হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী ‘ই.-সঞ্জীবনি’ তেলেমেদিসিন সর্বিসনা তেলি-কন্সলতেসন লাখ ৩ হেন্না পাঙথোকপগী রেকোর্দ থমখ্রে
হৌখিবা নুমিৎ ২০নিদা তেলি-কন্সলতেসন লাখ ১ হেন্না পাঙথোকখি
08 SEP 2020 1:46PM by PIB Imphal
হকশেল মন্ত্রালয়গী তেলি-কন্সলতেসন পীনবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা ‘ই.-সঞ্জীবনি’ তেলি-মেদিসিন সর্বিসনা তেলি-কন্সলতেসন লাখ ৩ হেন্না পাঙথোকখ্রে।
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী দাঃ হর্শ বর্ধন্না ওগস্ত ৯, ২০২০দা প্লেৎফোর্ম অসিগী তেলি-কন্সলতেসন লাখ ১.৫ শুবগী হরাওবা পাঙথোক্নবা মীফম অমদা থৌবুরেল ওইখ্রে। নুমিৎ অদুদগী থারগা থা অমগী মনুংদা তেলি-কন্সলতেসন পাঙথোকপগী মশিং অসি শরুক অনি হেনগৎখি। কন্সলতেসন লাখ ১দি হৌখিবা নুমিৎ ২০নি খক্তদা পাঙথোকখি। প্লেৎফোর্ম অসিগী লাখ ১শুবা মশিংদি জুলাই ২৩, ২০২০দা য়ৌখি অমসুং মসিগী মতুং নুমিৎ ২৬নি খক্তদা ওগস্ত ১৮দা মখা তারকপা লাখ ১ পাঙথোকখি।
ফিজিকেল দিস্তেন্সিংগী কাঙলোন ইন্না চত্তুনা সর্বিস অসিনা দাক্তরশিংগা অনাবশিংগা পাউ ফাওনহনখি। হৌজিক শন্দোক্লিবা লায়না অসিগী য়াম্না লৌনগনবা মওং অসি য়েংলদুনা মহৌশাগী ওইবা অনা লায়েংবগী থৌওং অসি খুদোংথিনিংঙাই ওইরে হায়না লৌনরিবা তাল্লক অসিদা মসিগী প্লেৎফোর্ম অসিনা মীয়ামদা তঙাই ফদবা অনা লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংহনখি।
ই.-সঞ্জীবনি প্লেৎফোর্ম অসিনা তেলিমেদিসিন সর্বিস মখল অনি পীরিঃ দাক্তরদগী দাক্তরদা (ই.-সঞ্জীবনি) অমসুং অনাবনা দাক্তরদা (ই.-সঞ্জীবনি ও.পি.দি.) তেলি-কন্সলতেসন তৌবা। অহানবগী মখল অসি অয়ুশ্মান ভারত হেল্থ অমসুং ৱেলনেশ সেন্তর (এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.শিং) প্রোগ্রামগী মরু ওইবা য়ুম্বী অমনি। মসি নবেম্বর ২০১৯দগী পাঙথোকপা হৌখিবনি। মসিনা দিসেম্বর ২০২২ ফাওবগী মনুংদা “হব অমসুং স্পোক” মোদেলগী মওংদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেশ সেন্তর অপুনবা লাখ ১.৫দা তেলি-কন্সলতেসন পাঙথোকহন্নবা পান্দম থম্লি। রাজ্যশিংনা মেদিকেল কোলেজ অমসুং জিলাগী হোস্পিতালসিং মশক খঙদোক্তুনা “হব” শেমগদবনি অমসুং “স্পোক” ওইরিবা এস.ঐচ.সি. অমসুং পি.ঐচ.সি.শিংদা তেলি-কন্সলতেসন সর্বিস পীগদবনি।
হকশেল মন্ত্রীনা অনিশুবা কন্সলতেসন সর্বিস ‘ই.-সঞ্জীবনি’ অসি কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি য়েংলদুনা অনাবশিংনা দাক্তরশিংগা ৱারী শান্নবা য়াহন্নবা চহিসিগী এপ্রিল ১৩দা হৌদোকখিবনি। মসিগী সেবা অসিনা কোবিদ শন্দোকপা থিংবদা তেংবাংবতা নত্তনা কোবিদকা মরী লৈনদা হেল্থলেয়র পীবদসু অচৌবা মতেং পাংলি।
হৌজিক ফাওবদা ই.-সঞ্জীবনি অসি রাজ্য ২৩দা থবক পাঙথোক্লি অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংদা থবক হৌনবা কন্না হোৎনরি। তমিল নাদু মথন্তনা ই.-সঞ্জীবনি এপ্তগী কন্সলতেসন ৯৭,২০৪ পাঙথোকখি। উত্তর প্রদেশনা পুন্না কন্সলতেসন ৬৫,১৭৩ পাঙথোক্তুনা অনিশুবা মফমদা লৈরি।
হিমাচল প্রদেশনা ৱারী শাবগী থৌওং ৩০,৮৬৯ লৈদুনা খ্বাইদগী য়াম্বা এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.গী তেলি-কন্সলতেসন পাঙথোকখি। রাজ্য অসিনা অপুনবা তেলি-কন্সলতেসন ৩১,৬৮৯ লৈদুনা অহুমশুবা থাক্তা লৈরি। আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং কেরলানা মথংশিৎনা তেলি-কন্সলতেসন ৩০,১৮৯ অমসুং ২৮,১৭৩ পাঙথোকখি।
রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী মীয়াম্না ই.-সঞ্জীবনিদা শরুক য়াবা অসি য়েংলদুনা লেদী হারদিঞ্জ মেদিকেল কোলেজ অমসুং এসোসিএতেদ হোস্পিতালশিং, এ.আই.আই.এম.এস. রিশিকেশনচিংবা তর্সিএরী লেবেলদা লৈবা ইন্সতিত্যুসনশিংসু ই.-সঞ্জীবনিগী মনুং চনলক্লি। মসিগী প্রিমিয়র ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা ই.-সঞ্জীবনি ও.পি.দি.গীদমক্তা অখন্ননা খঙ-হৈরবা ও.পি.দি. লিংখৎলে অমসুং অনাবশিংনা ই.-সঞ্জীবনি ও.পি.দি.গী খুত্থাংদা মসিগী কান্নবা লৌবসু হৌনরে। ওগস্ত ২৬, ২০২০দগী হৌদুনা ভারত সরকারগী সেন্তর গবর্নমেন্ত হেল্থ স্কিম (সি.জি.ঐচ.এস.)না দিল্লীদা লৈবা মখোয়গী বেনিফিশরীশিংগী ওইনা ই.-সঞ্জীবনি ও.পি.দি.গী খুত্থাংদা অফবা মখলগী হেল্থ সর্বিস পীবা হৌখ্রে। সি.জি.ঐচ.এস.না ই.-সঞ্জীবনি ও.পি.দি.দা অফবা অমসুং হৈরবা ও.পি.দি. মরি হৌদোকখ্রে। মখোয়শিং অদুদি ই.এন.তি., মেদিসিন, ওপথাল্মোলোজী অমসুং ওর্থোপেদিক্সনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Ministry’s ‘eSanjeevani’ telemedicine service records 3 lakh tele-consultations
1 lakh tele-consultations conducted in the last 20 days
08 SEP 2020 1:46PM by PIB Delhi
‘eSanjeevani’ telemedicine service, the platform of the Health Ministry providing tele-consultations, has completed 3 lakh tele-consultations.
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare had presided over a meet to commemorate the platform’s completion of 1.5 lakh on 9th of August. The platform has registered double that number of consultations within a month since then. One lakh of these tele-consultations were held in the last 20 days. The platform had completed the first 1,00,000 consultations on 23 July 2020, and the subsequent 1,00,000 on 18 August 2020 within a span of 26 days.
Ensuring physical distancing, the telemedicine service connects doctors with patients. It has provided essential healthcare at a critical time when conventional medicine is perceived to be risky owing to the nature of the infectious disease.
eSanjeevani platform supports two types of telemedicine services viz. Doctor-to-Doctor (eSanjeevani) and Patient-to-Doctor (eSanjeevani OPD) Tele-consultations. The former is an important pillar of the Ayushman Bharat Health and Wellness Centre (AB-HWCs) programme. This was rolled out in November 2019. It aims to implement tele-consultation in all the 1.5 lakh Health and Wellness Centres in a ‘Hub and Spoke’ model, by December 2022. States need to identify and set up dedicated ‘Hubs’ in Medical Colleges and District hospitals to provide tele-consultation services to ‘Spokes’, i.e SHCs and PHCs.
The Health Ministry rolled out the second tele-consultation service ‘eSanjeevaniOPD’ enabling patient-to-doctor telemedicine on 13th April of this year owing to the COVID-19 pandemic. This has proved a boon in containing the spread of COVID while simultaneously enabling provisions for non-COVID essential healthcare.
eSanjeevani has been implemented by 23 States so far and other States are in the process of rolling it out. Tamil Nadu alone has contributed 97,204 consultations and all are on the eSanjeevaniOPD app. Uttar Pradesh is second with 65,173 total consultations.
Himachal Pradesh has held the highest number of AB-HWC teleconsultations of eSanjeevani with 30,869 interactions. The State ranks third with a total of 31,689 teleconsultations. Andhra Pradesh and Kerala have conducted 30,189 and 28,173 teleconsultations respectively.
Considering the uptake of eSanjeevani by the populace in the States/UTs, tertiary level institutions like Lady Hardinge Medical College & Associated Hospitals, AIIMS Bathinda, AIIMS Bibinagar, AIIMS Rishikesh have also on-boarded eSanjeevani. These premier institutions have set up specialised OPDs on eSanjeevaniOPD and patients have started seeking their services through eSanjeevaniOPD. Since 26th August, Govt. of India’s Centre Government Health Scheme (CGHS) also started offering specialised health services for its beneficiaries in Delhi through eSanjeevaiOPD. CGHS has set up four specialised OPDs on eSanjeevaniOPD namely ENT, Medicine, Ophthalmology & Orthopaedics.