ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
ওর্গানিক চীঞ্জাক প্রোসেস তৌনবা য়ুনিত উত্তর প্রদেশতা শঙ্গাখ্রে
লৌমী ৫০০০দা কান্নবা পীরবা য়াই
য়ুনিত অসিনা লুপা কর.র ৫০.৩৩গী শেনফম থাদরক্নবগী পুক্নিং চিংশিল্লবা য়াই
চীঞ্জাক প্রোসেস তৌবগী সেক্তরদা ভেল্যু-এদেদ পোৎলমশিং মপান্দা থাদোক্নবগী চাউরবা মতিং লৈ: হরসিম্রত কৌর বাদল
চীঞ্জাক প্রোসেস তৌবগী সেক্তর অসি চাদা ৮.৪১গী এ.এ.জি.আর. ফাওবা চাউখৎলে
09 SEP 2020 11:23AM by PIB Imphal
চীঞ্জাক প্রোসেস তৌনবা য়ুনিত অসি শঙ্গাবগা লোয়ননা লৌমী ৫০০০দা কান্নবা পীরগনি অমদি মসিনা লুপা করোর ৫০.৩৩গী শেনফম থাদরক্নবগী পুক্নিং চিংশিল্লবা য়াই হায়না কেন্দ্রগী ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রী শ্রীমতি হরসিম্রত কৌর বাদলনা ফোঙদোকখ্রে‍। উত্তর প্রদেশকী বরাবঙ্কিদা লৈবা ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিত অদু ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা শঙ্গারদুনা শ্রীমতি বাদলনা হায়খিবদা চীঞ্জাক প্রোসেস তৌবগী সেক্তর অসি য়াম্না চাউখৎলক্লি অমদি ভারত লৈঙাক্না মকোক থোংবা সেক্তর অমা ওইনা শকখঙখ্রে‍। লৌউ-শিংউগী রো মেতররিএল বেজকী খেন্নবা ফীভম অমসুং য়ু.পি.গী লৌউ-শিংউগী অইং-অশাগী ফীভম অসিনা স্তেত অসিদা মশক মচু থোকপা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রী শেমগৎনবা মথৌ তাবা ফম্বাক পীরি‍। এফ.পি.আই.গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রামেস্বর তেলি, এম.ও.এফ.পি.আই. সেক্রতরী শ্রীমতি পুস্পা সুব্রমনিয়ম অমসুং এম./এস. ওর্গানিক ইন্দিয়াগী প্রমোতরশিংসু ভর্চুএল ওইনা শঙ্গাবগী থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
শ্রীমতি বাদলনা য়ুনিত অদুগী প্রমোতরশিংদা অনৌবা চাংয়েং তৌনবা অমদি চীঞ্জাক প্রোসেস তৌবগী সেক্তরগী ওর্গানিক শরুক্তা অনৌবা পোত্থোকশিং পুথোকপদা মখা তানা শেল থাদনবা পুক্নিং চিংশিনখি‍। মহাক্না চাউরাক্না লৈবাক ৩০দা চা মনাগী পোত্থোক মখল কয়া থাদোক্নবগীদমক য়ু.পি.দা মেনুপেকচরিং প্লান্ত অমা লিংখৎপগীদমক্তা তৌবিমল খঙবা উৎখি‍। প্রমোতরশিং অসিনা মথৌ তাবা মালেমগী সর্তিফিকেসন পুম্নমক ফংলে, ভারতকী ওর্গানিক পোত্থোকশিংবু মালেমদা মমীং চৎহন্নবা মখোয়গী মিসন অসিনা মারতকী মঙলান ওইরিবা আত্মনিরভর ভারত অমসুং মেক ইন ইন্দিয়া খোল্লাউবু হেন্না ইনোৎ হাপ্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। চীঞ্জাক প্রোসেস তৌবগী সেক্তর অসিদা ভেল্যু-এদেদ পোৎলমশিং মপান্দা থাদোকপগী চাউরবা মতিং লৈ অমদি মসিনা ফোরেন এক্সচেঞ্জ ফংবা ঙমবতা নত্তনা ইরমদমগী কৈথেলদসু থবক পীবা ঙমগনি। ২০১৯-২০গী এফ.দি.আই. দেতানা ২০১৮-১৯দগী চাদা ৪৪গী চাংদা চাউনা হেনগৎলে হায়পা উৎলি হায়না মহাক্না পাউদমখি‍। চীঞ্জাক প্রোসেস তৌবগী সেক্তর অসি চাউরাক্না চাদা ৮.৪১গী এ.এ.জি.আর. য়ৌনা চাউখৎলে হায়নসু মহাক্না পাউদমখি‍।
এম./এস. ওর্গানিক ইন্দিয়া প্রাইভেত লিমিতেদ হায়না মিংথোনবা য়ুনিত অসিনা মীওই ১০০দা হকথেংননা অমদি মীওই ২৫০দা নাকোইননা থবক পীবা ঙমগনি হায়না পানরি‍। এম./এস. ওর্গানিক ইন্দিয়া প্রাইভেত লিমিতিদ অসি লুপা করোর ৫৫.১৩ চঙনা লিংখৎপনি‍। মন্ত্রালয়না গ্রান্ত ইন এদ ওইনা লুপা করোর ৪.৮০ পীখ্রে‍। নোংমদা এম.তি. ৩গী প্রোসেসিং কেপাসিতী শেমগৎলে অমদি য়ুনিত অসিনা লুপা করোর ৩৫০গী ওইগদবা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং প্রোসেস তৌগনি। য়ুনিত অসিদা পুথোক্লিবা পোত্থোকশিংদি, তুলসি গ্রীন তি, চম্প্রা অথুমবগী গ্রীন তি, চম্প্রা শিংগী গ্রীন তি, কফোইগী গ্রীন তি, স্বীত রোজ, তুল্সি মসালানি‍। য়ুনিত অসি উত্তর প্রদেশকী বরাবঙ্কিদা লৈবা য়ু.পি.এস.আই.দি.সি. ইন্দস্ত্রিএল এরিয়াগী এগ্রো পার্ক ফেজ-২দা স্কোয়র মিতর ১২,৯০৩/ একর ৩.১৮ পাক চাউবা মফমদা লিংখৎপনি‍।
চীঞ্জাক প্রোসেস তৌবগী লমদা উত্তর প্রদেশকী মতিং ফোঙদোক্লদুনা, কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খিবদা লৌউ-শিংউগী রো মেতররিএল বেজকী খেন্নবা ফীভম অমসুং য়ু.পি.গী লৌউ-শিংউগী অইং-অশাগী ফীভম অসিনা স্তেত অসিদা মশক মচু থোকপা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রী শেমগৎনবা মথৌ তাবা ফম্বাক পীরি‍। চীঞ্জাক প্রোসেস তৌবগী সেক্তর অসিনা স্তেত অদুগী শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা সেক্তর অনি – লৌউ-শিংউ অমসি ইন্দস্ত্রী, অনি শমজিন্নবা মরুওইবা সেক্তর ওইবা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। সেক্তর অসিনা লৌরোক মতুংদা মাঙবা, য়োন্ফম মরাঙ কায়না লৈতবা অমদি লৌমীশিংদা লাকপা শেনফম নেমবনচিংবা লৌউ-শিংউগী মরুওইবা শীংনবশিং কোকহনবা ঙমগনি অমদি খুঙ্গঙগী মীওইশিংদা থবক পীবগী খুদোংচাবসু ফংহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
এম.ও.এফ.পি.আই.গী থৌরাংশিংগী মতাংদা ঙাঙলদুনা, কেন্দ্র মন্ত্রীনা পাউদমখিবদা লল্লোন ইতিক তৌবদা লায়থোকহনবগী ফীভম ফগৎহন্নবগীদমক এম.ও.এফ.পি.আই.না আই.তি. খুৎলায়শিং শীজিন্নদুনা থৌরাং মখল কয়া পায়খৎলি‍। স্কিমশিংগী ঈ-পাউ পুম্নমক, সেক্তর অসিগী মরুওইবা রিপোর্তশিং, শেন থাদবগা মরী লৈনবা ঈ-পাউশিং অমদি ওনলাইনদা মরী লৈনবা স্কিমশিংগী মখাদা এপ্লাই তৌবা য়াগদবা ওপসনশিং এম.ও.এফ.পি.আই.গী ৱেবসাইততা ফংহল্লে‍। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা মন্ত্রালয়গা “ক্লিক” অমসুং “কন্নেক্ত” তৌননবা ৱাফম থমখি অমদি মখোয়গী এপ্লিকেসনশিং লৌথুপ লৌকোয় লৈতনা অমদি অকক্নবা মতমগী মনুংদা প্রোসেস তৌগনি হায়না থাজবা পীখি‍।
শঙ্গাবগী থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, শ্রী রামেস্বর তেলিনা য়ুনিত অদুগী প্রমোতরশিংবু লৌমীশিংদা কান্নবা পীগদবা অমদি মফমদুগী মীয়ামদা থবক পীগদবা চীঞ্জাক প্রোসেস তৌবগী য়ুনিত অদু লিংখৎপগীদমক্তা হরাউ তয়াম্বা ফোঙদোকখি‍। প্রোজেক্ত অসিনা অকোয়বগী মফমশিংদা চাওখৎপা পুরকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। লৌউ-শিংউ চাওখৎনবা, ভেল্যু এদিসন অমসুং মপান্দা থাদোকপগী থৌওং য়োকখৎনবগীদমক অচৌবা চীঞ্জাক প্রোসেস তৌবগী সেক্তর মথৌ তাই হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
উত্তর প্রদেশতা লৈবা এম.ও.এফ.পি.আই.না শৌগৎপা প্রোজেক্তশিং
স্কিম
প্রোজেক্ত মশীং
প্রোজেক্কী অচঙবা শেনফম
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
অয়াবা পীরগা গ্রান্ত ইন এদ
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
থবক পীরবা য়াই হায়না পাবা
কান্নবা পীগদবা লৌমী মশিং
কোল্দ চেন
২১
৫১৫.৮৬
১৭০.০১
১৬,২০০
২,০০,৫৯২
এ.পি.সি.
৪
১৬৭.০৫
৩৭.৪১
৪,০০০
১৬,০০০
সি.ই.এফ.পি.পি.সি.
২০
৩৯৬.৮৯
৮১.৬১
৯,৫০০
১২,৫০০
বি.এফ.এল.
৬
৬৭.৬৬
১৫.৬২
১৮৬
১,২০০
এফ.তি.এল.
৯
৩৪.৩২
২২.৭১
১৯৮
--
অপুনবা
৬০
১১৮১.৭৮
৩২৭.৬৫
৩০,০৮৪
২,৩০,২৯২
প্রোজেক্ত ৬০দা লনাই থাদরকপা শেনফম – লুপা করোর ৮৫৪.৪৩
অপুনবা প্রোসেসিং কেপাসিতী (লোইশিল্লকপদা): চহীদা এম.তি. লাখ ১২.৬২৮
প্রোসেস তৌরবা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংগী অপুনবা মমল (থাজবা): লুপা করোর ৩,১৫৭
২০১৪দগী হৌনা, মন্ত্রালয়না লুপা করোর ১১০৯.৩০গী অপুনবা প্রোজেক্ত শেন্ফম, লুপা করোর ২৯৩.৪০গী গ্রান্ত-ইন-এদ অমসুং লুপা করোর ৮১৫.৯০গী লনাই থাদরকপা শেনফমগগী ওইগদবা প্রোজেক্ত ৫১ উত্তর প্রদেশতা অয়াবা পীখ্রে‍।
এম.ও.এফ.পি.আই.না অয়াবা পীরবা স্তেতশিংগী অপুনবা প্রোজেক্তশিং
স্তেত/য়ু.তি.শিংগী ওইনা অমদি স্কিমশিংগী ওইনা ৩১-০৮-২০২০ ফাওবদা এম.এপ.পি., কোল্দ চেন, এ.পি.সি. য়ুনিত, বি.এফ.এল., ওপরেসন গ্রীন অমসুং এফ.তি.এলো স্কিমশিংগী মখাদা সেংসন তৌখ্রবা প্রোজেক্তশিং
সে: নং:
স্তেতশিং/য়ু.তি.শিং
এম.এফ.পি.
কোল্দ চেন
এগ্রো প্রোসেসিং ক্লস্তর
য়ুনিত
বি.এফ.এল.
ও.জি.
এফ.তি.এল.
অপুনবা
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার
০
১
০
০
০
০
০
১
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৩
১৪
৩
৪
০
১
৪
২৯
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১
১
০
৩
০
০
০
৫
৪
অসাম
১
২
৩
১৪
১
০
৬
২৭
৫
বিহার
১
৫
১
১
১
০
০
৯
৬
চান্দিগর
০
০
০
০
০
০
০
০
৭
ছত্তিসগর
১
২
২
১
১
০
০
৭
৮
দি. এন্দ এন. হবেলি
০
০
০
০
০
০
০
০
৯
দামন অমসুং দিউ
০
০
০
১
০
০
০
১
১০
দিল্লী
০
০
০
০
০
০
৮
৮
১১
গোৱা
০
০
০
১
০
০
০
১
১২
গুজরাত
২
১৯
৪
২৬
৭
৩
১৪
৭৫
১৩
হর‍িয়ানা
২
১১
৩
১৫
০
০
১৪
৪৫
১৪
হিমাচল প্রদেশ
১
১৩
১
২১
২
০
৩
৪১
১৫
জম্মু অমসুং কাশ্মির
১
৬
১
১৯
৩
০
৩
৩৩
১৬
ঝার্খন্দ
০
০
০
০
০
০
১
১
১৭
কর্নাতকা
২
১২
৩
১৪
৩
০
৭
৪১
১৮
কেরলা
২
৪
২
১৩
১
০
৪
২৬
১৯
লক্সদ্বীপ
০
০
০
০
০
০
০
০
২০
মধ্য প্রদেশ
২
৮
৫
৮
১
০
৬
৩০
২১
মহারাস্ত্র
৩
৬৩
৭
৩৪
৯
১
২৫
১৪২
২২
মনিপুর
১
১
০
৩
২
০
২
৯
২৩
মেঘালয়া
০
০
০
২
০
০
০
২
২৪
মিজোরাম
১
২
০
২
০
০
০
৫
২৫
নগালেন্দ
১
১
০
৪
০
০
১
৭
২৬
ওরিসা
২
৪
০
২
০
০
৪
১২
২৭
পুদিচেরী
০
০
০
০
০
০
০
০
২৮
পঞ্জাব
৩
২০
৩
৮
৩
০
৪
৪৫
২৯
রাজস্থান
১
১১
১
১২
৬
০
২
৩৩
৩০
সিক্কিম
০
০
০
১
০
০
২
৩
৩১
তামিল নাদু
০
১৪
১২
১৯
৬
০
২০
৭১
৩২
তেলঙ্গনা
২
১১
১
২
১
০
৪
২১
৩৩
ত্রিপুরা
১
০
০
৫
০
০
১
৭
৩৪
উত্তর প্রদেশ
০
২১
৪
২০
৬
০
৯
৬০
৩৫
উত্তরখান্দ
২
২৪
১
১০
২
০
৩
৪২
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
১
১২
০
৮
১
০
১০
৩২
৩৭
লদাখ
০
০
০
০
০
০
০
০
অপুনবা
৩৭
২৮২
৫৭
২৭৩
৫৬
৫
১৬১
৮৭১
বি.এফ.এল.- বেকৱার্দ এন্দ ফোর্ৱার্দ লিঙ্কেজ
এফ.তি.এল.-ফুদ তেস্তিং লেবোরেতরীজ
ও.জি.-ওপরেসন গ্রীন্স

Ministry of Food Processing Industries
Organic Food Processing Unit inaugurated in Uttar Pradesh
5000 Farmers likely to benefit
Unit expected to leverage investment of Rs 50.33 Crores
Food Processing Sector has huge potential for export of Value-Added Items: Harsimrat Kaur Badal
Food Processing Sector has grown at AAGR of 8.41%
09 SEP 2020 11:23AM by PIB Delhi
With the inauguration of this food processing unit, 5000 farmers will be benefitted and it is expected to leverage an investment of Rs 50.33 crores, said Smt. Harsimrat Kaur Badal, Union Minister for Food Processing Industries. Inaugurating the food processing unit located in Barabanki, Uttar Pradesh through video conference today, Smt. Badal said that the food processing sector is witnessing robust growth and has been identified as a champion sector by the Government of India. She added that the diverse basket of agricultural raw material base and agro-climatic attributes of UP provide the requisite platform for the state to develop a vibrant food processing industry. Sh Rameswar Teli, MoS, FPI, Smt. Pushpa Subrahmanyam, Secretary MoFPI and promoters of M/s Organic India were also present during the virtual inauguration.
Smt. Badal urged the promoters of the unit to experiment and invest further into new innovative products in the organic segment of food processing sector. She appreciated the promoters for setting up a manufacturing plant in UP to export an array of tea products to about 30 countries. She further said that with the promoters having obtained all necessary global certifications, their mission of making organic products of India globally famous, will be a boost to India’s vision of AtmaNirbhar Bharat and Make in India campaign. She added that food processing Sector offers a huge potential for Export of value-added items which will not only earn foreign exchange but will also create employment in the domestic market. She shared that the FDI data for 2019-2020 shows a whopping increase of 44% over 2018-19. She informed that the Food Processing Sector has grown at the AAGR of around 8.41%.
The unit namely M/s Organic India Pvt. Ltd is likely to generate direct employment of 100 and indirect employment of 250 persons. M/s Organic India Pvt. Ltd is set up with total cost of Rs. 55.13 crores. Grant in aid of Rs 4.80 crores has been provided by the Ministry. A processing capacity of 3 MT per day has been created and the unit will process agro produce worth Rs 350 crores. Products manufactured in this unit are Tulsi green tea, sweet lemon green tea, lemon ginger green tea, pomegranate green tea, Sweet rose, Tulsi masala. It is spread over an area of 12,903 sq.m / 3.18 acres in Agro Park Phase-II, UPSIDC Industrial Area, Barabanki, Uttar Pradesh.
Highlighting the food processing potential in Uttar Pradesh, Union Minister said that the diverse basket of agricultural raw material base and agro-climatic attributes of UP provide the requisite platform for the state to develop a vibrant food processing industry. She added that the food processing sector can become important link between two main sectors of the state economy, agriculture and industry. She further said that this sector can address the major challenges in agriculture such as post-harvest losses, lack of marketing options & low income of farmers along with providing employment opportunities to rural population.
Speaking about the initiatives of MoFPI, Union Minister shared that in order to improve Ease of Doing Business, MOFPI has implemented an array of initiatives using IT tools. She said that all information about the schemes, important reports about the sector, investment related information and options to apply under the relevant scheme online has been made available at MoFPI Website. She urged all to “Click” and “Connect” with the Ministry and assured that their applications would be processed in a transparent and time bound manner.
Addressing at the inauguration, Shri Rameswar Teli congratulated the promoters of the unit for setting up this food processing unit that would benefit the famers and provide employment to the people of the region. He further said that this project would play a vital role in the development of the surrounding areas. Shri Teli added that a robust food processing sector is essential for the development of agriculture, value addition and for promotion of exports.
MoFPI supported Projects in the State of Uttar Pradesh
Scheme
No. of projects
Project Cost
(Rs. in crore)
Approved
Grants-in-aid
(Rs. in crore)
Employment likely to be generated
Farmers likely to be benefited
Cold Chain
21
515.86
170.01
16,200
2,00,592
APC
4
167.05
37.41
4,000
16,000
CEFPPC
20
396.89
81.61
9,500
12,500
BFL
6
67.66
15.62
186
1,200
FTL
9
34.32
22.71
198
-
Total
60
1181.78
327.35
30,084
2,30,292
• Private investment leveraged for 60 projects - Rs. 854.43 crore.
• Total processing Capacity (on completion) : 12.628 Lac MT/annum
• Net Value of agri-produce processed (expected) : 3,157 crores
Since 2014, Ministry has approved 51 projects in the State of Uttar Pradesh with total project cost of Rs. 1109.30 crore, grants-in-aid of Rs.293.40 crore and private investment leveraged of Rs. 815.90 crore.
State-wise overall projects approved by MoFPI
State/UT-wise and Scheme-wise No. of projects Sanctioned under the Schemes of MFP, Cold Chain, APC, Unit, BFL, Operation Greens and FTL as on 31-08-2020
Sl. No.
STATES / UTs
MFP
Cold Chain
Agro Processing Clusters
Unit
BFL
OG
FTL
Total
1
ANDAMAN & NICOBAR
0
1
0
0
0
0
0
1
2
ANDHRA PRADESH
3
14
3
4
0
1
4
29
3
ARUNACHAL PRADESH
1
1
0
3
0
0
0
5
4
ASSAM
1
2
3
14
1
0
6
27
5
BIHAR
1
5
1
1
1
0
0
9
6
CHANDIGARH
0
0
0
0
0
0
0
0
7
CHHATTISGARH
1
2
2
1
1
0
0
7
8
D&N HAVELI
0
0
0
0
0
0
0
0
9
DAMAN & DIU
0
0
0
1
0
0
0
1
10
DELHI
0
0
0
0
0
0
8
8
11
GOA
0
0
0
1
0
0
0
1
12
GUJARAT
2
19
4
26
7
3
14
75
13
HARYANA
2
11
3
15
0
0
14
45
14
HIMACHAL PRADESH
1
13
1
21
2
0
3
41
15
JAMMU & KASHMIR
1
6
1
19
3
0
3
33
16
JHARKHAND
0
0
0
0
0
0
1
1
17
KARNATAKA
2
12
3
14
3
0
7
41
18
KERALA
2
4
2
13
1
0
4
26
19
LAKSHADWEEP
0
0
0
0
0
0
0
0
20
MADHYA PRADESH
2
8
5
8
1
0
6
30
21
MAHARASHTRA
3
63
7
34
9
1
25
142
22
MANIPUR
1
1
0
3
2
0
2
9
/23
MEGHALAYA
0
0
0
2
0
0
0
2
24
MIZORAM
1
2
0
2
0
0
0
5
25
NAGALAND
1
1
0
4
0
0
1
7
26
ODISHA
2
4
0
2
0
0
4
12
27
PUDDUCHERY
0
0
0
0
0
0
0
0
28
PUNJAB
3
20
3
8
3
0
8
45
29
RAJASTHAN
1
11
1
12
6
0
2
33
30
SIKKIM
0
0
0
1
0
0
2
3
31
TAMIL NADU
0
14
12
19
6
0
20
71
32
TELEANGANA
2
11
1
2
1
0
4
21
33
TRIPURA
1
0
0
5
0
0
1
7
34
UTTAR PRADESH
0
21
4
20
6
0
9
60
35
UTTARAKHAND
2
24
1
10
2
0
3
42
36
WEST BENGAL
1
12
0
8
1
0
10
32
37
LADAKH
0
0
0
0
0
0
0
0
Total
37
282
57
273
56
5
161
871
• BFL- Backward and forward linkages
• FTL- Food Testing laboratories
• OG- Operation Greens