রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
২১শুবা চহিচাগী দরকার ওইবশিং অমসুং অনীংবশিং ফংনবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা ভারত মাঙলোমদা চঙশিনহনগনি
এন.ই.পি.না ভারত লৌশিংগী তুংনফম অমা ওইগনি
রাস্ত্রপতি কোবিন্দনা ‘নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০’গী মতাংদা রাজ্যপালশিংগী মীফম হৌদোকখ্রে
07 SEP 2020 2:15PM by PIB Imphal
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদগী মতাংদা নোংমগী ওইনা ভর্চুএল কনফরেন্স অমা ঙসি পাংথোকখ্রে। রাস্ত্রপতি রাম নাথ কোবিন্দ, প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী, য়ুনিয়ন এজুকেসন মিনিস্তর রামেস পোখ্রিয়াল ‘নিসাঙ্ক’, রাজপ্যপালশিং, লেফতনেন্ত গভর্নরশিং, লৈঙাকপশিং, রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী এজুকেসন মিনিস্তরশিংনা অমত্তা ওইনা পোলিসী অসি ইচম চম্বা চে-চাং অমা নত্তে, লৈবাক্কী অনীংবশিং থুংহন্নবা থৌরাং অমনি হায়না ফোংদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মসিগী পোলিসী অসি সরকার খক্তগীনি হায়না খনবা অচুম্বা ওইরোই। ফোরেন পোলিসী নৎত্রগা দিফেন্স পোলিসকুম্না এজুকেসন পোলিসী অসি সরকার খক্তগী নত্তে লৈবাক অদুগীনি
ৱাফম অসি শৌগৎলদুনা রাস্ত্রপতি রাম নাথ কোবিন্দনা হায়খি খুন্নাইগী কাংলুপ কয়াগী পাউতাক লাখ কয়া লৌদুনা পোলিসী অসি ফজনা শেম্লবনি অমসুং মপুং ফারবা দোকুমেন্ত অমনি। লৈবাক অসি লৌশিংগী তুংনফম মফম অমা ওইনবা পান্দম থমদুনা থৌশিল অসি শেম্বদা লমজিংবগীদমক রাস্ত্রপতিনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী থাগৎখি।
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মতাংদা পাংথোকখিবা রাজ্যপালশিংগী মীফম অদুদা রাস্ত্রপতি তরাম্না ওক্লদুনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসি পায়খৎনবা মসিগী থৌরম অসি য়াম্না মরুওইবনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি মীয়াম্না তরাম্না ওক্লি। পোলিসী অসি মীয়াম্না য়াবা অসিনা পোলিসী অমা মাই পাক্নবগী য়ুম্ফমনি। মসিগী থৌশিল অসি লাইরিক তম্বা খক্তগা মরী লৈনদে, মসিনা ২১শুবা চহিচাদা খুন্নাইগী অমসুং শেন-থুমগী লাক্লিবা অহোংবশিং থেংননবা ভারতনা থৌরাং তৌনবনি। আত্মনির্ভর ভারতকী থৌশিল মখাদা লৈবাক অসিগী ওক্নবা পুথোক্নবা পোলিসী অসিনা থৌরাং তৌগনি। মসি মাইপাক্নবা, এন.ই.পি.গী মতাংদা লৈরিবা চিংবশিং কোকহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কর্রিকুলম অমসুং প্রাক্তিকেল, এসেস অমসুং এসেস্মেন্তগী মথক্তা পোলিসী অসিনা লাইরিক তম্বা অমসুং রিসর্সকী লমদা অকনবা মিৎয়েং চংলি। হৌজিক চৎনরিবা সাইজ অমনা খুদিংমক শীজিন্নবগী থৌওং অদু মসিগী পোলিসী অসিদা চৎনরোই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অঙাংশিংনা য়াম্না লাইনা খঙবা ঙমগদবা মওংদা লাইরিক তম্নবা অনৌবা থৌশিল অসিনা কলচর, লোল অমসুং চৎনবীশিং অমতা ওইনা পুনশিনগনি। মখোয়না অপাম্বা নত্তবা হিরমশিংদা তম্নবা মহৈরোইশিংদা কন্না তকশিনবগী হৌজিক চৎনবী অমা লৈরিবা অসি হোংদোক্নবা, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা মহৈরোইশিংনা মখোয়না অপাম্বা হিরমশিংদা তম্নবগী মফম অমা পীরগনি। থবক ফংনবা লৌশিং লৈনবা মখোয়দা ভোকেস্নেল এজুকেসনসু পীগনি। মালেমগী থাক্তা ভারত লৌশিংগী মফম অমা ওইনবা থবকশিং পায়খৎকনি। মসিগী মতাংদা, মালেমগী খ্বাইদগী ফবা ইন্সিতিতুৎশিং ভারত্তা লিংখৎকনি। খুন্নাইগী শোৎথরবা কাংলুপশিং খুদোংচাবা হেন্না ফংনবা তেক্নোলোজজীগী পাম্বৈশিং শীজিন্নগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চৎন-কাংলোনশিং লাইথোকহল্লে অমসুং শেমদোক্লে। ইন্সতিত্যুৎশিংদা ওতোনোমী পীদুনা মখোয়গী মরক্তা চাংদম্না হেনগৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। মসিনা মগুন লৈবা অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং ফংহন্নবা ইন্সতিত্যুৎশিং ইথিল পীগনি। সেপ্তেম্বর ২৫গী মমাংদা য়ুনিভর্সিতীশিংগী ভর্চুএল কনফরেন্স পাংথোকলগনি অমসুং নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী থবক ওইনা পায়খৎনবা ৱারী শানরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি, ঐখোয়গী মাইকৈদগী মনীংতম্বা য়াম্না ঐখোয়না পীরবা মতমদা মসিগী থৌশিল অসি মাইপাকপা অমা ওইগনি। মসিগী থৌশিল অসি লৈবাক পুম্নমক্কীনি অমসুং অকক্নবা সরকার অমগী নত্তে। মীয়ামগী অনীংবশিংগী মহৈ ওইনা পোলিসী অসি শেম্লকপনি অমসুং মরম অদুনা থৱায় অমসুং হকচাং য়াওনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী চৎননবা থবকশিং পায়খৎকদবনি।
থৌরম অদুদা রাস্ত্রপতি রাম নাথ কোবিন্দনা হায়খি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিং ২১শুবা চহিচাগী দরকার ওইবশিং অমসুং অপাম্বশিং ফংহনবা ঙমগনি।পুৱারী ওইরবা পোলিসী অসি শেম্বা মহাক্কী মিৎয়েং শানবা থবকশিং অদুগীদমক প্রধান মন্ত্রী, দোক্তর কস্তুরিরঙ্গন অমসুং মিনিস্তরশিং অমসুং এজুকেসন মিনিস্ত্রীগী ওফিসিএলশিং থাগৎখি। থৌশিল অসি শেম্নবা গ্রাম পঞ্চয় লাখ ২.৫, লোকেল বোদী ১২,৫০০ অমসুং জিলা ৬৭৫দগী পাউতাক লাখ ২ হেন্না লৌখি। করিগুম্বা অহোংবশিং ফজনা পুরক্লবদি, ভারত লাইরিক-লাইশু তম্বগী সুপর পৱার অমা ওইরক্কনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী শন্দোক্না তাক্লদুনা রাস্ত্রপতিনা হায়খি রাজ্যপালশিংনা স্তেৎ য়ুনিভর্সিতীশিংগী চান্সসেল্লরশিং ওইবনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী থবক ওইনা পায়খৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগদবনি। কোলেজ ৪০,০০০ রোম এফিলিয়েত তৌরিবা স্তেৎ য়ুনিভর্সিতী ৪০০ রোম লৈরি, মরম অদুনা চান্সসেল্লর অমা ওইনা রাজ্যপালশিংনা হায়রিবা য়ুনিভর্সিতীশিং অসিগা পাউ ফাওনগদবনি অমসুং ৱারী শানগদবনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা জি.দি.পিগী চাদা ৬ রোম নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীদা থাদগদবনি। মপাঙ্গল কনবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমা ওইনবা সরকারগী মহৈ তম্ফমশিং ফগৎহন্নবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা অকনবা মিৎয়েং চঙলি অমসুং মসিনা মহৈরোইশিংগী মরক্তা ফংফম থোকপা হকশিং, থৌদাংশিং, সংবিধানগী গুনশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা ইনোৎ পীগনি অমসুং মরৈবাক নুংশিবা পোকহনগনি।
রাস্তপতিনা হায়খি মসিগী থৌশিল অসিনা খুন্নাইগী অমসুং শেন-থুমগী শোৎথরবা কাংলুপশিংদা অখন্নবা খুদোংচাবা পীগনি। ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা প্রাইমারি থাক্কী অঙাংশিংদা লাইরিক ময়েক চৎহনগনি অমসুং মশিং থিবা হৈহনগনি। অনৌবা পোলিসী অসিদা ওজাশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি অমসুং খ্বাইদগী মতিক চাবশিং ওজা ওইনা খনগনি। মসিগীদমক, ওজাশিং ত্রেনীং পীনবা অনৌবা করিকুলম অমামথং চহিদগী শেম্লগনি।
ভোকেসনেল এজুকেসনগী মতাংদা রাস্ত্রপতিনা হায়খি নোংচুপলোমগী লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা ভারত্তা অপুনবা শিন্মীগী চাদা ৫গী মখা ভোকেসনেল এজুকেসন ফংলি। মরম অদুনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা ভোকেসনেল এজুকেসন অসি মপুংওইবা এজুকেসনগী শরুক অমা ওইনা লৌগনি অমসুং মসিনা অঙাংশিং লৌশিং হেন্না লৈহনবা খক নত্তনা থবক শুবগী ইকায়খুম্নবা লৈহনবা ঙমগনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি প্রাইমারি থাক্তা মমালোলনা তাকপীগদবনি অমসুং অনৌবা পোলিসী অসিদা লোল অহুমগী ফোর্মুলা চৎনগনি। লৈবাক অসিগী অপুনবগী শক্তম ঙাক্নবা পোলিসী অসিনা ভারতকী লোলশিং, কলা অমসুং কলচরশিং পুক্নিং থৌগৎকনি। মগুন লৈবা এজুকেসন পীনবা, হিরম কয়াগী এজুকেসন অসি মালেম শীনবা থুংনা পাম্নরে অমসুং মরম অদুনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মতুংইন্না, মতিক চাবা, হৈথোই-শিংথোইবা নহারোলশিং শেমগৎনবা মল্তি দিসপ্লিনারি রিছর্স য়ুনিভর্সিতীশিং হায়বদি ‘মেরু’ লিংখৎলগনি। থৌশিল অসিগী মখাদা পান্দম অমা ওইনা চাউখৎত্রিবা মফমশিংদা অৱাংবা থাক্কী এজুকেসন পীনবা ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা জিলা অমমমদা অচৌবা মল্তি-দিসপ্লিনারি হয়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুৎ অমা লিংখৎকনি। ভারত অসি মালেমগী লাইরিক তম্ফম অমা ওইহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং মমিং লৈরবা মপানগী য়ুনিভর্সিতীশিং ভারত্তা হাংদোকপগী অয়াবা পীরগনি।
রাস্ত্রপতি কোবিন্দনা হায়খি মসিগী এজুকেসন পোলিসী মাইপাকপা অসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা হোৎনবগী মখা পোল্লি। এজুকেসন অসি সংবিধানগী কনকরেন্ত লিস্তা য়াওবনা, কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই। রাজ্যপালশিংগী থৱায় য়াওবা থাগৎলদুনা রাস্ত্রপতিনা হায়খি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী থবক ওইনা পায়খৎনবা রাজ্যপাল খরনা মখোয়গী রাজ্যশিংগী এজুকেসন মিনিস্তরশিং অমসুং ভাইস চান্সসেল্লরশিংগা ৱারী শানবা হৌখ্র। পোলিসী অসি পায়খৎনবা রাজ্যপালশিংনা ভর্চুএল কনফরেন্সশিং পাংথোক্কদবনি অমসুং কেন্দ্রগী এজুকেসন মিনিস্ত্রীদগী পাউতাকশিং লৌগদবনি। ভারত লৌশিংগী তুংনফম অমা ওইনা শেমগৎপদা রাজ্যপালশিং অমসুং এজুকেসন মিনিস্তরশিংগী মতেং য়াম্না কান্নগনি।

President's Secretariat
National Education Policy will take India forward as per needs and aspirations of 21st century
NEP will make India a knowledge hub
President Kovind inaugurates conference of Governors on ‘National Education Policy 2020’
07 SEP 2020 2:15PM by PIB Delhi
The day-long virtual Conference on the National Education Policy (NEP) got off today (September 7, 2020) with unanimity expressed by President Ram Nath Kovind, Prime Minister Narendra Modi, Union Education Minister Ramesh Pokhriyal 'Nishank', Governors, Lieutenant Governors, administrators and education ministers of the States/UTs that the policy is not a mere document but an attempt to realise the aspirations of the nation.
Prime Minister Narendra Modi said that it would not be correct to confine this policy to the government’s domain. “Like foreign policy or defense policy, education policy belongs to the country irrespective of the governments," he said while initiating the discussion in his welcome address.
Concurring with this view, President Ram Nath Kovind appreciated the manner in which the policy is distilled into a coherent and effective document by drawing inferences from lakhs of suggestions from across the social spectrum. He lauded the role of Prime Minister Narendra Modi in guiding the policy towards the goal of making the country a “knowledge hub”.
Prime Minister Narendra Modi welcoming the President at the Conference of Governors on National Education Policy said that this event is very significant in the process of implementing the new education policy. He said that NEP is being welcomed by all because people have accepted it as their own. It is this acceptance which is the bedrock for success of any policy. Pervasive participation and contribution has led to ownership of this policy, he added. He further said that this policy not only related to education but also prepares India for the new social and economic changes of the 21st century. It prepares the country to be self reliant in tune with the policy of Atmanirbhar Bharat. But, to make it a success, all doubts about NEP should be cleared.
Talking about the principles of NEP, the Prime Minister said that it emphasizes upon learning and focus on research rather than curriculum and practical performance, access and assessment. He added that this policy is an extraordinary effort to move out from one size fits all approach which was being pursued till now.
The Prime Minister stressed that it is imperative to integrate culture, language and traditions with the learning so that the children are able to assimilate it in an integrative manner and this is precisely what the new policy endeavours to focus on. Changing from the present scenario where students are under societal pressure to pursue certain streams which may not be as per their choice, National Education Policy plans to provide platform to students to pursue any stream as per their aptitude. In this context, vocational education exposure would also be provided to them which would also help them to gain employment skills. He observed that steps should be taken to make India the nerve centre of knowledge at global level. In this regard, the best international institutions will also be established in India. Technological solutions should be utilized for creating greater access to the socially and economically disadvantaged groups. Affordable and accessible facilities to ordinary people is the priority of NEP.
The Prime Minister also emphasized that regulation has been simplified and streamlined. In fact, graded autonomy is also a step towards introducing healthy competition. It would inspire institutions to provide quality higher education. He further advised that before 25 September, virtual conference in as many Universities as possible should be held and a dialogue on the implementation of NEP should be initiated.
The Prime Minister also said that this policy can be a success only when we show maximum flexibility from our side. He emphasized that this policy is of the country as a whole and not of a particular government. The policy, he reiterated, is the result of aspirations of the people and hence all steps should be taken to implement the National Education Policy in letter and spirit.
Addressing the Conference, the President of India, Shri Ram Nath Kovind said that National Education Policy (NEP) will take the country, especially the youth forward in accordance with the needs and aspirations of the twenty-first century. Congratulating the Prime Minister for his visionary leadership and inspiring role in shaping this historical document, he also appreciated Dr. Kasturirangan and Ministers as well as the officials of Education Ministry for giving shape to National Education Policy through an elaborate process which took into consideration more than two lakh suggestions received from 2.5 lakh gram panchayats, more than 12,500 local bodies and about 675 districts. If changes are effectively brought about, India will emerge as an education superpower, he added.
Elaborating on the NEP, the President said that Governors being Chancellors of State Universities have a crucial role to play in the implementation of NEP. There are some 400 State Universities with about 40,000 colleges affiliated to them, hence it was imperative to establish coordination and dialogue with these universities which could be done by Governors who are also the Chancellors, the President said.
President Kovind said that education is the most effective way for social justice and hence the National Education Policy calls for an investment of about 6 per cent of GDP jointly by the Centre and the States. He said the NEP emphasizes on strengthening of public educational institutions for a vibrant democratic society and at the same time inculcate respect among students for Fundamental Rights, Duties, Constitutional values and patriotism.
Briefing the Governors about NEP, President Kovind said socially and economically disadvantaged groups (SEDGs) have been given priority in this policy through various initiatives. It includes providing foundational literacy and numeracy to all children at primary school level by 2025.
Reiterating the role of teachers in NEP, President Kovind said that teachers will have a central role in the new education system, the most promising people being selected for the teaching profession. With this perspective, a new and comprehensive curriculum for teachers’ education will be formulated by next year, he said.
Talking about the importance of vocational education, President Kovind said that less than 5 percent of the workforce in India received formal vocational education which is nominal in comparison to the western countries. Hence, in NEP vocational education will be considered as a part of mainstream education and such education will be given equal status which will make the children not only more skilled but will also generate respect and dignity of labour, he said.
President Kovind also observed that it has been widely accepted that the mother tongue should be the medium of primary education and hence the new policy adopts the spirit of the three-language formula. It has the benefit of encouraging the Indian languages, arts and culture which is a significant step in preserving the unity and integrity of our country characterised by great linguistic diversity.
With the aim of achieving quality education, multi-disciplinary education is being appreciated worldwide and hence as per the NEP, Multi Disciplinary Research Universities i.e. ‘MERU’ will be set up which will be beneficial for the development of qualified, versatile and creative youth, the President said. One large multi-disciplinary higher education institution in or around each district by 2030 to provide higher education in underserved regions is being targeted under this policy. These steps are being taken to make quality higher education accessible to the socially and economically disadvantaged groups. In addition, he said, efforts are being made to make India global study destination and it is envisioned that foreign universities of repute would be allowed to impart education in India.
President Kovind opined that the success of this Education Policy will depend on the effective contribution of both the Centre and the States. Education being enumerated in the concurrent list of the Constitution, it requires coordinated action by the Centre and the States. Appreciating the enthusiasm of the Governors, the President said that some of them have already started preparations for the implementation of National Education Policy by initiating dialogue with the respective Education Ministers and the Vice Chancellors. He advised the Governors to have a theme based virtual conference on the implementation of the same and also invited suggestions to the Union Education Ministry which could be utilised across the country. President Kovind concluded with the observation that such contribution by the Governors and Education Ministers will be helpful in transforming India into a 'Knowledge Hub'.
Click here to see President's speech in English
Click here to see President's speech in Hindi