Ministry of Science & Technology
New information on atmospheric turbulence parameters of Himalaya region can help weather prediction
ARIES scientists estimate turbulence parameters in the lower troposphere over the central Himalayan region for the first time
“Magnitude of atmospheric turbulence is large at the lower altitudes due to the mountain wave activities and presence of low-level clouds” -- Study
12 SEP 2020 11:35AM by PIB Delhi
Weather predictions becoming more certainand help in preventing air traffic disasters may now be easier and, especially in the Himalaya region. Thanks to certain atmospheric turbulence parameters specific to the Himalaya region that scientists have calculated.
Scientists at the Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES), an autonomous institute under the Department of Science & Technology (DST), Govt. of India, have estimated turbulence parameters in the lower troposphere over the central Himalayan region for the first time.
The researchers have calculated the magnitude of refractive index structure (Cn2), a constant that represents the strength of the atmospheric turbulence using observation from their Stratosphere Troposphere Radar (S T Radar). In the study published in Radio Science journal led by Aditya Jaiswal, a Ph.D. student at ARIES Nainital and ARIES faculties D.V. Phani Kumar, S. Bhattacharjee, and Manish Naja have found that the refractive index structure constant (Cn2) is as large as 10-14 m-2/3. Such large values at the lower altitudes are due to the mountain wave activities and presence of low-level clouds.
Proper and timely information of the higher values of the atmospheric turbulence parameters and understanding of time and space distribution of turbulence structure in the troposphere could help improve performance of numerical weather prediction and climate models.
While the turbulence parameters for southern India were known earlier, the same were not known over the Himalayan region. Thus some approximate values were used by modelers for calculation. They have now been found to be much higher over the Himalayan region. Now modelers will be able to update these values in their existing models. This will help in improving weather predictions. Also, precise knowledge on turbulence over this region will help in safe air traffic movements.
It is also important to model clear-air turbulence as that would aid in limiting the air traffic disasters, particularly over the complex mountainous regions. Low levels of cloud are generated in a mountainous region with complex topography. Because of this, stable air in this region is set into oscillations known as mountain waves and lee waves. Characterization of turbulence in the mountainous region is vital to understand the dynamics of mountain induced wave disturbances and other related phenomena, which has crucial role in modulating the general circulation wind patterns.
Talking about the SERB, DST funded indigenously developed ST Radar used in the study, DST Secretary Professor Ashutosh Sharma said, “Development of such radar at 206.5 MHz, within the country, will further strengthen our efforts to better understand the regional changes in weather and climate, particularly in the Himalayan region, which is having complex topography."
Figure 1: Vertical variations in (a) Cn2 (m-2/3), (b) turbulence parameters, kinetic energy dissipation rate,ɛk (m2s-3), and (c) thermal eddy diffusivity coefficient, K­h(m2s-1) by spectral width method and coefficient of eddy diffusivity due to momentum, Km (m2s-1) by wind variance method obtained from ARIES ST Radar on 20 April 2019. Cn2 derived from balloon-borne GPS radiosonde, launched from ARIES Nainital, is also shown. Array of 588 antennae on the rooftop of the ARIES ST Radar building is shown in the bottom panel.
[Publication link: https://doi.org/10.1029/2019RS006979 .
For more details, contact Manish Naja (manish@aries.res.in, 9411793315). ]

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
হিমালয়গী লমদা লৈরিবা এত্মোস্ফেরিক তর্ব্যুলেন্স পেরামিতরগী মতাংদা ফংবা অনৌবা ই-পাউনা অইং-অশাগী মাংজৌননা লেপথোকপদা মতেং পাংগনি
এরিস সাইন্তিস্তশিংনা ময়াই থংবা হিমালয়গী লমদমদা ইহান হানবা ওইনা অনেম্বা ত্রোপোস্ফিয়রদা তর্ব্যুলেন্স পেরামিতর হোৎখ্রে
"অনেম্বা অলতিত্যুৎকী মফমশিংদা মাউন্তেন ৱেব এক্তিবিতীশিং অমসুং অনেম্বা লৈচিলশিং লৈবনা এত্মোস্ফরিক তর্ব্যুলেন্সকী চাং অসি ৱাংই" – স্তদী
12 SEP 2020 11:35AM by PIB Imphal
অইং অশা মাংজৌননা তাকপদা মরীক চুম্বা হেল্লক্লি অমসুং নোংথক্তা থোকপা এক্সিদেন্ত থিংবদা মতেং পাংবসু মরুওইনা হিমালয়গী লমদমশিংদা হৌজিক্তি লাইরগনি। সাইন্তিস্তশিংনা হোৎখ্রবা হিমালয়গী জগাদা লৈরিবা অখন্নবা এত্মোস্ফরিক তর্ব্যুলেন্স পেরামিতরশিংগী মপান্দগীনি।
ভারত সরকারগী দিপার্ত্মেন্ত ওব সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মখাদা ওতোনোমস ইন্সতিত্যুৎ অমা ওইরিবা আর‍্যভত্তা রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ ওব ওবজর্বেসনেল সাইন্স (এরিস)কী সাইন্তিস্তশিংনা ইহান হানবা ওইনা ময়াই থংবা হিমালয়গী অনেম্বা ত্রোপোস্ফিয়রগী জগাদা লৈবা তর্ব্যুলেন্স পেরামিতর হোৎখ্রে।
রিসর্চরশিং অসিনা মখোয়গী স্ত্রাতোস্ফিয়র রাদার (এস.তি. রাদার)গী ওবজর্বেসন শীজিন্নদুনা এত্মোস্ফরিক তর্ব্যুলেন্সকী মপাঙ্গল পীরিবা কন্সতেন্ত অমা ওইরিবা রিফ্রাক্তিব ইন্দেক্স স্ত্রকচর (সি.এন.২)গী মেগ্নিত্যুদ হোৎখি। এরিস নাইনিতালদা পি.ঐচ.দি. মহৈরোই ওইরিবা অদিত্য জেস্বাল, অমসুং এরিসকী ফেকলতী দি.ভি. ফানি কুমার, এস. ভত্তচার্জী, অমসুং মনিশ নাজানা লুচিংদুনা রেদিও সাইন্স জর্নেলদা ফোংখিবা স্তদী অমনা হায়রি মদুদি রিফ্রাক্তিব স্ত্রকচর কন্সতেন্ত (সি.এন.) অসি ১০-২/৩ এম-২/৩ ফাওবা য়ৌনা চাওই হায়রি। অনেম্বা অলতিত্যুদশিংদা লৈরিবা অসিগুম্বা অচৌবা ভেল্যু অসিগী মাউন্তেন ৱেব এক্তিবিতী অমসুং অনেম্বা লৈচিল লৈবননি।
এত্মোস্ফরিক তর্ব্যুলেন্স পেরামিতরগী অৱাংবা ভেল্যুগী ই-পাউ মতম চানা অমসুং চপ চানা খঙবা অমসুং ত্রোপোস্ফিয়রদা লৈবা তর্ব্যুলেন্স স্ত্রকচরগী মতম অমসুং মফমগী দিস্ত্রিব্যুসন খঙদোকপনা ন্যুমরিকেল ৱেদর প্রিদিক্সন অমসুং ক্লাইমেৎ মোদেলগী পার্ফোরমেন্স ফগৎকনি।
খা থংবা ভারতকী তর্ব্যুলেন্স পেরামিতরদি হান্ননা খঙখ্রে, হায়রিবসি হিমালয়গী জগাশিংগীদি খঙলমদে। অসুম্না কাল্কুলেৎ তৌনবগীদমক মোদেলরশিংনা চাউরাকপা ভেল্যু খরতমক শীজিন্নরকপনি। মখোয় অসি হৌজিক্তি হিমালয়গী জগাদনা হেন্না ৱাংনা থেংনরে। হৌজিক্তি মোদেলরশিংনা হায়রিবা ভেল্যুশিং অসি মখোয়গী হৌজিক লৈরিবা মোদেলশিংদা শীজিন্নবা য়ারগনি। মসিনা অইং অশা মাংজৌননা হায়বদা ফগৎহল্লগনি। মসিগী মথক্তা, হায়রিবা লমশিং অসিদা লৈবা তর্ব্যুলেন্সকী মরমদা খঙবনা নোংথক্তা চত্থোক চৎশিন তৌবদা হেন্না শাফহনবা ঙম্লগনি।
ক্লিন-এয়র-তর্ব্যুলেন্স শেম্বা তঙাইফদবনা নোংথক্তা থোকপা ত্রাফিক দিজাস্তরশিং হন্থহনবদা মতেং পাংলগনি, মরুওইনা হেন্না খুদোংথীনিংঙাই ওইবা লমশিংদা। লৈচিল অনেম্বসি খুদোংথীনিংঙাই ওইবা তোপোগ্রাফী লৈবা চীংজাউ লৈবা লমদনা হেন্না শেম্মি। মরম অসিনা, লম অসিদা লেঙদবা নুংশিৎনা মাউন্তেন ৱেব অমসুং লী ৱেব হায়না খঙনবা ওসিলেসন ওইনা শেম্মি। চীংজাউ লৈবা লমশিংগী তর্ব্যুলেন্স অসি চীংনা শেম্বা ৱেব দিস্তর্বেন্স অমসুং অতোপ্পা ফেনোমেনাগী দাইনামিকশিং খঙদোক্নবা হোৎনবদা মরুওই, হায়রিবসি মহৌশাদগী লৈরক্লবা নুংশিৎকী মশক মওং মোদুলেৎ তৌবদা অচৌবা থৌদাং লৌই।
নৈনবা অসিদা শীজিন্নরিবা এস.ই.আর.বি., দি.এস.তি.না শেন্থং থাদবা এস.তি. রাদারগী মরমদা ঙাংলদুনা দি.এস.তি. সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্মনা হায়খি মদুদি, "অসিগুম্বা রাদার অসি লৈবাক অসিদা ২০৬.৫ এম.ঐচ.জেদ.তা শেমগৎপা হায়বসিনা লম-লমগী ওইনা মরুওইনা খুদোংথীনিংঙাই ওইবা তোপোগ্রাফী লৈবা হিমালয়গী লমদা অইং অশা অমসুং ঈশিং নুংশিৎ হোংবগী মওং মতৌ খঙদোকপদা পাঙ্গল হেনগৎহল্লগনি।"
ফিগর ১: ক) সিএন (এম-২/৩), খ) তর্ব্যুলেন্স পেরামিতর, কাইনেতিক ইনর্জী দিসিপেসন রেৎ ɛk (এমএস), অমসুং গ) থর্মেল এদ্দী দিফ্যুসিবিতী কো ইফিসিএন্ত, কে- ঐচ(এমএস-১)দা লৈবা ভর্তিকেল ভেরিএসনশিং অসি মোমেন্তম্না মরম ওইদুনা থোকহনবা স্পেক্ত্রেল ৱাইদ মেথদ অমসুং কোইফিসিএন্ত ওব এদ্দী দিফ্যুসিবিতী, এরিস এস.তি. রাদারনা এপ্রিল ২০, ২০১৯দা ফংখিবা কেএম­ (এমএস-১)গী নুংশিৎকী ভেরিএসন্ননি। এরিস নাইনিতালদগী থাগৎখিবা বেলুন্না পুবা জি.পি.এস. রেদিওসোন্দে, সিএন২­­সু উৎলি। এরিস এস.তি. রাদারগী বিল্দিংদা লৈবা রুফতোপতা খিনবা ৫৮৮ এন্তেনেগী এরেসু মখা থংবা পেনেলদা উৎলি।
[পব্লিকেসন লিঙ্কঃ https://doi.org/10.1029/2019RS006979
অহেনবা অকুপ্পা মরোলগীদমক মনিশ নাজা (manish@aries.res.in, 9411793315) দা পাউ ফাওবীয়ু। ]