প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য তরেৎকী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ৱারী শানদুনা কোবিদ-১৯গী ফিবম অমসুং পায়খৎলিবশিং য়েংশিনখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা ফীদবেক লৌখি অমসুং রাজ্যশিংগী ফিবম মপুং ফানা য়েংশিনখি, হেন্না মীৎয়েং চঙনিংঙাই ওইবা রাজ্যশিং খঙদোকখি অমসুং খুদোংচাদবশিং কোক্নবা লাল্লোং য়াত্থোকখি
প্রধান মন্ত্রীনা মুখ্য মন্ত্রীশিংদা কেস য়াম্না লৈবা জিল্লা ৬০দা অহেনবা মীৎয়েং থম্নবা খঙহনখি
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা তেস্ত তৌবগী চাং ৱাংখৎনবা খঙহনখি অমসুং লাইওং লৈবা রেৎ তেস্ততা নেগেতিব লাকপশিং আর.তি.- পি.সি.আর. তেস্ত চাদা ১০০ পাঙথোক্নবা খঙহনখি
কোবিদকা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক স্তেৎ দিজাস্তর রেস্পোন্স ফন্দ শীজিন্নবগী লিমিৎ চাদা ৩৫দগী ৫০দা হেনগৎখ্রেঃ প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা লোকেল লোকদাউনগী কান্নবা মতীক চানা য়েংশিন্নবা হায়খ্রে
লৈবাক অসিনা ভাইরস অসিবু লান্থেংনবা খক্তং নত্তনা শেন্মিৎলোনগী মাইকৈদসু মাংজিল থানা চঙশিনগদবনিঃ প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রীনা তেস্তিং, ত্রেসিং, ত্রিৎমেন্ত, সর্বিলিএন্স অমসুং ক্লিয়র মেসেজিংদা মীৎয়েং চঙনবা খঙহনখি
প্রধান মন্ত্রীনা পোৎচৈ অমসুং সর্বিসশিং, মেদিকেল ওক্সিজেন য়াওনা রাজ্যশিংগী মরক্তা অপনবা য়াওদনা চত্থোক চৎশিন তৌবা য়াহনবগী মরুওইবা পুথোকখ্রে
23 SEP 2020 9:47PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অন্ধ্র প্রদেশ, মহারাস্ত্রা, কর্নাতাকা, দিল্লী, পঞ্জাব, তমিল নাদু অমসুং উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা কোবিদ-১৯গী ফিবম অমসুং পায়খৎলিবশিং য়েংশিনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা নুমিৎ অসি আয়ুশ্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্যা য়োজনাগী অনীশুবা কুমোন্নি হায়না ফোংদোকখি অমসুং চহী অনীসিদা লাইরবা অনাবা করোর ১.২৫তা স্কিম অসিগী মখাদা লেম্না লাইয়েংবা ঙমখ্রে। মহাক্না লাইরবশিংবু মতেং পাংদুনা লৈরিবা দোক্তর অমসুং মেদিকেল স্তাফশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
রাজ্যশিংগী ফিবম য়েংশিনবা
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীয়াম অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ সরকারনা পুন্না হোৎনমিন্নদুনা রাজ্য অসিগী ফিবম ফগৎলক্লে। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি রাজ্য অসিনা কান্নবা ফংবা মওংদা তেস্তিং অমসুং ত্রেসিং মখা তানা তৌখিগনি অমসুং হোম আইসোলেসন্দা লৈরিবা অনাবশিংবু চাং নাইনা য়েংশিনবগী মওং মতৌ ফগৎহন্নবা খঙহনখি। মীপুম খুদিংমক্কী পুন্সি কনবগী তঙাইফদবা লৈরিবসিদা মরুওইবা থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহারাস্ত্রগী কেস মশীং য়াম্না লৈরিবা জিল্লা ২০দা অহেনবা মীৎয়েং চঙবা তঙাইফদে। মহাক্না রাজ্য অসিগী আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তিং অসি হৌজিক লৈরিবসিদগী শরুক মঙা হেনগৎহন্নবা খঙহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কর্নাতাকানা ত্রেসিং অমসুং ত্রেকিংগী সাইন্তিফিক মেথদ অমা পুথোক্লে, মসিনা রাজ্য অসিদা হেন্না কান্নবা পীরি। মহাক্না রাজ্য অসিগী জিল্লা ৯দা ফেতালিতী রেৎ ৱাংই হায়খি, মসি অথুবদা য়েংশিনবা মথৌ তাই। মহাক্না রাজ্য অসিগী আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তিং অসি হৌজিক লৈরিবসিদগী শরুক অহুম হেনগৎহন্নবা খঙহনখি, মসিগী মথক্তা সর্বিলিএন্স অমসুং কন্তেক্ত ত্রেসিং তৌবগা লোইননা মস্ক অমসুং সেনিতাইজর শীজিন্নদুনা লমচৎ হোংবা মথৌ তাই। দিল্লীগী ফিবমগী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীয়াম পুন্না হোৎনমিন্নদুনা রাজ্য সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকারনা ফিবম অসি লাকশিনবা ঙমখ্রে। মহাক্না আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত হেনগৎহনবা অমসুং এন্তিজেন তেস্ত তৌবদা নেগেতিব লাকপা লাইওং লৈবা মীওই খুদিংমক হায়রিবা তেস্ত অসি তৌনবা খঙহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি পঞ্জাব অসি শন্দোকপা থিংনবা অহৌবদা হোৎনখি, অদুবু রাজ্য অসিদা কোবিদনা মরম ওইদুনা শিবগী চাং ৱাংখৎলক্লি, মসিগী অচৌবা মরম অমদি অনাবা হোস্পিতালদা পুখৎপদা থেংথবননি। মহাক্না হায়খি মদুদি রাজ্য অসিনা শিংনবা অসি মাইওক্ননবা এৱেইয়রনেস কেম্পেন চত্থবা তঙাইফদে। মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি মদুদি রাজ্য অসিনা তেস্ত পোজিতিব ওইবগী চাং হন্থহনবা ঙমগনি অমসুং কেস ফেতালিতী হন্থহনবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তমিল নাদুনা পাক চাউনা তেস্ত অমসুং ত্রেসিং তৌনা মতীক চানা লাকশিনবা ঙম্লি, মসিনা নোংমদা লাকপা কেস মশীং হন্থরক্লি। মহাক্না কেস ফেতালিতী রেৎ রাজ্য অসিগী জিল্লা ৭তা হন্থহনবা মথৌ তারি হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি তেলিমেদিসিনগীদমক রাজ্য অসিনা ই-সঞ্জিবানি এপ্লিকেসন নিংথীনা শীজিন্নখ্রে, অমসুং তমিল নাদুদা ফংলিবা কান্নবসিনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদসু খুদম অমা ওইহল্লগনি। উত্তর প্রদেশনা মী খ্বাইদগী য়াম্বা রাজ্যনি অমসুং শিন্মী মশীং কা হেন্না য়াম্না ময়ুমদা হল্লক্নরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিনা তেস্ত নেৎ পাকথোক চাউথোকহন্দুনা লাকশিন্নবা কন্না হোৎনরি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি রাজ্য অসিনা কন্তেক্ত ত্রেসিংসু খোংলৈ থুনা তৌরক্কনি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি রাজ্য অসিগী জিল্লা ১৬তা নোংমদা কেস ১০০দগী হেন্না লাক্লি, মফমশিং অসিদা হেন্না মীৎয়েং চঙবা মথৌ তাই, মীয়ামদসু মাস্ক শীজিন্নবা অমসুং দো গজ কী দুরি ঙাক্না চৎহনবা তঙাইফদে।
ভাইরস অসিবু লান্থেংননবা অহেনবা ফন্দ
কেস মশীং অসি হেনগৎলক্লি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা নোংমদা তেস্ত লাখ ১০ হেন্না তৌরি, অমসুং নাবা ফরবা অনাবগী মশীংসু হেনগৎলক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি, কোবিদ লাকশিন্নবা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা মথৌ তাই, ত্রেকিং অমসুং ত্রেসিং হেনগৎপা, অমসুং অহেনবা ত্রেনিং পীবা মথৌ তাই। মহাক্না লাওথোকখি মদুদি, ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক স্তেৎ দিজাস্তর রেস্পোন্স ফন্দ শীজিন্নবগী লিমিৎ চাদা ৩৫দগী ৫০দা হেনগৎখ্রে, মসিনা রাজ্যশিংদা ভাইরস অসি লান্থেংননবা অহেনবা শেল লৈরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা ভাইরস অসিবু লাকশিন্নবগীদমক নোং নিনি লোকেল লোকদাউন তৌরিবসিনা রাজ্যশিংদা শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরমশিংদা অকাইবা পীরব্রা য়েংশিন্নবা খঙহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা ভাইরস অসিখক লান্থেংনদবিদা শেন্মিৎলোনগী মাইকৈদসু য়েংশিন্নবা খঙহনখি।
তেস্তিং, ত্রেসিং, ত্রিৎমেন্ত, সর্বিলিএন্স অমসুং মেসেজিং
প্রধান মন্ত্রীনা তেস্তিং, ত্রেসিং, ত্রিৎমেন্ত, সর্বিলিএন্স অমসুং মেসেজিংদা মীৎয়েং চঙবগী তঙাইফদবা ফোংদোকখি। মহাক্না ইফেক্তিব মেসেজিং অসি তঙাইফদে মরমদি তেস্তশিং অসি লাইওং উত্তবশিংদদি চিংননিংঙাই ওইরি। মহাক্না নুমিৎ খুদিংগী মাস্ক উপ্পগী হৈনবী থম্বগী মরুওইবসু থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পোৎচৈ অমসুং সর্বিসশিং রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈহনবগী মরুওইবা ফোংদোকখি। মহাক্না রাজ্য খরদা ওক্সিজেন লৈবদা খুদোংচাদবা মাইওক্নবগী ৱাফম পুখৎখি অমসুং ওক্সিজেন মরাং কাইনা ফংহনবা হায়বসি মরুওই হায়খি। মহাক্না রাজ্য শীন থুংনা হিদাক লাংথক পুথোক পুশিন য়াহন্নবগী মতাংদা পনখি।
মীফম অদুদা য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর লোকদাউন মনুংদা ফগৎখি হায়রি। মহাক্না হায়খি মদুদি রাজ্য অমসুং জিল্লাশিংনা ভাইরস অসিবু লান্থেংনবদা চৎন-কাংলোনশিং শেম শাদুনা লৈগদবনি হায়খি, মসিনা মীফম অসিদা ফংলিবা ইনপুৎশিং অসি য়াম্না কান্নবা ওই হায়খি।
সেক্রেতরী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না শুগাইনা পল্লদুনা হায়খি মদুদি রাজ্য ৭না লৈবাক অসিগী এক্তিব কেসতা চাদা ৬২ পুখৎলি অমসুং শিবগী চাদা ৭৭তি কোবিদনা মরম ওইদুননি হায়খি। প্রজেন্তেসন অদুদা কেস ত্রাজেক্তরি, তেস্ত কন্দক্তেদ, ফেতালিতী অমসুং সেম্পল পোজিতিবিতী রেৎ য়েংবদা রাজ্যশিং অসিদ মীৎয়েং চঙনিংঙাই ওইবা জিল্লাশিং পুথোকখি।
মুখ্য মন্ত্রীশিংগী ৱারোল
মুখ্য মন্ত্রীশিংনা লাংফম মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা লৌরিবা থৌদাং অসি থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না প্রধান মন্ত্রীদা লৈরিবা ফিবমশিং পুখৎখি, রাজ্যশিং অসিনা ভিরস অসিবু লাকশিন্নবা হোৎনবদা হৌজিক ফাওবদা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফগৎহন্দুনা লৌখৎলিবা থৌরাংশিং ফোংদোকখি।
মখোয়না মখোয়গী সরকারনা দিস্তিগ্মেতাইজ তৌনবা অমসুং পব্লিক এৱেইয়রনেস পাঙথোকপা, ফেতালিতী রেৎ লাকশিন্নবা, পোস্ত কোবিদ ক্লিনিক হাংবা, তেস্ত হেনগৎনবা অমসুং মখোয়না লৌখৎলিবা খোংথাংশিং পনখি।

Prime Minister's Office
PM interacts with CMs of seven states to review status and response to COVID-19
PM receives feedback and conducts thorough review of the States, highlights regions in need of greater focus and outlines strategy to meet the challenge
PM asks CMs to focus on 60 districts with high burden of cases
PM asks States to increase testing substantially and ensure 100% RT-PCR tests in symptomatic RAT negative cases
Limit of using the State Disaster Response Fund for COVID specific infrastructure has been increased from 35% to 50%: PM
PM exhorts States to assess the efficacy of local lockdowns
Country needs to not only keep fighting the virus, but also move ahead boldly on the economic front: PM
PM lays focus on testing, tracing, treatment, surveillance and clear messaging
PM underlines the importance of ensuring smooth movement of goods and services, including of medical oxygen, between States
23 SEP 2020 9:47PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with Chief Ministers of Andhra Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Delhi, Punjab, Tamil Nadu and Uttar Pradesh via video conferencing to review status and response to COVID-19.
Prime Minister remarked that the day marks the second anniversary of Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana, and noted that in these two years, more than 1.25 crore poor patients have received free treatment under the scheme. He lauded the doctors and medical staff who are continuously engaged in serving the poor.
Review of States
Prime Minister said that coordination between the people and Government of Andhra Pradesh has resulted in the condition becoming better in the State. He expressed faith that the State will continue to keep up effective testing and tracing, and asked that a robust system of regular monitoring of patients in home isolation be developed. Stressing on the importance of saving each and every life, Prime Minister said that special focus is needed in 20 districts of Maharashtra with a greater number of cases. He suggested increasing RT-PCR testing in the State to five times of the current level.
Prime Minister said that Karnataka had developed a scientific mechanism of tracing and tracking, which has proved to be of immense benefit to the State. He noted that 9 districts of the State have a high fatality rate, which needs urgent attention. He suggested increasing RT-PCR testing to three times of the current level, effective surveillance and contract tracing, along with focussing on behaviour change with regards to mask and sanitation. Talking about the situation in Delhi, Prime Minister said that with the combined effort of the people, the State government and the Central government, the situation was brought under control. He stressed on increasing RT-PCR tests and also conducting these tests for all symptomatic people who have tested negative through Antigen test. Prime Minister noted that while Punjab had initially managed to control the infection, but now most deaths due to COVID are happening in the State, a big reason for which is the delay in patients reaching hospitals. He said that the State needs to come up with an awareness campaign to tackle the challenge. He expressed faith that the State will be able to bring down test positivity rate and case fatality rate.
Prime Minister said that the State of Tamil Nadu has come up as an example worth emulating, with its strategy of large scale testing and tracing, which has resulted in stabilization and reductions of daily cases. He noted that greater focus on reducing case fatality rate is needed in 7 districts of the State. He said that for telemedicine, the State has made good use of the e-Sanjeevani application, and added that the experience of Tamil Nadu will definitely prove beneficial for other States as well. Noting that Uttar Pradesh is the most populous State and witnessed the return of a huge number of labourers, Prime Minister said that the State still managed to effectively control the situation through widening the testing net. He expressed faith that the State will further strengthen contact tracing on a war footing. He noted that there are 16 districts in the State where more than 100 cases are being reported daily, adding that mapping of infected regions and greater focus is necessary, along with continuously making people aware of using masks and maintaining do gaz doori.
More funds to fight the virus
Noting that while the number of cases is increasing, the Prime Minister said that the country is also conducting more than 10 lakh tests daily, and the number of patients recovering is fast increasing. He said that there is a need to further strengthen health infrastructure to tackle COVID, improve the network of tracking and tracing, and ensure better training. He announced that the limit of using the State Disaster Response Fund for COVID specific infrastructure has been increased from 35% to 50%, noting that the decision will help States have more finances at their disposal to fight the virus.
Prime Minister exhorted the States to assess the efficacy of local lockdowns of 1-2 days in controlling the spread of the virus, asking if the decision is preventing kickstart of economic activities in the States. He said that the country needs to not only keep fighting the virus, but also move ahead boldly on the economic front.
Testing, tracing, treatment, surveillance and messaging
Prime Minister stressed on the need to increase focus on effective testing, tracing, treatment, surveillance and clear messaging. He noted that effective messaging is necessary due to the asymptomatic nature of the infection which may lead to doubts about the efficacy of tests. He also laid emphasis on developing the habit of using masks on a daily basis..
Prime Minister underlined the importance of ensuring smooth movement of goods and services between States. He noted the difficulties faced by some States recently in procuring oxygen supply, adding that ensuring availability of medical oxygen is of utmost importance. He also talked about facilitating movement to ensure availability of medicines across States.
In the meeting, Home Minister noted that the country strengthened its health infrastructure during the lockdowns to fight the virus. He said that both States as well as Districts need to be prepared and ready to fight the virus, adding that guidelines will be prepared for the same, for which inputs received during the meeting will prove handy.
Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, gave a detailed presentation, which mentioned that these 7 States are contributing to 62% of active cases in the country and approximately 77% of the deaths due to COVID. The presentation highlighted the districts of concern in terms of case trajectory, tests conducted, fatality and sample positivity rate in these states.
Chief Ministers Speak
The Chief Ministers appreciated the leadership of the Prime Minister during this crisis period. They gave feedback to the Prime Minister about the situation on the ground, talked about the challenges being faced by their States in controlling the spread of the virus and the preparation done till now to meet the expanding challenges by ramping up health infrastructure.
They also recounted the efforts by their governments to destigmatize and create public awareness, efforts undertaken to contain fatality rate, starting post-COVID clinics, increase in testing and other such measures undertaken by them.