থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
থবক লৌনবগীদমক এন.আর.এনা পাংথোক্কদবা কম্মন ইলিজিবিলিতি তেস্ত(সি ই তি)গী খুদোংচাবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংনা লৌবা য়াগনি: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
22 AUG 2020 6:22PM by PIB Imphal
য়ুমশকৈশা নুমিৎতা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ৱারেপ লৌখিবা থবক লৌনবগীদমক এন.আর.এনা পাংথোক্কদবা কম্মন ইলিজিবিলিতি তেস্ত(সি ই তি)গী খুদোংচাবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংনা লৌবা য়াগনি।
দোনরগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি সরকারশিংগী থবক খন্নবগী এজেন্সিশিং অমসুং পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিংশিং অমসুং প্রাইবেদ সেক্তরশিংনা সি.ই.তিগী স্কোর শরুক য়াবা য়াগনি। মসিনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী সরকারগী থবক খন্নবগী এজেন্সিশিংগী শেন অমসুং মতম কনবদা মতেং পাংগনি অমসুং থবক থিরিবা নহারোলশিংগীসু খুদোংচাবা ফংগনি অমসুং শেন চঙবা হন্থগনি।
মহাক্না হায়খি থবক খন্নবা এজেন্সিশিংনা সি.ই.তি স্কোর শীজিন্ননবা এম.ও.য়ু অমগী মওংদা য়ানবা পুরক্নবা থৌরাং অমা লৈরে। মসিনা থবক থিরিবশিং অমসুং থবক পীগদৌরিবশিং অনিমক তোংজগনি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা মখা তানা হায়খি দি.ও.পি.তি অমসুং মহাক মশানা রাজ্য অমসুং য়ু.তি কয়াগী সরকারশিংগা পাউ ফাওনরে অমসুং কম্মন ইলিজিবিলিতি তেস্ত স্কোর শরুক য়ানবগী অপাম্বা মখোয়না ফোঙদোরক্লে। চীফ মিনিস্তর অয়াম্বসু তশেংনা পাম্লে অমসুং মসি শীজিন্নগনি হায়বগী অনিংবা থম্লে।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী থাগৎলদুনা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি থবক থিরবা নহারোলশিং হিংবদা লাইহনবদা মসিগী থৌরাং অসিনা অচৌবা অওনবা অমা পুরক্লগনি। মসি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লুচিংবা সরকারগী ৱাখল লৈবা অমসুং মীগী অৱাবা খঙদুনা থবক তৌবগী মমি অমনি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি সরকারগী থৌশিল মতুংইন্না পরিখা থারিবা এস.সি/এস.তি/ও.বি.সি কেন্দিদেৎশিং অমসুং অতোপ্পা কাংলুপশিংগী চহি কোমথোক্কনি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি সরকার খরনা থবক লৌনবগী নিয়মশিংদা য়াওরিবা দোমিসাইলগী কাংলোনশিং অসি কম্মন ইলিজিবিলিতি তেস্ত অসিদা চৎনরোই। কম্মন ইলিজিবিলিতি তেস্ত হিন্দি অমসুং ইংলিস খক্তদা পাংথোক্লোই ,মসি লোন ১২দা পাংথোক্কনি অমসুং তুংদা ভারত সংবিধানগী ৮সুবা সেদুলদা চল্লবা অতোপ্পা লোনশিংসু হাপচিনগনি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
States & UTs can avail the Common Eligibility Test (CET) to be conducted by NRA for job selection: Dr. Jitendra Singh
22 AUG 2020 6:22PM by PIB Delhi
States and Union Territories can avail the Common Eligibility Test (CET) to be conducted by National Recruitment Agency (NRA) for job selection, the decision for which was passed at the Union Cabinet meeting chaired by Prime Minister Sh Narendra Modi on Wednesday.
Union Minister of State (Independent Charge), Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh, said that the CET score could be shared with the Recruiting Agencies in the State and Union Territory governments as well as Public Sector Undertakings (PSUs) and also later on with the Private Sector. This, he said, would actually help the recruiting agencies including the State and Union Territory Governments to save the cost and time spent on recruitment, while at the same time also be convenient and cost-effective for the young job aspirants.
An arrangement in the form of Memorandum of Understanding (MoU) could be put in place for using the CET score by these agencies and these organisations, said Dr Jitendra Singh. Eventually, this could prove a win-win arrangement both for the employer as well as employee.
Dr Jitendra Singh further revealed that the DoPT and he himself are in touch with many State and Union Territory governments which have expressed their inclination to be a part of the sharing arrangement of Common Eligibility Test score. Most of the Chief Ministers are also quite enthusiastic and favourable to adopt this reform, he informed.
Hailing Prime Minister Narendera Modi’s personal intervention and indulgence without which this revolutionary decision could not have been possible, Dr Jitendra Singh said, this is going to prove to be a major reform to bring about ease of living for struggling youth and job aspirants. He said, it is also a reflection of the sensitivity and thoughtfulness with which the government works under the leadership of Prime Minister Modi.
Clearing apprehension in certain quarters, Dr Jitendra Singh said, for those who are appearing for the exam, relaxation in the upper age limit shall be given to candidates of SC/ST/OBC and other categories as per existing government policy. He also reiterated that the Common Eligible Test will have no correlation or incompatibility with the rules of recruitment like domicile etc. followed by certain States or Union Territories. Contrary to misgiving in certain quarters, the Common Eligibility Test will not be conducted only in Hindi and English language but will be conducted in 12 Indian languages to begin with, while gradually other languages of the 8th schedule will also be included.