তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মন্ত্রালয়না ত্রেভেল এজেন্তস এসোসিয়েসন ওফ ইন্দিয়া (তি.এ.এ.আই.) অমসুং এফ.আই.সি.সি.আই. লেদিজ ওর্গনাইজেসন (এফ.এল.ও.)গা তুরিজমবু নুপীশিংগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক তুংকোইবা হিংনবগী মওং অমা ওইনা য়োকখৎনবগীদমক ভর্চুএল ওইনা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখ্রে
এম.ও.য়ু. অসিনা তুরিজম সেক্তরদা নুপীশিংবু শরুক য়াহন্দুনা অমদি লৈবাকসিগী তুরিজম ৱর্কফোর্সকী থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইহন্ননবা তাঞ্জা অমা ঐখোয়দা পীরগনি – তুরিজম মন্ত্রী
21 AUG 2020 4:12PM by PIB Imphal
তুরিজমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (আই.সি.), শ্রী প্রহ্লাদ সিংহ পতেল শরুক য়াবা থৌরম অমদা নুপীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক ত্রেভেল এজেন্তস এসোসিএসন ওফ ইন্দিয়া (তি.এ.এ.আই.) অমসুং এফ.আই.সি.সি.আই. লেদিজ ওর্গনাইজেসন (এফ.এল.ও.)না তুরিজম মন্ত্রালয়গা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমা ভর্চুএল ওইনা খুৎয়েক পীনখ্রে‍। থৌরাং অসিগী খুত্থাঙদা এফ.এল.ও. অমসুং তি.এ.এ.আই.না শেন ইচঙ চঙদনা পর্সোনেল অমসুং হোস্পিতালিতী স্কিলশিং, থবক্কী বেলেন্স কোমবা অমদি ওন্ত্রপ্রিনিউরসিপগী হেন্না পাক চাউবা খুদোংচাবশিংদা অহেনবা মীৎয়েঙ থমগনি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা শ্রী প্রহ্লাদ সিংহ পতেলনা হায়খিবদা ঐখোয়গী লৈবাকসিগী নুপীশিংনা তোঙান তোঙানবা লমশিংদা হৈথোই শিংথোইবা উৎলি‍। ঐখোয়গী খ্বাইদগী ফবা নুপী দোক্তরশিং, পাইলোতশিং, সাইন্তিস্তশিং, লল্লোন ইতিক তৌবশিং লৈ‍। নুপীশিংনা চীং কাবা, ত্রেক্কিং, সাইকল থৌবনচিংবা তোঙান তোঙানবা এদভেঞ্চরগা মরী লৈনবা থৌরমশিং অমসুং শান্ন-খোৎনবশিংদা হৈথোই শিংথোইবা উৎলি‍। ঙসিদি, নুপীশিংনা ঐখোয়গী লান্মীগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরি‍। অদুগা ঐখোয় নুপীনা লৈবাকসিগী প্রধান মন্ত্রী অমসুং রাস্ত্রপতিগী ফম পায়খিবা লৈবাক অমনি‍।
শ্রী পতেলনা মখা তানা হায়খিবদা খুঙ্গঙ অমদি মনুং হঞ্জিনবা লমশিংদা লৈবা য়াওনা নুপীদা পান্দম ওইবা ত্রেনিং অমসুং স্কিল দেভেলপমেন্ত থৌরমশিং পাঙথোকপা অমদি য়োকখৎপা, মখোয়দা দিজিতেল তেক্নোলোজীগী লমদা খঙহনবা অমদি খুন্নাইগী থাক্তা মখোয়বু ফিরেপ লৌবদা শরুক য়াহনবগী মথৌ তারি‍। মরম অসিনা ত্রেভেল অমসুং তুরিজম সেক্তরদা নুপীশিংবু মাঙজিন থানা থোরক্নবা পুক্নীং থৌগৎপনা সেক্তর অসিদা কান্নবা পীবতা নত্তনা নুপীশিংগী থাক ৱাংখৎহনবদা অমদি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং ওইগনি‍। হোমস্তে, তুরিস্ত ফেসিলিতেতর, কেতরিং বিজিনেস অমদি অতৈ অতৈনচিংবা নুপীশিংনা হৈথোই শিংথোইনা থবক তৌবা ঙমগদবা তুরিজমগী হীরম কয়া লৈরি‍।
তি.এ.এ.আই. অমসুং এফ.আই.সি.সি.আই. লেদিজ ওর্গনাইজেননা (এফ.এল.ও.)না লৈবাক্কী মফম কয়াদা লৈরিবা মখোয়গী চেপ্তরশিংগী খুত্থাঙদা নুপীশিংগী য়াইফনবগীদমক পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিং উবদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। ঙসি তুরিজম মন্ত্রালয়, তি.এ.এ.আই. অমসুং এফ.এল.ও.গী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা এম.ও.য়ু. অসিনা নুপীশিংবু তুরিজম সেক্তরদা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা অমদি মখোয়বু লৈবাকসিগী তুরিজম ৱর্কফোর্সকী নুংগী শরুক অমা ওইহন্নবগীদমক খুৎশম্ননা চৎমিন্ননবা অমদি থৌরাং অসিবু গ্রাসরুত থাক্তা পুথনবগী খুদোংচাবা অমা পীরগনি‍।
এম.ও.য়ু. অসিনা তুরিজম মন্ত্রালয়, তি.এ.এ.আই. অমসুং এফ.এল.ও.গী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবগী অমদি থৌ পাঙথোকমিন্নবগী অনৌবা তাঙ্কক অমা তাক্লি‍।
এফ.এল.ও. অমসুং তি.এ.এ.আই.গী স্তেত চেপ্তরশিংনা স্তেত তুরিগম দিপার্তমেন্তশিং অমসুং স্তেত তুরিজম কোর্পোরেসনশিংগা খুৎশম্নরগা তুরিজম ইন্দস্ত্রীনা নুপীশিংগী তুং কোইবা পুন্সি মহিং অমা শেম্ননবা অমদি শেন্মিৎলোনলগী থাক ৱাংখৎহন্নবগী থৌদাং য়াদুনা এৱ্যারনেস পীগনি‍। খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা অসিনা গ্রাসরুত থাক্তা, মিদ্দল থাক্তা সেমি অর্বান, অর্বান মফমশিংদা অমদি ময়োললমগী লাইরিক হৈরবা থবক ফংদ্রিবা নুপীশিংবু পুক্নীং থৌদুনা শরুক য়াহনবদা মতেং ওইরগনি‍। এফ.এল.ও. অমসুং তি.এ.এ.আই.না নুপীশিংগা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংগা শমজিন্নহনবদা, মখোয়গী হিংনবগী খুদোংচাবশিং ফগৎহন্নবা অখন্নবা লমশিংদা ত্রেনিং পাঙথোকপা, লৈবাকসিগী চাওখৎপগী লমদা মখোয়বুসু চপ মান্নবা খোঙবু অমনি হায়বসি মশানন মশাবু খঙহঞ্জনবা অমদি মখোয়গী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী লমদা থবক লৌখৎননবগী থৌদাং য়াগনি‍।
মীহুৎশিং অদুনা লৈবাক মনুংগী লমথুংফম ১৫ চৎননবগী দেখো অপ্না দেশ ৱাশক শকখি‍।
থৌরাং অদুগী মখাদা য়াওরিবা মরুওইবা শরুকশিংদি:
দেখো অপ্না দেশ থৌরাংগী মখাদা য়ামদ্রবদা লৈবাক মনুংগী লমথুংফম ১৫দা চৎনবগী পুক্নীং থৌগৎপা‍। মসি এফ.এল.ও. অমসুং তি.এ.এ.আই.গী নুপী মেম্বরসিপ বেজ ৮০০০ হেনবা অমদি মখোয়গী ইমুংশিংগী সপ্পোর্ত সিস্তেমগী মেন্দেত অমা ওইগনি‍।
স্তেত খুদিংগী আইকোনিক মোনুমেন্ত নৎত্রগা তুরিস্ত লেন্দমার্ত অমগী অকোয়বদা কম্ম্যুনিতী-বেজ তুরিজমগী থৌরমশিং পাঙথোকপা‍। নুপীশিংনা তুর গাইদ ওইগনি, চীঞ্জাক্কী স্তোলশিং, সোভেনির স্তোলশিং মখোয় মশা মশাগী কলা অমদি খুৎশা হৈবগী পোত্থোকশিং থমদুনা হাংগনি, লেন্দমার্ক অদুগী অপুনবা একাউন্তশিং অমসুং চলাইবগী থবক পায়গনি‍।
এফ.এল.ও. অমসুং তি.এ.এ.আই. চেপ্তরশিংনা তুং কোইগদবা তুরিজমগী থৌওংশিংগী লমদা পাক শন্না খঙহনগনি অমদি মীয়ামদা ৱাখল তাহনবা, পাক শন্না খঙহনবা, মহৈ মশিংগী ওইবা ৱর্কসোপশিংও সেমিনারশিং অমদি খন্ন-নৈনবগী থৌরমশিং পাঙথোক্তুনা তুরিজমবু নুপীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মরুওইবা তুং কোইনা চৎনগদবা হিংনবগী লম্বী অমা ওইহন্নবা মীৎয়েং থমগনি‍।
ত্রেনিং এজেন্সীশিংগী খুৎশম্নরগা নুপীশিংদা ফুদ সেফতী, হকশেল অমসুং লু-নানবা, শিৎ-শেংবা, অকোয়বগী ফীভম, থোং-থাকপগী হৈশিংবা অমদি ওন্ত্রপ্রিনিউরসিপ স্কিলশিংগী হীরমদা ত্রেনীং পীননবগীদমক তুরিজম পাঙথোক্কনি‍।
এন.জি.ও.শিং, ইম্প্লিমেন্তিং এজেন্সী খরা, ত্রেভেল ইন্দস্ত্রীগী লুপনচিংবশিংনা পাঙথোকপা সেন্সিতাইজেসন ৱর্কসোপশিংগী খুত্থাঙদা নুপীশিংবু শরুক য়াহন্দুনা লেংবিরকপনা অথোইবনি হায়বা পাউজেলগী মরমদা খঙহনগনি‍।
নুপীশিংগী হিংনবগী লম্বী পীননবগীদমক কম্ম্যুনিতী দ্রিভন অমসুং নুপীশিংনা লমজিংবা খুঙ্গঙগী অমদি ময়োললমগী হোমস্তেশিং শেমগৎপা‍।
ইনক্রেদিবল ইন্দিয়া তুরিস্ত ফেসিলিতেতা (আই.আই.তি.এফ.) সর্তিফিকেসন প্রোগ্রামগী মতাংদা পাক শন্না খঙহনবা‍।
থৌরাং অসিদা তুরিজম মন্ত্রালয়না পীগদা ঙাক্লৌ মওংশিংদি:
এম.ও.য়ু.গী মখাদা এফ.এল.ও. অমসুং তি.এ.এ.আই.গী থৌরাংশিং শৌগৎপা।
এম.ও.তি.গী লোগো হাপ্তুনা কো-ব্রান্দিং তৌবা।
লমজিং পীবা অমদি খুৎ থিংজিনবা।
অচুম্বা মওংদা শমজিন্নদুনা ফেসিলিতেত তৌবা।

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism virtually signs an MoU with Travel Agents Association of India (TAAI) & FICCI Ladies Organisation(FLO) to promote tourism as sustainable livelihood model for women's economic empowerment
The MoU will give us an opportunity to increase participation of women in the tourism sector and make them an integral part of the tourism workforce of the country - Tourism Minister
21 AUG 2020 4:12PM by PIB Delhi
In the presence of the Union Minister of State for Tourism (IC), Shri Prahlad Singh Patel, a formal Memorandum of Understanding (MOU) was virtually signed today by the Travel Agents Association of India (TAAI) and FICCI Ladies Organisation (FLO) with Ministry of Tourism for women empowerment. Through this initiative FLO & TAAI would lay emphasis on personal and hospitality skills, a more flexible work balance and greater options for entrepreneurship with significantly lower capital.
Speaking on the occasion Shri Prahlad Singh Patel said that women in our country are excelling in different fields. We have the best of women doctors, pilots, Scientists, businesswomen. Women have also excelled in various adventure related activities and sports like mountaineering, trekking, bicycling, etc. Today, women form an important component of our Armed Forces. And we are a nation where women have assumed positions of the Prime Minister and President of the country.
Shri Patel further said that there is a need to organize and popularise training and skill development programmes targeting women, including those in rural and remote areas, make them aware of digital technologies and facilitate them to be part of decision making at the community level. Therefore, it becomes our moral responsibility to ensure that women in the travel and tourism sector are encouraged to come forward and participate in the development of tourism, which would not only benefit the sector, but would also help in their upliftment and empowerment. There are many areas in tourism where women can excel, like homestays, tourist facilitators, catering business and more.
He expressed his happiness to see the work being done for the betterment of women by TAAI and the FICCI Ladies Organisation (FLO), through their chapters across the country. The MoU signed today between the Ministry of Tourism, TAAI and FLO, will give us an opportunity to join hands and take initiatives right till the grass root level to increase participation of women in the tourism sector and make them an integral part of the tourism workforce of the country.
The MoU marks the beginning of a new era of cooperation and synergy between the Ministry of Tourism, TAAI and FLO.
The State Chapters of FLO and TAAI will create awareness, along with state tourism departments and state tourism corporations, to highlight the vital role, the tourism industry can play as a model for sustainable livelihood for women and ensure their economic upliftment. This collaboration will help in initiating and engaging women at grassroot level, the middle level in semi urban, urban areas and the urban educated unemployed. FLO and TAAI will be the facilitators in the process connecting women with the relevant stakeholders, undertake training in specific verticals for enhancing their livelihood opportunities, increasing their self-awareness as equal partners in the nation’s growth and working towards their economic empowerment.
The Representatives took the pledge of DekhoApnaDesh to visit 15 destinations within the Country.
The main components proposed under the initiativeare:
(i) Encourage travel to at least 15 destinations within the country under the DekhoApnaDesh initiative. This will be a mandate for FLO’s & TAAI’s membership base of over 8000 women and their family support systems.
(ii) Conduct community-based tourism activities around one Iconic Monument or Tourist Landmark in each state. Women will be the tour guides, run food stalls, souvenir stalls with their own arts & crafts, handle the overall accounts and running of the landmark.
(iii) FLO – TAAI chapters will raise awareness on Sustainable Tourism practices and focus on Tourism as a vital sustainable livelihood tool for women’s empowerment, by way of advocacy and awareness, educational workshops, seminars and panel discussions.
(iv) Tie up with training agencies for Tourism workshops for training women about concepts on food safety, health & hygiene, sanitation, environment, culinary skills and entrepreneurship skills.
(v) Women to be engaged and sensitised about the Atithidevo bhava motto through sensitisation workshops to be organised by NGOs, some implementing agencies, travel industry associations etc.
(vi) Create community-driven and women-led initiatives for rural and urban homestays to provide livelihood opportunities for women.
(vii) Create awareness about the Incredible India Tourist Facilitator (IITF) Certification Programme.
The Ministry of Tourism would support the initiative by way of :
• Endorsement of FLO – TAAI Initiatives under this MoU
• Co-Branding with MoT logo presence
• Guidance & Interventions
• Facilitation through the right connects