Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KVIC Commemorates Gandhi Jayanti by Unveiling Charkha at Its Central Office, Mumbai
02 OCT 2020 4:38PM by PIB Delhi
Khadi and Village Industries Commission (KVIC) commemorated Mahatma Gandhi’s birth anniversary by installing a 3.5 feet steel Charkha at its Mumbai office premises. KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena unveiled the Charkha through web-conferencing and in his address during the occasion he said: “This journey of Charkha is a symbol of India’s Swadeshi Movement, journey towards Self- reliance and economic freedom and it is indeed a proud moment for KVIC to further this movement. He added that it is the dream and vision of our Prime Minister Shri Narendra Modi to take this tool of warp and weft of our social fabric at global level. Following our PM's vision, KVIC has been taking up continuous efforts touplift the lives of the downtrodden and light a candle in the house of poorest of the poor with its schemes and programmes especially in the COVID-19 period . KVIC has played a strong role in building the Nation, and this is also reflected in the leap growth of 6.28% to 28% in past 08 years which can be marked as the glorious period in empowering the Khadi and Village Industries artisans.
Once again installation of Charkha in the KVIC, Mumbai is a tribute to our artisans who have dedicated their life in following legacy set by Gandhiji. It may be noted that in the last four years, the KVIC had installed grand Charkhas across the nation at Indira Gandhi International Airport, New Dehi which is the world's largest Charkha, Grand Steel Charkha at Rajiv Chowk in Connaught Place, Steel Charkha in Charkha Park-located in front of Gandhi Museum at Motihari, and steel Charkha at the Sabarmati River front to remind the people about the importance of Charkha in our freedom struggle.
Earlier, on 1st October 2020, on the eve of birth anniversary of Mahatma Gandhi, Chairman KVIC in association with CEO KVIC launched 150 activities of Khadi and Village Industries across the Nation, which includes inauguration of Sales outlets/worksheds, training on potters wheels, distribution of bee boxes/charkhas to the artisans, inauguration of SFURTI and PMEGP units through video conferencing. He mentioned that the programs aimed at creating sustainable local employment and making artisans Aatmanirbhar.
Ms Preeta Verma, Chief Executive Officer, KVIC, after paying homage to Gandhiji in the KVIC premises said, the installation of Gandhiji’s Charkha is a matter of pride for KVIC as based on Gandhian ideologies have been working relentlessly at grassroots level to provide employment and create self-reliance amongst the people and build a strong rural community spirit towards Aatmanirbhar Bharat. Expanding its vision and taking up new avenues KVIC is trading on new path of success, she added.
On this revered occasion, KVIC is offering a discount of 20% for a limited period on all Khadi and Village Industries products sold through its departmental sales outlets across the country.
On this day Swachhata Abhiyan was also organized by KVIC to instill motivation among everyone to keep their surroundings clean as part of wider Shramdaan activity.

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
কে.ভি.আই.সি.না মখোয়গী মুম্বাইদা লৈবা সেন্ত্রেল ওফিস্তা তরেংগী মাইখুম হাংদুনা গান্ধী জয়েন্তিগী থৌরম পাল্লন তৌখ্রে
02 OCT 2020 4:38PM by PIB Imphal
খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীস কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.)না মখোয়গী মুম্বাইগী ওফিসকী লোয়শঙদা ফুৎ ৩.৫কী স্তীলগী তরেং অমা খিন্দুনা মহাত্মা গান্ধীগী মপোক কুমওনগী থৌরম পাল্লন তৌখ্রে। কে.ভি.আই.সি.গী চ্যেরমেন শ্রী বিনাই কুমার সক্সেনানা ৱেব-কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা তরেং অদুগী মইখুম হাংদোকখি অমসুং মহাক্না থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা হায়খি: “তরেং অসি ভারতকী স্বাদেশিগী ইহৌগী খুদম অমনি, মসি মরোমদোম লেপচনবা অমসুং শেন্মীৎলোন্দা মীপান তাংদনবা খোঙজং অমনি অমসুং ইহৌ অসি মখা চত্থবা ঙমজবা অসি কে.ভি.আই.সি.গী চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা মীকুপ অমনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি ঐখোয়গী খুন্নাই অসিগী লৈজরিবা ফীশা লোনশাগী খুৎলায় অসি মালেমগী থাক্তা পুখৎপা হায়বা অসি ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলান্নি অমসুং ৱাখল্লোন্নি। ‌ঐখোয়গী পি.এম.গী ৱাখল্লোন অসি তুং ইন্নদুনা কে.ভি.আই.সি.নাকোবিদ-১৯কী মতম অসিদা স্কিমশিং অমসিং প্রোগ্রামশিংগা লোয়ননা লেপ্পা লৈতনা শোত্থরবা পুন্সি কয়াপু মতেং পাংদুনা অমসুং লায়রবশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী লায়রবা য়ুমশিংদা আশাগী মৈঙাল থানবীরি। লৈবাক অসি খুমাং চাউশিনহনবদা কে.ভি.আই.সি.না অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি, অমসুং হৌখিবা চহি ০৮ অসিদা ৬.২৮% ওইরম্বদগী গ্রোথ অসি ২৮%দা হেনগৎলকপা অসিনা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীশিংগী আর্তিসেনশিং চাউখৎহনবদা মাই পাকপা পুরক্লে হায়বা তাক্লি।
কে.ভি.আই.সি. মুম্বাইদা তরেং খীনবা অসিনা অমুক হন্না গান্ধীজিনা থম্বীরম্বা লম্বী অসি তুং ইন্নবা ঐখোয়গী আর্তিসেনশিংনা মখোয়গী পুন্সি কৎথোকক্লিবা অদুবু ইকাই খুম্নবা উৎলি। খঙজিনবা য়াবদি হৌখিবা চহি মরি অসিদা কে.ভি.আই.সি.না অচৌবা তরেং কয়া লৈবাক শিনবা থুংনা খীনখি, মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা তরেং ইন্দিরা গান্ধী ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্ত, নই দিল্লীদা খীনখি, অচৌবা স্তীলগী তরেংনা রাজিব চোক্কী কোনাউৎকী কোনুংদা, মোতিহরিদা লৈবা গান্ধীগী ম্যুজিয়মগী মমাংদা লৈবা চার্খা পার্ক্তা স্তীলগী তরেং, অমসুং সবর্মতি তুরেলগী মমাংদা স্তীলগী তরেং খীন্দুনা মীয়ামদা ঐখোয়গী নিংতম লানদা তরেংগী মরু ওইবা থৌদাং অদু নীংশিংহল্লি।
ওক্তোবর ১, ২০২০দা মহাত্মা গান্ধীগী মপোক কুমওনগী মাংঙোইননা, কে.ভি.আই.সি.গী সি.ই.ও.গা লোয়ননা কে.ভি.আই.সি.গী চ্যেরমেনগা খুৎশম্নদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীশিংগী থবক থৌরম ১৫০ হৌদোকখি, মসিদা সেল্স আউৎলেৎশিং,ৱার্কশেদশিং শঙ্গাবা, পোত্তর ৱিলগী ত্রেনিং, খোই য়োক্নবা উপুশিং/ আর্তিসেনশিংদা তরেং য়েন্থোকপা য়াওখি অমসুং এস.এফ.য়ু.আর.তি.আই. অমসুং পি.এম.ই.জি.পি.গী য়ুনিৎশিং ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা শঙ্গাখি। মহাক্না হায়খি প্রোগ্রামশিং অসিনা সস্তেনেবল লোকেল ইমপ্লোইমেন্ত পীনবা অমসুং আর্তিসেনশিং আত্মানির্ভার ওইহন্নবা পান্দম থম্লি।
মিস প্রীতা বর্মা, চীফ একজিক্যুতিব ওফিসর, কে.ভি.আই.সি.না কে.ভি.আই.সি.গী লোয়শঙ মনুংদা গান্ধীজিদা ইকাই খুম্নবা উৎলবা মতুংদা মহাক্না হায়খি, গান্ধীজিগী তরেং অসি খীনবা অসি কে.ভি.আই.সি.গী ওইনদি য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওই মরমদি মখোয়না মীয়ামদা থবক পীনবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অমদি আত্মানির্ভর ভারতকী মায়কৈদা অফবা খুঙ্গংগী মীয়ামগী ওইবা থৌনা-লিংজেল পোকহন্নবা গ্রাসরুৎকী লেবেলশিংদগী চোকথবা লৈতনা হোৎনরিবা অসি গান্ধীয়নগী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি চাউথোক্তুনা কে.ভি.আই.সি.না অনৌবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি অমসুং মাই পাকপগী লম্বেলদা চংশিল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
য়াইফরবা থৌরম অসিদা, লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীশিংগী মখোয়গী দিপার্তমেন্তেল সেল্স আউৎলেৎশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংদা অককনবা মতমগী ২০%গী দিসকাউন্ত অমা পীরি।