সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
ঙসি গ্বালিয়রদা মালেম থাক্কী ‘সেন্তর ফোর দিসএবিলিতি স্পোর্তস’কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
25 SEP 2020 4:52PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা সোসিএল জজতিস্ত অমসুং ইমপ্বারমেন্ত মিনিস্ত্রিগী দি.ই.পি.দব্লিউ.দিনা শীনবা থৌরম অমদা মৈধ্য প্রদেসকী গ্বালিয়রদা ‘সেন্তর ফোর দিসএবিলিতি স্পোর্তস’ শানবা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। থৌরম অদুদা এগ্রিকলচর, রুরেল দিবলপমেন্ত, পঞ্চায়াতি রাজ অমসুং ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর নরেন্দ্র সিংহ তোমার, গ্বালিয়রগী এম.পি(লোক সভা) বিবেক নরায়ন সেজৱালকর, হোর্তিকলচর অমসুং ফুদ প্রোসেসিংগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) ভারত সিংহ কুসৱাহ, মৈধ্য প্রদেস সরকারগী নারমাদা ভেল্লি দিবলপমেন্ত অমসুং মৈধ্য প্রদেস সরকারগী ইনর্জি মিনিস্তর প্রাধুমান সিংহ তোমার শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায়খি মৈধ্য প্রদেসতা দিবয়াংজনগীদমক মালেম থাক্কী শান্নবগী মফম অমা শেমগৎনবা গ্বালিয়র সহরদা উরেপ-উয়ুং তম্বগীদমক মহাক্না সোসিএল জজতিস্ত অমসুং ইমপ্বারমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর থাৱারচান্দ গেহলোত থাগৎলি। হৌজিক লৈবাক অসিদা হকচাংগী ফিবম চাদ্রবা শান্নরোইশিং ত্রেনিং পীনবা খুদোংচাবশিং লৈত্রি। লিংখৎনবা থৌরাং তৌরিবা সেন্তর অসিনা হকচাংগী ফিবম চাদ্রবা শান্নরোইশিংদা অখন্নবা ত্রেনিং পীগনি। মসিগী সেন্তর অসি লিংখৎপা অসিনা খুন্নাইদা মখোয়গী মফম অমা লৈরি হায়বা ৱাখল্লোন অমা দিবাংজনশিংদা ফাওহনগনি।
মৈধ্য প্রদেসকী গ্বালিয়রদা ‘সেন্তর ফোর দিসএবিলিতি স্পোর্তস’ লিংখৎনবা অয়াবা ২০১৯গী ফেবুৱারি ২৮দা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখিবনি। সেন্তর অসি লিংখৎপদা অপুনবা ওইনা লুপা কোরোর ১৭০.৯৯ চঙগনি। সেন্তর অসি সোসাইতিস রেজিস্ত্রেসন এক্ত,১৮৬০গী মখাদা রেজিস্তার তৌগনি। সেন্তর অসি য়েংশিন্নবা দি.ই.পি.দব্লিউ.দিগী সেক্রেতরিনা চিয়রমেন ওইবা গভর্নিং বোদি অমা শেম্লে। প্রোজেক অসি পায়খৎলকপা মতমদা য়েংশিন্নবা দি.ই.পি.দব্লিউ.দিগী সেক্রেতরিনা চিয়রমেন ওইবা প্রোজেক মোনিতরিং কম্মিতি অমা শেম্লে।
সেন্তর অসিনা হকচাংগী ফিবম চাদ্রবা শান্নরোইশিং মালেমগী থাক্তা লাম্বা তৌনবা ঙম্নবা অমসুং লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্নবা মালেম থাক্কী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি। সেন্তর অসিদা আউদোর এথলেতিক স্তদিয়ম, ইন্দোর স্পোর্তস কমপ্লেক্স, বেজমেন্ত পার্কিং, ইরোইনবা পুখ্রি অনি, মথক কুপ্পা পুখ্রি অমা অমসুং মপানগী পুখ্রি অমা, ক্লাসরুমশিং, মেদিকেলগী খুদোংচাবশিং, স্পোর্তস সাইন্স সেন্তর, শান্নরোইশিংগী হোস্তেল, লোক্কর, চাক চাফম, পোথাফম অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিপ ব্লোক য়াওগনি।
সেন্তর অসিদা ত্রেনিং, সেলেক্সন, শান্নগী মরমদা থিজিনবা, মেদিকেলগী খুদোংচাবা, ভাবকশিং য়েংফম, জাতি অমসুং মালেম থাক্কী থৌরমশিং পাংথোক্নবা খুদোংচাবশিং লৈগনি। সেন্তর অসিদা বেতমিন্তন, বাস্কেতবোল, তেবল তেনিস, বোল্লিবোল, জুদো, তাইকুন্দো, ফেন্সিং, রুগবী, বোসিয়া, গোলবোল, ফুতবোল ৫ এ সাইত, পেরা দান্স স্পোর্ত, পেরা পৱার লিফতিং, এথলেতিক্স, আর্চরি, ফুতবোল ৭ এ সাইত অমসুং তেন্নিস অমসুং ইরোইবগী ত্রেনিং পীগনি।

Ministry of Social Justice & Empowerment
Foundation Stone of World Class ‘Centre for Disability Sports’ at Gwalior Laid Today
25 SEP 2020 4:52PM by PIB Delhi
The foundation stone of ‘Centre for Disability Sports at Gwalior,Madhya Pradesh’ was laid at a function organized by DEPwD, Ministry of Social Justice and Empowerment through video conferencing today. Shri Narendra SinghTomar,Union Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, Rural Development, Panchayati Raj and Food Processing Industries, Government of India, Shri Vivek Narayan Shejwalkar, Member of Parliament (Lok Sabha), Gwalior, Bharat Singh Kushwah, Minister of State for Horticulture &Food Processing, (Independent Charge), Narmada Valley Development, Government of Madhya Pradesh and Shri Pradhuman Singh Tomar, Minister of Energy, Government of Madhya Pradesh were present on the occasion.
Speaking on the occasion Shri Narendra Singh Tomar said that he is thankful to Union Minister of Social justice and Empowerment Shri ThaawarchandGehlot for taking initiative to establish a world class sports facility for Divyangjan in Madhya Pradesh as a result of which the foundation stone is being laid down in the city of Gwalior.At present no training facilities are available in the country for sports person with disabilities. The proposed Centre will make available the specialized training facilities for Persons with Disabilities. The setting up of this Centre will develop a sense of belonging in Divangjan to facilitate their integration in the society.
Setting up of a Centre for Disability Sports at Gwalior, Madhya Pradesh was approved by the Cabinet on 28 February, 2019. Total estimated cost to set up the Centre is Rs.170.99 crore. The Centre will be registered under the Societies Registration Act, 1860. For overall superintendence and supervision of the Centre, Governing Body under the Chairpersonship of Secretary, DEPwD has been constituted. For monitoring the implementation of the project, a Project Monitoring Committee under the Chairpersonship of Secretary, DEPwD has been formed.
The Centre will provide facilities of international standards to sportspersons with disabilities to compete at international level and bring laurels for the country. It will have an Outdoor Athletic Stadium, Indoor Sports Complex, Basement Parking Facility; Aquatic Centre having 2 Swimming Pools, one covered Pool and an Outdoor Pool; High Performance Centre with classrooms; medical facilities; Sports Science Centre; hostel facilities for athletes, support facilities including accessible lockers, dining, recreational amenities and Administrative Block.
The Centre will have provision for training, selection, sports academics and research, medical support, spectator galleries and suitable for holding national/international events.Sports identified for training are Badminton, Basketball, Table Tennis, Volleyball, Judo, Taekwondo, Fencing and Rugby Boccia, Goalball, Football 5 a side, Para Dance Sport and Para Power Lifting, Athletics, Archery, Football 7 a side and Tennis and Swimming.