সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দি.এস.তি.গোল্দন জুবিলী দিস্কোর্স সেরিস্কী শরুক অমা ওইনা ‘লাইনা লাইচৎ অসিগী অতোপ্পা নাকল’ হায়বা হিরম অসিদা দিগনিতেরিসশিংনা চেকশিন্না খন্না নৈনখ্রে
চহী ৫০ শুরক্লবা দি.এস.তি.না মমাংগী চহী ৫০ অসিদগী হেন্না হৌখিবা মমাংগী চহী ৫ অসিনা হেন্না খুদোংচাবশিং, ইনকুভেতরশিং অমসুং স্তার্ত এপশিং মমাংগা য়েংনবদা হেন্না শেমখ্রে হায়দুনা দি.এস.তি.গী সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোশ সর্মনা ফোংদোকখ্রে
28 SEP 2020 4:51PM by PIB Imphal
দি.এস.তি.না চহী ৫০ শুরকপগী পাংথোকপা দি.এস.তি. গোল্দন জুবিলী দিস্কোর্স সেরিস্কী শরুক অমা ওইনা ওনলাইনগী থৌরম অদুদা ‘লাইনা লাইচৎ অসিগী অতোপ্পা নাকল’ হায়বা খন্না নৈনবা অসিদা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা থোকহল্লিবা চেলেঞ্জশিং অমসুং খুদোংচাবশিং অদু দিগনিতেরিসশিংনা চেকশিন্না খন্না নৈনখ্রে৷
হায়রিবা থীম অসিগী তোঙানবা মওং অনি লৈ৷ হায়রিবা লাইনা-লাইচৎ অসিদগী ঐখোয়না খঙহৌবা হিরমশিং অমসুং হায়রিবশিং অসি কমদৌনা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন্দা শিজিন্নগদগে হায়বা অসিসু অমনি অমসুং অতোপ্পা নাকল অদুনা চেলেঞ্জ অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং অদুনি৷ লাইনা-লাইচৎ অসিগী অতোপ্পা নাকল অসিনা ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না খুৎশম্নদুনা পুথোকপা পাম্লিবা খুদোংচাবশিং অদুবুনি অমসুং হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি ঐখোয়না শিজিন্ননবা থমগদবনি হায়দুনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোশ সর্মনা শন্দোক্না তাকখ্রে৷
ওনলাইন পেনেল দিস্কস্সন অদু ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তগী(দি.এস.তি.) নেস্নেল কাউন্সিল ফোর সাইন্স এন তেক্নোলোজী কম্মুনিকেসন অমসুং বিগ্যান প্রসর অসিনা পুন্না খুৎশম্নদুনা হৌদোকখিবনি৷
“হৌখিবা মমাংগী থা মরি অসিদা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিদগী খঙহৌবা য়াম্না মরু ওইবা অদুদি লাইনা-লাইচৎ অসি হৌরকপগী য়াম্না ঙল্লিঙৈ মতমদদি এন-৯৫ মাক্সতগী হৌদুনা পি.পি.ই.শিং, ভেন্তিলেতরশিং মপান লৈবাক্তগী পুশিল্লকখি অদুবু থা অহুমগী মনুংদা ঐখোয়গী ইশানা শাজবা ৱল্দ ক্লাস ভেন্তিলেতরশিং ইশানা শাজবা ঙমখ্রে৷ ময়েক শেংবা পরপোস অমসুং ভিজন অসিনা মরম ওইরগা হায়রিবশিং অসি পুথোকপা ঙম্লিবনি৷ একাদেমিয়াদগী হৌদুনা ইন্দস্ত্রী ফাওবদা স্তেকহোল্দরশিংগী অচৌবা চেন অমদা ওনরশিফ লৈবা অমসুং সরকার অসিদগী মতেংশিং ফংবা অসিনা হায়রিবা থবকশিং অসি য়াম্না থুনা পাংথোকপা ঙম্লিবনি৷ মসি ওইরমদ্রবা তারবদি হায়রিবা থবকশিং অসি পাংথোকপা মতমদা চহী কয়ামরোম চংলম্বা য়াই হায়না প্রোফেসন শর্মনা ফোংদোকখি৷
মমাংগী চহী মঙা অসিদা তঙাই ফদনা মরু ওইখিবা ইন্নোভেসন ইকোসিস্তেম অদুগী মাইকৈ খুদিংমক্তা থৌরাং য়াম্না লৌখৎখিবা অসিনা মরম ওইরগা চহী ৫০ শুরক্লবা দি.এস.তি. অসিনা মমাংগী চহী ৫০ অসিদগী হেন্না খুদোংচাবশিং, ইনকুবেতরশিং অমসুং স্তার্ত এপশিং হেন্না হেন্না শেম্বা ঙমখ্রে হায়দুনা প্রোফেসর অশুতোশ শর্মনা ফোংদোকখ্রে৷
দি.এস.তি. অসি সেক্তর অমখক্তদা নত্রগা লেবশিংগী সেত অমা খক্তদা মিৎয়েং চংদবা অমসুং লৌমীশিংদগী হৌদুনা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং, অপিকপা শহরশিংদা লৈরিবা নুপীশিংদগী হৌদুনা তোপ সাইন্তিস ফাওবদা, স্কুল মহৈরোইশিংদগী হৌদুনা পি.ঐচ.দি. মহৈরোইশিং ফাওবদা অমসুং সাইন্সকী এতোমদগী হৌদুনা এস্ত্রোফিজিক্স ফাওবদা লৈরিবা ওইথোকপা য়াবা মফম পুম্নমক মনুং চলহনবা সরকার অসিগী অমতা ঙাইরবা ওর্গনাইজেসন অমনি৷”
শেল থুম মন্ত্রালয়গী প্রিন্সিপাল ইকোনোমিক এদভাইজর শ্রী সঞ্জিব সনয়ননা ফোংদোকখ্রে মদুদি কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসি লোইরবা মতুংদা মাংখ্রিবশিং অদু অমুক হন্না শেমগৎন্নবগীদমক ঐখোয়না কোবিদ লাইনা-লাইচৎ লাক্ত্রিবা মতম অদুদা অমুক হল্লকপা নত্তে হায়বা অসি ঐখোয়না খঙগদবনি৷ “কোবিদ লাইনা অসিনা মরম ওইরগা হিরম ময়াম অমদি অহোংবা লৈরগনি৷ জিওপোলিতিক্স, সপ্লাই চেন, তেক্নোলোজী অমসুং কঞ্জুমরগী লমচৎ শাজৎশিংদা অহোংবা খরদি লাক্লগনি অমসুং ঐখোয়না অনৌবা লম্বীশিং, অনৌবা পোলিসীশিং , সাইন্তিসশিংগী তেক্নোলোজীশিং অদু মার্কেৎ য়ৌরক্নবা মখোয়বু ইন্সেন্তিভ পীন্নবগীদমক ঐখোয়না খনগদবনি হায়দুনা মহাক্না ফোংদোকখি৷
পব্লিক হেল্থ কেয়র সিস্তেম অসিবু মশাগী হান্নগী ফিভমদা য়াম্না লাইনা হঞ্জিনবা ঙমহনবা অমসুং লাইনা-লাইচৎ অসিদগী তমহৌদুনা মতুং তারকপদা লাক্লিবা চহীশিং অসিদা লাইনা-লাইচৎ অমহেক্তনা থোকহল্লকপা চেলেঞ্জ পুম্নমক থেংনবা ঙম্লগনি হায়দুনা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্সেস(এেমস)কী দিরেক্তর দা.রন্ধীপ গুলেরিয়া ফোংদোকখ্রে৷ হেল্থকেয়র ঙাকথোকপা অসিদা মিৎয়েং চংনবা মহাক্না হায়খ্রে অমসুং মহাক্না মখাতানা অসুম্না ফোংদোকখ্রে মদুদি মাক্স অমা শিজিন্নদুনা অমসুং খুৎ-শা লুনা নান্না থম্বা অসিনা ঐখোয়না কোবিদ লাইনা অসিদগী ঙাকথোকপা অসি খক্তা নত্তনা অতোপ্পা রেস্পিরেতরী লাইনাশিংদগীসু ঙাকথোকপা ঙমগনি হায়না ফোংদোকখ্রে৷
মসি আই.তি.ইন্দস্ত্রীশিং অসি মশা মতোম্তা শেমদোক্ননবগীদমক চহী ১০০গী মনুংদা অমু্ক খক্তমক ফংবা খুদোংচাবা অমনি হায়দুনা এন.এ.এস.এস.সি.ও.এম.গী প্রসিদেন্ত এম.এস. দেবজানি গোশ ফোংদোকখ্রে৷ “কোবিদ অসিগী মতুংদদি হাইপর দিজিতেল অমসুং কন্তেকলেস ওইবা ৱল্দ অমা ওইরগনি অমসুং অদুগুম্লবা ৱল্দ অদুদা ইন্দস্ত্রী অমবু মাই পাকপা তাক্কদৌরিবা খ্বাইদগী মরু ওইনা চংবা ব্যুলদিং ব্লোক মরি অদুদি থাজনবা, তেলেন্ত, ইন্নোভেসন অমসুং থবক তৌবদা মশা খিংবা অসিনা ওই অমসুং হায়রিবা ময়াম অসিগীদমক ইন্নোভেসননা ভারতকী ফ্যুচর লেপকদবা মরম্না ইন্নোভেসন অসিদা ঐখোয়না মিৎয়েং চংবগী তঙাই ফদে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷”
EiyUO_zUMAEgJJI
Screenshot_20200925-211324__01

Ministry of Science & Technology
Dignitaries deliberate on ‘The Other Side of the Pandemic’ as part of DST Golden Jubilee Discourse series
DST, which is celebrating its 50th years, has created more opportunities, more incubators, and more startups in the last 5 years than in the last 50 years -- Professor Ashutosh Sharma, Secretary, DST
28 SEP 2020 4:51PM by PIB Delhi
Dignitaries discussed the challenges and opportunities that the COVID 19 pandemic brought out at an online panel discussion on ‘The Other Side of the Pandemic’ organized as part of the DST Golden Jubilee Discourse series commemorating 50 years of DST.
“This theme has two different sides. The compelling lessons that we learn from this pandemic and how to translate them into practice of doing Science, Technology, and innovation is one, and the other is the challenges and new opportunities. The other side of pandemic could refer to the opportunities that we wish to explore together, and we have to keep leveraging these opportunities”, Secretary Department of Science and Technology, Professor Ashutosh Sharma explained.
The online panel discussion was organized jointly by the National Council for Science and Technology Communication, Department of Science and Technology (DST), Government of India, and Vigyan Prasar, recently.
“One of the key learnings from the COVID 19 pandemic in the past four months has been that while in the initial days of the pandemic everything starting from N-95 masks to PPEs, ventilators and so on was imported, within three months we were able to make our own world-class ventilators. The reason behind this has been a clear purpose and vision. Ownership on the part of a large chain of stakeholders starting from Academia to the Industry and with the support and flexibility from the government made this possible which otherwise could have taken years to achieve,” Prof. Sharma added.
Prof. Ashutosh Sharma mentioned that by taking care of every aspect of the innovation ecosystem essentially in the last 5 years, DST, which is celebrating its 50th years, has created more opportunities, more incubators, and more startups than in the last 50 years.
Prof. Sharma also mentioned that DST is the only government organization which is not focused narrowly on a sector or a set of labs and has a very diverse stakeholder base ranging from farmers, women living in small towns to top scientists, school students to Ph.D. students, and covers every possible area of science from the Atom to Astrophysics and everything in between.”
Shri Sanjeev Sanyal, Principal Economic Adviser in the Ministry of Finance, said that in the post-COVID world while talking about rebuilding, we have to keep in mind that we are not returning to the pre-COVID world. “Many things will change as a result of the COVID shock. There will be changes in geopolitics, supply chain, technology, and consumer behavior, and we have to think of new ways, new policies, incentivize our scientists to take their technologies to the market, make our technologists risk takers to lead into spin-offs,” he pointed out.
Dr. Randeep Guleria, Director of the All India Institute of Medical Sciences(AIIMS), advocated for making the public health care system more resilient and making sure that it can live up to the challenges of any large outbreak and epidemic in the coming years as learning from the COVID pandemic. He stressed on focusing on preventive healthcare and said that by using a mask and observing hand hygiene, we can reduce not only COVID but a number of respiratory diseases.
Ms. Debjani Ghosh, President, NASSCOM, mentioned that this has been a once in a 100-year opportunity for the IT industry to completely re-invent itself. She said, “It is going to be a hyper-digital and contactless world post-COVID, and in such a world the four main building blocks that will define the success of an industry would be trust, talent, innovation, and agility and for all this, we need to focus our attention on innovation as innovation is going to define India’s future.”
EiyUO_zUMAEgJJI
Screenshot_20200925-211324__01