনেল জূওলোজিকেল পার্ক, নৈ দিল্লী" মিংথোনবা রিপোর্ত অমা ফোংখি। রিপোর্ত অদুনা জূগুম্বা হেবিতেৎশিং লৈবনা মীওইবগী পেলহন্নবা অমসুং ভারত শিন থুংনা শন্দোকপগী মরুওইবশিং পল্লি।
অসিগুম্বশিংগী মরক্তদি ভারত অমসুং মালেমদফাওবা ইহান হানবা ওইরিবা নৈনবা অসিনা চহীগী ওইনা ইকোসিস্তেম সর্বিসকী ভেলু (বাইওদাইবর্সিতী কঞ্জর্বেসন, ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন, কার্বোন সেক্বেস্ত্রেসন, এজুকেসন অমসুং রিসর্চ, রিক্রিএসনেল অমসুং কলচরেল)বু করোর ৪২৩ (২০১৯-২০) য়ৌনা পুথোকখি, অদুগা কার্বোন স্তোরেজ অমসুং জূনা পীরিবা লমগী ভেলুগুম্বা অমুক্তং তিংবা শেনফম্না করোর ৫৫,০০০মুক ওইরি। (ই-রিপোর্ত)
মন্ত্রী অসিনা সি.জেদ.এ.-প্রানি মিত্র মনাসু জূ ওফিসর অমসুং স্তাফশিংবু ফাজিন্দুনা লৈরিবা শাশিং য়েংশিনবা অমসুং য়াইফনবা হোৎনবদা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক পীখি। মনা অসি কাংলুপ মরি থোক্না খায়দোক্তুনা পীখি, আউৎস্তেন্দিং দিরেক্তর/ক্যুরেতর, আউৎস্তেন্দিং ভেতিরিনরিয়ান, আউৎস্তেন্দিং বাইওলোজিস্ত/এজুকেসনিস্ত, আউৎস্তেন্দিং বাইওলোজিস্ত/এজুকেসনিস্ত অমসুং আউৎস্তেন্দিং এনিমেল কীপর।
Meet the Prani Mitra Awardees of this year, who have shown exemplary determination in their duty and compassion towards zoo animals.
Congratulations, people like you keep the wheels of our Zoos running smoothly, even through difficult times.#wildlifeweek2020 pic.twitter.com/QSL4SXxTzP
— Prakash Javadekar (@PrakashJavdekar) October 5, 2020
মন্ত্রীনা ভর্চুএল ওইনা উনবগী থৌরমদা লৈবাক অসিগী মহৈলোইশঙশিংদগী মহৈরোইশিংনা লম্লক্কী শা উচেক অমসুং মীওইবগা শা উচেক্কগী মরীগী মতাংদা হংবা ৱাহংগী পাউখুম পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয় খুদিংমক্না লৈবাক অসিগী মমল য়াম্লবা লম্লক্কী শা উচেকশিংবু কনবীনবা হোৎনগদবনি।
ভারতকী জূশিংবু য়েংশিন্নবা অমসুং লম্লক্কী শা উচেকশিংবু কন্নবগী লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংবু এক্স সিতু মিজরগী থোংদা মতেং পাংনবা লিংখৎখিবা সি.জেদ.এ.না ঙসিফাওবদা শা উচেকশিংবু মালেমগী থাক্তা ময়ুম পীবীরিবা অমসুং য়াইফনবা হোৎনরিবা জূ অমসুং রেস্ক্যু সেন্তর ১৬০ শকখঙখ্রে। ভারতকী জূশিংদা হৌজিক হৌজিক কেপ্তিব এনিমেল স্পেসিস ৫৬৭ (ইন্দেঞ্জর্দ কাংলুপতা চনবা জিবা ১১৪গা লোইননা)কা ইন্দিবিজ্বেল এনিমেল ৫৬৪৮১ লৈরি।
দা. সঞ্জয় কুমার, দি.জি. (ফোরেস্ত) অমসুং স্পিসিএল সেক্রেতরী, ইনভাইরোন্মেন্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ (এম.ও.ই.এফ.সি.সি.); শ্রী সৌমিত্রা দাসগুপ্ত, এ.দি.জি. (ৱাইল্দলাইফ), দা. এস.পি. য়াদব, এ.দি.জি. (প্রোজেক্ত তাইগর) অমসুং মেম্বর সেক্রেতরী সি.জেদ.এ. অমসুং অতোপ্পা এম.ও.ই.এফ.সি.সি.গী সেনিয়র ওফিসরশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Government chalking out a plan for up gradation and expansion of Zoos across the country in PPP mode: Shri Prakash Javadekar
05 OCT 2020 2:54PM by PIB Delhi
Marking the celebration of Wildlife Week 2020 Minister of Environment, Forest and Climate Change, Shri Prakash Javadekar today congratulated the country for the diverse wildlife and said that the government is working towards the upgradation and development of 160 Zoos in Public Private Partnership (PPP) across the country to encourage interaction between wildlife and humans, and help people observe and understand wildlife behaviour more closely.
The Union Minister informed that policy for up gradation and development of all the zoos in the country is underway and will be taken up during the upcoming budget. Shri Javadekar further said that state governments, corporations, businesses and people will all be key elements of the plan. It will help give enhanced experience to the visitors especially the students and children and the future generation in order to nurture the connect between wildlife, nature and humans.
On the occasion Shri Javadekar also launched a report of the CZA-TERI titled “Economic valuation of ecosystem services, National Zoological Park, New Delhi ‘.The report highlights the importance of habitats such as zoos to human wellbeing and the need of replication across India.
The study first of its kind in India and perhaps the entire World, pegs the total annual economic value of the ecosystem services (biodiversity conservation, employment generation, carbon sequestration, education and research, recreational and cultural) at around 423 crore (2019-20) whereas, the total value of the one-time cost of services such as carbon storage and land value provided by the zoo is estimated to be around 55,000 crore. (e-report)
The Minister also gave away the CZA-Prani Mitra awards to encourage the zoo officers and staff towards working for captive animal management and welfare. The awards were given in four categories viz. the Outstanding Director / Curator, Outstanding Veterinarian, Outstanding Biologist /Educationist, Outstanding Biologist /Educationist and Outstanding Animal keeper.
The Minister, during the virtual interaction, also addressed questions of school children from across the country, concerning wildlife protection and human-wildlife interaction. He stated that we must all work together to protect the valuable wildlife of the country.
CZA which was established to oversee the functioning of Indian zoos and complement the wildlife conservation strategies through ex-situ measures, as on today recognizes around 160 zoo and rescue centers that enforce global standards in animal housing and welfare. Over 567 captive animal species (with 114 species under endangered category) with overall 56481 individual animals are currently housed in Indian zoos.
Dr. Sanjay Kumar, DG(Forest) &Special Secretary, Ministry of Environment Forest &Climate Change(MoEFCC); Shri Soumitra Dasgupta, ADG (Wildlife), Dr SP Yadav, ADG (Project Tiger) and Member Secretary CZA and other senior officers of MoEF&CC also participated in the event.