খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
লৈবাক শীনবা থুংনা হকশেল অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মতাংদা ৱাখল তাবা হেনগৎহন্নবা সেল্প হেল্প গ্রুপশিং অমসুং দি.এ.ৱাই-এন.আর.এল.এম, এম ও আর দিগী মখোয়গী ফেদেরেসনশিংনা রাস্ত্রিয়া পোসান মাহ ২০২০ মপুংফানা শরুক য়ারি
24 SEP 2020 1:00PM by PIB Imphal
ইনখৎলক্লিবা নহারোলশিং, মীরোনবী অমসুং খোমজিংবী মমাশিং অমসুং অঙাংশিং অফবা চীঞ্জাক চাদুনা মচি ওইবা চীঞ্জাক ৱাৎনা চাবা হন্থহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী স্কিম পোসান অভিয়ান(২০১৮)গী মখাদা মীয়ামগী চাকচা-য়ুথক হোংহন্নবা অমসুং খোঙজং কনখৎহন্নবা চহি খুদিংগী সেপ্তেম্বর থা অসি রাস্ত্রিয়া পোসান অভিয়ান হায়না থৌরম পাংথোক্লি।
চহিগী রাস্ত্রিয়া পোসান অভিয়ান পাংথোক্নবা, দরকার ওইবা পাউতাকশিং অমসুং মিৎয়েং থমগদবা পান্দমশিং, থবকশিং ভারত সরকারগী রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিনা স্তেৎ মিসনশিংদা খঙহনখ্রে। পোসান মাহ থৌরমগী থবকশিংগী মতাংদা স্তেৎ মিসনশিংগা খন্ননবা মিনিস্ত্রিগী জোইন্ত সেক্রেতরিনা চিয়রপর্সন ওইদুনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর ৭দা ভিদিও কনফরেন্স অমা পাংথোকখ্রে। পোসান মাহগী জাতিগী পান্দম হায়বদি সিবিয়র একুত মালনিউত্রিসন(সাম) লৈবা অঙাংশিং মশক খঙদোকপা অমসুং খোঙ্গুল লিবা অসিগা চুন্নবা অমসুং ইন্সাং-নাপী থানবা ইঙ্খোল কোইবা পু্ক্নিং থৌগৎনবা স্তেৎ মিসনশিংনা মখাগী থবকশিং অসি পায়খৎলে।
১. কোবিদ-১৯গী চৎন-পথাপশিংগী মতুংইন্না, থাপ্না লৈদুনা, মাক্স উপতুনা অমসুং খুৎ হামদুনা অমসুং সেনিতাইজর শীজিন্নদুনা হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা সেল্প হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বরশিং অমসুং মখোয়গী ফেদেরসনশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়ারি।
২. সেল্প হেল্প গ্রুপশিং অমসুং মখোয়গী ফেদেরেসনশিংনা মমাগী খোম্লাং পীথকপা, অহেনবা চীঞ্জাক পীজবা, কোবিদ-১৯ মনুংদা চহি ০-থা ২৪ ফাওবগী মনুংদা লৈবা অঙাংশিং লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহন্নবা অঙাঁংশিংদা লৈবা সিবিয়র একুত মালনিউত্রিসন(সাম) ঙন্না খঙদোকপগী মরুওইবগী মতাংদা অপুনবা মীফমশিং পাংথোক্লে।
৩. হেল্থ দিপার্তমেন্ত, ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিপার্তমেন্ত অমসুং অতোপ্পা দিপার্তমেন্তশিংনা পাংথোকপা ওনলাইনদা ৱা খন্নবা অমসুং ৱেবিনারশিংদা লৈকায়গী মীওইশিং শরুক য়াখি।
৪. সেল্প হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বরশিংগী য়ুমদা মচি ওইবা মনা-মশিং থাবা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং খোঙজং অমা ওইনা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এসকা পুনশিন্দুনা মীয়াম ৱাখল তাহনবগী থবকশিং পাংথোকখি।
৫. সাপোন্না খুৎ হাম্বা, মাক্স শীজিন্নবা অমসুং মীয়ামদগী থাপ্না লৈবা পুক্নিং থৌগৎখি।
৬. তেক্নোলোজিগী প্লেতফোর্মশিং হায়বদি ৱাতসএপ্প অমসুং তুইতর অমসুং ফেসবুকগুম্বা সোসিএস মেদিয়া শীজিন্নদুনা মরুওইবা পাউজেলশিং শন্দোকপা।
নেসনেল মিসনশিংগী মতেংগা লোয়ন্না, স্তেৎ মিসনশিংনা কোবিদ-১৯গী চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্তুনা মপুংফানা পোসান মাহ পাংথোক্লি। স্তেৎ মিসনশিংনা শীন্দুনা ৱেবিনারশিং, পোসান রেল্লিশিং, পোসান রঙ্গোলিশিং, পোসান ৱাশক লৌবা, চাক-ইন্সাং থোঙবা চাংদম্নবা, সেনিতাইজেসন, মনা-মশিং থাবা পুক্নিং থৌগৎপা, অপুনবা মীফমশি পাংথোকখি অমসুং মসিগী পোসান মাহ অসি মীয়াম্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি অমসুং হকশেল, মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং সেনিতেসনগী পাউজেলশিং পীখি।
২০১৬দা “দাসাসুত্রা” চৎনবা হৌদুনা, ফুদ, নিউত্রিসন, হেল্থ এন্দ ৱাস(এফ এন ঐচ দব্লিউ) অসি রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিগী দিনদায়াল অন্তোদয়া য়োজনা-নেসনেল রুরেল লাইভলিহুৎ মিসনগী পান্দমগী শরুক অমা ওইরে। দিনদায়াল অন্তোদয়া য়োজনা-নেসনেল রুরেল লাইভলিহুৎ মিসনগী মখাদা সেল্প হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বরশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগী হকশেল, অফবা চীঞ্জাক অমসুং সেনিতেসনগী ফিবম ফগৎহন্নবা, হায়রিবা ৱাফমশিং অসি সেল্প হেল্প গ্রুপশিংগী পান্দম অমা ওইহন্নবা অমসুং খনগৎলবা মফমশিংদা থবকশিং পাংথোক্নবা স্তেৎ মিসনশিংনা থৌরাং কয়া লৌখৎলে। পোসান অভিয়ান শৌগৎনবা অমসুং লমচৎ-শাজৎ হোংনবা পুক্নিং থৌগৎনবা, স্তেৎ মিসনশিংনা থৱায় য়াওনা পোসান মাহ অমসুং পোসান পাখৱারাগী থৌরমশিং পোসান অভিয়ানগী মখাদা লৈবাক শীনবা থুংনা শরুক য়াখি।
রাস্ত্রিয়া পোসান মাহগুম্বা থৌরমশিং অসিনা দিনদায়াল অন্তোদয়া য়োজনা-নেসনেল রুরেল লাইভলিহুৎ মিসনগী থবকশিং য়াংনা পায়খৎনবা খুদোংচাবা অমা পীরে অমসুং কান্নবা ফংগদবা মীওইশিংদা মরুওইবা পাউজেলশিং নিংথিনা য়ৌহনবা ঙম্লে। পোসান মাহ ২০১৯ মনুংদা থবক লাখ ১১.৩৯ পাংথোকখি অমসুং মীওই করোর ১৬.৩৯(জন অন্দোলন পোর্তেলগী মতুংইন্না) শরুক য়াখি। পোসান অভিয়ানগী নোদেল মিনিস্ত্রি ওইরিবা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিনা স্তেৎ মিসনশিংগা পুন্না চৎমিন্নদুনা পোসান মাহ ২০২০গী থবকশিং পায়খৎলি।
কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা চৎন-কাংলোনশিং ইন্নবা অমসুং মরুওইবা পাউজেলশিং সেল্প হেল্প গ্রুপশিংগী মেম্বরশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংদা য়ৌহন্নবা তেক্নোলোজি প্লেতফোর্মশিং শীজিন্ননবা রাজ্যশিংদা তকশিনখ্রে। স্তেৎ মিসনশিংনা জিলাশিং অমসুং ব্লোগশিংদা পাউতাকশিং পীদুনা অমসুং পায়খৎকদবা থবকশিং মশক খঙদোক্তুনা পোসান মাহগী থৌরমশিং পাংথোক্লি।

Ministry of Rural Development
Self Help Groups and their federations of DAY-NRLM, MoRD participating actively in Rashtriya POSHAN Maah 2020 to improve awareness on health and nutrition issues across the country
24 SEP 2020 1:00PM by PIB Delhi
September month is celebrated as Rashtriya POSHAN Maah each year to give momentum to convergence and behaviour change efforts as envisioned under the POSHAN Abhiyaan (2018), Prime Minister’s Overarching Scheme for Holistic Nourishment to reduce undernutrition in adolescents, pregnant and lactating mothers and children.
To celebrate this year’s Rashtriya POSHAN Maah, all the necessary advisories and guidance informing the themes to be focused upon, activities, etc. were issued by Ministry of Rural Development, Government of India, to state missions. A video-conference on 7th September, 2020 was also held under the chairpersonship of Joint Secretary, MoRD with all State Missions to discuss and plan the POSHAN Maah activities. In line with the national themes of POSHAN Maah i.e. identification and tracking of children with Severe Acute Malnutrition (SAM) and plantation drive for promotion of kitchen gardens, state missions have been undertaking the following activities.
i. Active participation of SHGs members and their federations wherever the situation is conducive and with adequate precautions like safe distancing, wearing mask and hand wash and or use of sanitizers, as per the COVID-19 guidelines.
1. Organizing group meetings at SHG and its federations to discuss issues focussing on breastfeeding, complementary feeding, sensitize community on importance of early identification of Severe Acute Malnutrition (SAM) in children for increasing immunity of children aged 0-24 months during COVID-19, promotion of nutri-gardens and other relevant issue pertaining to state.
2. Community cadres participate in events organized by Departments of Health, Department of Women and Child Development and other Departments e.g- VHSND, online discussion, webinars on key themes etc.
3. Promotion of nutri-gardens in households of SHG members and awareness generation in convergence with MGNREGS in a campaign mode.
4. Encouragement to handwashing with soap, use of mask and social distancing in daily routine.
5. Dissemination of key messages using technology platforms e.g. Whatsapp and online discussion platforms to share audio-visual material and any other virtual medium (social media like twitter/facebook) for activity promotion.
With guidance and support from national mission, all state missions are observing POSHAN Maah with full vigour and in compliance with COVID-19 protocols. Activities like Webinars, POSHAN rallies, POSHAN rangolis, POSHAN pledges, recipe competitions, sensitization, promotion of nutri-gardens, convergence meetings etc. have been initiated on ground by the state missions and communities are participating actively to make this POSHAN Maah a success and take this opportunity to further reinforce the messages related to health, nutrition, sanitation etc.
Adopting “Dashasutra” strategy in 2016, Food, Nutrition, Health and WASH (FNHW) integration has become an integral part of the objectives of the Deendayal Antodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) under Ministry of Rural Development (MoRD). To improve the status of Health, Nutrition, Sanitation etc. of the Self-Help Group (SHG) members under DAY-NRLM and their families, state missions are undertaking initiatives for integrating these issues in SHG’s agenda and activities in selected geographies. Further, to support POSHAN Abhiyaan and encourage behaviour change, state missions have been actively participating in events like POSHAN Maah and POSHAN Pakhwada under POSHAN Abhiyaan across the country.
Events like Rashtriya POSHAN Maah provide an opportunity to fast track DAY-NRLM’s efforts to percolate key messages in an intensified manner to the intended beneficiaries and to fortify convergence among key stakeholders across all administrative levels. During POSHAN Maah 2019 Mission organized 11.39 lakh activities with 16.39 crore participants (as per Jan Andolan portal). Mission in close coordination with Ministry of Women and Child Development, nodal Ministry for POSHAN Abhiyaan, has undertaken activities for ongoing POSHAN Maah 2020.
States have been urged to diligently follow the COVID-19 prevention protocols and maximally utilize the technology platforms for disseminating key messages and reaching SHGs and their families. State missions have identified the nodal person, developed action plan, identified activities, percolated the guidance to districts and blocks and are now converging with relevant departments (WCD, Health, PRI and others) across levels (district/block) to better plan, coordinate and organize the POSHAN Maah events.