ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭା ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ନିର୍ବାଚିତ ହରିବଂଶ ନାରାୟଣ ସିଂହଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶୁଭେଚ୍ଛା
15 SEP 2020 9:09AM by PIB Bhubaneshwar
ଶ୍ରୀ ହରିବଂଶ ନାରାୟଣ ସିଂହ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ରାଜ୍ୟସଭା ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତାଙ୍କୁ ସଂସଦର ଉଭୟ ସଦନ ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ସମାଜସେବା ଓ ସାମ୍ବାଦିକତା ଜଗତରେ ହରିବଂଶଜୀ ନିଜ ପାଇଁ ସତ୍ୟନିଷ୍ଠ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରି ପାରିଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ଗଭୀର ସମ୍ମାନ ରହିଛି । ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ସମ୍ମାନ ଓ ଆପଣାପଣ ମୋ ମନରେ ରହିଛି ତାହା ଆଜି ସଂସଦର ସବୁ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମନରେ ରହିଛି । ହରିବଂଶଙ୍କ ଗୃହ ପରିଚାଳନା ଶୈଳୀକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ସଂସଦରେ ତାଙ୍କ ଭୂମିକା ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ରାଜ୍ୟସଭାର ସଦସ୍ୟମାନେ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କୁ ସୁଚାରୂ ରୂପେ ଗୃହ ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବେ ବୋଲି ରାଜ୍ୟସଭା ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ହରିବଂଶଜୀ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖନ୍ତି ଓ ସେ କୌଣସି ଦଳ ସହିତ ଭେଦଭାବ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ସଂସଦର ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ପରିଚାଳିତ କରିବା ବେଶ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ କାମ । ହରିବଂଶ ଜୀ ସଂସଦୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ସୂଚାରୁ ରୂପେ ପରିଚାଳନା କରି ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଜିତି ପାରିଛନ୍ତି ।
ହରିବଂଶ ଜୀ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ବସି ରହି ବିଲ ପାସ କରାନ୍ତି ଓ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ତାଙ୍କ ସଫଳତାର ମୁକସାକ୍ଷୀ । ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଓ ଗତିପଥ ବଦଳାଇଥିବା ଅନେକ ଐତିହାସିକ ବିଲ ସଦନରେ ଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନର ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଗୃହରେ ଅଧିକ କାମ ହୋଇଛି । ସଦନରେ ଅଧିକ କାମ ହେବା ସହିତ ସକାରାତ୍ମକତା ମଧ୍ୟ ବଢିଛି । ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଖୋଲାଖୋଲି ବିଚାର ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପାରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର ସହିତ ଜଡିତ ହରିବଂଶ ଜୀ ସ୍ୱଭାବତଃ ବେଶ ବିନମ୍ର । ପ୍ରଥମ ସରକାରୀ ଛାତ୍ରବୃତି ମିଳିବା ପରେ ସେହି ଟଙ୍କା ଘରକୁ ନଆଣି ସେ ପୁସ୍ତକ କିଣିଥିଲେ । ପୁସ୍ତକପ୍ରେମୀ ହରିବଂଶ ଜୀ ଶ୍ରୀ ଜୟପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବେଶ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଚାରି ଦଶକ ଧରି ସମାଜସେବା କରିବା ପରେ ସେ 2014ରେ ସଂସଦରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲେ । ହରିବଂଶ ଜୀ ନିଜ ସୌହାର୍ଦ୍ଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଚରଣ ଓ ବିନୟୀ ସ୍ୱଭାବ ପାଇଁ ପରିଚିତ । ଆନ୍ତଃସଂସଦୀୟ ସଂଘ ଭଳି ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମଞ୍ଚ ଓ ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀର ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ଭାରତର ଭାବମୂର୍ତି ଉଜ୍ୱଳ କରିବାରେ ହରିବଂଶ ଜୀ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି ।
ରାଜ୍ୟସଭାର ବିଭିନ୍ନ ସମିତିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ସମିତିଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରଣାଳୀରେ ସୁଧାର ଆଣିଥିଲେ । ସାଂସଦ ହେବା ପରେ ସମସ୍ତ ସାଂସଦ ଯେପରି ଆଚରଣରେ ନୈତିକତା ବଜାୟ ରଖିବେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହରିବଂଶ ଜୀ ଉଦ୍ୟମ କରିଥିଲେ । ସଂସଦୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟରେ ହରିବଂଶ ଜୀ ଜଣେ ବୁଦ୍ଧିଜୀବି ତଥା ଚିନ୍ତାଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଭାବେ ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରନ୍ତି । ହରିବଂଶ ଜୀ ଏବେ ବି ସାରା ଦେଶ ଭ୍ରମଣ କରି ଲୋକଙ୍କୁ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ, ସାମାଜିକ, ସାମରିକ ଓ ରାଜନୈତିକ ଆହ୍ୱାନ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନ କରୁଛନ୍ତି । ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଜୀଙ୍କ ଜୀବନୀକୁ ନେଇ ହରିବଂଶଙ୍କ ରଚିତ ପୁସ୍ତକ ତାଙ୍କ ଲିଖନ କ୍ଷମତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଛି । ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ହରିବଂଶଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଲାଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିବାରୁ ମୁଁ ଓ ସଦନର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଭାଗ୍ୟଶାଳୀ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହରିବଂଶ ଜୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ସଂସଦର 250ରୁ ଅଧିକ ଅଧିବେଶନ ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପରିପକ୍ୱତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister wishes Shri Harivansh Narayan Singh on being elected as Deputy Chairman of Rajya Sabha
15 SEP 2020 9:09AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi wished Shri Harivansh Narayan Singh on behalf of the entire House and all the countrymen for being elected as the Deputy Chairman of Rajya Sabha for the second time.
The Prime Minister said he had a lot of respect for Shri Harivansh due to the way he created an honest identity for himself in the world of social work and journalism. He said the same feeling and respect is also in the mind of every member of the House today. He praised the working style of Shri Harivansh and the way he conducted the proceedings of the House and said his role in the House strengthens democracy.
Addressing the Chairman, the Prime Minister said the members of the Rajya Sabha will now assist the Deputy Chairman in running the proceedings of the house smoothly. He said Harivansh ji belongs to everyone including the opposition and showed no discrimination to any party. He said managing that Members of the Parliament play by the rules is a very challenging task and Harivansh ji won the trust of one and all.
The Prime Minister said Harivansh ji sat continuously for many hours to get bills passed and these two years are witness to his success. A number of historical bills which changed the future and course of the country, were passed in this house. He praised the House for setting the record of highest productivity in ten years that too within one year of Lok Sabha elections. He said along with productivity in the house, positivity has also increased. Everyone could openly express their views.
The Prime Minister said that Harivansh ji is down to earth as he had a humble beginnings. When Harivansh ji got the first government scholarship, he bought books instead of taking scholarship money home. He said Harivansh ji had a great attachment for books. He said Shri Harivansh is greatly influenced by Shri Jayaprakash Narayan. After working on social causes for nearly four decades, he entered Parliament in 2014.
He said Harivansh ji is known for his humble demeanor and humility.
The Prime Minister said Harivansh ji has also worked to improveIndia's stature on all international platforms like inter-parliamentary union and as a member of Indian cultural delegation in other countries.
The Prime Minister said Harivansh ji being the chairman of several committees in Rajya Sabha, he had improved its functioning. He said after Harivansh ji became Member of Parliament, he tried his best to ensure that all the MPs became more ethical by their conduct. He said Harivansh ji is equally active as an intellectual and thinker in the midst of parliamentary work and responsibilities. Harivansh ji still goes around the country, making the public aware of the economic, social, strategic and political challenges of India. He said, “His book closely reflects the life of our former Prime Minister Mr. Chandrashekharji, as well as the writing ability of Harivansh ji. I and all the members of this House are fortunate to have the guidance of Harivanshji as the Deputy Chairman.”
The Prime Minister gave his best wishes to Harivansh ji and said the fact that the House had more than 250 sessions is a proof of the maturity of Indian democracy.