ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মিনিস্তর শ্রী আর্জুন মু্ন্দানা ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী ৩ অমসুং ৪দা পাংথোক্কদবা নুমিৎ নিনিগী ওইবা নেস্নেল ত্রাইবেল রির্সস কনক্লেবকীদমক হয়েং ভর্চুএল ওইনা হৌদোক্লগনি
02 SEP 2020 6:35PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মিনিস্তর শ্রী আর্জুন মু্ন্দানা ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী ৩ অমসুং ৪দা পাংথোক্কদবা নুমিৎ নিনিগী ওইবা নেস্নেল ত্রাইবেল রির্সস কনক্লেবকীদমক হয়েং ভর্চুএল ওইনা হৌদোক্লগনি। কনক্লেব অসি ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মিনিস্ত্রী অমসুং ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন (আই.আই.পি.এ.)না শিনবনি। ত্রাইবেল এফিয়র্সকী স্তেতকী মিনিস্তর শ্রীমতি রেনুকা সিংহ সারুতানা কনক্লেব অসিদা শরুক য়ারিবাশিংদা ৱা ঙাংখি। মসি অসিগুম্বা অসিদা অনিশুবা ৱার্কসোপনি। অহানবা ৱার্কসোপ অসি ২০২০গী জানুৱারিদা পাংথোকখি।
আই.আই.পি.এ.না ত্রাইবেল তেলেন্ত পুলদা থবক তৌরি অমশুং ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মিনিস্ত্রীগা খুৎশম্নবদা তি.আর.আই.দা মপাঙ্গল হাপ্লি। নুমিৎ নিনিগী রিভ্যু ৱার্কসোপ অসি শ্রী আর্জুন মুন্দানা ময়াই তাংবল ফমদুনা খুৎশম্নরিবাশিং অসিদা চৎথরিবা মখল কয়াগী প্রোজেক্তশিং অসি চাওখৎপা পুরকপা অমসুং থৌবুশিংদা খ্বায়দগী মথৌ পাংথোকপা অদু অমুক হন্না খন্নবনি। কনক্লেব অসিদা রির্সস পার্তনর ১০না মখোয়গী প্রোজেক্তশিং উৎকনি। নেস্নেল ত্রাইবেল রির্সস ইন্সতিত্যুৎকী লিক্লম পরিংশু উৎকনি। এম.ও.তি.এ.না এন.তি.আর.আই.গা আই.আই.পি.এ.গা খুৎশম্নরগা চৎলি।
ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মিনিস্ত্রীনা তি.আর.আই.গী গ্রান্ত মখাদা রির্সসকীদমক তি.আর.আই. ফন্দিং ২৪ পীখ্রে অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা মশক নাইরবা সরকারগা অমসুং সরকারগী নত্তবা ওর্গানাইজেসনগা খুৎশম্নদুনা মতিক লৈবা রির্সসদা মথৌ তৌরি। মসিগী ওর্গানাইজেসনগী পুল্লিবশিং মপুং ওইবা মথৌ পুহল্লি। এম.ও.তি.এ.না অমসিগুম্বা ওর্গানাইজেসনগী পুল্লিবশিংনা থবক শুবা য়ানবা মওং অমা শেমদুনা, মশক খংদোকপা, ফল থিদোকপা, প্রোজেক্তশিং অসিগী থৌরাং থিদোকপা। থীমশিং অদুদি হকশেল, পুন্সি মহিং,লাইরিক-লাইশু, দিজিতেল ওনবা, ঈশিং তুংশিনবা, দেতা সাইন্স অমসুং খুঙ্গংগী মওংশিং চাওখৎনবা হোৎনবা।
সেন্তর ফোর এক্সেলেন্স ফোর দেতা এনালাইতিক্স (সি.ই.দি.এ.)না স্কীম মখল কয়াগী ত্রাইবেল দেতা কয়া অমা হোৎলি অমসুং “প্রফোমেন্স অমসুং মোনিতরিং দাশবোর্দ” (dashboard.tribal.gov.in) এন.আই.তি.আই. আয়োগগী সি.ই.ও. শ্রী অমিতাভ কান্ত অমসুং এন.আই.তি.আই. আয়োগগী মেম্বর শ্রী রামেশ চান্দনা হৌদোকখি। ভারত রুরেল লাইভলিহুদ ফাউন্দেসন, আর. দি. মিনিস্ত্রীগী মখাদা লৈবা মশাগী ওইবা ওর্গানাইজেসন অসিনা এন.জি.ও.গী থবকশিং চাওখৎহনবা অমসুং এন.জি.ও.গী প্রোজ্ক্তশিং য়েংশিনবগী থবক তৌই। পিরামাল ফাউন্দেসন্না হকশেল অমসুং চিঞ্জাক দেতা খোমদুনা ত্রাইবেল মীশিংদা পীদুনা এম.ও.তি.এ.না মতেং পাংদুনা স্বাস্থিয়া পোর্তেল (swasthya.tribal.gov.in) । তি.ই.আর.আই.না এম.ও.তি.এ.গা য়ানদুনা ফোরেস্ত রাইত এক্তকী মখাদা ইকোনোমিকেল মোদেল ফোর কম্ম্যুনিতি রাইতস অমা শেমগৎলি। আই.আই.তি. দিল্লীনা দেতা দ্রাইভন ফ্রেমৱার্ক শেম্নবা প্রোজেক্ত অমা পীরি মসিনা খুঙ্গংশিংদা সোসিও-ইকোনোমিক্কী অহোবা লৈরিবা অসি খংদোক্তুনা দেতা দ্রাইব অমা শেম্নবা থৌরাং তৌনবনি। মসিগা মান্ননা এন.আই.তি. রৌকেলা, ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফোরেস্ত মেনেজমেন্ত, এন.আই.আর.তি.ঐচ., জে.এন.য়ু., জামিয়া মিলিয়া ইস্লামিয়া, ভাসা, বি.এ.আই.এফ., এফ.আই.সি.সি.আই., না পুন্সি মহিং অমসুং হকশেলদা থবক তৌই মফমশিং অদুদি এম.পি., গুজরাত, মহারাস্ত্রা, ঝরখন্দ অমসুং অতোপ্পা স্তেতশিং। সিভিল সোসাইতি অমসুং কোরপোরেত কয়া অমা এম.ও.তি.এ.গা থবক তৌমিন্নবা তানজা পীরি হায়রিবা অসিনা ত্রাইবেসলগী য়াইফনবা হায়বদি পুন্সি মহিং, লাইরিক, হকশেল, ঈশিং তুংশিনবা, ওর্গানিক্কী লৌউ, খুৎ-শা হৈবা চাওখৎহনবা, ত্রাইবেলগী চৎনবি অমসুং কুম্হৈ চাওখৎহনবা অসিনা মরুওইনা লৌরি।
এম.ও.তি.এ.না ত্রাইবেলগী মফমশিংদা মরুওইনা ঈশিংগী অৱাবা কোক্নবা অমসুং পুন্সি মহিংদা অৱাবা থেংনরিবা অসি কোক্মবা অখন্নবা খোঙথাং লৌরি। এক্সন রির্সস প্রোজেক্ত অসি এস.ই.সি.এম.ও.এল.-লদাখতা পীখ্রে, মসিদা মখোয়না আইস স্তুপা অসি খুঙ্গং ৫০দা লিংখৎলি অমসুং মসিনা থকন্নবা ঈশিংগী অৱাবা কোক্লগনি অমসুং লৌউবগী ঈশিং অৱাৎপসু ফংলগনি। এস.ই.সি.এম.ও.এল.না মফম অদুগী মীওইশিংগা পুন্না উ-পাম্বী থাগনি। য়ু.এন.দি.পি.না মফম অদুগী মীওইশিংগা পুন্না ঈফুৎকী প্রোজেক্ত ১০০০ অকংবা ঈফুৎ অমুক থোক্নবা থবক তৌরি (https://thespringsportal.org/)
তাতা ফাউন্দেসন্না শিনবা , উত্তরাখন্দগী হিম্মোথান সোসাইতিনা য়াও য়োকপা, এপ্রিকোৎ অমসুং হৱাই থরাক য়োম্বাদা প্রোজেক্ত পীরি মসি মফম অসিগী পোত্থোক্তা য়াম্না থুনা মাংবা য়াবা পোৎনি অমসুং মসিগী শেল হন্দোক্নবা লৈতে।
ত্রাইবেল হিল্লর অমসুং ত্রাইবেল মিদিসিন: ত্রাইবেলনা লায়নাশিং লায়েংবদা মফম অদুদা ফংবা মেদিসিনেল ওইবা মনা মশিং শিজিন্নবা অসি থায়নদগী চৎনরক্লবা লৌশিং কয়া অমা লৈ। য়াম্না থুনা মাংগনবা মসিগী লৌশিং অসি ঙাক্তুনা থম্নবা, পাতাঞ্জলি রির্সস ইন্সিতিত্যুৎনা উত্তরাখন্দদা প্রোজেক্ত কয়া অমা ত্রাইবেল হিল্লর অমসুং ত্রাইবেল মিদিসিনদা পাইখৎলি। মসিগা মান্নবা প্রোজেক্ত অসি এ.আই.আই.এম.এস.-জোদপুর, পার্ভারা ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্স অমসূং মাতা অম্রিতামাই ইন্সতিত্যুৎ ওফ রাজস্থান, মহারাস্ত্রা অমসুং কেরালাদসু পীরি।
সি.আই.আই., এফ.আই.সি.সি.আই., গুন্বা এন.জি.ও. কয়ানা মতেং পাংনিংবগা ইঙ্গিৎ পীরদুনা স্কোলার লৌনিংবশিংদা ইন্তর্নশিপ পীনবদী থৌরাং লৈরি। সিভিল সোসাইতি অমসুং কোরপোরেত কয়া অমা এম.ও.তি.এ.গা থবক তৌমিন্নবা তানজা পীরি হায়রিবা অসিনা ত্রাইবেসলগী য়াইফনবা হায়বদি পুন্সি মহিং, লাইরিক, হকশেল, ঈশিং তুংশিনবা, ওর্গানিক্কী লৌউ, খুৎ-শা হৈবা চাওখৎহনবা, ত্রাইবেলগী চৎনবি অমসুং কুম্হৈ চাওখৎহনবা অসিনা মরুওইনা লৌরি। ফিলিপস ইন্দিয়ানা মেদিকেল ছাত্র ৩০দা স্কোলারশিপ পীখী। জি.ও.এ.এল. (গোইং ওনলাইন এজ লিদর) অসি ফেসবুক্কী ওইবা অসিগুম্বা মওংগী খোঙথাংনি, হায়রিবা অসি ফেসবুক অমসুং অতৈ অতোপ্পা মখল কয়াগী ওর্গানাইজেসন্না এম.ও.তি.এ.গা থবক শুমিন্নদুনা প্রোজেক্ত অসিদা ইন্সতিত্যুসনেল পার্তনর ওইরি।

Ministry of Tribal Affairs
Minister for Tribal Affairs Sh. Arjun Munda to inaugurate tomorrow the two day National Tribal Research Conclave to be held virtually on 3rd and 4th September, 2020
02 SEP 2020 6:35PM by PIB Delhi
The Minister for Tribal Affairs Sh. Arjun Munda will inaugurate tomorrow the two day National Tribal Research Conclave to be held virtually on 3rd and 4th September, 2020. The Conclave has been organized by Ministry of Tribal Affairs and Indian Institute of Public Administration(IIPA). The Minister of State for Tribal Affairs, Smt Renuka Singh Saruta will also address the participants at the conclave. This is the second workshop of its kind. The first such workshop was organized in January 2020.
IIPA is working on Tribal Talent Pool and on Strengthening of TRIs in partnership with Ministry of Tribal Affairs. The 2 days review workshop to be Chaired by Shri Arjun Munda will review the progress on the outcome of various projects being implemented under different partnerships and the best practices to be show cased to all stakeholders. Ten research partners will be sharing their projects in this conclave. The road map of National Tribal Research Institutes will also be shared. MoTA is also coming up with NTRI in collaboration with IIPA.
Ministry of Tribal affairs is funding 24 TRIs for research under Grant to TRIs and is engaged in quality research in collaboration with reputed Government and Non Government Organizations spread over the country. These partner organizations are designated as Centres of Excellence. MoTA along with such partner organisations designs workable models which provide end to end solution, like problem identification, finding solution and execution of the project as part of Action research which can be implemented by policy initiatives. The themes are Health, Livelihood, Education, digitalisation, water conservation, data sciences and development models for aspiration and model villages.
Centre for Excellence for Data Analytics (CEDA) is analysing tribal data for various schemes and has developed “Performance and Monitoring Dashboard” (dashboard.tribal.gov.in) which was recently launched by Sh Amitabh Kant, CEO NITI Aayog and Sh. Ramesh Chand, Member NITI Aayog. Bharat Rural Livelihood Foundation, an autonomous organisation under RD Ministry is working on gradation of NGOs and improving monitoring for NGO projects. Piramal Foundation is working for creation of a consolidated health and nutrition data repository for tribal population and for providing data analytics support to facilitate evidence-based policy making and implementation strategies, and has helped MoTA launch Swasthya portal (swasthya.tribal.gov.in). TERI is engaged with MoTA on developing an economical model for Community Rights under Forest right Act. IIT Delhi has been given a project for development of a Data driven framework by using Data analytics to identify the villages that are having maximum socio-economic gaps, so that data drive planning can be made. Likewise NIT Rourkela, Indian Institute of Forest management, NIRTH, JNU, Jamia Milia Islamia, Bhasa, BAIF, FICCI, Assocham are working on livelihood and Health projects in MP, Gujrat, Maharashtra, Jharkhand and other States. Many other Civil Societies and Corporates have offered partnership with MoTA to work together for welfare of tribal in areas of Livelihood, Education, Health, Water Conservation, Organic Farming, Skill Developement, Tribal Culture & Festivals and are keen to become part of “Affirmative Action.
MoTA has taken unique initiative in solving water problems and Livelihood problems of the tribal areas. Action Research project has been given to SECMOL-LADAKH, wherein they would establish Ice stupa in 50 villages and which will solve problem of drinking water and water required for agriculture. SECMOL will also plant trees through community participation. UNDP is working on 1000 springs project with community participation to revive drying streams (https://thespringsportal.org/).
Himmotthan Society, Uttarakhand, which is managed by Tata Foundation has been given project on sheep rearing, Packaging of Apricot and Peas as these are perishable items and locals do not get remunerative price for their products.
Tribal Healers and Tribal medicines: Tribals have vast traditional knowledge of treating diseases with locally available medicinal plants. In order to protect this knowledge, which is fast vanishing, Patanjali Research Institute has been given pilot project for research on Tribal Healers and Medicinal Plants in Uttarakhand. Similar projects have been given to AIIMS-Jodhpur, Parvara Institute of Medical Science and Mata Amritamai Institute for Rajasthan, Maharashtra and Kerala.
Through CII, FICCI, Assocham many Corporates and NGOs have also shown interest to support and act as mentor for such talent and offered to give Internships to interested Scholars. Many Civil Societies and Corporates have also offered partnership with MoTA to work together for welfare of tribal in areas of Livelihood, Talent pool, Tribal healers, Tribal Culture & Festivals and are keen to become part of "Affirmative Action". Philips India has offered scholarship to 30 medical students who could not be accommodated under the Top Class Scholarship scheme of MoTA. GOAL (Going Online As Leaders) is also one such initiative of Facebook, which is funded by Facebook and various organisations working with MoTA are the Institutional partners in this project.