প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
এন.ই.পি.গী মখাদা “২১শুবা চহি চাদা স্কুল এজুকেস”গী মতাংদা পাংথোকপা কনক্লেবতা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
11 SEP 2020 3:30PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
মন্ত্রীমন্দলদা লৈবীরিবা ঐহাক্কী খোংবুরোই, লৈবাক অসিগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখরিয়াল নিশঙ্কজী, শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেজী, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মশক-মওং শেম্বীখিবা কমিতীগী অধ্যক্ষ দা. কস্তুরী রঙ্গনজী, মহাক্কী তীমদা লৈবীরিবা ইকাইখুম্নজরবা মীহুৎশিং, মসিগী অথোইবা কনফরেন্স অসিদা শরুক য়াবীরিবা রাজ্যশিংদগী অখঙ-অহৈ, প্রিন্সিপলশিং, ওজাশিং, নুপী-নুপা পুম্নমক, ঙসি ঐখোয় ময়াম পুম্নমক্না লৈবাক অসিগী তুংগী য়ুম্বী শেম্নবগী ওইবা মিৎকুপ অমগী শরুক অমা ওইবীরি। মসিগী মিৎকুপ অসি অনৌবা য়ুগ শেম্বগী মরু হুনবগীনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি ২১শুবা চহি চাগী ভারত অসি অনৌবা মাইয়োন অমা পীরগনি।
মরূপশিং, হৌখিবা চহি কুনথ্রারোম মসিদগী মালেমগী লম খুদিংদা অহোংবা লাক্লে। চহি কুনথ্রামুক অসিদা ঐখোয়গী পুন্সিসি হান্নগীগুম ওইরিবা খরখক্তং লৈরমখিগদ্রা। অদুবু খুন্নাই অসিনা মাংজিল থানা মাংলোমদা চংশিল্লিবা লম্বীসিদা ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেমসি হান্নগীদা অদুম্মক মখা চত্থরমখি। অরিবা এজুকেসন সিস্তেম অসি অমনবা ব্লেকবোর্দ শিন্দোকপগী মথৌ তাবগুম অদুক্কী মতিক হোংদোকপগী মথৌ তাই। স্কুল খুদিংদা পিন-অপ বোর্দ লৈবগুম্না। মসিদা মরু ওইবা চে-চাং কয়া অমা, স্কুলগী ওর্দরশিং, অঙাংশিংনা য়েকপা লাইশিংনচিংবা অদোম্না নপ্পগুম্না। বোর্দশিং অসি মতম খরগী মনুংদা অদুম থল্লি। পিন-অপ বোর্দতা অনৌবা ক্লাসকী অঙাংশিং অনৌবা পেন্তিং নপ্নবগীদমক্তা অদোম হোংদোকচবা তাবনি।
অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ভারতকী, অনৌবা আশাশিংগী, অনৌবা মথৌ তারকপশিং ফংহন্নবা মপাঙ্গল লৈবা পাম্বৈনি। মসিগী মরুমদা চহী মরী-মঙাদগী কন্না হোৎনবা, লম খুদিংগী, মখল খুদিংগী, লোন খুদিংগী মীওইশিংনা অহিং-নুংথিল কংদনা থবক তৌরি। অদুবু থবক অসি হৌজিক মপুং ফাদ্রি। হৌজিক্তি থবক্কী অশেংবা ওইনা হৌরে। হৌজিক ঐখোয়না নেস্নেল এজুকেসন সিস্তেম অসি নীংথিনা চৎহনগদবনি।
থবক অসি ঐখোয় পুন্না তৌমিন্নগনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি লাউথোক্লবা মতুংদা অদোমগী থম্মোইনুংদগী ৱাহং কয়া অমা থোরক্কনি হায়বা ঐহাক্না খঙই। মসিগী এজুকেসন পোলিসী অসি করিনো? অসি মতৌ করম্না তোঙাল্লিবনো? মসিদগী স্কুল অমসুং কোলেজশিংগী সিস্তেমদা করি অহোংবা লাক্কনি? মসিগী এজুকেসন পোলিসী অসিদা ওজা অমগীদমক্তা করি য়াওবগে? মহৈরোয় অমগীদমক্তা করি য়াওবগে? অমসুং খ্বাইদগী মরুওইনা মায় পাক্না চৎনহন্নবগীদমক্তা করি তৌগদগে? হায়রিবা ৱাহংশিং অসিসু অচুম্বনি, অদুগা মথা তাবসুনি। অমদি মসিগীদমক্তা মসিগী থৌরম অসিদা অমত্তা ওইনা তুংগী করম্বা লম্বী য়াৎকদগে হায়বা খন্ননবা পুল্লিবনি। অদোম পুম্নমক্না অহিং-নুংথিল খঙদনা ৱাফম অসিদা পুং কয়া চুপ্না খন্ন-নৈনখি হায়না ঐঙৌন্দা হায়রকখি।
ওজাশিংনা মশাগী ওইবা মওংদা তম্নবগী মচাক শেমজনবা, অঙাংশিংনা মশাগী শান্নপোৎকী ম্যুজিয়ম শেমজনবা, মপা-মমাশিংগী শম্ননবগীদমক্তা স্কুলদা কম্যুনিতী লাইব্রেরী লৈহন্নবা, লাইগা কোন্ননা মল্তীলিংগ্বেল দিক্সনরী ওইরো, স্কুলদসু কিচন ইংখোল কোইফম ওইরো মসিগুম্বা হিরমশিংগী মতাংদা ৱা খন্নখি, ৱাখল্লোন ময়াম অমা পুথোক্নখি। নেস্নেল এজুকেসন সিস্তেম অসি চৎনহন্নবগী কেম্পেনসিদা ঐখোয়গী প্রিন্সিপলশিং অমসুং ওজাশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়ারি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা এজুকেসন মন্ত্রালয়না নেস্নেল এজুকেসন সিস্তেম অসি চৎহন্নবগী মতাংদা লৈবাক অসিগী ওজাশিংদগী মাইগোবতা সজেসনশিং পীরক্নবা হায়খি। চয়োল অমগী মনুংদুমক্তদা সজেসন লাক্ষ ১ হেন্না লাকখি। মসিগী সজেসন অসি নেস্নেল এজুকেসন সিস্তেম অসি হেন্না নীংথিবা মওংদা চৎনহনবদা মতেং পাংগনি মসিগী। হিরম অসিদা অমুক হেন্না মিৎ-না শিংবা হেলহন্নবগীদমক্তা এজুকেসন মন্ত্রালয়না থৌরাং কয়া অমা চত্থরি।
মরূপশিং, লৈবাক অমদা চাউখৎপা অসি হেন্না খোংজেল য়াংশিলহন্নবগীদমক্তা মখোয়গী ইনখৎলক্লিবা মীরোল অমসুং ইনখৎলক্লিবগী পাঙ্গল-থৌনাগী অচৌবা থৌদাং লৈ। অদুবু ইনখৎলক্লিবা মীরোল শেম্বা অসি অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌনা শেম্মি। তুংগী পুন্সি মওং অসি অঙাং ওইরিঙৈদা তৌরকপা মওং অদুগী য়াম্না মখা পোল্লি। অঙাংশিগী মহৈ-মশিং, মখোয়দা ফংহল্লিবা অকোইবগী ফীভম অদুনা তুংদা মহাক অসি করম্বা মীশক-মীওই ওইরক্কদগে হায়বসি লেপ্পি। মসিগীদমক্তা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা অঙাংশিংগী মহৈ-মশিং অসিদা য়াম্না অকনবা মিৎয়েং থমখ্রে। প্রী-স্কুলদদি অঙাংনা অহানবা ওইনা মমা-মপানা য়েংশিনবিবা অমসুং য়ুমদা নুংঙাইবনা থল্লবা ফীভম অদুদগী মপান্দা থোরকপা হৌরকই...লাপথোরকই। অঙাংশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোন, মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা অসি হেন্না অফবা মওংদা খঙলকপা হৌরকই। মসিগীদমক্তা অঙাংশিনা নুংঙাইনা লাইরিক তম্বা, শান্ন-শান্নদুনা তম্বা, এক্তিবিতীদা য়ুম্ফম ওইরগা তম্বা অমসুং দিসকোভরীদা য়ুম্ফম ওইবা অকোয়বা অদু ফংহন্নবা অসিগুম্বা স্কুল, অসিগুম্বা ওজাশিংগী মথৌ তাই।
কোরোনাগী তাল্লক অসিদা মসি করম্না ওইথোক্কদগে হায়না অদোম্না খনবিরমগনি হায়বা ঐহাক খঙই। অদুগা কোরোনা ওইহল্লকপা মওং অসি মসিগুম্না অদুম্মক ওইগদবা নত্তে। অঙাংশিংনা ক্লাসতা ফগৎলকপগুম ৱাখলদসু ফগৎলক্নবা, অঙাংশিং পুক্নীং, মখোয়গী মকোক্তা বৈজ্ঞানিক অমসুং লোজিকেল ওইনা খনবা হৌনবা, মখোয়দা অঙ্কগী ৱাখল অসি লৈহন্নবা অমদি বৈজ্ঞানিক ওইবা মওং-মতৌ অদু ফগৎহনবা হায়বসি য়াম্না মথৌ তাবনি। অঙ্কগী ৱাখল খনবা হায়বসি শুপ্নতগী অঙাংশিংনা অঙ্কগী প্রোব্লেমদুখক্তদা সোল্ব তৌবা নত্তবদা ৱাখল খন্নবগী মওং অদুনি। মসিগী মওং অসি ঐখোয়না মখোয়দা তম্বীগদবনি। মসি হিরম খুদিংমক্তা, তাঙ্কক খুুদিংমক্তা অঙ্কগী ওইবা মওংদা অমদি লোজিকেল ওইনা খঙনবগী মিৎয়েংনি, কোক্তা তোঙান-তোঙানবা মওংদা নৈননবনি। মসিগী মিৎয়েং অসি পুক্নীং অমসুং কোক্তা ফগৎহনবা য়াম্না মথৌ তাই, অদুনা মরম অসিগীদমক্তা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা থবক-থৌওংদা য়াম্না হেন্না খনখি। অদোম ময়াম মরক্তগী প্রিন্সীপল কয়া অমনা ঐখোয়গী স্কুদা অহানবা ওইনা করম্না তৌগদবনো হায়না খনবিরমগনি। অদুবু অসিগুম্না তৌনরকখিদবা স্কুল কয়া অমসুং লৈরমগনি। মান্নবা ৱাখল্লোন অমা পুরকপা হায়বসিসু মথৌ তাই। ঙসি ঐহাক্না য়াম্না মরীক চুম্না, য়াম্না মশা খাইনা অদোমগা ৱারী শান্নরিবসি মরম অসিননি।
মরূপশিং, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা অরিবা ১০ জ্লস ২গী মহুত্তা ৫ প্লস ৩ প্লস ৪গী সিস্তেম অসি য়াম্না কন্না খন্নরবা মতুংদা ওইহনখিবনি। মসিদা নৌরিঙৈদা অঙাংবু চেকশিন্না য়েংশিনবিবা অমদি মহৈ-মশিং অসি হৌরকপগী ওইবা মওংদা, য়ুম্বী মওংদা হাপখ্রে। ঙসি ঐখোয়না য়েংলুরগদি প্রী-স্কুল অসি শান্নবগী মওংনা থল্লবা এজুকেসন অসি সহরশিংদা প্রাইভেৎ স্কুলফাওবদংদা লোইরে। হৌজিক খুঙ্গংশিংদসু য়ৌরক্লগনি, লাইরবগী য়ুমফাওবা য়ৌরক্লগনি, ইনাক খুনবা, খুঙ্গং-শহর, মীপুম খুদিংমক্না ফংলগনি, মফম খুদিংগী অঙাংশিংনা ফংলগনি। মরুওইবা এজুকেসন্দা য়েংলগা মসিগী পোলিসীগী খ্বাইদগী অথোইবা থবক অমনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদগী ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসী অসি ফগৎলকপা অসিনা নেস্নেল মিশনগী মওং অমা ওইনা লৌগনি। অহৌবগী লোনগী জ্ঞান, মশিংগী জ্ঞান, অঙাংশিংদা অচম্বা পারা পাহনবা অমসুং খঙবগী চাং অসি ফগৎহনবা অসি য়াম্না মথৌ তাই। অঙাংনা হয়েং কোন্না তম্নবগী পানবা, মসিগীদমক্তা তম্নবগী পাবা তম্বা অসি মথৌ তাই। পাবা তম্বদগী তম্বদগী তম্নবা পাবগী খগৎপগী কোংচৎ অসি ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসীদগী মপুং ফাগনি।
মরূপশিং, ঐখোয়গী অঙাংশিংনা ক্লাস ৩ পাস তৌরক্লবা মতুংদা মিনিৎ অমদা ৱাহৈ ৩০দগী ৩৫ ফাওবা লাইনা পাবা ঙম্নবা ঐখোয়না তৌগদবনি। মসি অদোম্না ওরেল রিদিং ফ্লুএন্সী কোই। অঙাংশিং অসি মসিগী থাক অসি য়ৌহনবা ঙম্লবা, শেম্বা য়ারনি, তম্বীবা য়ারনি, তুংদা মসিগী মহৈরোয় অসিগী সবজেক্তশিংগী কন্তেন্ত অসি খঙবদা হেন্না লাইগনি। ঐহাক্না মসিগীদমক্তা সজেসন পীজগে। অপিক-অপিকপা অঙাংশিংগী ক্লাসতা মমান্নবা ২৫-৩০ রোম লৈরমগনি। অদোম্না মখোয়দা মমান্নবশিংগী মমিং কয়া খঙবগে হায়না হংবীয়ু, হায়নবা হায়বীয়ু। অদুদগী থুনা মমিংশিং অদু হায়বা ঙম্বরা অদুগা মফমদুদা লেপসু লেপহনবীয়ু। মখল কয়াগী হৈথোই-শিংথোইবা থোরকপা ঙমহনগনি অমদি মখোয়গী থাজবগী থাক অদু ফগৎলকপগে হায়বদু য়েংবীয়ু. অদুগী মতুংদা মমান্নবশিংগী মমিং অদু ইরগা থম্নবা...মসিদগী করম-করম্বগী মমিং হায়গনি হায়না ফোতো য়েংহল্লগা ইহনবা য়াই। মমান্নবশিং অদু মশক খঙহনবা তম্বীবা....মসি তম্বগী থবক চত্থবা হায়না কৌই। মসিদগী মখা তানা ক্লাসশিংদা মহৈরোয়শিংগী পোৎলুম অদু হন্থগনি, অদোম ওজাশিংগীসু বর্দন হন্থগনি। মসিগা লোয়ননা মরুওইবা অঙ্কগুম্বা, মশিং থিবা, তিনশিন্নবা, খাইদোক্নবা, পুরিনবা, য়েন্নবা মসি খুদিংমকসু অঙাংশিংনা লাইনা খঙবা ঙমগনি। মসি পুম্নমক অস অঙাংশিনা লাইরিক তম্বা অমদি ক্লসকী মনুংদগী মপান থোরক্লবকান্দা ময়ামগা শম্নরবা মতমদা, ঐখোয়গী পুন্সিগা, মনাক নকপা অকোইবগী ফীভমশিংগা শম্নগনি। মনাক-নকপগী পোৎশিং, তশেংবা তাইবংগী অঙাংশিংনা করম্না তম্বা ঙমগনি, মসিগী খুদম অমা ওইনা ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসারগী ৱারীদা উবা ফংই। ঈশ্বরচন্দ্র বিদ্যাসারনা চহি নিপাল ফারকপদা, ইংলিশ তম্বীরকখিদে। নোংমা অমা মহাক মপাগা লোয়ননা কোলকতাদা চৎখিবা মতমদা লম্বীগী নাকন্দা ইংলিশতা ইবা মাইল মশিং তাকপা নুং অদু উখি। মহাক্না মপাদা করিনো ইরিবসে হায়না হংখি। মহাক্কী মপানা মসি কোলকতাদগী কয়া য়াম্না লাপ্নবগে হায়বদু তাক্নবা ইংলিশতা মশিং থিবা ইরিবনি। মসিগী পাউখুম অসিনা ঈশ্বর চন্দ্র বিদ্যাসাগরগী নৌরিবা ৱাখল অদুদা হেন্না খঙনীংবা হেনগৎলকখি। মহাক্না অদুম হংখি অদুগা মহাক্কী মপানা মাইল মশিং তাকপা নুং অদুদা ইরিবা মশিং অদু হায়রমখি। অমসুং, কোলকতা য়ৌরকপদা ঈশ্বর চন্দ্র বিদ্যাসাগরগী ইংলিশকী মশিং থিবা অদু লোইনা তমখি। ১,২,৩,৪....৭,৮,৯,১০ মসিনি খঙনীং–হৈনীংনা তম্বা, খঙনীং–হৈনীংবদগী তম্বা অমসুং তম্বীবা ঙম্বগী পাঙ্গল-থৌনা!
মরূপশিং, এজুকেসন অসিদা মনাক নকপগী ফীভম অসিগা মরী লৈনহল্লবদি মদুনা মহৈরোই পুন্সি চুপ্পদা অফবা ওইহনগনি, খুন্নাই পুম্বদা ফহনগনি। খুদম ওইনা জাপান অসি য়েংবীয়ু, মফমদুগী শিনরিন-য়োকু অসি মমিং চৎলিবনি। শিনরিন হায়বদি উমং নত্ত্রগা জঙ্গল হায়বনি, য়োকু হায়বনা ইরুজবা হায়বনি। হায়বদি উমংদা ইরুজবা হায়বনি। মফমদুদা মহৈরোয়শিংনা উমংদা নত্ত্রগা উ-ৱা য়াম্না হৌবা মফমদা পুদুনা অঙাংশিংদা মহৌশাগী ওইবা শক্তম অদু উহন-খঙহনখি। উ-ৱাশিং, লৈশিং অদ তাবা, উহনবা, শোকহনবা, হাউ খঙহনবা, মনম নমহনবা হায়বনি। মসিদগী অঙাংশিংনা মহৌশা অমসুং অকোইবগা শমশু শম্নরগদনি অদুগা অশেংবা মওংদা চাউখৎপদসু ইনোৎ হাপ্পি। অঙাংশিংনা নুংঙাইসু নুংঙাইতোকই অদুগা লোয়ন-লোয়ননা অমুক্তংদা পোৎ কয়া তম্বসু ওইরে। ঐহাক্না গুজরাতক মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা থৌরম অমদা চৎখিবা অদু ঐহাক নীংশিংলি। ঐকোয়না স্কুল খুদিংমক্তা পাউ পীখি... ঐখোয়না স্কুল খুদিংমক্কী অঙাংশিংনা মাগী-মাগী খুঙ্গংদা হৌবা খ্বাইদগী চহি য়াম্লবা উ অদু করম্বনো হায়না হংখি.. অদুগা খ্বাইদগী লিরবা উ অদু থিনবা হায়খি। মখোয়না মফম খুদিংমক চৎপা তাখিরম্মি। খুঙ্গংগী মনাক নকপদা হৌরিবা উ খুদিংমক য়েংবা তাখি, ওজাদা হংবা তাখি। অদুগা ময়াম পুম্বনা য়ানরগা মসিগী উ অসিনা খ্বাইদগী লিরবা উনি হায়না অমসু অদুগী মতুংদা অঙাংশিংনা স্কুলদা লাক্লগা মদুগী মতাংদা ইশৈ ইখি, রচনা ইখি, ৱারী লিনবগ... হায়বদি মদুগী উ অদুগী অথোইবা অদু করিনো হায়বা ইখি।
অদুবু মদুগী চত্থখিবা থবক অদুদা উ কয়া অমসু উবা ফংখি, খ্বাইদগী লিরবা উ কয়া থিবা তাখি। পোৎ কয়া অমা তম্বা ফংখি। পোৎ কয়া অমা তম্নবা হৌখি অদুগা ঐহাক্না মসি হায়বা ঙম্মি মদুদি মসিগী চাংয়েং অসি মায় পাক্লে হায়বা। মসি মায়কৈ অমদা অঙাংশিংদা অকোইবগী ই-পাউ ফংহল্লি, মসিগা লোয়ননা খুঙ্গংদুগী মতাংদা কয়া অমা খঙবসু ঙমখি। মতৌ অসুম্না ঐখোয়না লাইনা অমদি অনৌ-অনৌবা মওংশিং ঐখোয়না অরাইবা অমদি অনৌবা-অনৌবা থবক তৌবগী মওংশিং অসি খুমাং চাউশিলহনবা তাবনি। ঐখোয়গী চাংয়েং অসি অনৌবা য়ুগকী মহৈ তম্বগী অথোইবা লাইশোন ওইহনগদবশিং অসি-এঙ্গেজ, এক্সপ্লোর, এক্সপরিমেন্ত, এক্সপ্রেশ অমসুং এক্সেলনি। হায়বদি মশাগী পামজবগী মতুং ইন্না থবক পাংথোকপশিংদা, থৌদোকশিংদা, প্রোজেকশিংদা থবক এঙ্গেজ তৌবনি। মসিবু মখোয়গী মতুং ইন্না এক্সপ্লোর তৌবনি। হায়রিবা থবক পাংথোক্লিবশিং, থৌদোকশিং, প্রোজেকশিংগী তোঙান-তহানবা মিৎয়েং অদু মশাগী এক্সপরিএন্সতগী তম্বনি। মসি মখোয়গী পর্সোনেল এক্সপরিএন্স ওইবা য়াই নত্ত্রগা কোলাবোরেতিব এক্সপরিএন্স ওইবা য়াই। অদুগা অঙাংশিংনা ৱারে ইবগী মওংদা এক্সপ্রেস তৌবা তমসি। মসি পুল্লপ পুনশিল্লবতদা এক্সেল তৌনবা লম্বী শেমগনি। হৌজিক অঙাংশিংনা চিংদা, অরিবা মতমগী মফমশিংদা, লবুক্তা, তেক্ত কাইদবা মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎশিং পুরকপা য়াই।
য়েংবীয়ু হৌজিক, অদোম্না ক্লাসতা রেলৱে ইঞ্জিনগী মতাংদা তম্বীয়ু..বসকী মতাংদা তম্বীয়ু... অদুগা খুঙ্গংগী মনাক্তা রেলৱে স্তেসন্দা চৎনবা হায়বীয়ু........... অঙাংশিংনা ইঞ্জিন অদু করম তৌবগে য়েংহনগনি, অদুগা বস স্তেসন্দা পুদুনা বস অসি করম তৌবগে হায়বা য়েংহনগনি..মদুশিং অদু উরগা তম্বা হৌহনসি। প্রিন্সিপল কয়া অমনা অমদি ওজা কয়া অমনা মখোয়গী স্কুল নত্ত্রগা কোলেজদা করম্না অসুম্না তৌগনি হায়না খনবিরম্বা য়াই। ওজা কয়া অমা ইনোবেতিব ওই হায়বা ঐহাক খঙজৈ ...অমসুং থৱাই-হকচাং য়াওনা তৌই হায়বা খঙই। ।অদুবু মফম খুদিংমক অসুম্না তৌদে। অদুগা মসিগী মরম অসিদগী মহৈরোয় কয়ানা থবক পাংথোকপগী ৱাখল-লৌশিংদগী লাপ্না লৈ। ঐখোয়না অসিগুম্বা পোৎশিং অসি মতৌ করম্না শন্দোক্কনি অদুগা ওজাশিংনা তম্বগী তাঞ্জা ফংনবা তৌবীগদবনি। ওজাশিংনা প্রেক্তিকেল অসি খঙহল্লিবমখৈ অঙাংশিনা তম্বা ফংগদৌরিবনি। মরূপশিং, ঐখোয়গী লৈবাক পুম্বগী ওইবা লম খুদিংগী মশাগী ওইবা অফবা নীংথিজবা খরা লৈ, ইপা-ইপুগী হাক্তক্তগী লৈরক্লবা কলা অমা নত্ত্রগী অমা লৈ, মফম খুদিংগী হকপা-খোৎপা, মমিং চৎপা প্রদকশিং লৈ।
মহৈরোয়শিংনা অদুগুম্বা হকপা-খোৎপশিং, খুৎনা হকপা-খোৎপশিং অদু চত্তুনা মসিগী ফীশিং অসি মতৌ করম্না শাবনো হায়বদু য়েংবিরুচো। মখোয়দা অদোম্না খরা তম্বীয়ু...মদুদা তৌরিবা থবকশিং অদুদা ৱাহং হংবীয়ু। ক্লাসরুমদা ৱাহং তম্বীরগা পুবীয়ু। অদুগা মখোয়না করি হংখিবগে..করি পাউখুম ফংখিবগে হায়না হায়বীয়ু। মসিনি তম্বা হায়বসি।মহগাক্না করিগুম্বা অখন্নবা অমা হংবদা–অদোম্না লং অসি কদাইদগী পুরকপগে, লংগী মচু অসি করম তৌবগে, সারী অসি করম্না মশক থোকহল্লিবনো। মদু অঙাংনা মশানা হংনীংবা মওংদা হংনরক্কনি, মখোয়না ময়াম অমা তম্বা ফংগনি হায়বা য়েংবীয়ু।
মহৈলোয়শঙদসু অসিগুম্বা হৈ-শিংলবা মীশিং অসি কৌরকপা য়াই। মফমদুদা মখোয়শিংনা একজিবিসন, ৱর্কশোপ তৌবা য়াই। খুঙ্গংদা লৈখোম্না চফু শারিবশিং অসি স্কুলদা নোংমা কৌবিবা য়াই, স্কুলগী অঙাংশিংদা উহল্লগা মখোয়দা হংসি, মখোয়না নুংঙাইনা তম্লগনি হায়বা অদোম্না য়েংবীয়ু। মহৈরোয়শিংনা খঙনীং-হৈনীংবসু হেনগৎলক্কনি অদুগা পাউ ফংবসু হেনগৎলক্কনি, তম্বদা থৱায় য়াওবসু হেনগৎকনি।হকচিন্না হৈথোই-শিংথোইবা কয়াগী মথৌ তাবা প্রোফেসন কয়া অমা লৈ অদুবু ঐখোয়না মখোয়শিং অদুবু মিথানরুদে। অদুগা মহৈরোয়শিংনা মসি উরুবা তারবদি পুক্নীং-ৱাখলগী ওইনা মরী লৈনখ্রগনি, মখোয়বু ইকাই খুম্নবিরগনি। অঙাং অদুনা চাউরক্লগী অসিগুম্বা ইন্দস্ত্রীশিংগা অদুম মরী লৈনখিবা য়াই, মখোয়শিং অদু মফমদুগী মপু ওইরকপা য়াই, অচৌবা ইন্দস্ত্রিএলিস্ত ওইরকপা য়াই। অঙাংশিংদা মীনুংশি লৈহল্লক্নবগী ৱাফম লাকপা মতমদা ..হৌজিক অঙাংশিংনা ওতো রিক্সোদা স্কুলদা লাকই। অদুবু করিগুম্বা মতমদা অঙাংশিংদা ওতো থৌবা মী অদুগী মমিং করি কৌবগে হংখিবা য়াওরবরা..নুংতিগী নহাকপু পুদুনা চৎলিবা মী অদুগী...মহাক্কী ময়ুম কদাইদনো...মহাক্কী মপোক নুমিৎ পাংথোকখিবা য়াওরবরা...করগুম্বা মতমদা ময়ুমদা চৎখিবা য়াওরবরা....মহাক অদু অদোমগী মমা-ইপানা থিরখিবরা হায়বনচিংবা। অদুগা অঙাংশিং অদুদা মখোয়গী ওতো দ্রাইভর অদুদা ৱাহং ১০ হংলক্লগা লাকউ হায়না...অদুগা ক্লাসতা পুম্নমক্তা ঐহাক্কী ওতো দ্রাইভর অসি অসিগুম্বা মীনি হায়না হায়নবা হায়বীয়ু, মহাক অদু মসিগী খুঙ্গং অসিদগীনি, মহাক অদু মফম অসিদা মতৌ করম্না লাকখিবনো হায়না।অদুগা অঙাংশিংদা মঙোন্দা মীনুংশি থম্বীবা উগনি। অদু নত্ত্রবদি অঙাংশিং অদুনা করিসু খঙবা নত্তে, মখোয়দি ঐহাক্কী ইপানা শেল পীবনি অদুনা ওতো থৌবদুনা ঐহাকপু পুবীরিবনি হায়না খনগনি। মখোয়গী ৱাখলদা ওতো দ্রাইভর অদুনা মখোয়গী পুন্সি শেম্বীরিবনি হায়বগী ৱাখল অসি লৈরক্লোই। ঐহাক্কী পুন্সি শেম্বীনবগীদমক্তা মহাক্না করিগুম্বা খরা তৌবীরিবনি হায়বা মীনুংশি অসি থোরক্কনি।
মতৌ অসিগুম্না করিগুম্বা অতোপ্পা প্রোফেসন অমা খল্লবসু, ইঞ্জীনিয়র ওইরবসু মহাক্কী মকোক্তা অসিগুম্বা শিনফম অসি হেন্না অফবা ওইহন্নবগীদমক্তা করম্বা ইনোবেসন তৌবা য়াবগে হায়বগী ৱাখল অদু থোরক্কনি। মতৌ অসিগুম্না হোসপিতালগী, ফায়র স্তেসনগী নত্ত্রগাকরিগুম্বা মফম অমদা চৎপা মতমদসু তম্নবগী শরুক অমা ওইহনবা য়াই। অঙাংশিংবু পুবীগদবনি, য়েংহনগদবনি, ..মখোয়দা দোক্তর অসিসু মখল কয়াগী লৈবগে হায়বা খঙবা ঙমগনি। দেন্তিস্ত হায়বসিনা করিনো....মিৎকী হোসপিতাল অসি করম্না তৌবগে হায়বা। পাম্বৈ উগনি, মিৎ চেক তৌনবগী মেছিন অদু করম্না তৌবগে....মহাক্না খঙনীংগনি, মহাক্না তমগনি।
মরূপশিং, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি সেলেবসশিং অসি হন্থহন্নবা অমদি মচং ওইবা পোৎশিংদা ৱাখল চুংশিনবা ঙম্নবা অসিগুম্বা মওংদা শেমখিবনি। তম্বা অসি পুনশিন্না য়াওবা অমদি লম কয়া য়াওবা, নুংঙাইবদা য়ুম্ফম ওইবা অমদি মপুং ফাবা চাংয়েং ওইহন্নবগীদমক্তা নেস্নেল করিকুলম ফ্রেমৱর্ক অসি শেমগনি। ২০২২দা নীং-খা তমখিবা অসি চহি ৭৫ ফারকপগী থৌরম পাংথোকপদা ঐখোয়গী মহৈরোয়শিংনা মসিগী অনৌবা করিকুলম অসিগা লোয়ননা অনৌবা তুংগী পুন্সিগী মায়কৈরোমদা খোং থাংজিল্লগনি হায়না লেপ্নখ্রবনি। মসিসু ফোর্ৱার্দ লুকিং, ফ্যুচর রেদী অমসুং সাইন্তিফিক কর্রিকুলম ওইগনি। মসিগীদমক্তা সজেসনশিং লৌগনি, অমসুং ময়াম্না হায়বীরকপা ৱাফমশিং অমসুং অনৌবা এজুকেসন অসি মসিদা তিনশিলহল্লগনি।
মরূপশিং, তুংদা লাক্কদৌরিবা মালেম অসিদা ঐখোয়গী ঙসিগী মালেম অদুক্কী মতিক তোঙাল্লগনি। ঐখোয়না মসিদা চংলিবশিং অসি য়েংবা য়াগনি, পফাওবা ঙমগনি। মসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী মহৈরোয়শিং ঐখোয়গী মহৈরোয়শিং অসি ২১শুবা চহি চাগী হৈথোই-শিংথোইবশিংশিংগা লোয়ননা খুমাং চাউশিলহনগদনি। ২১শুবা চহি চাগী হৈথোই-শিংথোইবশিং অসি করি-করি ওইগনি?
মসিগীশিং অসি ওইগনি: ক্রিতিকেল থিঙ্কিং, ক্রিএতিবিতী, কোল্লাবোরেসন, ক্যুরিওসিতী, কম্যুনিকেসন। ঐখোয়গী মহৈরোয়শিংনা তুং কোইবা তুংগী পুন্সি মওং, তুং কোইবা সাইন্স অসি খঙনবা, মদুগী মায়কৈরোমদা খন্নবা, মসি পুম্নমক মতম অসিদা তৌগদবনি, য়াম্না মরু ওইবনি। মসিগীদমক্তা মহৈরোয়না হৌবদগী হৌনা কোদিং তমহনসি, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অসি খঙসি, ইন্তর্নেৎকী ওইবশিং, ক্লাউদ কম্প্যুতিং, দেতা সাইন্স অমসুং রোবোতিক্সকা মরী লৈনবা পুম্বা ঐখোয়না য়েংবা তাবনি।
মরূপশিং, হান্নগী ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেম অসিনা ঐখোয়গী মহৈরোয়শিংদা য়াম্না পুনশিনবিখি। সাইন্স লৌবা মহৈরোয়শিংনা আর্তস নত্ত্রগী কম্মর্স তম্বা য়ারমদে। আর্তস-কম্মর্স লৌবশিংনা হিস্তরী, জিওগ্রাফী, একাউন্তস তম্লিবা অসি সাইন্স তম্বা ঙম্লোই হায়বগী ওইরমখি। অদুবু অশেংবা তাইবংপাল অসিদা অদোমগী-ঐখোয়গী পুন্সি অসিদা শুপ্নতগী হিরম অমদখক্তংগী ই-পাউদগী থবক পুম্বা ওইবা য়াবরা?
অদুবু অশেংবদদি হিরম খুদিংমক অমগা-অমগা মরী লৈনৈ। মহৈ তম্বা খুদিংমক অমগা-অমগা মরী লৈনৈ। মহৈরোয়শিংনা অমা হিরম অমা হেক্তা লৌবা মতমদা, তুংদা অতোপ্পা হিরম অমদনা হেন্না ফজনা তৌবা ঙমগনি হায়না খল্লি। অদুবু হৌজিক্কী সিস্তেম, অহোংবগী, অনৌবা থবক পাংথোকপশিংগা শমজিন্ননবগী খুদোংচাবা পীদে। অঙাং কয়া অমনা দ্রোপ আওত তৌবগী মসিসু অচৌবা মরম অমনি। মরম অদুনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী মহৈরোয়শিংনা হিরম অমা হেক্তা খনবা য়াবগী মনীং তম্বা পিরি। ঐহাক্না মসি অচৌবা
শেমদোকপা অমা ওইনা উই। হৌজিক ঐখোয়গী ইনখৎলক্লিবশিংনা সাইন্স, হ্যুমেনিতী নত্ত্রগা কমর্সতগী অমদা হেক্তা ব্রেকেৎ অমদা হেক্তা ফিৎ তৌদ্রবসু য়ারগনি। লৈবাক অসিগী মহৈরোয় খুদিংমক্না মহাক্কী হৈজ-শিংজবশিং অদু মপুং ফাহন্নবগী তাঞ্জা ফংলগনি।
মরূপশিং, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা য়াম্না চাউবা খুদোংচাদবা অমসু থম্লকখি। মফমসিদা অচৌ-অচৌবা থবক নীংথিনা তৌবা ঙম্লবা অমদি খঙ-হৈরবা কয়া অমা য়াওবীরি, ঐখোয়গী লৈবাক অসি তম্বগী ওইবা এজুকেসনগী মহুত্তা মার্কশিং অমসুং মার্কশিৎকী এজুকেসন্দা লাইচুখ্রে। মহৈ তম্বদি অদুম্মক অঙাংশিং অদুনা শান্নবা মতমদা, ইমুংদা ৱারী শান্নবা মতমদা, মহাক্না অদোমগা লোয়ননা কোইবা চৎপা মতমদা অদুম তম্লিবনি। অদুবু মমা-মপানসু অঙাংশিংদা করি তম্লবগে হায়বসি তত্তনা হংবিদে। মখোয়নসু মার্ক কয়া ফংবগে হায়না হঙই। তেস্ত অমনা, মার্কশিৎ অমনা অঙাংশিং অদুনা তম্লিবা, মখোয়গী ৱাখল অদু অদু ফগৎহন্নবগী পেরামিতর ওইবা য়াবরা? ঙসিদি মার্কশিৎ অসি ৱাখলগী প্রেশরশিৎ ওইরে, ইমুংগী প্রেস্তিজশিৎ ওইরে হায়বসি অচুম্বনি। লাইরিক তম্বদগী ফংলিবা নাইতোমগী ৱাখল, মেন্তেল স্ত্রেত্সগী অঙাংশিং অসি পুথোরকপা হায়বসি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মরুওইবা পান্দম অমনি।
পরিক্ষাদসু মহৈরোয়শিংদা কান্নদবা নম্ফু-শাফু অমত্তা লৈহন্দনবা অসিগুম্না ওইহনগদবনি। অদুগা শুপ্নতগী পরিক্ষা অমত্তংদগী মহৈরোয়শিং অসি ইভাল্যুএসন তৌরোইদবনি, অদুম ওইনমক সেল্ফ এসেসমেন্ত, পীর-তু-পীর এসেসমেন্তগী মহৈরোয়শিং অসি ফগৎনবা তোঙান-তোঙানবা এঙ্গলশিংদসু ইভাল্যুএসন তৌগদবনি। মসিগীদমক্তা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিদা মার্কশিৎকী মহুত্তা হোলিস্তিক রিপোর্ত কার্দতা হেন্না লুম্না লৌগনি। হোলিস্তিক রিপোর্ত কার্দ সি মহৈরোয়গী তোপ-তোপ্পা, পোতেন্সিএল, এপ্তিচুদ, তেলেন্ত, স্কীলশিং, ইফিসিএন্সি, কম্পিতেন্সী অমসুং পোজিবিলিতীশিংগী মরীক চুম্বা শিৎ ওইগনি। ইভাল্যুএসনগী সিস্তেম অসি মপুং ওইনা ফগৎহন্নবগীদমক্তা অনৌবা নেস্নেল ইভাল্যুএসন সেন্তর “পরখ”সু লিংখৎলগনি।
মরূপশিং, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী লাক্লবা মতুংদগী অঙাংশিং অসি তম্বীনবগী লোন অসি করি ওইগদগে হায়বা খ্বাইদগী য়াংগদগে হায়বসিদা য়াম্না খন্ন-নৈনখি। মসিদা করি হোংদোকপগে হায়না খন্নখি। ঐখোয়না বৈজ্ঞানিক ওইবা ৱাফম অমা খঙই মদুদি মথৌ তাবা লোন অসি এজুকেসনগী মেদিয়ম্নি, লোনখক্তনা এজুকেসনপুম্বা নত্তে হায়না। লাইরিক্তংগী ওইনা তম্বা কাংবু খরনদি মসিগী খেৎনবা অসি কাওই। মসিগীদমক্তা অঙাংশিংনা লাইনা মহৈ তম্বা ঙম্বা লোন, পোৎশিং তম্বা ঙম্বা লোন অদু মহৈ তম্বগী লোন ওইহনগদবনি। অদোম্না অঙাংশিংদা তম্বীবা মতমদা, অদোম্না হায়বা মতমদা মখোয়না লৌসিনবা ঙম্লিবরা হায়বদু য়েংবীগদবনি। খঙবা তারবদি কয়া য়াম্না লাইনা খঙলিবনো? সবজেক্তশিংদগী হেন্না অঙাংশিংগী শক্তি অসি লোন অদু খঙনবা হোৎনবদা লোইনা চংখ্রবাজাৎলা? ৱাফমশিং অসিগী খঙলদুনা লৈবাক অয়াম্বদসু অহৌবগী এজুকেসন মমালোন্দা তম্বী।
২০১৮দা পাংথোকখিবা প্রোগ্রাম ফোর ইন্তর্নেস্নেল স্তুদেন্ত এসেসমেন্ত-পিসাগী মকোক থংবা রেঙ্কিং লৌখিবা এস্তোনিয়া, আয়র্লেন্দ, ফিনলেন্দ, জাপান, খা কোরিয়া, পোলেন্দগুম্বা লৈবাকশিং অসিগী অহৌবগী মহৈ তম্বগী লোন অসি ইমালোন হায়বসি অদোম্না খঙবিরমগনি। লোন অদু তারগা চাউরকপা, য়ুমগী লোন ওইবা অদুদা তম্বীবা তারবদি অঙাংশিংনা থুনা হৈবা হায়বসি মশানা তাবনি। অদু নত্ত্রবদি অতোপ্পা লোন্দা খরা তাবা মতমদা হান্না মহাক্না মদু আর্থ হন্দোকই, অদুগা খঙই। অঙাংগী ৱাখলদা য়াম্না চমম্নবা অমা পোকহল্লি, স্ত্রেস য়াম্না পীবগী ৱাফম ওই। মসিগী অতোপ্পা এঙ্গল অমসু লৈ। । ঐখোয়গী লৈবাকসিদা, মরুওইনা খুঙ্গংগী লমদা, মহৈ তম্বা অসি মমা লোন্দগী তোঙানবনা মরম ওইদুনা মমা-মপাশিংনা অঙাংশিংগী মহৈ তম্বদা য়াওশিনবা ঙমদে। অসিগুম্বা মতাংসিদা অঙাংশিংগী ওইনা অরাইবা থবক-থৌওং অমা ওইনা লৈতনা স্কুলগী দ্যুতী ওইরকই। মমা-মপাশিং অমসুং স্কুলগী মরক্তা লৈই অমা চিংই। মসিগীদমক্তা োইথোকপা য়ারিবমখৈয়ামদ্রবদা গ্রেদ মঙা অসি ক্লাস ৫ ফাওবা এজুকেসনগী মেদিয়ম অসি ইমালোন ওইহনগদবনি, মফমদুগী লোন থম্লবা মতুংদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা হায়খ্রে। মীওই খরদি মসিদা লান্না লৌনবা ঐহাক্না উই। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা ইমালোন নত্তনা অতোপ্পা লোন অমদা তম্বদা অথিংবা অমত্তা লৈতে। ইংলিশকা লোয়ন-লোয়ননা ফোরেন লেংগ্বেজশিং অসি ইন্তরিনেস্নেল বোর্দতা মতেং ওইগনি। মদু অঙাংশিংনা পারবা, তম্লবদি ফগনি। মসিগা লোয়ন-লোয়ননা ভারতকী অতোপ্পা লোনশিং অসি ঐখোয়গী ফগৎলক্লিবা রাজ্যশিংগী লোন, মফমদুগী নাৎ অদু খঙনবা, লম খুদিংমক্তা অমগা-অমগা মরী অসি কন্নবা শৌগৎকনি।
মরূপশিং, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মসিগী খোংচৎকী অহানবা ওইনা লমজিংবীগদৌরিবা অসি অদোম খুদিংমক্নি, লৈবাক অসিগী ওজানি। অনৌবা মওংদা তম্বা ওইরো, ‘পরখ’তগী তৌবা অনৌবা পরিক্ষা ওইরো, মহৈরোয়শিংনা মসিগী অনৌবা খোংচৎ অসিদা ওজাশিংনা পুদুনা চৎকদবনি। মরমদি প্লেন অসি কয়া অমা হেন্না এদভান্স ওইরবসু পাইগদৌরিবদি পাইলোৎননি। মসিগীদমক্তা ওজা খুদিংমক্না অনৌবা কয়া অমা তমগদবনি, য়াম্না অরিবশিং অদু তম্লোইদবনি। ২০২২দা নীং-খা তম্বগী চহি ৭৫ শুবগী থৌরম পাংথোকপদা ভারতগী মহৈরোয় খুদিংমক্না নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদগী লেপ্নখিবা লমজিং-লমতাকশিং অসি পাবা অসি ঐখোয়গী অপুনবগী ইথৌদাংনি। ঐহাক্না ওজা খুদিংমক্তা, লৈঙাক্লিবশিংদা, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা অমসুং গার্জিয়ানশিংদা খঙহঞ্জরি মদুদি মখোয়শিং অসি মসিগী নেস্নেল মিশন অসিদা থৌদাং লৌবিনবা হায়জরি। অদোম ওজা খুদিংমক্কী মতেংনা লৈবাক নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি মায় পাক্না চৎনহনবা ঙমগনি হায়বা চপ চানা থাজৈ।
ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱাফম অসি লোইশিন্দ্রিঙৈগী মমাংদা ওজাশিংগী থোংদগী ৱাফম অমা হায়জবা পামজৈ মদুদি কোরোনাগী মতম অসিদসু অদোম খুদিংমক্না অদোম্নসু অতোপ্পশিংদা ঙাক্না চৎকদবা চৎন-কাংলোনশিং অদুদি- গজ অনি থাপ্না লৈনবা, মাস্ক নত্ত্রগা ফেস কভর উপ্পগী ৱাপম ওইরো, ইমুংগী অহল-লমনশিং মপুং ফানা য়েংশিনবা, লু-নানবগী ৱাফম ওইরো মসি পুম্নমক অসি লান্থেংনবদা লমজিংলমতাকপসু ঐখোয় খুদিংমক্না তৌগদবনি। মসি ওজানা য়াম্না লাইনা তৌবা ঙমগনি। য়াম্না লাইনা য়ুম-য়ুমদা য়ৌহনবা ঙমগনি। অদুগা ওজানা করিগুম্বা অমা হায়বা মতমদা মহৈরোয়শিংনা য়াম্না থাজনা লৌই। মহৈরোয়শিংগী মমাংদা প্রধানমন্ত্রীনা মসি হায়বনি হায়না হায়গদগে অমসুং ঐগী ওজানা মসি কদায়দা হায়গদগে হায়বদা ঐহাক্না হায়গনি.ষ মসিদা ৱাহং মরী হংলক্কনি। অদুবু ওজানা হায়বনি হায়বসিদা ৱাহং অমত্তা হংনরক্লোই। য়ুমদা চৎলগা শাগনি ঐখোয়গী ওজানা হায়বনি। মসিগী ইকাই খুম্নবা, মসিগী থাজবা অসি অঙাংগী ৱাখলদা লৈ। মসি অদোমগী য়াম্না অচৌবা লন্নি, অচৌবা পাঙ্গল-থৌননি। অমসুং মসিগী লম অসিগা মরী লৈনরিবা মীরোল কয়ানা কত্থোক্তুনা মসিগী পারী-পুরীগী ওইবা ফম অসি পীবীরিবনি। অদুগা অসিগুম্বা পোৎশিং অসি অদোমগী পারী-পুরীগী ওইবা ফম অসি ফংবা তারবদি অদোমগী থৌদাংসু য়াম্না চাউই।
ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী ওজাশিংনা ভারতকী তরং-তরংবা তুংগী মীরোল অমগীদমক্তা মসি মিশন অমগী মওংদা লৌগনি, থৱাই য়াওনা তৌগনি। লৈবাক অসিগ অঙাং অমমমনা এজুকেসন অসি লৌশিন্নবা শেম্বনি, অদোমগী ফীদম অদু ঙাকন্বা শেম্বনি, অদোমগী অনীংবা-অপাম্বা অদু অথোইবা মওংদা ওইহন্নবা শেম্বনি। মহাক্না অহিং-নুংথিল খঙদনা হোৎননবগীদমক্তা শেম্বনি। ওজানা অমুক্তং হায়রবদি পুম্নমক ইনগদবগী শেম-শাদুনা লৈ। ঐহাক্না খনবদা মমা-মপা, ওজা, ওজাগী ওর্গনাইজেসন, সরকারগী সিস্তেম, ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। মসিগী তৌনরিবা জাঞানগী জৈগ্য অসিদা, এজুকেসনগী থৌরম অসিদা সেপ্তেম্বর ৫দগী হৌরগা লেপ্তনা তোঙান-তোঙানবা লমগী তোঙান-তোঙানবা মীওইশিংনা মসি মখা তানা চত্থহন্নবগীদমক্তা হোৎনরি হায়বা ঐহা্না থাজৈ। হোৎনরিবশিং অসিগী মহৈ ফংগনি। মতম য়ৌদ্রিঙৈদা ফংগনি। অদুগা অপুনবা থৌদাং লৌবগী ৱাখল্লোন অদুগী মরম্না পুরক্কনি।
মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা অমুক্কা হন্না অদোম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি। অদোম পুম্নক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি অদুগা মতম পুম্নমক্তা ঐহাক্না ওজাবু খুরুমজরি। ঙসিগী ভর্চুএল ওইবা থোংদগীসু অদোম খুদিংমকপু খুরুমজবগা লোয়না ঐহাক্কী ৱাফম অসি লোইশিঞ্জরগে।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Conclave on “School Education in 21st Century” under NEP 2020
11 SEP 2020 3:30PM by PIB Delhi
Namaskar!
My cabinet colleagues, the country’s Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal Nishank ji, Shri Sanjay Dhotre ji, chairman of the drafting committee of the National Education Policy Dr. Kasturirangan ji, esteemed members of his team, scholars, principals, teachers, ladies and gentlemen from all the states participating in this special conference. Today, we all are becoming part of a moment that is laying the foundation for building the future of our country. This is a moment in which the seeds of the new era have been sown. The National Education Policy is going to give a new direction to 21st century India.
Friends, every domain of the world has changed in the last three decades. Every system has changed. In these three decades, there is hardly any aspect of our life which has remained the same. But the path on which the society moves towards the future, our education system, it was still running under the old pattern. It was as necessary to change the old education system as it is necessary to replace a damaged blackboard. Like every school has a pin-up board. You pin up all the necessary papers, necessary school orders, children's paintings, etc. on it. The board gets filled up after some time. You have to make changes to put new paintings of the new children of the new class on that pin-up board.
The new National Education Policy is also a powerful means of meeting the new aspirations and new requirements of a New India. It is the outcome of the hard work of the last four-five years. People from all walks of life, every discipline and language, have worked on it day and night. But, this is not over. In fact, the real work has just started. Now, we have to implement the new National Education Policy in a very effective manner. And all of us will do it together. I know, many of you are having several questions in your mind after the announcement of the National Education Policy. What is this education policy? How is it different? What changes will it herald in the system of the schools and colleges? What is there for a teacher in this education policy? What is there for a student? And most importantly, what needs to be done for its successful implementation and how? These questions are legitimate and necessary also. And therefore, we have all gathered here in this programme so that we can discuss it and make a way forward. I am told that yesterday, all of you discussed these things for hours in a very detailed way.
Teachers should prepare learning material according to themselves, children should create their own toy museums, there should be a community library at school to connect with parents, there should be a multilingual dictionary with pictures and there should be kitchen gardens in schools. Many of such topics have been discussed and new ideas given. I am happy that our principals and teachers are enthusiastically participating in this campaign to implement the National Education Policy.
A few days ago, the Ministry of Education had also sought suggestions from teachers across the country on the Mygov portal for implementation of the National Education Policy. More than 15 lakh suggestions have been received within a week. These suggestions will help in implementing the National Education Policy in a more effective manner. The Ministry of Education is organizing a number of programmes to create more awareness in this regard.
Friends, the younger generation and young energy have a big role to play in the rapid development of any country. But the foundation of that younger generation starts from childhood. The life of the future depends largely on childhood. Children’s education, the environment they get, determines to a large extent, how they will become as a person in the future, what will be their personality. Therefore, the National Education Policy has placed a lot of emphasis on children's education. During pre-school, the child takes the first step to come out of the care of his parents and the relaxed home environment. This is the first stage when children begin to realize their senses, their skills in a much better way. This requires schools and teachers who can provide children the environment of fun learning, playful learning, activity-based learning and discovery-based learning.
I know, you may be thinking how all this will happen during Corona? This is more about the approach than the idea. And, in any case, the conditions due to the Corona will not always be the same. As children progress in classes, they should develop a spirit to learn more; children’s minds, their brain should start thinking scientifically and logically. It is very important that they should develop mathematical thinking and scientific temperament. And mathematical thinking does not mean that children solve only mathematics problems, but it is a way of thinking. These are the ways we have to teach them. The approach should be to understand every issue, the aspects of life mathematically and logically, so that the brain can analyse in different perspectives. This approach, the development of mind and brain is very important, and, therefore, the National Education Policy has given a lot of attention to its modalities. Many among you, many principals, may be thinking that we already do it in our school. But there are still many schools where it does not happen. It is also necessary to have a common perception. This is also a major reason why I am talking to you today in so much detail, and precisely.
Friends, the 5+3+3+4 system has been very carefully introduced in the National Education Policy in place of the old 10+2. The Early Childhood Care and Education has been included in it as a foundation. Today, we find that the pre-school playful education is confined to private schools in cities. It will now reach the villages, the houses of the poor, the rich, the villages, the cities. This will be available to children everywhere. The focus on fundamental education is the most important aspect of this policy. Under the National Education Policy, the development of Foundational Literacy and Numeracy will be taken up as a national mission. Knowledge of elementary language, knowledge of numbers, development of the ability to read and understand general articles in children, this is very essential. Before a child reads to learn in future, it is important that he learns to read in the beginning. This development journey from Learn To Read to Read To Learn will be completed through Foundational Literacy and Numeracy.
Friends, we have to ensure that the child can easily read 30 to 35 words in a minute when he passes the third grade. You call it Oral Reading Fluency. If we are able to shape and teach the child and bring him up to this level, the student will be more able to understand the content of the rest of the subjects in the future. I give you one suggestion for this. These small children who are here..they will also have their 25-30 friends in the class. You tell him to utter the names of his friends whom he knows. Then you tell him to utter names as quickly as he can. Then you tell him to name them quickly and make them stand as well. You see how many types of talent will start developing in him and it will also increase his confidence level. Later, he can be asked to write down the names of his friends … then you ask him whose names he would like to tell … he can be asked to write the names by showing their photographs. To learn by recognizing his friends… this is called the learning process. This will also reduce the burden on students in higher classes and on the teachers as well. Also, the children will be able to understand basic mathematics, like counting, addition, subtraction, multiplication, division very easily. All this will be possible only when the teaching goes out of the four walls of the books and classes and connects with the real world, with our lives, with the surroundings.
An example of how the children can learn from the surroundings, the real world, can be seen in a story of Ishwar Chandra Vidyasagar. It is said that Ishwar Chandra Vidyasagarji was not taught English till he was eight years old. Once he was going to Kolkata (then Calcutta) with his father, he saw the roadside milestones in English. He asked his father what was written on them. His father told him that it is the counting in english to tell the distance to Kolkata. This answer further increased curiosity in the mind of Ishwar Chandra Vidyasagar. He kept on asking his father, and his father kept telling him about the counting on the milestones. And by the time, Ishwar Chandra Vidyasagar reached Kolkata, he learnt the counting in English. 1,2,3,4…7,8,9,10 … This is the study out of curiosity, the power to learn and teach through curiosity.
Friends, when education is linked to the surroundings, it leaves an impact on the entire life of the student and the entire society as well. Look at Japan. Shinrin-Yoku is prevalent there. Shinrin means forest and Yoku means to take bath, i.e., forest bathing. There students are taken to forests, where there are many trees and plants, or to the places where the children can feel nature in a natural way, so that they can listen, see, touch, taste and smell the trees, plants and flowers. This not only connects the children with nature and the environment, but also promotes their development in a holistic way. The children enjoy it and learn so many things simultaneously. I remember, when I was Chief Minister of Gujarat, we ran a programme. We told the schools to tell their students to find out the oldest tree in their village. So, they had to go everywhere, had to see all the trees near their villages, and had to ask their teachers. Then a consensus arrived for the oldest tree. Later, the students wrote songs, essays on the importance of the tree when they returned to school. But in the process, they had to see many trees to find out the oldest tree. They learnt so many things, and I can say that this experiment was very successful. On the one hand, the children got the information about the environment, and simultaneously they also got the opportunity to get a lot of information about their village.
We will have to promote similar easy and new practices. Our experiments should be the guiding principle of the New Age learning -- Engage, Explore, Experience, Express, and Excel. That is, students should engage in activities, events and projects according to their interests. They should explore it accordingly. He should learn these activities, events and projects from his own experience and with different perspectives. It can be their personal experience and collaborative experience as well. Then the children should learn to express themselves in a very constructive manner. This is a way to excel when all these things are combined. For example, we can take the children to hills, historical places, farms and safe manufacturing units.
Now see, when you are teaching about railway engines in the classroom, also try to take the students to the nearest railway station in the village, show the kids how the engine looks like; sometimes take them to the bus station too. Just show them how it is. They start learning by observing. I know, many principals and teachers must be thinking that they do the same in their schools or colleges. I believe that many teachers are very innovative and put in all their efforts. But this does not happen everywhere. And because of this many students are deprived of practical knowledge. The more we spread these good practices, the more our fellow teachers will get a chance to learn. The more experiences are shared by teachers, the more will the students benefit from it.
Friends,
Every region across the country has something special to offer. Every region has some popular traditional art, handicraft and product. Like the sarees of Bhagalpur in Bihar; the silk from Bhagalpur is famous all over the country. The students should visit those looms, handlooms and observe how these clothes are made! The students should be encouraged to ask questions about the work they are doing there. You can teach them the questions that they must ask in the looms. Then later ask them what they had asked and what was the answer that they received? This is learning. When a child asks the specifics - where do you bring the thread from? How did the thread get that colour? Where does the shine on the saree come from? The child will start asking on his own. You see, he will get to learn a lot.
Such skilled people could also be invited to schools. You can organize an exhibition or workshop there. Suppose the people who make pottery in the village are invited one day; the children of the school would ask questions. You will see how comfortably the child would learn. The curiosity of the students, the information will also be enhanced, and will also increase the interest in learning. There are so many professions which require deep skills, but we do not give importance to them. Sometimes we belittle them. If students watch them, then a kind of emotional connection will develop towards them. They will understand their skills, will also start respecting them.
Probably many of these children grow up to join such industries, probably they become big industrialists. When it comes down to sensitizing children… now children come to school in auto-rickshaws. Have you ever asked the children- What is the name of that auto-rickshaw driver who brings them every day? Where is his house? Did the child ever celebrate his birthday? Did he ever go to his house? Did the auto-rickshaw wala meet his parents? Then instruct the children to ask their auto rickshaw drivers 10 questions. Later, the child should narrate those details about his rickshaw driver in class. This exercise will help children develop sensitivity towards the auto-rickshaw drivers. Otherwise, those children don't know anything about the auto-rickshaw driver. They just feel as the father is paying money to the auto-rickshaw driver, he takes them. It never occurs to him that the auto-rickshaw driver is making his life. The auto rickshaw wala is contributing something to make his life, this feeling shall develop.
In the same way, if someone chooses another profession like engineering, then too it will remain in the back of his mind to look for innovations to improve such professions. Similarly, the children must be taken to Hospitals, Fire Stations or any other place as a part of learning. children should be taken to different places, they should be shown different places. They will get to know about the types of doctors…Who is a dentist? What is an eye hospital like? They will get to see the instruments…what machine is used for checking eyes. He will become curious, he will learn.
Friends,
he National Education Policy has been formulated in such a way so as to reduce the syllabus and focus on fundamental things. A National Curriculum Framework will be developed to make learning integrated, interdisciplinary, fun based with complete experience. It has also been decided that in 2022, when we celebrate 75 years of independence, our students will move towards a new future with this new curriculum. It will also be forward looking, future ready and a scientific-based curriculum. Suggestions will be taken from everyone for the same and everyone's recommendations and modern education systems will be included in it.
Friends,
The future is going to be quite different from our present-day world today. We can see and feel its requirements right now. In such a scenario, we have to equip our students with the skills of the 21st century. What will these 21St Century Skills be? These will be - Critical Thinking -Creativity -Collaboration -Curiosity and Communication. Our students must understand the sustainable future, sustainable science and think in that direction. This is the need of the hour! It is very important. Therefore, students should learn coding early in life, understand Artificial Intelligence, Internet of Things, Cloud Computing, Data Science and Robotics. We have to ensure all of this.
Friends,
The previous education policy had also tied up options for our students. For example, a student who opted for Science could not study Arts or Commerce. For those with Arts-Commerce, it was assumed that they have opted for History, Geography, Accounts because they are poor in Science. But in reality, can all the work be done with the knowledge of only one field? In reality all subjects are related to each other. Every learning is inter-related. Students opt for one subject, but later they feel that they could do better in some other field. But the present system does not provide an opportunity for change or to connect with new possibilities. This has also been a major reason for the dropout of many students. Therefore, with the National Education Policy students are given freedom to choose any subject. I see this as a major improvement. Now our youth will not have to fit in any one of the brackets of Science, Humanity or Commerce. Every student of the country and his talents will now receive every opportunity.
Friends,
National education policy also addresses another very major problem. There are very experienced and knowledgeable people present here, you must have felt that in our country, instead of learning driven education, marks and marks-sheet driven education dominates. Children also learn when they are playing, talking to the family, or going outside with you. But often parents do not ask the children what they have learned. But they too would ask about the marks. How much did you score in the test? Can a test or a mark-sheet be a parameter for children's learning and mental development? Today, the truth is that the marksheet has become a mental pressure sheet and the family's prestige sheet. Removing this stress from education is one of the main objectives of the National Education Policy.
The examination should be such, that it does not put unnecessary pressure on the students. And the attempt is not to evaluate the students only through an examination, but to evaluate various aspects of the development of the students by self-assessment and Peer-to-Peer assessment. Therefore, under the National Education Policy, emphasis has been laid on Holistic report card instead of a mark-sheet. Holistic report card will be a wide sheet of unique potential, aptitude, attitude, talent, skills, efficiency, competency and possibilities of students. A new National Assessment Center “Parakh” will also be established for the overall improvement of the evaluation system.
Friends,
Since the introduction of the National Education Policy, there has been a very strong discussion regarding the language of instruction/teaching for children? What changes are being made? Here, we need to understand it scientifically that language is the medium of education, language is not complete education. Some people who are stuck solely in bookish knowledge forget this difference. Therefore, in whatever language a child can learn easily, the same should be the language of instruction. It is important to pay attention to the fact that when we are teaching a child, is he able to understand what we are saying? How easily and comfortably is he able to grasp it? Is all the energy of the child spent only on understanding the language rather than the subject? Realizing all these things, early education is imparted to the children in the mother tongue in most countries.
Many of you would know that all of the countries with top ranking in 2018 Programme for International Student Assessment- PISA, such as Estonia, Ireland, Finland, Japan, South Korea, Poland, impart primary education in their respective mother tongues. It is natural that the learning will be faster in the language that the children listen to at home. Otherwise when children hear something in another language, they first translate it in their own language and then understand it. This creates a great confusion in the child's mind, it is very stressful. It has one more aspect. In our country, especially in rural areas, when the medium of instruction in school is different from the mother tongue, most of the parents are unable to connect with the childrens’ education. In such a situation, learning for children is not an easy process. Instead, the education becomes a duty of the school. A line is drawn between the parents and the school.
Therefore, under the National Education Policy, as far as possible, the local language, mother tongue, is stated as the medium of instruction for education up to at least grade five. I see that some people are confused about it. There is no restriction on learning or teaching languages other than mother tongue in the National Education Policy. It would be good if the children can read and learn all the foreign languages that are helpful on the international platform along with English. But at the same time, all Indian languages should also be promoted, so that our youth can get acquainted with the language of different states of the country and their culture. Every region will have a strong relationship with one another.
Friends,
You all.. the teachers of the country, are the pioneers of this journey of National Education. Whether it is learning in a new way, or a new exam through 'Parakh', the teachers have to lead the students on this new journey. Because, no matter how advanced the plane is, it is flown by a Pilot. Therefore, all the teachers also have to learn a lot of new things, as well as unlearn a lot of old things. This is our collective responsibility that when we complete 75 years of independence in 2022, every student of India shall study as per the guidelines laid down under National Education Policy. I call upon all the teachers, administrators, voluntary organizations and parents to cooperate in this national mission. I am confident that with the support of all the teachers, the country will be able to implement the National Education Policy successfully.
Before concluding, I would like to appeal through the teachers, that in the era of Corona, you also repeatedly tell others about the rules that are to be followed - be it social distancing, using masks or face cover, taking care of the elderly and the family, or cleanliness. We all have to lead this battle against the pandemic. And teachers can do it very easily. They can convey these messages easily to every household. And when a teacher speaks, the student listens with greater confidence. If you go and tell a student that the Prime Minister had said this, he would definitely question the statement but if you say that the teacher has said this, then I can certainly say with confidence that the student would never question it. He would go and spread the word of his teacher. This faith, this trust is engraved in the child's mind. This is your greatest strength and power. And several generations associated with this field have worked extremely hard and passed it on in inheritance. And when you have inherited something, then your responsibility too increases immensely.
I am sure, the teachers of my country will carry this forward as a mission, for the bright future of India and will do it diligently. Every child of the country is ready to accept your education, follow your ideals and reflect upon your intentions. He is ready to work hard day and night. Once the teacher says it, he is ready to accept everything. I think parents, teachers and government organizations, everyone will have to work together. I am sure, since 5th of September, people from all walks of life, are constantly working to carry forward this ongoing festival of knowledge. This effort will bring good results.. bring good results ahead of the time. And this will be achieved due to the spirit of collective duty.
With this belief, once again, thank you very much. I wish you all the very best. And I always bow down to the teachers. Today, by bowing to all of you through the virtual medium also, I conclude my speech.
Thanks a lot !!!