Ministry of Housing & Urban Affairs
63 AMRUT Projects worth Rs 693 Crore completed; 73 Projects worth Rs 1,875 Crore under implementation in Haryana
100% of Contracts Awarded in Chandigarh of approved SAAP of Rs 57 Crore
Haryana Ranks 12th, Punjab 26th and Chandigarh 2nd in AMRUT's National Rankings
More than 2.3 Lakh water tap connections provided in Haryana and 1.95 Lakh streetlights replaced with LED lights
OBPS implemented in mission cities in Haryana and Punjab; Chandigarh to implement OBPS by sep, 2020 in all mission cities
Credit Rating Work Completed in all Mission Cities in two States And UT- 5 Cities each in Haryana and Punjab and UT of Chandigarh Receive IGR
Review of Progress of AMRUT in Haryana, Punjab and Chandigarh
10 SEP 2020 1:46PM by PIB Delhi
​Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) was informed that out of 136 projects taken up by the State of Haryana, 63 projects costing Rs. 693 crore have been completed and 73 projects worth Rs 1,875 crore are under implementation. The total approved State Annual Action Plan (SAAP) was Rs 2,566 crore for the state of Haryana. During an online review meeting with the senior officials of the states of Punjab, Haryana and UT of Chandigarh, Secretary MoHUA appreciated the progress made by the States/UT and requested them to implement the projects expeditiously so that the intended benefits reach the people timely. He advised them to complete all the projects within the extended Mission period up to 31st March, 2021 so as to avail the Central Assistance (CA). Thereafter the State/UT Government will have to complete these projects with their own resources. Ms. Keshni Anand Arora, Chief Secretary, Government of Haryana, Smt. Vini Mahajan, Chief Secretary, Government of Punjab & Shri Manoj Kumar Parida, Advisor to Administrator, UT of Chandigarh attended the meeting besides the Mission Directors of the Ministry of Housing and Urban Affairs.
​Chandigarh has awarded contracts for all 12 projects (100%) of the approved SAAP of Rs 57 crore. In Punjab against a SAAP size of Rs. 2,767 crore, 185 projects have been taken up and contracts have been awarded for projects costing Rs 2,132 crore
​During the review meeting, it was informed that Haryana is ranked 12th, Punjab 26th and Chandigarh 2nd in AMRUT's National rankings. Appreciating the progress made by the States/UT, Secretary, MoHUA requested them to keep up their efforts and to strive further to enhance their performance.
Household Tap Connections: Haryana has provided 2.29 lakh new household water tap connections so far. Chandigarh has met the target of 20,000 for tap connections. The Secretary emphasized the need to guard against poor plumbing leading to leakages. He suggested capacity building of the plumber also.
• Sewerage connections: Haryana has provided 2.22 lakh sewer connections and Punjab has given 1.75 lakh new connections. Chandigarh has provided 20,000 new sewer connections.
• Drainage: Secretary, MoHUA complimented the State Government of Haryana for eliminating water logging at 300 points.
• Replacement of Streetlights with LED and Energy Audit of Water Pumps: Haryana has so far replaced 1.95 lakh streetlights with LED lights, Punjab has replaced 2.51 lakh lights and Chandigarh has replaced 43,853 lights. The States/UT were requested to expedite the process for replacement of the streetlights with LED lights.
• Online Building Permission System (OBPS): Both the States have implemented the system in their Mission cities. Chandigarh assured that the OBPS would be implemented by 30" September, 2020 in all mission cities.
• Credit Rating: Credit Rating work has been completed in all Mission cities in the two States and UT. 5 cities each in Haryana and Punjab and the UT of Chandigarh have received IGR Rating.
​During the meeting, it was informed that the Ministry has developed a common Dashboard for all the Missions of the Ministry where information relating to all States/UT and cities would be available. The States/UT may use this facility for monitoring the progress. Secretary, MoHUA requested the states/UT to update the details of Missions regularly so that the progress would be updated in the portal/dashboard. This data is used for monitoring, reviewing and assessment of monthly rankings on the progress among the states.
​Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) was launched by Hon’ble Prime Minister on 25th June, 2015 in 500 cities across the country, covering about 60% of the total urban population. It is a centrally sponsored scheme with a total outlay of ₹ 1,00,000 crore including a Central Assistance of ₹ 50,000 crore spread over 5 years i.e. from FY 2015-2016 to FY 2019-2020. The thrust areas of the Mission are water supply, sewerage & septage management, storm water drainage, green spaces & parks and non-motorized urban transport. Besides creating basic infrastructure, the Mission also has a reform agenda spread over four years.
​​Against the total State Annual Action Plan (SAAP) size of ₹77,640 crore, ₹39,011 crore (50%) has been allocated to water supply sector, ₹32,456 crore (42%) to sewerage & septage management sector, ₹2,969 crore (4%) for storm water drainage projects, ₹1,436 crore (2%) for non-motorized urban transport and ₹1,768 crore (2%) for green spaces & parks. Detailed Project Reports (DPRs) have been approved for projects worth ₹80,428 crore, of which contracts have been awarded for projects worth ₹ 66,077 crore including completed projects worth ₹ 11,523 crore.

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
লুপা করোর ৬৯৩গী ওইগদবা অম্রুত প্রোজেক্ত ৬৩ লোইশিল্লে; লুপা করোর ১,৮৭৫গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ৭৩ হরিয়ানাদা পায়খৎলি
লুপা করোর ৫৭গী অয়াবা পীরবা এস.এ.এ.পি.গী কন্ত্রেক্ত চাদা ১০০ চান্দিগরদা পীখ্রে
অম্রুত নেসনেল রেঙ্কিংদা হরিয়ানা ১২শুবদা, পঞ্জাবনা ২৬শুবদা অমদি চান্দিগরনা ২শুবদা লৈরি
হরিয়ানাদা তোতি কন্নেক্সন লাখ ২.৩ হেন্না পীখ্রে অমদি লম্বীগী মৈ ১.৯৫ এল.ই.দি. শন্দোক্লে
হরিয়ানা অমসুং পঞ্জাবকী মিসন সিতীশিংদা ও.বি.পি.এস. পায়খৎখ্রে; চান্দিগরনা মিসন সিতী খুদিংমক্তা সেপ্তেম্বর ২০২০ ফাওবদা ও.বি.পি.এস. পায়খৎলগনি
স্তেত অনি অমদি য়ু.তি. অমগী মিসন সিতী খুদিংমক্তা ক্রেদিত রেতিংগী থবক লোইশিল্লে – হরিয়ানা অমসুং পঞ্জাব অমদি চান্দিগর য়ু.তি.দা সিতী ৫/৫ আই.জি.আর. ফংলে
অরিয়ানা, পঞ্জাব অমসুং চান্দিগরদা অম্রুতকী খোঙজেল হন্না য়েংশিল্লি
10 SEP 2020 1:46PM by PIB Imphal
হরিয়ানা স্তেততা অপুনবা প্রোজেক্ত ১৩৬ পায়খৎপগী মনুংদা লুপা করোর ৬৯৩গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ৬৩ লোইশিল্লে অমদি লুপা করোর ১৮৭৫কী ওইগদবা প্রোজেক্ত ৭৩না পায়খৎলি হায়ানা হাউজিং অমসুং অর্বান এফ্যার্স (এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.) সেক্রেতরী শ্রী দুর্গা সঙ্কর মিস্রাদা পাউদম্লকখ্রে‍। হরিয়ানাগী ওইনা অপুনবা অয়াবা পীখ্রবা স্তেত এনুএল এক্সন প্লান (এস.এ.এ.পি.) অসি লুপা করোর ২,৫৬৬ন‍ি‍। পঞ্জাব, হরিয়ানা স্তেত অমসুং চান্দিগর য়ু.তি.গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগী ওন্লাইন্দা পাঙথোকপা য়েংশিন মীফম অমদা এম.ও.ঐচ.য়ু.এ. সেক্রেতরীনা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা খোঙজেল অদুবা পুক্নীং থৌগৎখি অমদি প্রোজেক্তশিং অদু খোঙলৈ থুনা পায়খত্তুনা মদুগী কান্নবা মীয়ামদা মতম চানা য়ৌহন্নবা ৱাফমসু থমখি‍। মহাক্না প্রোজেক্ত পুম্নমক সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স (সি.এ.) ফংননবা মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবগী শাংদোক্লবা মিসনগী মতম মনুংদা লোইশিন্নবা পাউতাকসু পীখি‍। মদুগী মতুংদা স্তেত/য়ু.তি. লৈঙাকশিংনা প্রোজক্তশিং অদু মখোয় মশাগী মচাক মথুম শীজিন্নদুনা লোইশিনগদবনি‍। হাউজিং অমসুং অর্বান এফ্যার্স মন্ত্রালয়গী মিসন দাইরেক্তশিংগী মথক্তা হরিয়ানা লৈঙাক্কী চীফ সেক্রেতরী মিস কেসনি অনন্দ অরোরা, পঞ্জাব লৈঙাক্কী চীফ সেক্রেতরী শ্রীমতি ভিনি মহাজন অমসুং চান্দিগর য়ু.তি.গী এদমিনিস্ত্রেতরগী পাউতাক্লোয় শ্রী মনোজ কুমার পরিদা মীফমদুদা শরুক য়াখি‍।
চান্দিগরদা অয়াবা পীখ্রবা লুপা করোর ৫৭কী এস.এ.এ.পি.গী প্রোজেক্ত ১২মক্কী (চাদা ১০০) কন্ত্রেক্ত পীখ্রে‍। পঞ্জাবতা লুপা করোর ২,৭৬৭গী এস.এ.এ.পি.গী মনুংদা প্রোজেক্ত ১৮৫ লৌখৎলে অমদি লুপা করোর ২১৩২গী ওইগদবা প্রোজেক্তশিংগী কন্ত্রেক্ত পীখ্রে‍।
য়েংশিন মীফম অদুদা অম্রুতকী নেসনেল রেঙ্কিংদা হরিয়ানানা ১২শুবদা, পঞ্জাবনা ২৬শুবদা অমদি চান্দিগরনা ২শুবদা লৈরে হায়না পাউদমখি‍। স্তেত/য়ু.তি.শিংনা চঙশিল্লিবা খোঙজেলশিংবু থাগৎলদুনা এম.ও.ঐচ.য়ু.এ. সেক্রেতরীনা মখোয়দা মখোয়গী থৌরাং হেনগৎহন্দুনা ফীভম হেন্না ফগৎহন্নবা ৱাফম থমখি‍।
• য়ুমথোঙদা তোতি কন্নেক্সন পীবা: হরিয়ানানা হৌজিক ফাওবদা অনৌবা য়ুমথোঙ লাখ ২.২৯দা তোতি ঈশিং শমখ্রে‍। চান্দিগরনা তোতি কনেক্সন ২০,০০০গী পান্দম ফংখ্রে‍। সেক্রেতরীনা পাইপ নীংথিনা শম্দবদগী ঈশিং য়ুবগী ফীভম লৈহন্দনবা ৱাফম থমখি‍। মহাক্না পাইপ শম্লিবশিংগী কেপাসিতী বিল্দিংগী থৌরাং পায়খৎনবা ৱাফমসু হৌদোকখি‍।
• সিৱরেজ কনেক্সন: হরিয়ানানা সিৱর কনেক্সন লাখ ২.২২ পীখ্রে অমদি পঞ্জাবনা অনৌবা কনেক্সন লাখ ১ও৭৫ পীখ্রে‍। চান্দিগরনা অনৌবা সিৱর কনেক্সন ২০,০০০ পীখ্রে‍।
• খোঙলম: এম.ও.ঐচ.য়ু.এ. সেক্রেতরীনা হরিয়ানা লৈঙাকপু মফম ৩০০দা ঈশিং তুংশিন্দুনা লৈবা ফহনখিবগীদমক্তা থাগৎপা ফোঙদোকখি‍।
• লম্বীগী মৈশিং এল.ই.দি. শিন্দোকবা অমদি ঈশিং পম্পশিংগী ইনর্জী ওদিত: হরিয়ানা হৌজিক ফাওবদা লম্বীগী মৈ লাখ ১.৯৫ এল.ই.দি. শিন্দোকখ্রে, পঞ্জাবনা মৈ লাখ ২.৫১ শিন্দোকখ্রে অমদি চান্দিগরনা মৈ ৪৩,৮৫৩ শিন্দোকখ্রে‍। স্তেত/য়ু.তি.শিংদুদা লম্বীগী মৈ এল.ই.দি.না শিন্দোকপগী থবক থুজিলহন্নবা ৱাফম থমখি‍।
• ওনলাই বিল্দিং পর্মিসন সিস্তেম (ও.বি.পি.এস.): স্তেত অনিমক্না মখোয়গী মিসন সিতীশিংদা থৌওং অসি চৎনহনখ্রে‍। চান্দিগরনা মিসন সিতী পুম্নমক্তা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২০ ফাওবগী মনুংদা ও.বি.পি.এস. চৎনহন্নবা থাজবা পীরকখ্রে‍।
• ক্রেদিত রেতিং: স্তেত অনি অমসুং য়ু.দি.দুগী মিসন সিতী পুম্নমক্তা ক্রেদিত রেতিংগী থবক লোইশিল্লে‍। হরিয়ানা অমদি পঞ্জাব অমসুং চান্দিগর য়ু.তি.দা সিতী ৫/৫না আই.জি.আর. রেতিং ফংলে‍।
মীফম অদুদা মন্ত্রালয়না স্তেত/য়ু.তি.শিংগা মরী লৈনবা ঈ –পাউশিং ফংগদবা মন্ত্রালয়গী মিসনশিংগী অপুনবা দেসবোর্দ অমা শেম্লে হায়না পাউদমখি‍। হায়রিবা খুদোংচাবা অসি স্তেত/য়ু.তি.শিংনা মখোয়গী খোঙজেল য়েংশিন্নবা শীজিন্নবা য়াগনি‍। এম.ও.ঐচ.য়ু.এ. সেক্রেতরীনা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা মখোয়গী লৈরিবা খোঙজেল পোর্তেল/দেসবোর্দ অসিদা থাগৎননবা অনৌবা ঈ-পাউশিং চাং নাইনা থাগৎলক্নবা ৱাফম থমখি‍। হায়রিবা দেতা অসি শেন্ননবা, য়েংশিন্নবা অমদি স্তেতশিংগী খোঙজেলগী মতুং এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.ইন্না থা-থাগী রেঙ্কিং শেম্ননবা শীজিন্নগনি‍।
অতল মিসন ফোর রিজুবিনেসন এন্দ অর্বান ত্রান্সফোর্মেসন (অম্রুত) ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাকসিগী ময়োললম ৫০০দা ময়োল্লমগী অপুনবা মীশিংগী চাদা ৬০ কোনশিল্লদুনা জুন ২৫, ২০১৫দা হৌদোকখিবনি‍। মসি চহী মঙা চুপ্না হায়বদি শেনবা চহী ২০১৫-২০১৬দগী শেনবা চহী ২০১৯-২০২০ ফাওবদা পীগদবা লুপা করোর ৫০,০০০গী সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স য়াওরগা লুপা করোর ১,০০,০০০গী অপুনবা শেনফম লৈবা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিম্নি‍। মিসন অসিনা থবক পায়খৎকদবা হীরমশিংদি ঈশিং পীবা, সিৱরেজ অমসুং সেপ্তেজ মেনেজমেন্ত, নোংলৈ নুংশিৎকী ঈশিং চিথবা, অশং-অমানগী মফম অমসুং পার্ক অমদি মোতোর পান্দবা ময়োল্লমগী চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈনি‍। মরুওইবা মচাক মথুম শেমগৎপগী মথক্তা মিসন অসিদা চহী মরি চুপ্না পায়খৎকদবা অহোংবা পুরক্নবগী ৱাফমসু য়াওরি‍।
লুপা করোর ৭৭,৬৪০গী অপুনবা স্তেত এনুএল এক্সন প্লানগী মনুংদা লুপা করোর ৩৯,০১১ (চাদা ৫০)না ঈশিং পীবগী লমদা থাদখ্রে, লুপা করোর ৩২,৪৫৬না (চাদা ৪২) সিৱরেজ অমসুং সেপ্তেজ মেনেজমেন্ত সেক্তরদা, লুপা করোর ২,৯৬৯না (চাদা ৪) নোংলৈ নুংশিৎকী ঈশিং চিথবগী প্রোজেক্তশিংদা, লুপা করোর ১,৪৩৬না (চাদা ২) মোতোর পান্দবা ময়োল্লমগী চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈদা অমদি লুপা করোর ১,৭৬৮না (চাদা ২) অশং অমানগী মফম অমসুং পার্ক শেমগৎপদা থাদখ্রে‍। লুপা করোর ৮০,৪২৮গী ওইগদবা প্রোজেক্তশিংগী দিতেল প্রোজেক্ত রিপোর্তশিং (দি.পি.আর.) অয়াবা পীখ্রে, মসিগী মনুংদা লুপা করোর ১১,৫২৩গী লোইশিল্লবা প্রোজেক্ত য়াওরগা লুপা করোর ৬৬,০৭৭গী ওইগদবা প্রোজেক্তশিংগী কন্ত্রেক্তশিং পীখ্রে‍।