কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা চৎনরিবা হোংদোক-হোংজিন য়াবা লৈবাক অমা রেসন কার্দ অমদা লাদাখ অমসুং লক্ষদ্বিপ য়াওরে
রাজ্য/য়ু.তি ২৬গী য়ুম হোংগনবা পি.দি.এস বেনিফিসরিশিং মখোয়না অপাম্বা ফেয়র প্রাইজ সোপ অমদগী চেং লৌবা য়ারগনি
01 SEP 2020 4:37PM by PIB Imphal
কঞ্জুমর এফেয়ার্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিবিউসনগী মিনিস্তর রাম বিলাস পাসৱান্না “লৈবাক অমা রেসন কার্দ অমা” পায়খৎনবা হোৎনরিবশিং হন্না য়েংশিনখ্রে অমসুং হৌজিক চৎনরিবা রাজ্য/য়ু.তি ২৪গী নেসনেল পোরতেবিলিতি ক্লস্তরদা লাদাখ অমসুং লক্ষদ্বিপ য়াওহন্নবা তেক্নিকেলগী থৌরাং তৌরে।
অতোপ্পা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগা লোয়ন্না নেসনেল ক্লস্তরদা য়াওনবা হায়রিবা য়ু.তি অনি অসি মপুংফানা চাংয়েং পাংথোকখ্রে। মসিগা লোয়ন্না, হৌজিক রাজ্য/য়ু.তি ২৬ লৈবাক অমা রেসন কার্দ অমগী মখাদা শম্নরগনি অমসুং ২০২০গী সেপ্তেম্বর ১দগী রাজ্য/য়ু.তি ২৬গী য়ুম হোংগনবা পি.দি.এস বেনিফিসরিশিং মখোয়না অপাম্বা ফেয়র প্রাইজ সোপ অমদগী চেং লৌবা য়ারগনি।
মখাগী রাজ্য/য়ু.তি ২৬ হায়বদি-অন্ধ্র প্রদেস, বিহার, দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিউ, গৱা, গুজরাত, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেস, জম্মু অমসুং কাস্মির, ঝারখান্দ, মহারাস্ত্রা, কর্নাতাকা, কেরালা, লাদাখ, লক্ষদ্বিপ, মৈধ্য প্রদেস, মনিপুর, মিজোরম, নাগালেন্দ, ওরিসা, পঞ্জাব, রাজস্থান, সিক্কিম, তেলাঙ্গানা, ত্রিপুরা, য়ু.পি অমসুং উত্তরখান্দগী অপুনবা বেনিফিসরি করোর ৬৫(নফসাগী অপুনবা মীশিংগী চাদা ৮০) হৌজিক লৈবাক অমা রেসন কার্দ অমগী মখাদা চেঙ লৌবা য়ারে। লেমহৌরিবা রাজ্য/য়ু.তিশিং ২০২১গী মার্চ ফাওবগী মনুংদা পুনশিন্নবা পান্দম থম্লি।
‘লৈবাক অমা রেসন কার্দ অমা’ থৌরাং অসি নফসাগী মখাদা কোনশিল্লিবা মীওই খুদিংমক, মখোয়না লৈবাক মফম অমদা হেক্ত লৈবা মতমদা চেঙ ফংহন্নবা সরকারনা পায়খৎপা অচৌবা থৌরাং অমনি।
থৌরাং অসিগী মখাদা, য়াম্না তোইনা য়ুম হোংবা নফসাগী বেনিফিসরিশিংনা লৈবাক অসিগী মখোয়না অপাম্বা মফম অমদা লৈবা ফেয়র প্রাইজ সোপ অমদগী মখোয়গী হৌজিক শীজিন্নরিবা বাইওমেত্রিক/আধারদা য়ুম্ফম ওইবা রেসন কার্দ শীজিন্নদুনা মখোয়গী ফংফম থোকপা চেঙ লৌবা য়ারগনি। ফেয়র প্রাইজ সোপশিংদা বেনিফিসরিশিং মশক খঙদোক্নবা ইলেকত্রোনিক পোইন্ত ওফ সেল খুৎলায় থম্লে।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Ladakh and Lakshadweep integrated in existing national portability cluster of One Nation One Ration Card
Migratory PDS beneficiaries in 26 States/UTs can now access subsidised food grains from any Fair Price Shop of their choice
01 SEP 2020 4:37PM by PIB Delhi
The Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Sh. Ram Vilas Paswan recently reviewed the progress made towards the implementation of “One Nation One Ration Card” plan and while taking note of the requisite technical readiness of another 2 Union Territories of Ladakh and Lakshadweep, approved the integration of these 2 UTs with existing national portability cluster of 24 States/UTs.
Both the UTs have completed the trial and testing of national portability transactions with other States/UTs in national cluster. With this, a total of 26 States/UTs are now seamlessly connected with each other under the One Nation One Ration Card plan and migratory PDS beneficiaries in these 26 States/UTs can access their subsidised foodgrains at the same Scale and Central Issue Prices from any Fair Price Shop (FPS) of their choice w.e.f. 1st September 2020.
A total of more than 65 Crore beneficiaries (i.e. 80% of total NFSA population) in the following 26 States/UTs, namely – Andhra Pradesh, Bihar, Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Ladakh, Lakshadweep, Madhya Pradesh, Maharashtra, Manipur, Mizoram, Nagaland, Odisha, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Telangana, Tripura, Uttar Pradesh and Uttarakhand, are now potentially enabled with an option to lift their subsidised foodgrains through One Nation One Ration Card system. Remaining States/UTs are targeted to be integrated in national portability by March 2021.
The ‘One Nation One Ration Card’ plan is an ambitious endeavour of the Government to ensure the delivery of food security entitlements to all beneficiaries covered under the National Food Security Act, 2013 (NFSA), irrespective of their physical location anywhere in the country, by implementing nation-wide portability of ration cards under the ongoing central sector scheme on ‘Integrated Management of Public Distribution System (IM-PDS)’ in association with all States/UTs.
Through this system, the migratory NFSA beneficiaries who frequently change their place of dwelling in search of temporary employments, etc. are now enabled with an option to lift their entitled quota of foodgrains from any Fair Price Shop (FPS) of their choice anywhere in the country by using their same/existing ration card with biometric/Aadhaar based authentication on an electronic Point of Sale (ePoS) device installed at the FPSs.