Ministry of Corporate Affairs
MCA maiden success in recovery of $3.25 million in Nirav Modi case from USA
25 AUG 2020 7:38PM by PIB Delhi
Punjab National Bank Ltd. (PNB) has informed the Ministry of Corporate Affairs (MCA) which spearheaded the corporate governance litigation in a foreign jurisdictional Court, that it has received $ 3.25 million (equivalent of Rs. 24.33 crore) as the first tranche of recoveries. Upon liquidation of the debtors’ assets by the US Chapter 11 Trustee, a sum of $ 11.04 million (equivalent of Rs. 82.66 crore) is available for distribution to unsecured creditors including PNB. Further recovery therefrom is subject to other expenses and settlement of claims of other claimants.
The maiden repatriation of $ 3.25 million is an unprecedented achievement of the Government of India, Ministry of Corporate Affairs in its fight against corporate fraud in overseas territory. The Ministry also has initiated proceedings for disgorgement of monies from the perpetrators, i.e., the entities promoted and/or controlled by Mr. Nirav Modi/ Mr. Mehul Choksi.
Punjab National Bank Ltd.in 2018 informed the Ministry of Corporate Affairs, Government of India that three companies promoted by Mr. Nirav Modi, namely M/s. Firestar Diamond, Inc., M/s. A. Jaffee, Inc. and M/s. Fantasy, Inc., had filed for Chapter 11 Bankruptcy Protection in the Southern District of New York, United States of America. PNB requested the Ministry of Corporate Affairs to support and join the bankruptcy proceedings in New York, USA in order to help PNB realize its claims in the debtors’ assets.
The US Bankruptcy Court of Southern District of New York, by its Order dated July 26, 2018 recognized the claims of PNB in the proceeds of sale of assets of the properties of the debtor companies. It also authorized PNB to issue subpoenas to compel the examination of Mr. Nirav Modi, Mr. Mihir Bhansali and Ms. Rakhi Bhansali under oath.
Subsequently, on August 24, 2018, the Examiner appointed by the New York Bankruptcy Court submitted his report. The Report explains the modus operandi of the fraud, and the manner in which the US-based employees of the debtors participated in the fraud. One prominent feature of the fraud was the apparent façade of independent companies, which were, in reality, entities promoted and/or controlled by Mr. Nirav Modi, that engaged in ‘round-tripping’ of the diamonds amongst themselves.

কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়
য়ু.এস.এ.দগী নিরাব মোদী কেসতগী কোরপোরেত এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা মাইপাক্না দোল্লর মিল্লিয়ন ৩.২৫ খোমগৎলে
25 AUG 2020 7:38PM by PIB Imphal
কোর্পোরেত এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা মাংজিল থাদুনা মপান লৈবাক্কী কোর্ত অমদা আইনগী থবকশিং চৎথদুনা অহানবা ওইনা দোল্লর মিল্লিয়ন ৩.২৫(লুপা করোর ২৪.৩৩গা মান্নবা) খোমগৎলে হায়না পঞ্জাব নেসনেল বেঙ্ক লিমিতেদনা হায়রি। য়ু.এস চেপ্তর ১১ ত্রস্তিনা শেন তোনবশিংগী লন-থুম কাইথোক্তুনা দোল্লর মিল্লিয়ন ১১.০৪(লুপা করোর ৮২.৬৬)গী শেনফম পঞ্জাব নেসনেল বেঙ্কদা পীখ্রে। মখা তানা অতোপ্পশিংনা ক্লেম তৌরকপগী মতুংইন্না শেনফমশিং খোমগৎকনি।
কোরপোরেতকী নমথাকশিং মপান লৈবাকশিংদা কেস থেংনদুনা ভারত সরকারগী কোরপোরেত এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা দোল্লর মিল্লিয়ন ৩.২৫ অমুক হন্না পুরকপা অসি মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রি। নিরাব মোদী/মেহুল চোকসিগী মখাদা লৈবা/শৌগৎপা কম্পেনিশিংদগী শেনফমশিং খোমগৎনবা মিনিস্ত্রিনা থৌরাং তৌবা হৌরে।
নিরাব মোদীনা শৌগৎপা কম্পেনি অহুম হায়বদি; এম/এস.ফাইয়রস্তার দাইমন্দ, এম/এস. এ.জাফি অমসুং এম/এস.ফেনতাসিনা য়ু.এস.এগী নিউ য়োর্ককী সাউদর্ন দিস্ত্রিক্তা বেঙ্করপসি প্রোতেক্সনগী চেপ্তর ১১ ফাইল তৌরক্লে হায়না ভারত সরকারগী কোরপোরেত এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিদা ২০১৮দা পঞ্জাব নেসনেল বেঙ্ক লিমিতেদনা খঙহনখি। পঞ্জাব নেসনেল বেঙ্কনা শেন তোল্লিবশিংদগী লন-থুমশিং লৌশিনবা মতেং পাংনবা য়ু.এস.এগী নিউ য়োর্কতা বেঙ্করপসিগী থবকশিং শরুক য়ানবা অমসুং শৌগৎনবা পঞ্জাব নেসনেল বেঙ্কনা মিনিস্ত্রিদা হায়জখি।
নিউ য়োর্ককী সাউদর্ন দিস্ত্রিক্তা লৈবা য়ু.এস বেঙ্করপসি কোর্তনা ২০১৮গী জুলাই ২৬দা থোকখিবা ওর্দরদা শেন তোনবা কম্পেনিশিংগী লন-থুমশিং য়োন্নবা পঞ্জাব নেসনেল বেঙ্কগী থবকশিং শকখঙখি। ৱাহং-পাউহং চৎথনবা নিরাব মোদী, মিহির বন্সালি অমসুং রাখি বন্সালি কোর্ততা লাক্নবা অইবা চেরোল থানবগী অয়াবা কোর্ত অসিনা পঞ্জাব নেসনেল বেঙ্কদা পীখি।
মখা তারকপদা, ২০১৮গী অগস্ত ২৪দা নিউ য়োকর্দ বেঙ্করপসি কোর্তনা হাপ্পা একজামিন্নরনা রিপোর্ত পীখৎলকখি। নমথাক তৌবগী মওং অমসুং শেন তোল্লিবশিংগী য়ু.এসতা লৈবা ইমপ্লোয়িশিংনা নমথাক তৌবদা শরুক য়াবগী মওংশিং রিপোর্ত অদুদা শন্দোক্না পনখি। নমথাক তৌবা অসিগী মরুওইবা শক্তম অমা ওইনা নিরাব মোদীনা শৌগৎপা/মখাদা লৈবা কম্পেনিশিংগী মরক্তা দাইমন্দশিং পীদুনা থবক পাংথোকহনবা অসিনি।