থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
লনাইগী ওইবা কাননবশিংগীদমক ফার্ম বিলশিংগী মরমদা অরানবা পাউশিং শন্দোক্লি: দা জিতেন্দ্র সিংহ
24 SEP 2020 5:23PM by PIB Imphal
রাজনিতীগী ওইবা কানবা খরগীদমক লৌমীশিংদা ইনশিন্দুনা লনাইগী ওইবা কান্নবা খরগীদমক ফার্ম বিলশিংগী মতাংদা অরানবা পাউশিং শন্দোক্লি হায়না ঙসি কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখ্রে
দুর্দরশনগী অখন্ননা উনবদা, দা জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, য়াম্না ঙাকপা ৱাফম অমা ওইরিবদি পার্লিয়ামেন্তদা মোদী সরকারনা পুথোকখিবা বিলশিংদা শুক য়াও য়াওদবা প্রোবিজন খরগী মমিং পন্দুনা য়ুম্ফম য়াওদা তোকঙাশিং শন্দোক্লিবা অসিনি। মহাক্না হায়খি, খুদম ওইনা, মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইজ (এম.এস.পি.) অসি তোকখ্রে হায়না লৌমীশিংদা থাজহন্দুনা লান্না লমজিংনবা কেম্পেন পাক শন্না পাঙথোক্লি, অমরোমদনা বিলশিং অসিদা এম.এস.পি.গী সিস্তেমদা অসিগুম্বা অমত্তা পনবা লৈতে মসিনা তাক্লি মদুদি হান্না লৈরিবা অসিগুম্না এম.এস.পি. সিস্তেম অসি মখা তানা লৈখিনি।
লৈরিবা অসিগুম্না এম.এস.পি. সিস্তেম অসি মখা তানা লৈখিনি।
দা জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি নাকল অমরোমদা সরকারনা পুথোক্লিবা ফার্ম বিলশিং অসিনা লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা নিং-খা তম্বা পুরক্তুনা লৌমীশিংনা মনিং মখা তম্না মখোয়গী মহৈ মরোংশিং অদু করিগুম্বা মহাক্না পাম্লবদি মফম অমা হেক্তদা কনাগুম্বা অমা হেক্তদা য়োনবা য়াহন্দুনা অচৌবা কম্পনীশিংদা য়াওশিন্দুনা শেন্দোং হেন্না ফংবা ঙমহনগনি। মসিগা লোয়ননা বিলশিং অসিদা মন্দিশিং মুত্থৎলগনি হায়বগী ৱাফম মচেৎ অমা ফাওবা য়াওদে অতোপ্পা ৱাহৈদা হায়রগনা মার্কেৎ সিস্তেম অসি হান্নগুম্না অদুমক লৈখিগনি অমদি এগ্রিকলচর এন্দ ফুদ পোলিসী সেন্তর (এ.এফ.পি.সি.) অসিসু অদুমক লৈখিগনি।
দা জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, মথক্তা পনখ্রিবা অসিগুম্না কন্ত্রেক্তকী মিংদা অচৌবা কম্পনীশিংনা মখোয়বু তুহৎপীগনি হায়না লৌমীশিংদা ইনশিনবীরি।মসিগী ওন্না-তৈনবদা বিল অসিদা লৌমীশিংবু তুহৎপীবদগী ঙাকথোক্নবা প্রোবিজন মরাং কায়না য়াওরি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
মখা তারদুনা দা জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, কন্ত্রেক্ত অমসুং এগ্রীমেন্ত অসিনা লৌমীশিংদা ফিক্স প্রাইজ ফংহনগনি অমসুং পেনাল্তী অমত্তা লৈতনা লৌমীশিংনা তোক্নিংবা মতমদা তোকপা য়াগনি।
মসিখক্তা নত্তনা দা. জিতেন্দ্রনা হায়, বিলশিং অসিনা ময়েকশেংনা লৌমীশিংগী লম য়োনবা, লিজ তৌবা নত্রগনা বন্ধোপ থম্বদা অথিংবা থম্লি মরমদি এগ্রীমেন্ত অসি মহৈ মরোংদনি লমদা নত্তে। মসিনা মরম ওইদুনা, অচৌবা ললোল ইতিক তৌবা মীওইশিংনা লৌমীশিংগী লম পাইশিল্লগা মখোয়বু বোন্দেদ লেবররশিং ওইনা থমগনি হায়বসি অরানবনি।
ফার্ম বিলশিং অসিনা ওপন মার্কেৎতা মহৈ মরোংশিং য়োনবদা ঙাকশেল মতিক চানা পীরি। খুদম অমা পীরদুনা মহাক্না হায় লৌমী অমনা মহাক্কী মহৈ মরোং লৈবাক অসিগী মফম অমহেক্তদা লৈবা ওপন মার্কেৎতা য়োনবা পাম্লবদি মহৈ মরোংশিং অদু লৈগদবশিং অদুনা নুমিৎ অদুমক্তদা নত্রগা করিগুম্বা প্রোসিদ্যুর তৌবগী মতম মথৌ তারবদি নুমিৎ হুমনিদা পেমেন্ত খুদিংমক থীগদবনি। করিগুম্বা অরানবা তৌরবদি লৈগদবা অদুদা পেনাল্তী থীহনবগী প্রোবিজন লৈ হায়না মহাক্না মখা তাখি।
দা. জিতেন্দ্র মরাল শিরদুনা হায় বিলশিং অসিগী মায়োক্তা লৈরিবা অমসুং লৌমিশিংবু ইনশিল্লিবা কাংলুপ অসি অরেম্বদা ইলেক্সনগী কান্ননবা ইসু অমা শাগৎনবা হোৎনবনি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Misleading myths are being spread on Farm Bills by vested interests: Dr.Jitendra Singh
24 SEP 2020 5:23PM by PIB Delhi
Union Minister Dr Jitendra Singh said here today that misleading myths are being spread about the Farm Bills by certain vested interests who are trying to provoke the farmers for petty political gains.
In a detailed interview to Doordarshan, Dr Jitendra Singh said, the ridiculous irony is that baseless rumours are being spread in the name of certain provisions that do not at all exist in the Bills brought in the Parliament by the Modi Government. For example, he said, a wide spread campaign has been unleashed to misguide the framers into believing that the Minimum Support Price (MSP) has been stopped, whereas in the Bills there is no such reference to the MSP system, which obviously indicates that MSP system will continue as before.
On the other hand, Dr Jitendra Singh said, the Farm Bills brought by the government will lead to the democratisation of the farming sector by giving the farmer freedom and choice to sell his crop to anyone, anywhere and if he wants, to earn more profits by joining the big companies. At the same time, in none of the Bills, there is even a slightest indication that the Mandiswill end, which in other words means that the market system will continue as before and the Agricultural & Food Policy Center (AFPC) will also be in place.
Similarly, Dr Jitendra Singh said, the farmers are being provoked by being told that they will be facing exploitation by big companies in the name of contract. Quite contrary to this, the Bill contains sufficient provisions to protect the farmer from any exploitation, he said.
Elaborating further, Dr Jitendra Singh said, the contract and the agreement will guarantee the farmer to get the fixed price and farmers can withdraw at any point without any penalty.
Not only this, Dr Jitendra Singh said, the Bills clearly prohibit sale, lease or mortgage of the farmer's land because the agreement is on crops and not on land. It is, therefore, a wrong interpretation that big businessmen will grab the land of the farmers and turn them into bonded labourers.
The Farm Bills also provide sufficient safeguards for the sale of crops in the open market said Dr Jitendra Singh. Citing an example, he said, when a farmer chooses to sell the crop in the open market anywhere in the country, the purchasers of the crop will be bound to make the entire payment on the same day or if procedural time is required within three working days. In case of default, there are also provisions of penalty on the purchaser, he added.
Dr Jitendra Singh alleged that those who are opposing the Bills and provoking the farmers are actually trying, in vain, to make it an issue for electoral considerations.