উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
রাজ্য সভাগী চিয়রমেন্না হায়রি মদুদি অপ্পর হাউসকী অশেংবা মশক ঙাক্নবা হোৎনবনা মহাক্কী মথৌনি
মেম্বরশিংবু সস্পেন্দ তৌবা হায়বসি ফজবদি ওইদে অদুবু তৌদবা য়াদবা ওইখি
মতম শাংনা বোইকোৎ তৌবনা মেম্বরশিংদা মখোয়গী ৱাখল্লোন ফোংদোকপগী তাঞ্জা মাংহল্লি
চিয়রমেন্না বিল পাস তৌখিবগী মরমশিং মেম্বর কাংবু খরনা বোইকোৎ তৌরিঙৈ মনুংদা পাথোকখি
হাউসকী থবক নিংথীনা চত্থবা য়ানবা মেম্বর খুদিংমক্তা আপিল তৌরি
সেসন অসিগী মনুংদা অপ্পর হাউসকী কান্নবগী চাং চাদা ১০০.৪৭ ওইখি
23 SEP 2020 4:27PM by PIB Imphal
রাজ্য সভাগী চিয়রমেন শ্রী এম. ভেঙ্কৈয়া নাইদুনা ঙসি হায়খি মদুদি মেম্বরশিংবু সস্পেন্দ তৌবা হায়বসি ফজবা অমা ওইদ্রবসু অপ্পর হাউসকী চৎন-কাংলোন, থাক অমসুং মগুন ঙাকপা হায়বসি মহাক্কী মথৌনি। হাউসকী চৎন-কাংলোন্না করিগুম্বা তৌদবা য়াদ্রবা মীকুপতা সস্পেন্দ তৌবগী অয়াবা পীরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
রাজ্য সভাবু মতম লেপ্তনা য়ৈথোক্ত্রিঙৈ মমাংদা মহাক্কী ৱারোইশিন্দা সেদ্যুলগী নুমিৎ নিপালনি মমাংদা শ্রী নাইদুনা হায়খি মদুদি প্রোতেস্ত তৌবা হায়বসি ওপ্পোজিসনগী হক অমা ওইরবসু হংবা য়াবা ৱাহংদি মদু করম্না তৌগদগে হায়বসিনি।
ওগস্ত হাউসকী ফ্লোর অসি ৱাখল্লোন চাংদম্নবগীদমক্তদি খ্বাইদগী কান্নবা ফংখিবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইখি হায়রদুনা মহাক্না করিগুম্বা বোইকোৎ অসি মতম শাংনা তৌশিল্লক্লবদি অতোপ্পশিংদুগী ৱাখল্লোন্দু খন্নবগী মহুত্তা মেম্বরশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোন মতীক চানা ফোংদোক্তনা প্লেৎফোর্ম অসি থাদোকপগী ফিবম লাকই।
ওপ্পোজিসনগী লুচিংবা শ্রী ঘুলাম নবি অজাদ অমসুং হাউসতা লেবর কোদ অহুম পাস তৌবীদনবা তকশিল্লিবশিংগী চিথি পল্লদুনা চিয়রমেন্না হায়খি মদুদি ৱাফম অসি সেদ্যুলগী মতুং ইন্না পুখৎলকপা মতমদা থৌদোক কয়া অমা লৈখি অমসুং বিল অসি মেম্বর খরনা বোইকোৎ হৌরকপদা অয়াবা পীখি। হীরম অসিগী মতাংদা, মহাক্না ফাইনান্স বিল অমসুং এপ্রোপ্রিএসন বিল ২০১৩দা পাস তৌখিবগী মতাংদা পনখি। শ্রী নাইদুনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা চিথি অদুদা বিল অসিবু য়ৈথোক্তুনা মখোয়না হাউসতা শরুক য়াগনি হায়না পল্লম্লবদি মতাং অসি মহাক্না সরকার অসিগা খন্নরমগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি অদুগুম্বা ৱাফম অমত্তা পল্লকখিদে। অতোপ্পা অমদনা মেম্বর খরনা মখোয়না তৌরিবদু চুম্মি হায়রি। মরম অসিনা মহাক্না বিল অসিদা অয়াবা পীখিবনি হায়খি।
সেসন অসি কান্নবা ফংবরোমদা য়েংলবদি পেন্নিংঙাই ওই হায়রদুনা মহাক্না খন্ননিংঙাই ওইবা মতাংসু লৈতবা নত্তে হায়খি। "ঐখোয়না তুংদা চাউখৎপা পুরক্কদবা থবকশিংদা ৱাখল থাদগদবনি" হায়না মহাক্না হায়খি।
চিয়রমেন্না হায়খি মদুদি ওগস্ত হাউসকী পুৱারীদা ইহান হানবা ওইনা, দ[ইতী চিয়েমেন লৌথোক্নবগী মোসনগী নোতিস অমা থাংগৎলকখি অমসুং মদু ককথৎখি। মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি মদুদি তঙাইফদনা নুমিৎ ১৪নিগী মাংজৌননা পীগদবা নোতিস অদু পীখিদে।
অসিগুম্বা মমাংদা লৈখিদ্রিবা মুব অসি পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মখোয়দা অসিগুম্বা ইকাইখুম্ননিংঙাই ওইবা ফম অমসুং ওগস্ত হাউসপু থমোইদা লুম্না লৌজবশিংদদি য়াম্না থমোই শোক্নিংঙাই অমা ওই। মহাক্না মেম্বরশিংদা অসিগুম্বা থাজদবা মওং মতৌ অসি মতুংদা অমুক হন্না লাক্তবা ওইসনু হায়না আপিল তৌখি।
মেম্বরশিংবু সস্পেন্দ তৌবা অমসুং প্রোসিদিং চত্থবদা হাউসকী কাংলুপ খরনা বোইকোৎ তৌরিঙৈদা বিল পাস তৌবসি অহানবা নত্তে হায়রদুনা মহাক্না হায়খি, "থৌদোক অসি ইশামক থমোই শোক্না নুংঙাইতে। অসিগুম্বা থৌদোক অসি মতুং থোকহন্দনবা ঐখোয় পুম্নমক্না হোৎনমিন্নগদবনি।"
ওগস্ত হাউস অসিগা চহী ২২ লোইনদুনা লাক্লে হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী নাইদুনা হায়খি মদুদি চরাংনবা মরক্তা বিল পাস তৌবা মীকুপ খুদিং মহাক নুংঙাইতবা ফাওই। চিয়রমেন্না হায়খি, "ওগস্ত হাউস অসিগী চিয়রমেন অমা ওইনা অসিগুম্বা থৌদোক থোকপা উবদনা হেন্না নুংঙাইতে। থৌদোক কয়ানা চিয়র অসি উপাই লৈতবা মীকুপ লাকপদা থমোই শোকই অমসুং কাংলোনগী মতুং ইন্না মেম্বরশিংগী মাইয়োক্তা থবক লৌখত্তবা য়াদবনা লৌখৎপা তারকই।"
চিয়রমেন্না মেম্বরশিংদা নিংশিংখি মদুদি অনীরক হন্না ১৯৯৭ অমসুং ২০১২তা ওগস্ত হাউসতা মেম্বর খুদিংমক্না কাংলোনশিং অমসুং প্রোসিজ্যুরশিং ইন্দুনা হাউসকী অশেংবা মশক ঙাকমিন্ননবা ৱারেপ লৌমিন্নখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হাউস অসিগী মথৌ নিংথীনা তৌহনবা হায়বসি মেম্বর খুদিংমক্কী থৌদাংনি "মসিনা ঐখোয়না মীয়ামগী থবক তৌনিংলিবসি মাই পাকপা ঙমগনি।"
ওপ্পোজিসনগী লুচিংবা ওইরিবা শ্রী অজাদকী হাউসকী এল.ও.পি.গী স্তেন্দিং হন্থহনবগী ৱাফম পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি হাউসকী থবক থৌরম খুদিংদা ওপ্পোজিসনগী লুচিংবনা খ্বাইগী ময়াইনি। শ্রী নাইদুনা হায়খি মদুদি হাউসকী থবক থৌরমদা চয়েৎনবা অমা লাকপা মতমদা মহাক্কী ৱাফম তানবগীদমক মহাক্কা মতম চুপ্পদা তান্নৈ।
রাজ্য সভাগী ২৫২ শুবা সেসন অসি নোভেল কোরোনা ভাইরস্না মরম ওইদুনা অনৌবা হীরম কয়া পুখৎখি হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি হাউস অসিদা মীফম ১০ লৈখি অমসুং তোঙান-তোঙানবা মফমদগী পার্লিয়ামেন্তকী হাউসকী চেম্বর অমসুং হাউস অসিগী গেল্লরী মরি য়াওনা মফম তরুক্তগী থবক তৌখি, হায়রিবসি রাজ্য সভাগী পুৱারীদা অহানবনি।
কোবিদ-১৯না মীওইবগী পুন্সিদা মখা তানা শিংনদুনা লৈরিবনা মরম ওইদুনা রাজ্য সভাগী মীফম অসি ফমগদবা মীফম ১৮গী মমাংদা মীফম নিপাল লোইশিনখি হায়রদুনা মহাক্না হায়খি, "ঐখোয়না অনৌবা মহৌশাগী পুন্সিদা হঞ্জিল্লক্নবা হোৎনবদা তোঙান-তোঙানবা শীন্দোক শীঞ্জিন কয়া চত্থবা তাই।"
সেসম অসিগী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মীফম ১০গী মনুংদা, বিল ২৫ পাস তৌখি বিল তরুক্না পুথোকখি। সেসন অসিগী মনুংদা অপ্পর হাউসকী কান্নবগী চাং চাদা ১০০.৪৭ ওইখি। হৌখিবা সেসন অহুম অসিদা লৈখিবা অনৌবা কান্নবা ফংবগী চাং অসি মখা তানা লেপত্রি। "হৌখিবা সেসন ৪ অসিগী মপুং ওইবা প্রদক্তিবিতী অসিগী মহৈনা চাদা ৯৬.১৩ ওইরে।" অসিগুম্বা সেসন মরিগী অৱাংবা প্রদক্তিবিতী অসিনা হৌখিবা চহী মঙা অসিদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি" হায়না চিয়রমেন্না হায়খি।
মহাক্না হায়খি মদুদি মীফম ১০গী মনুংদা স্তার তৌদবা ৱাহংগী অইবা পাউখুম ১,৫৬৭ পীখি, অদুগা মেম্বরশিংনা অথুবা মীয়ামগী মরুওইবা ৱাফম জিরো আৱর ৯২গী থোংদা পুখৎখি অমসুং স্পিসিএল মেন্সন ৬৬ থাংখৎখি। মসিগী মথক্তা, মেম্বরশিংনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ শন্দোক্লকপা, মসিগী ফল, অমসুং শেম শাবগী মতাংদা মরুওইবা ৱাফমশিং অমসুং লদ্দাখ ঙমখৈগী মতাংদা খন্নখি।
শ্রী নাইদুনা দোক্তর, নর্স, পেরা-মেদিকেল স্তাফ, সেনিতেসন ৱার্কর, সাইন্তিস্ত অমসুং লৌমীশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না পুলিস অমসুং আর্ম্দ ফোর্সেস্কী মীওইশিংবু লৈবাক অসি ঙাক শেনবীবগীদমক অপেনবা ফোংদোকখি।

Vice President's Secretariat
RS Chairman says that he is duty bound to uphold the dignity of the Upper House
Calls the suspension of members as unpleasant but inevitable
Boycott for longer time deprives the members of effectively conveying their ideas: Chairman
Chairman cites precedents of passage of bills amid boycott by a section of members
Appeals to all members to ensure the smooth functioning of the House
Productivity of the Upper House during this session has been 100.47%
23 SEP 2020 4:27PM by PIB Delhi
The Chairman of Rajya Sabha, Shri M Venkaiah Naidu today said that he was duty bound to uphold the dignity of the rules, standards and values of the Upper House although the suspension of members was not a pleasant thing to do. The Rules of the House do provide for such suspension when it becomes inevitable, he pointed out.
In his concluding remarks before Rajya Sabha was adjourned sine die, eight days ahead of the schedule, Shri Naidu said while it was the right of the opposition to protest, but the question is how should it be done?
Pointing out that the floor of the august House was the most effective platform for contestation of ideas, he said that if boycott is done for a longer period, it amounts to leaving the very platform that enables members to effectively convey their ideas, besides contesting those of others.
Referring to the letter he had received from the Leader of Opposition, Shri Ghulam Nabi Azad and others urging the House not to pass the three labour codes, the Chairman said that there have been a number of precedents when the business was taken up as per schedule and bills were approved in the wake of boycott or walkout by some members. In this context, he cited the passage of Finance Bill and Appropriation Bill in 2013. Shri Naidu said that had the letter suggested the postponement of bill by stating that they would attend the House, he would have discussed the issue with the government. He said that there was no such assurance. On the other hand some of the members justified what they had done. Therefore he decided to go ahead with the bills, he said.
Observing that though the session was satisfying in terms of productivity, he said there have been some areas of concern as well. “We need to collectively ponder over these issues for making a difference in future”, he added.
The Chairman said that for the first time in this history of this august House, a notice of motion was given for the removal of the Deputy Chairman and it was rejected. He pointed out that the mandatory 14 days advance notice was not given.
Referring to the developments surrounding this unprecedented move, he said they have been deeply painful for all those who hold the stature and the dignity of this august House dear to their hearts. He appealed to the members to ensure that such unseemly behaviour was not repeated.
Though it was not the first time that some members were suspended and Bills passed when some sections of the House boycotted the proceedings, he said “I find it extremely unpalatable. This kind of a situation needs to be avoided by all means”.
Observing that he has been associated with the august House for the past 22 years, Shri Naidu said that he gets anguished whenever bills are passed in the din. “I am naturally more pained to see that happen as the Chairman of this august House. It hurts me the most when the Chair is rendered helpless by the turn of events and has to perforce take action against the members as per the Rules” the Chairman added.
The Chairman sought to remind the members that twice, in 1997 and 2012, the august House has resolved that all the members will uphold the dignity of the House by complying with the Rules and Procedures. He said that it was the responsibility of all members to ensure the smooth functioning of the House “so that we can fulfill our commitments to the people”.
Referring to the remarks of the Leader of the Opposition Shri Azad about lowering the standing of the LoP in the House, he said the Leader of the Opposition was central to the orderly functioning of the House. Shri Naidu said that he had always reached out to him for his inputs before coming to a decision on any issue concerning the functioning of the House.
Observing that the 252nd session of the Rajya Sabha was marked by several novel features induced by the outbreak of novel corona virus, he said the House had 10 sittings and functioned from six different locations including the chambers of both the Houses of Parliament and four galleries of this House, a first of its kind in the history of Rajya Sabha.
Stating that the Rajya Sabha was concluding 8 sittings ahead of the scheduled 18 sittings as the COVID-19 pandemic continues to challenge the humankind, he said “we are living in extra-ordinary times warranting several adjustments requiring us to live a new normal life”.
Giving a brief account of the session, he said during the 10 sittings, a total of 25 Bills were passed and six Bills introduced. The productivity of the House during this session has been 100.47%. The new normal of high productivity witnessed during the last three sessions has continued during this session as well. “As a result, the overall productivity of the last 4 sessions comes to a praiseworthy 96.13%”. This high productivity for four consecutive sessions is the best during the last five years”, the Chairman added.
He said that written replies were given to a total of 1,567 unstarred Questions during the 10 sittings, while the members raised issues of urgent public importance through 92 Zero Hour and 66 Special Mentions. Besides, the members discussed important issues of the outbreak of COVID-19 pandemic, its consequences and management and the developments along the border in Ladakh.
Shri Naidu appreciated all the frontline warriors like the Doctors, Nurses, Para-medical staff, Sanitation workers, Scientists and farmers. He also expressed his gratitude to the police and armed forces for keeping the country safe.