Vice President's Secretariat
‘Pledge to donate eyes and inspire others’ – Vice President appeals to all citizens
Calls for changing people’s mindset on organ donation by creating awareness
Need to create organ storage infrastructure and expertise to conduct transplant surgeries at local level – Vice President
Praises all stakeholders for reducing the prevalence of blindness to 0.36%
Asks voluntary organizations and private practitioners to consider eye care as a mission
08 SEP 2020 6:39PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu today said organ donation was one of the noblest causes and appealed to everyone to participate in eye donation and inspire others.
Addressing the valedictory function of ‘National Eye Donation Fortnight’ organised by SAKSHAM (Samadrishti, Kshamata Vikas Evam Anusandhan Mandal), a charitable organization that works for the empowerment of the persons with disabilities, the Vice President described Netra Daan (eye donation) as Sreshth Daan (best donation).
Terming visual impairment as one of the major health challenges, the Vice President highlighted the fact that around 46 lakhs people suffer from blindness in India and most of them are in the 50+ age group.
Calling corneal blindness as the second leading cause of blindness after cataract with about 20,000 cases every year, Shri Naidu expressed concern as most of the people affected in this category were young adults and children. He called for adopting preventive measures, early treatment and corneal transplantation surgery to address the challenge of visual impairment.
As corneal transplantation surgery requires cornea donors, Shri Naidu emphasised the need to increase the number of eye donations to enable eventual eradication of corneal blindness in the country.
Drawing attention to the low numbers of organ donors in the country, he called for changing this mindset by spreading awareness as well as building adequate medical infrastructure for organ harvesting and transplantation at district level.
He cited the examples of king Shibi and sage Dadhichi who had donated their bodies for the welfare of others and called for redefining the values and narratives in modern context to inspire people and promote organ donation. By donating an organ, one sets an example for others to work towards the larger good of the society, he said and called upon every citizen, especially the youth to overcome apprehensions and pledge to donate their organs.
Noting that time is a critical factor in harvesting the organ from a donor’s body and transplanting it, the Vice President emphasised the need to create storage infrastructure and expertise to conduct transplant surgeries at local level so that people from smaller towns are not forced to travel to metros for organ transplant.
“These measures along with increased availability of donated organs would also help in curbing the unethical medical practices”, he opined.
He also suggested that doctors working in government hospitals should devote some time and go to remote areas to provide eye care to rural people. “Let us eliminate the blindness form the country”, he exhorted them.
Quoting the National Blindness survey (2015-19), Shri Naidu hailed the fact that prevalence of blindness has been reduced to 0.36% as compared to 1% in the 2006-07 National survey. Also India has successfully met the goals of ‘WHO Global Action Plan for Universal Eye Health 2014-2019’ which targeted a reduction in the prevalence of visual impairment by 25% by 2019 from the baseline level of 2010.
Referring to‘National Program for Control of Blindness and Visual Impairment’ (NPCB&VI), the Vice President praised all stakeholders for the reduction in prevalence of visual impairment.
Data shows that over 64 lakh cataract operations were performed under NPCB&VI in the year 2019-20, a total 65,000 donated eyes were collected for corneal transplantation and 8.57 lakh free spectacles were given to school children.
Noting that NPCB&VI strives to enhance community awareness on eye care by encouraging the participation of Voluntary Organizations and the Private Practitioners, the Vice President appealed to NGOs and individuals to consider this as a mission. There are many private hospitals which are doing good work in the area of eye care across the country, he added.
The Vice President also expressed happiness that eye banking activities have resumed in non-COVID hospitals after being adversely affected by COVID-19 pandemic.
He appreciated SAKSHAM for working towards bringing persons with disabilities into the mainstream of society through various projects such as CAMBA, Pranada, Pranav and SAKSHAM Seva Sankul.
Dr. Dayal Singh Panwar, President, SAKSHAM, Dr. Pawan Sthapak, Vice President of SAKSHAM, Dr Sukumar, Organising Secretary, SAKSHAM and Dr. Santosh Kumar Kraleti, General Secretary, SAKSHAM were among the dignitaries who attended the program virtually.
Following is the full text of the speech –
“I am happy to know that SAKSHAM is working towards bringing persons with disabilities into the mainstream of society. I am happy to note that SAKSHAM is working to towards the integrated development of the disabled persons through various projects such as Cornea Andhatv Mukt Bharat Abhiyan(CAMBA), Pranada, Pranav and SAKSHAM Seva Sankul.
This is a noble work.
Visual impairment is one of the major health challenges, especially in the developing countries.
Globally, there are at least 2.2 billion people who have vision impairment or blindness. Of these, at least 1 billion have vision impairment that is preventable. Major causes of visual impairment include uncorrected refractive errors, cataract, glaucoma and corneal opacities, among others.
In India, around 46 lakhs people suffer from blindness and most of them are in the 50+ age group. As per the recently conducted National Blindness survey (2015-19), the prevalence of blindness has been reduced to 0.36% as compared to reported 1% in the 2006-07 National survey.
Data suggests that the main cause of blindness is cataract which is responsible for about 66% of the total cases of blindness.
Corneal blindness is the second leading cause of blindness at 7.4% or about 3.3 lakhs cases.
A further 20,000 are added to this number every year. Most of people affected in this category are young adults and children.
There is a great need to address challenge of visual impairment in India with proper intervention and support.
Prevention and early treatment remain the more viable and cost-effective options to reduce the burden of corneal blindness in our country.
However, the vision of corneal blind person can be restored through a surgical procedure known as corneal transplantation, whereby the damaged cornea is replaced by a healthy cornea from an eye donor.
For this, there has to be an increase in the number of eye donations. Because of lack of adequate cornea donors, we are not able to optimally use the advanced scientific technology in corneal transplantation surgery to treat the needy and eradicate corneal blindness from our country.
I am told that similar is the case with other organ transplantations. Of the 85,000 liver failure patients on waitlist annually, less than 3% get the organ. While two lakhs kidney failure patients have reportedly registered for organ transplantation, only 8000 get the kidney. And barely 1% get heart /lung amongst the thousands on waitlist.
The low number of organ donors may be due to lack of awareness as well as inadequate medical infrastructure for organ harvesting and transplantation.
This needs to change.
Dear friends,
Ours is a country that believes in ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ and ‘share and care’ is the core of Indian philosophy.
Ours is a culture where kings and sages like Shibi and Dadhichi had donated their bodies. These stories may be a part of our mythology, but myths are built around the core values, ideals and the Samskars of the society.
We have to redefine these values and narratives in modern context to inspire people and promote organ donation.
By donating an organ one not only helps a person to lead a more fulfilling life, but sets an example for others to work towards the larger good of the society.
I call upon every citizen, especially the youth to overcome apprehensions, if any, and pledge to donate their organs.
At the same time, we need to improve our medical infrastructure at district level. Time is a critical factor in harvesting the organ from a donor’s body and transplanting it. We need to focus on building storage infrastructure and creating special expertise to conduct transplant surgeries at local level. At present, people from smaller towns have to travel to metros for organ transplant.
These measures along with increased availability of donated organs would also help in curbing the unethical medical practices.
I understand that the government has implemented a series of measures in its ongoing National Program for Control of Blindness and Visual Impairment (NPCB&VI) to combat blindness and visual impairment.
With an objective of “Eye Health for All”, this program strives to reduce the blindness prevalence to 0.3% by the current year.
Estimates suggest that the prevalence of blindness in overall population is 0.36% - we have almost achieved the set target.
Similarly, the WHO Global Action Plan for Universal Eye Health 2014-2019 targeted a reduction in the prevalence of visual impairment by 25% by 2019 from the baseline level of 2010.
With the right policy interventions and focussed implementation, India has successfully achieved the target of 25% reduction in visual impairment.
These achievements are praiseworthy. I heartily congratulate all stakeholders for this.
Data shows that over 64 lakh cataract operations were performed under ‘National Programme for Control of Blindness & Visual Impairment’ in the year 2019-20. During the same period 8.57 lakh free spectacles were given to school children.
A total collection of 65 thousand of donated eyes for corneal transplantation was achieved during previous year under the program.
I appreciate that ‘National Programme for Control of Blindness & Visual Impairment’ aims at prevention and treatment of visual impairment through provision of comprehensive universal eye-care services and quality service delivery.
I am glad to note that one of the objectives of this program is to enhance community awareness on eye care by encouraging the participation of Voluntary Organizations such as SAKSHAM and the Private Practitioners. I appeal to such NGOs and individuals to consider this as a mission.
I compliment SAKSHAM for launching two software applications- Survey application and Camp application for better data management on persons with Visual Impairment, today.
I am happy to note that eye banking activities have resumed in non-COVID hospitals after being adversely affected by COVID-19 pandemic.
Sisters and brothers,
Organ donation is one of the noblest causes.
At the end of this National Eye Donation Fortnight, let us all pledge to donate eyes, promote eye donation and inspire others.
Eye Donation is the Best Gift you can give to someone – Netra Daan, Sreshth Daan.
Jai Hindi!”

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
‘মিৎ দান তৌনবা ৱাশক লৌসি অমসুং অতোপ্পশিং ইথিল পীসি’-উপ-রাস্ত্রপতি
ৱাখল তাহন্দুনা হকচাং কয়াৎ দান তৌবগী মতাংদা মীয়ামগী ৱাখল্লোনশিং হোংহন্নবা হায়রি
হকচাং কয়াৎশিং লিদুনা থমফমশিং শেমগৎপা অমসুং মফম অমদা হেক্তা কয়াৎশিং শিন্দোক-শিঞ্জিন তৌনবা সর্জরিশিং পাংথোকপা ঙম্নবা হোৎনবা দরকার ওই-উপ-রাস্ত্রপতি
মিৎ উদবা চাদা ০.৩৬দা হন্থহনবগীদমক মরী লৈনবশিং থাগৎখি
মিৎ ফনা থম্বা অসি মিসন অমা ওইনা লৌনবা মীয়ামগী লুপশিং অমসুং লনাই প্রাক্তিসন্নরশিংদা খঙহনখি
08 SEP 2020 6:39PM by PIB Imphal
ঙসি ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি বেনকাইয়া নাইদুনা হায়খি হকচাং কয়াৎ দান তৌবা খ্বাইদগী পুকচেল চাউবা থবকশিংগী মনুংদা অমনি অমসুং মিৎ দান তৌনবা অমসুং অতোপ্পশিং ইথিল পীনবা খঙহনখি।
সাকসাম(সামাদ্রিস্তি, সামতা বিকাস ইভম অনুসান্ধা মন্দল)না শীনবা ‘নেসনেল আই দোনেসন ফোর্থনাইত’ লোইশিনবা থৌরমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি মিৎ দান তৌবা অসিনা খ্বাইদগী ফবা দান্নি।
মিৎ উদবা অসি হকশেলগী খুদোংচাদবশিংগী মনুংদা অমনি হায়রদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি ভারত্তা মীওই লাখ ৪৬ রোম মিৎ উদ্রি অমসুং মখোয়গী মনুংদা অয়াম্বনা চহি ৫০গী মথক্তা লৈবা ঙাক্তনি।
মহাক্না হায়খি চহি অমদা কেস ২০,০০০ থেংদুনা ঙৌদোংগী মথংদা কোর্নিএল ব্লাইন্দনেস অসি মিৎ উহন্দবগী অনিসুবা মরম্নি। কোর্নিএল ব্লাইন্দনেসনা শোকহল্লবা অয়াম্বা নহারোলশিং অমসুং অঙাংশিংনি। মিৎ উদবা অসি কোকহন্নবা ঙন্না লায়েংবা অমসুং কোর্নিএল ত্রান্সপ্লান্তেসন সর্জরি পাংথোকপা দরকার ওই।
কোর্নিএল ত্রান্সপ্লান্তেসন সর্জরি পাংথোক্নবা কোরনিয়া দান তৌবা মীওইশিং দরকার ওই। লৈবাক অসিদা কোরনিএল ব্লাইন্দনেস মুৎথৎনবা মিৎ দান তৌবা মশিং হেনগৎহনবা দরকার ওই। ৱাখল তাহন্দুনা হকচাং কয়াৎ দান তৌবগী মতাংদা মীয়ামগী ৱাখল্লোনশিং হোংহন্নবা অমসুং হকচাং কয়াৎশিং লৌরগা লিদুনা থমফমশিং শেমগৎপা অমসুং জিলা থাক্তা কয়াৎশিং শিন্দোক-শিঞ্জিন তৌনবা সর্জরিশিং পাংথোকপা ঙম্নবা মেদিকেলগী মচাক-মথুমশিং শেমগৎকদবনি।
অতোপ্পশিংগী য়াইফনবা নিংথৌ সিবি অমসুং মুনি দাধিচিনা মখোয়গী হকচাংশিং কৎথোকখিবগী খুদমশিং মহাক্না পীরদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি মতম অসিদা হকচাং কয়াৎশিং কৎথোকপা হেনগৎহন্নবা মীয়াম পুক্নিং থৌগৎকদবনি। কয়াৎ অমা কৎথোকপনা, মীওই অমনা অতোপ্পা মীওইশিং খুন্নাইগী য়াইফনবা থবক তৌনবা ইথিল পী। মরুওইনা নহারোলশিংনা চিংনবশিং কোক্তুনা মখোয়গী হকচাং কয়াৎশিং কৎথোক্নবা ৱাশক লৌগদবনি।
মহাক্না হায়খি দান তৌরিবা মীওই অদুদগী হকচাং কয়াৎ লৌবা অমসুং মসি অতোপ্পদা হাপচিনবদা মতম অসি য়াম্না মরুওই। অপীকপা সহরশিংগী মীওইশিং হকচাং কয়াৎ শীন্নবা মেত্রোশিংদা নমদুনা চৎতনবা জিলা থাক্তা সর্জরি পাংথোক্নবা অমসুং কয়াৎশিং লিদুনা থম্নবা দরকার ওইবশিং শেমগৎকদবনি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা কৎথোক্লবা কয়াৎশিং ফংবা হেনগৎলক্কনি অমসুং আইন্না য়াদবা মওংদা মেদিকেলগী থবকশিং পাংথোকপা লাকশিনবদা মতেং পাংগনি।
মহাক্না হায়খি সরকারগী হোস্পিতালশিংগী দোক্তরশিংনা খুঙ্গংশিংগী মীয়ামদা মিৎকী চেকশিন-থৌরাংগী মতাংদা ৱাখল তাহনগদবনি। ঐখোয়না লৈবাক অসিদা মিৎ উদবা মুৎথৎলসি।
২০০৬-০৭গী নেসনেল ব্লাইন্দনেস সর্ভেগী মতুংইন্না লৈবাক অসিদা মিৎ উদবা চাদা ০.৩৬ হন্থবদা মহাক্না থাগৎখি। ২০১০দগী হৌরগা ২০১৯ফাওবগী মনুংদা মিৎ উদবা চাদা ২৫ হন্থহন্নবা ‘দব্লিউ.ঐচ.ও গ্লোবেল এক্সন প্লান ফোর য়ুনিভর্সেল আই হেল্থ ২০১৪-২০১৯’গী পান্দমশিং ভারতনা মাইপাক্না ফংবা ঙম্লে।
নেসনেল প্রোগ্রাম ফোর কন্ত্রোল ওফ ব্লাইন্দনেস এন্দ ভিচুএল ইম্পিয়ারমেন্তগী মখাদা মিৎ উদবগী চাং হন্থহনবগীদমক মরী লৈনবশিং উপ-রাস্ত্রপতিনা থাগৎখি। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা ২০১৯-২০দা ঙৌদোংগী ওপরেসন লাখ ৬৪ হেন্না পাংথোকখি অমসুং কোরনিএল ত্রান্সপ্লান্তেসনগীদমক দান তৌরবা মিৎ ৬৫,০০০ খোমজিনখি অমসুং স্কুলগী মহৈরোইশিংদা লেম্না অনোক লাখ ৮.৫৭ য়েন্থোকখি।
নেসনেল প্রোগ্রাম ফোর কন্ত্রোল ওফ ব্লাইন্দনেস এন্দ ভিচুএল ইম্পিয়ারমেন্তগী মখাদা মীয়ামদা মিৎকী চেকশিন-থৌরাংশিং হেনগৎহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং মিসন অমা ওইনা লৌনবা উপ-রাস্ত্রপতিনা এন.জি.ওশিং অমসুং লনাই মীওইশিংদা তকশিনখি।
মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিগী লনাই হোস্পিতাল কয়া মিৎকী চেকশিন-থৌরাংগী মতাংদা অফবা থবক কয়া পাংথোক্লি। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা অকায়বা পীরুরবা মতুংদা কোবিদ লায়েংদবা হোস্পিতালশিংদা আই বেঙ্কগী থবকশিং অমুক হৌরকপদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হরাওবা ফোঙদোকখি।
তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং হায়বদি কাম্বা, প্রানাদা, প্রনাব অমসুং সকসাম সেব সনকুলগী মখাদা হকচাংগী ফিবমদা মীমান্নদ্রবশিং খুন্নাইগী ইচেলদা শরুক য়াহন্নবা থবক কয়া পায়খৎপগীদমক মহাক্না সকসাম থাগৎখি।
ভর্চুএল ওইনা পাংথোকখিবা থৌরম অদুদা সাকসামগী প্রসিদেন্ত দোক্তর দয়াল সিংহ পনৱার, সাকসামগী ভাইস প্রসিদেন্ত দোক্তর পাৱান থাপাক, সাকসামগী ওর্গনাইজিং সেক্রেতরি দোক্তর সুকুমার, সাকসামগী জেনেরেল সেক্রেতরি দোক্তর সন্তোস কুমার ক্রালেতি শরুক য়াখি।
মখাগী অসি মপুংফাবা ৱারোলনি-
“হকচাংগী ফিবমদা মীমান্নদ্রবশিং খুন্নাইগী ইচেলদা শরুক য়াহন্নবা থবক কয়া পায়খৎপগীদমক সাকসামনা থবক পায়খৎলি হায়বা খঙবদা ঐ হরাওই। তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং হায়বদি কাম্বা, প্রানাদা, প্রনাব অমসুং সকসাম সেব সনকুলগী মখাদা হকচাংগী ফিবমদা মীমান্নদ্রবশিং য়াইফনবা থবক কয়া সাকসাম্না পায়খৎপদা ঐ হরাওই।
মসি পুকচেল চাউবা থবক অমনি।
চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা মিৎ উদবা অসি হকশেলগী অচৌবা খুদোংচাদবশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। মালেমগী ওইনা মিৎ উদবা মীওই বিল্লিয়ন ২.২ হেন্না লৈরি। মখোয়গী মনুংদা, মিৎ উদবা বিল্লিয়ন ১ রোম মাংজৌন্না ঙাকথোকপা ঙম্বা ঙাক্তনি। মিৎ উদবগী অচৌবা মরমশিংগী মনুংদা রিফ্রেকতিব ইয়রশিং, ঙৌদোং, গ্লুকোমা অমসুং কোরনিএল ওপেকসিতি য়াওরি।
ভারত্তা মীওই লাখ ৪৬ রোম মিৎ উদ্রি অমসুং মখোয়গী মনুংদা অয়াম্বনা চহি ৫০গী মথক্তা লৈবা ঙাক্তনি।নেসনেল ব্লাইন্দনেস সর্ভে(২০১৫-১৯)গী মতুংইন্না, মিৎ উদবা চাদা ০.৩৬দা হন্থরে, মসি ২০০৬-০৭গী নেসনেল সর্ভেদা চাদা ১ ওইখিবনি। দেতা অসিগী মতুংইন্না মিৎ উদবগী অপুনবা কেসশিংগী চাদা ৬৬ রোম অসি ঙৌদোংনা থোকহনবনি।
মিৎ উদবগী অনিসুবা খ্বাইদগী চাউবা মরম্না কোরনিএল ব্লাইন্দনেস(চাদা ৭.৪)না ওইহনবনি। কাংলুপ অসিদা চহি খুদিংগী মিৎ উদবা মীওই মশিং ২০,০০০ হেনগৎলি। কাংলুপ অসিগী মনুংচনবা মিৎ উদবা মীওই অয়াম্বা নহারোলশিং অমসুং অঙাংশিংনি।
মতিক চাবা থবকশিং পায়খৎতুনা ভারত্তা মিৎ উদবগী থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং য়েংশিনবা দরকার ওই। ঐখোয়গী লৈবাক্তা কোরনিএল ব্লাইন্দনেসগী পোৎলুম হন্থহন্নবা মাংজৌন্না ঙাকথোকপা অমসুং ঙন্না লায়েংবা অসিনা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ ওইগনি। অদুবু, কোরনিএল ত্রান্সপ্লান্তেসন কৌবা সর্জরিগী থবক অমা পাংথোক্তুনা কোরনিয়া শোকপগী মিৎ উদ্রবা অমা মিৎ উহনবা য়াগনি। হায়বদি দান তৌরকপা মিৎ অমদগী লৌবা অফবা কোরনিয়া অদুনা ফত্তবা কোরনিয়া মহুৎশিনবা য়াগনি।
মসিগীদমক, মিৎ দান তৌবা মশিং হেনগৎহনগদবনি। কোরনিয়া দান তৌবা মশিং ৱাৎপদগী, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা কোরনিএল ব্লাইন্দনেস মুৎথৎনবা দরকার ওইবা মীওইশিংদা কোরনিএল ত্রান্সপ্লান্তেসন সর্জরি পাংথোক্নবা চাউখৎলবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবা ঙমদ্রি।
অতোপ্পা হকচাং কয়াৎশিং শিনবদসু অসিগুম্বা খুদোংচাদবা থেংনরি হায়বা ঐ খঙলে। চহিগী ওইনা লিভর য়াদ্রবা অনাবা ৮৫,০০০ ঙাইদুনা লৈরি। কয়াৎ শিন্নবা কিদনি য়াদ্রবা অনাবা লাখ ২ রোম ঙাইদুনা লৈরিঙৈদা, শুপ্নগী কিদনি ৮০০০ খক ফংলি। অনাবা লিশিং কয়া ঙাইদুনা লৈবগী মনুংদা থম্মোয়/লং চাদা ১ খক ফংলি।
ৱাখল তাবা ৱাৎপা অমসুং হকচাং কয়াৎ লৌনবা অমসুং শিন্দোক্নবা মেদিকেলগী মচাকশিং মতিক চাদবদগী কয়াৎ দান তৌবা মশিং হন্থবা ওইরমগনি। মসি হোংদোকপা দরকার ওইরে।
নুংশিরবা মরুপশিং,
ঐখোয় ‘বাসুধাইবা কুতুমবাকম’দা থাজবা লৈবাক অমনি অমসুং ‘পুন্না হিংমিন্নবা’ অসি ভারতকী ফিলোসোফিগী থৱায়নি।
সিবি অমসুং দাধিচিগুম্বা নিংথৌশিং অমসুং মুনিশিংনা মখোয়গী হকচাংশিং কৎথোকপগী চৎনবী অমা ঐখোয়গী লৈরি। মখোয়গী ৱারিশিং ঐখোয়গী লাইগী ৱারিশিংগী শরুক অমা ওইবা য়াই, অদুবু খুন্নাইগী অফবা গুনশিং, ফিদমশিং অমসুং সামসকারদা য়ুম্ফম ওইদুনা ৱারিশিং অসি শাগৎপনি। হৌজিক্কী মতম অসিদা মীওই কয়া হকচাং কয়াৎ কৎনবা পুক্নিং থৌগৎনবা হায়রিবা গুনশিং অমসুং ৱারিশিং অসি ঐখোয়না নৌনা মশক তাক্কদবনি।
হকচাং কয়াৎ অমা দান তৌদুনা মীওই অমা মহৈ য়ানবা পুন্সি অমা ফংহনবতা নত্তনা, খুন্নাইগী য়াইফনবা অতোপ্পশিংনা থবক তৌনবা খুদম অমা ওইগনি। নহারোলশিংনা করিগুম্বা চিংনবা লৈরবদি কোকহন্দুনা মখোয়গী হকচাং কয়াৎশিং কৎথোক্নবা ঐনা হায়জরি।
মসিগা লোয়ন্না জিলা থাক্তা ঐখোয়গী মেদিকেলগী মচাক-মথুমশিং ফগৎহনবা দরকার ওইরি। দান তৌরিবা মীওই অদুদগী হকচাং কয়াৎ লৌবা অমসুং মসি অতোপ্পদা হাপচিনবদা মতম অসি য়াম্না মরুওই। জিলা থাক্তা কয়াৎ শীন্নবা সর্জরিশিং পাংথোক্নবা অমসুং কয়াৎশিং লিদুনা থম্নবা দরকার ওইবশিং শেমগৎপা দরকার ওইরি। হৌজিক অপীকপা সহরশিংগী মীওইশিং কয়াৎ শিন্নবা মেত্রোশিংদা চৎপা দরকার ওইরি। হায়রিবা থবকশিং অমসুং কৎথোক্লবা কয়াৎশিং ফংবা হেনগৎহনবনা আইন্না য়াদবা মেদিকেলগী থবকশিং লাকশিনবদা মতেং পাংগনি।
মিৎ তাংবা অমসুং মিৎ ফজনা উদবা থেংন্নবা নেসনেল প্রোগ্রাম ফোর কন্ত্রোল ওফ ব্লাইন্দনেস এন্দ ভিচুএল ইম্পিয়ারমেন্তগী মখাদা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে হায়বা ঐ খঙলে। “মী খুদিংমক অফবা মিৎ লৈহনবা” হায়বা পান্দমদা মসিগী থবক অসিনা চৎলিবা চহি অসিদা লৈবাক অসিদা মিৎ উদবা চাদা ০.৩ হন্থহল্লে।
২০১০দগী হৌরগা ২০১৯ফাওবগী মনুংদা মিৎ উদবা চাদা ২৫ হন্থহন্নবা ‘দব্লিউ.ঐচ.ও গ্লোবেল এক্সন প্লান ফোর য়ুনিভর্সেল আই হেল্থ ২০১৪-২০১৯’গী পান্দমশিং ভারতনা মাইপাক্না ফংবা ঙম্লে।
অচুম্বা থৌশিলশিং পায়খৎপদগী ভারতনা মাইপাক্না মিৎ উদবা চাদা ২৫ হন্থহনবা ঙম্লে। ফংলিবা মাইপাকপশিং অসি থাগৎনিঙাইনি। মসিগীদমক মরী লৈনবা খুদিংমক ঐনা থম্মোয় শেংনা থাগৎলি।
নেসনেল প্রোগ্রাম ফোর কন্ত্রোল ওফ ব্লাইন্দনেস এন্দ ভিচুএল ইম্পিয়ারমেন্তগী মখাদা ২০১৯-২০দা ঙৌদোংগী ওপরেসন লাখ ৬৪ হেন্না পাংথোকখি। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা স্কুলগী মহৈরোইশিংদা লেম্না অনোক লাখ ৮.৫৭ য়েন্থোকখি হায়বা দেতানা উৎলে। প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা হৌখিবা চহিদা কোরনিএল ত্রান্সপ্লান্তেসনগীদমক কৎথোক্লবা মিৎ লিশিং ৬৫ খোমজিনখি।
মী খুদিং মিৎ ফনা থম্নবা অফবা মগুন লৈবা থবকশিংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা মিৎ উদবা ঙাকথোক্নবা অমসুং লায়েংনবা পান্দম থম্লিবা ‘নেসনেল প্রোগ্রাম ফোর কন্ত্রোল ওফ ব্লাইন্দনেস এন্দ ভিচুএল ইম্পিয়ারমেন্ত’ ঐনা থাগৎলি।
সাকসামগুম্বা লুপশিং অমসুং লনাই প্রাক্তিসন্নরশিং শরুক য়ানবা পু্ক্নিং থৌগৎতুনা মিৎ চেকশিন্না থম্নবা মীয়াম ৱাখল তাহনবা অসি মসিগী প্রোগ্রাম অসিগী পান্দম অমা ওইবদা ঐ হরাওই। মসিগী থবক অসি মিসন অমা ওইনা লৌনবা ঐনা এন.জি.ওশিং অমসুং লনাই মীওইশিংদা হায়জরি।
মিৎ উদ্রবশিং দেতা মেনেজমেন্তগী থবক ফজনা পাংথোক্নবা সর্ভে এপ্লিকেসন অমসুং কেম্প এপ্লিকেসন কৌবা সোফৱায়র অনি ঙসি হৌদোকপদা ঐনা সাকসাম থাগৎলি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা অকায়বা পীরুরবা মতুংদা কোবিদ লায়েংদবা হোস্পিতালশিংদা আই বেঙ্কগী থবকশিং অমুক হৌরকপদা ঐ হরাওই।
নুংশিরবা মরুপশিং,
হকচাং কয়াৎ কৎথোকপা অসি খ্বাইদগী পুকচেল চাউবা থবক অমনি।
মসিগী নেসনেল আই দোনেসন ফোর্তনাইদ অসি লোইশিল্লকপদা, মিৎ কৎথোক্নবা, মিৎ দান তৌবা পু্ক্নিং থৌগৎনবা অমসুং অতোপ্পশিং ইথিল পীনবা ঐখোয় ৱাশক লৌরসি।
মিৎ কৎথোকপা অসি নহাক্না কনাগুম্বা অমদা পীবা ঙম্বা খ্বাইদগী মমল য়াম্বা খুদোলপোৎনি- নেত্রা দান, শ্রেস্থা দান।
জয় হিন্দ !