Ministry of Housing & Urban Affairs
Indore Creates Record by Winning Title of Cleanest City Fourth Time in A Row
Surat And Navi Mumbai Secure Second and Third Position Respectively
Chhattisgarh Declared Cleanest State In >100 ULB Category
Jharkhand Declared Cleanest State In <100 ULB Category State
Total of 129 Awards Given
SS 2020 Survey Report Released Along With Reports On Innovations And Best Practices And Report On Assessment Of Ganga Towns
4,324 Urban Ulbs Declared Odf So Far
1,319 Cities Certified ODF+ and 489 Cities Certified ODF++
More than 66 Lakhs Individual Household Toilets And Over 6 Lakhs Community/ Public Toilets Constructed
Over 59,900 Toilets Across 2900+ Cities Made Live on Google Maps
Cities Of Indore, Ambikapur, Navi Mumbai, Surat, Rajkot And Mysuru Rated As 5-Star Cities, 86 Cities As 3-Star And 64 Cities As 1-Star
SS 2021 To Focus On Wastewater Treatment And Reuse Along With Faecal Sludge, Legacy Waste Management And Remediation Of Landfills
New Performance Category—"Prerak Dauur Samman” Introduced in SS 2021 With Five Additional Sub- Categories -Divya (Platinum), Anupam (Gold), Ujjwal (Silver), Udit (Bronze), Aarohi (Aspiring)
20 AUG 2020 1:25PM by PIB Delhi
Shri Hardeep S Puri, MoS(I/C), Ministry of Housing and Urban Affairs has stated that “Swachh Survekshan will continue to help us in sustaining the gains made under Swachh Bharat Mission-Urban(SBM-U), while providing a comprehensive roadmap to institutionalize the concept of total Swachhata among all our cities. As the performance of cities rightly show, we are well on our way to creating not just a ‘Swachh’ (clean) but a ‘Swasth’ (healthy), ‘Sashakt’ (empowered),‘Sampann’ (prosperous) and Atmanirbhar (self-reliant) New India!”. He gave away the awards for Swachh Survekshan 2020, the fifth edition of the annual cleanliness urban survey conducted by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), Government of India at a virtual event titled Swachh Mahotsav organized by MoHUA. While Indore won the coveted title of the Cleanest City of India, Surat and Navi Mumbai won the second and third position respectively (in the > 1 lakh population category). Chhattisgarh won the prestigious title of the Cleanest State of India in the > 100 ULB category while Jharkhand was adjudged the Cleanest State of India in the <100 ULB category. An additional 117 awards were also handed over by the Minister. (detailed results available on www.swachhsurvekshan2020.org). Dignitaries from all over the country, Sh Durga Shanker Mishra, Secretary, MOHUA, Chief Secretaries, Principal Secretaries, Municipal Commissioners and swachhta warriors attended the online event.
The Minister interacted with select beneficiaries of household toilets, SafaiKarmis or sanitation workers, informal waste pickers and members of self-help groups associated with the Swachh Bharat Mission-Urban (SBM-U) from across the country. The event was webcast live on https://webcast.gov.in/mohua and on SBM-U’s social media handles.
Addressing the winners and citizens at large, the Minister said “More than five years ago, the Hon’ble Prime Minister had seen a dream – the dream of a Swachh Bharat. Today, we feel immensely proud, as well as humbled, to see how every citizen of urban India have come together to make that dream a tangible reality. In the last five years, we have seen how this Mission has created a deep impact on people’s health, livelihoods, quality of life and most importantly, in their thoughts and their behaviour”. The Minister further exhorted everyone to play their part and be a true Swachhata Warrior by inculcating habits of Swachhata such as practising proper segregation of waste at source, saying no to single use plastic and treating sanitation workers with respect and dignity, amongst others.
Speaking about the genesis of what has become the world’s largest urban sanitation survey, Shri Puri explained, “When the Swachh Bharat Mission- Urban (SBM-U) was launched in 2014, it was with the objective of making urban India 100% open defecation free (ODF) along with 100% scientific solid waste management. With no concept of ODF in urban areas and solid waste processing standing at a mere 18%, it was clear that an accelerated approach was necessary if the Hon’ble Prime Minister’s dream of a Swachh India was to be achieved within the timeframe of five years. A framework was therefore needed to bring about rigour in the progress in monitoring and a spirit of healthy competition amongst states and cities to improve their performance in key cleanliness parameters. It was this underlying thought that led to the conceptualization and subsequent implementation of Swachh Survekshan (SS), a competitive framework to encourage cities to improve the status of urban sanitation while encouraging large scale citizen participation.”
With noteworthy progress being made in the past six years under SBM-U, the Minister outlined the vision for the next phase of the Mission, “ Our efforts going forward will be on safe containment, transportation and disposal of faecal sludge and septage from toilets, and also the grey and black water from households and establishments. Along with this, the treatment of all wastewater before discharging into water bodies, and their maximum possible re-use will also be our priority. Alongside, I am also concerned about the safety of our sanitation workers, our frontline warriors in this ‘Kranti’. Therefore, provision of adequate safety gear and mechanized equipment to all sanitation workers will be paid maximum attention in the next phase of the Mission.”
Speaking at the occasion, Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, MoHUA said, “MoHUA had conducted Swachh Survekshan 2016 survey for the rating of 73 cities in January 2016, followed by Swachh Survekshan 2017 conducted in January-February 2017 ranking 434 cities. Swachh Survekshan 2018, which became the world’s largest cleanliness survey, ranked 4203 cities followed by SS 2019 which not only covered 4237 cities but was also the first of its kind completely digital survey completed in a record time of 28 days. Swachh Survekshan 2020 continued the momentum and surveyed a total of 4242 cities, 62 Cantonment Boards and 97 Ganga Towns and saw an unprecedented participation of 1.87 crore citizens. Going a step forward, to ensure sustainability of on-ground performance of cities, the Ministry had also introduced Swachh Survekshan League last year, a quarterly cleanliness assessment of cities and towns done in three quarters with 25% weightage integrated into the final Swachh Survekshan results for this year. Moreover, the dynamic nature of the Swachh Survekshan framework has also evolved continuously. From being just a monitoring framework for measuring outcomes, Swachh Survekshan has become an implementation accelerator for SBM-Urban, enabling sustainability of outcomes by institutionalizing ‘Swachhata”.
Durga Shanker Mishra further added, “Swachh Survekshan 2020 had an overwhelming scale with the survey team visiting over 58,000 residential and over 20,000 commercial areas covering over 64,000 wards in a mere 28 days”.
Some of the key highlights of Swachh Survekshan 2020 are as follows:
• 1.87 crore citizen feedback received
• 1.7 crore citizens registered on Swachhata App
• Over 11 crore impressions on social media
• Over 5.5 lakh sanitary workers linked to social welfare schemes and over 84,000 informal waste pickers integrated into the mainstream
• Over 4 lakh contractual employees employed by Urban Local Bodies
• Over 21,000 Garbage Vulnerable Points identified and transformed
Since its launch in 2014, Swachh Bharat Mission-Urban (SBM-U) has made significant progress in the area of both sanitation and solid waste management. 4,324 Urban ULBs have been declared ODF, 1,319 cities certified ODF+ and 489 cities certified ODF++ as per MoHUA’s sanitation protocols. This has been made possible through construction of more than 66 lakhs individual household toilets and over 6 lakhs community/ public toilets, far exceeding the Mission’s targets. Additionally, over 59,900 toilets across 2900+ cities have been made live on Google Maps. In the area of solid waste management, 96% of wards have complete door-to door collection while 66% of the total waste generated is being processed – a jump of nearly 4 times over 2014 levels of 18% processing. A total of 6 cities (Indore, Ambikapur, Navi Mumbai, Surat, Rajkot and Mysuru) have been rated as 5-star cities, 86 cities as 3-Star and 64 cities as 1-Staras per MoHUA’s Star Rating Protocol for Garbage Free Cities.
Other key highlights of the event included the release of the Swachh Survekshan 2020 Survey Report along with reports on Swachh Survekshan Innovations and Best Practices, Swachh Survekshan Social Media Report and Report on Assessment of Ganga Towns. Swachh Survekshan also saw the Minister felicitating partner organizations such as the United Nations Agency for International Development (USAID/ India), Bill and Melinda Gates Foundation, Microsoft India, Google, Janaagraha amongst others, who have played a significant role in the success of the Mission.
Last month, MoHUA launched the sixth edition of the survey, Swachh Survekshan 2021. Keeping in mind the Ministry’s efforts towards ensuring sustainability of the sanitation value chain, the Swachh Survekshan 2021 indicators focus on parameters pertaining to wastewater treatment and reuse along with faecal sludge. Similarly, the crucial issues of legacy of waste management and remediation of landfills have been brought to the fore in the sixth edition of the Survekshan. Alongside, Swachh Survekshan 2021 saw the introduction of a new performance category, the Prerak DAUUR Samman which has a total of five additional sub- categories -Divya (Platinum), Anupam (Gold), Ujjwal (Silver), Udit (Bronze), Aarohi (Aspiring). In addition to the present criteria of evaluating cities on ‘population category’, this new category will categorize cities on the basis of six select indicator wise performance criteria.
Over the years, digital innovations have always been at the forefront of the Mission enabling scaling up and better monitoring of outcomes along with increased citizen engagement. This has been reinforced with the launch of the integrated MIS portal by the Ministry recently which brings the numerous digital initiatives on a single platform thus ensuring a unified and hassle-free experience for States and cities and leading the way towards the creation of not just a Swachh but a truly digital India.
The link to view the entire list of rankings is https://swachhsurvekshan2020.org/Rankings

ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇନ୍ଦୋରର କ୍ରମାଗତ ଚତୁର୍ଥ ଥର ପାଇଁ ଦେଶର ସବୁଠୁ ପରିଚ୍ଛନ୍ନ ସହର ବିବେଚିତ
• ସୁରତ ଦ୍ୱିତୀୟ ଓ ନବୀ ମୁମ୍ବାଇକୁ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନ
• 100ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପୌରସଂସ୍ଥା ବର୍ଗରେ ଛତିଶଗଡ଼ ଦେଶର ସବୁଠୁ ପରିଚ୍ଛନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଘୋଷିତ
• 100ରୁ କମ୍‌ ପୌରସଂସ୍ଥା ବର୍ଗରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଦେଶର ସବୁଠୁ ପରିଷ୍କାର ରାଜ୍ୟ
• ମୋଟ 129ଟି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ
• ଏସ୍‌ଏସ୍‌ 2020 ସର୍ଭେ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶିତ; ଏଥିସହିତ ପ୍ରକାଶ ପାଇଲା ଗଙ୍ଗା ଟାଉନ ଆକଳନ ରିପୋର୍ଟ
• 4324 ସହରାଞ୍ଚଳ ସଂସ୍ଥା ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଓଡିଏଫ୍‌ ଘୋଷିତ
• 1319ଟି ସହରକୁ ଓଡିଏଫ୍‌ + ମାନ୍ୟତା ଏବଂ ଓଡିଏଫ୍‌ ++ରେ 479 ସହର
• 66 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ 6 ଲକ୍ଷ ଗୋଷ୍ଠୀ-ସର୍ବସାଧାରଣ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମିତ
• ଗୁଗ୍‌ଲ ମ୍ୟାପରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଲା 2900ରୁ ଅଧିକ ସହରର 59,900 ଶୌଚାଳୟ
• ଇନ୍ଦୋର, ଅମ୍ବିକାପୁର, ନବୀ ମୁମ୍ବାଇ, ସୁରତ, ରାଜକୋଟ ଏବଂ ମହୀଶୂରକୁ ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ସହରଭାବେ ପଞ୍ଚତାରକା ମାନ୍ୟତା
• 3 ତାରକାର ମାନ୍ୟତାରେ 86 ଓ ଏକ ତାରକା ମାନ୍ୟତରେ 64ଟି ସହର
• ଏସ୍‌ଏସ୍‌ 2021ରେ ବର୍ଜ୍ୟଜଳ ବିଶୋଧନ ଏବଂ ତାହାର ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ତଥା ମଳ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ
• ନୂଆ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବର୍ଗରେ ଏସ୍‌ଏସ୍‌ 2021ରେ ‘ପ୍ରେରକ ଦୌର ସମ୍ମାନ’ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ଦିବ୍ୟ (ପ୍ଲାଟିନମ୍‌), ଅନୁପମ (ଗୋଲ୍ଡ), ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ (ସିଲଭର), ଉଦିତ (ବ୍ରୋଞ୍ଜ), ଆରୋହୀ (ଆସ୍ପାୟାରିଂ) ଏଭଳି 5ଟି ଉପବର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି
20 AUG 2020 1:25PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ଭେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମିଳିଥିବା ଲାଭକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମ ସହରଗୁଡିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ନିର୍ମଳ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ରାସ୍ତା ଦେଖାଇବ । ଆମ ସହରଗୁଡିକର ଉପଲବ୍ଧି ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଆମେ କେବଳ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବା ପରିଷ୍କାର ନୁହେଁ, ଏକ ସୁସ୍ଥ, ସଶକ୍ତ, ସଂପନ୍ନ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ନୂଆ ଭାରତ ଗଠନ ଦିଗରେ ଉପଯୁକ୍ତ ମାର୍ଗରେ ଗତି କରୁଛୁ । ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ପଞ୍ଚମ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ଭେକ୍ଷଣ ବାର୍ଷିକ ପୁରସ୍କାର ଘୋଷଣା (2020 ଅବସର)ରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ଯୋଗୁଁ ଏଥରର ସ୍ୱଚ୍ଛ ମହୋତ୍ସବ ଭର୍ଚୁଆଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡିକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ପଞ୍ଚମ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ଭେକ୍ଷଣରେ ଦେଶର ସବୁଠୁ ପରିସ୍କାର ସହରଭାବେ କ୍ରମାଗତ ଚତୁର୍ଥ ଥର ପାଇଁ ଇନ୍ଦୋର ପୁରସ୍କୃତ ହୋଇଛି । ଏଭଳି ସମ୍ମାନଜନକ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପାଇବାରେ ଇନ୍ଦୋର ପ୍ରଥମ ସହର । ଦ୍ୱିତୀୟ ପରିଚ୍ଛନ୍ନ ସହରଭାବେ ସୁରତ ଏବଂ ତୃତୀୟ ପରିଚ୍ଛନ୍ନ ସହରଭାବେ ନବୀ ମୁମ୍ବାଇକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଦୁଇ ସହର ଏକଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ବର୍ଗରେ ପୁରସ୍କାର ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଏକ ଶହରୁ ଅଧିକ ଅର୍ବାନ ଲୋକାଲ ବଡି ବର୍ଗରେ ଛତିଶଗଡ ଦେଶର ମର୍ଯ୍ୟାଦାଜନକ ସବୁଠୁ ପରିଚ୍ଛନ୍ନ ରାଜ୍ୟଭାବେ ପୁରସ୍କୃତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ 100ରୁ କମ୍‌ ୟୁଏଲ୍‌ବି ବର୍ଗରେ ଝାଡଖଣ୍ଡ ଦେଶର ସବୁଠୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରାଜ୍ୟଭାବେ ପୁରସ୍କୃତ ହୋଇଛି । ଏହି ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୁରୀ ଅତିରିକ୍ତ 117ଟି ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲଗ୍‌ଅନ କରନ୍ତୁ: www.swachhsurvekshan2020.org
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଦୁର୍ଗାଶଙ୍କର ମିଶ୍ର, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ପ୍ରିନ୍ସପାଲ ସଚିବ, ମୁନିସିପାଲ କମିଶନର, ସ୍ୱଚ୍ଛତା କର୍ମୀ ଅନ୍‌ଲାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ । ମନ୍ତ୍ରୀ କିଛି ବଛା ବଛା ଘରୋଇ ଶୌଚାଳୟର ହିତାଧିକାରୀ, ସଫେଇ କର୍ମୀ, ଅଣଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆବର୍ଜନା ଗୋଟାଳି, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଟି https://webcast.gov.in/mohua ଏବଂ SBM-Uର ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଦ୍ୱାରା ୱେବକାଷ୍ଟ ହୋଇଥିଲା ।
ଏହି ଅବସରରେ ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ପୁରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ 5ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ । ଆଜି ଆମେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଭାରତର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପଲବ୍‌ଧି ଦେଖିଲେ ଉଭୟ ଗର୍ବିତ ଓ କୃତାର୍ଥ ମନେ କରୁଛୁ । ନାଗରିକମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆଗେଇ ଆସି ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସଫଳ କରିଛନ୍ତି । ଗତ 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜୀବିକା, ଜୀବନଧାରଣର ମାନ ଏବଂ ସବୁଠୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜନତାଙ୍କ ବିଚାର ଓ ବ୍ୟବହାରରେ ଯେଉଁ ଗଭୀର ରେଖାପାତ କରିଛି ତାହା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ । ସହରାଞ୍ଚଳକୁ ନିରନ୍ତର ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ରଖିବା ସହିତ ଉତ୍ପତ୍ତିସ୍ଥଳରୁ ଆବର୍ଜନାକୁ ଅଲଗା କରି ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରଯତ୍ନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ଥରେ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକକୁ ବର୍ଜନ କରିବା ସହିତ ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେଖାଇ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଦେବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍‌ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିମଳ ସର୍ଭେ ସଂପର୍କରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ 2014ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ସହରୀ ଭାରତକୁ ଶତପ୍ରତିଶତ ବାହ୍ୟ ମଳତ୍ୟାଗ ମୁକ୍ତ ଏବଂ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ପରିଚାଳନା କରିବା । ସେତେବେଳେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଉଭୟ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବାହାରେ ମଳତ୍ୟାଗ ବନ୍ଦ କରିବା ବିଚାର ବିଶେଷ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନ ଥିଲା । ମାତ୍ର 18 ଶତାଂଶ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟକୁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ କରାଯାଉଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଲେ ସେତେବେଳେ ଏହି ଦୁଇଟି ବିଚାର ଗୁରୁତ୍ୱ ପାଇଲା । ବାହାରେ ମଳତ୍ୟାଗ ବନ୍ଦ କରିବା ସହିତ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ନୂଆ ଯୋଜନା ଓ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଗଲା । ଏହି 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ନିଜ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ଉପଲବ୍‌ଧିମାନ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ସହରଗୁଡିକୁ କିପରି ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନଭାବେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରଖାଯାଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ ନିୟମିତ ସର୍ଭେ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନମାନ ହାତକୁ ନିଆଯାଇ ସଫଳତା ମିଳିଛି । ଅଧିକାଂଶ ସହର ସ୍ୱଚ୍ଛତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପୂରଣ କରି ନିଜକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ପରିଷ୍କାର କରିପାରିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ 6ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ପ୍ରଗତିକୁ ଦେଖି ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ଓ ମଳକୁ ନିରାପଦ ସ୍ଥାନରେ ଏକାଠି କରି ଏହାର ନିରାପଦ ପରିବହନ ଏବଂ ବିଘଟନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଘରୁ ବାହାରୁଥିବା ମଳକୁ ସେପ୍‌ଟେଜ ଟ୍ୟାଙ୍କକୁ ଛାଡିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଶୌଚାଳୟ ପାଣି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ପରିତ୍ୟକ୍ତ ପାଣିକୁ ଏଣେତେଣେ ଯିବାକୁ ନଦେଇ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ୱରେଜରେ ଛାଡିବାକୁ ସେ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପରିତ୍ୟକ୍ତ ଜଳର ବିଶୋଧନ ଓ ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଏହି କ୍ରାନ୍ତିରେ ଆଗଧାଡିରେ ରହିଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କ ନିରାପତ୍ତା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଅଗ୍ରାଧିକା ପ୍ରଦା କରାଯାଉଛି । ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ ସହିତ ଆଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଦୁର୍ଗାଶଙ୍କର ମିଶ୍ର କହିଛନ୍ତି ଯେ 2016ରେ ଜାନୁୟାରୀରେ ମାତ୍ର 73ଟି ସହରରେ ପ୍ରଥମକରି ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ଭେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । 2017 ଜାନୁୟାରୀ-ଫେବୃୟାରୀରେ 434 ସହରରେ ଏହା କରାଯାଇ ସହରଗୁଡିକର ସ୍ୱଚ୍ଛ ରେଙ୍କିଙ୍ଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଥିଲା । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 2018ରେ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ଭେକ୍ଷଣ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍‌ ଥିଲା । ଏଥିରେ 4203 ସହରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା । 2019ରେ ଏହି ସହର ସଂଖ୍ୟା 4237କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଖୁବ୍‌ କମ୍‌ ଦିନରେ ସଂପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା । 2020ରେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଜାରି ରଖାଯାଇ ଦେଶର 4242 ସହର, 61 କ୍ୟାଣ୍ଟନମେଣ୍ଟ ବୋର୍ଡ ଏବଂ 97ଟି ଗଙ୍ଗା ଟାଉନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ଭେକ୍ଷଣ ସଂପନ୍ନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଭାବେ 1.87 କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ସଂପୃକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏକଦା କେବଳ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାଭାବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ଭେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବେ ଏକ ବୃହତ୍‌ ଉତ୍‌ପ୍ରେରକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହାଫଳରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ସହାୟକ ହୋଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତବର୍ଷ ସର୍ଭେ ଦଳ 58 ହଜାର ଆବାସିକ ଓ 20 ହଜାର ବ୍ୟାବସାୟିକ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରି ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିଥିଲେ । ମାତ୍ର 28 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ 64 ହଜାର ୱାର୍ଡରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା ।
2020 ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ଭେକ୍ଷଣର ମୁଖ୍ୟାଂଶ
• 1.87 କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କଠାରୁ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି ।
• 1.7 କୋଟି ଲୋକ ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆପ୍‌ରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
• 11 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଇମ୍ପ୍ରେସନ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ମିଳିଛି ।
• 5.5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସଫେଇ କର୍ମୀଙ୍କୁ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ।
• 4 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଠିକା କର୍ମଚାରୀ ଅର୍ବାନ ଲୋକାଲ ବଡିଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି ।
• ଦେଶର 21ହଜାର ବିପଜ୍ଜନକ କଚରା ପଏଣ୍ଟକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ ସେ ସବୁର ଉନ୍ନୟନ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
2014ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସହରାଞ୍ଚଳ ମିଶନ ଉଭୟ ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଓ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ଆଣିଛି । 4324 ଅର୍ବାନ ଲୋକାଲ ବଡି ଓଡିଏଫ୍‌ ଘୋଷିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ 1319 ସହର ଓଡିଏଫ+ ଏବଂ 489 ସହର ଓଡିଏଫ୍‌++ ମାନ୍ୟତା ପାଇଛନ୍ତି । ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁସାରେ ଏହି ସାର୍ଟିଫିକେଟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ 66ଲକ୍ଷ ଘରୋଇ ଶୌଚାଳୟ, 6ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ସର୍ବସାଧାରଣ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହା ମିଶନର ଧାର୍ଯ୍ୟଲକ୍ଷ୍ୟଠାରୁ ଅଧିକ । ଗୁଗ୍‌ଲ ମ୍ୟାପରେ 2900ରୁ ଅଧିକ ସହରର 59,900ରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଦେଶର 96 ପ୍ରତିଶତ ୱାର୍ଡରେ ଘରକୁ ଘର ବୁଲି ଆବର୍ଜନା ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଉଛି । ସଂଗୃହୀତ ହେଉଥିବା ଆବର୍ଜନାରୁ 66 ଶତାଂଶକୁ ବିଶୋଧିତ କରାଯାଉଛି । ଏହି ହାର 2014 ତୁଳନାରେ 4ଗୁଣ ଅଧିକ । ଇନ୍ଦୋର, ଅମ୍ବିକାପୁର, ନବୀ ମୁମ୍ବାଇ, ସୁରତ, ରାଜକୋଟ ଓ ମହୀଶୂର ଏହି 6ଟି ସହର ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ପାଇଁ ପାଞ୍ଚ ତାରକା ବିଶିଷ୍ଟ ସହରର ମାନ୍ୟତା ପାଇଛି । ଏହାଛଡା 86ଟି ସହରକୁ 3ତାରକା ଏବଂ 64ଟି ସହରକୁ ଏକ ତାରକା ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି । ଆବର୍ଜନାମୁକ୍ତ ସହର ଭାବେ ଏହି ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ 2020 ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ଭେକ୍ଷଣ ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ଭେକ୍ଷଣ ଇନୋଭେସନ ଓ ବେଷ୍ଟ ପ୍ରାକ୍ଟିସ୍‌, ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ଭେକ୍ଷଣ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ଗଙ୍ଗା ଟାଉନ ଆକଳନ ରିପୋର୍ଟ ଆଦି ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ଅବସରରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ସହଯୋଗ କରୁଥିବା ଅଂଶୀଦାର ୟୁଏସ୍‌ଏଡ୍‌/ଇଣ୍ଡିଆ ବିଲ୍‌ ଓ ମିଲିଣ୍ଡା ଗେଟ୍‌ ଫାଉଣ୍ଡେସନ, ମାଇକ୍ରୋସଫ୍‌ଟ ଇଣ୍ଡିଆ, ଗୁଗ୍‌ଲୁ ଏବଂ ଜନାଗ୍ରହ ଆଦି ସଂସ୍ଥାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିଥିଲେ ।
ଗତ ମାସରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସର୍ଭେର ଷଷ୍ଠ ସଂସ୍କରଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହା 2021 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହା ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । 2021 ସର୍ଭେକ୍ଷଣରେ ବର୍ଜ୍ୟଜଳର ବିଶୋଧନ ତଥା ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର, ମଳ ପରିଚାଳନା ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ସେହିଭଳି 2021 ସର୍ଭେକ୍ଷଣରେ ପ୍ରେରକ ଦୌର ନାମରେ ଏକ ନୂଆ ସମ୍ମାନ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଅତିରିକ୍ତଭାବେ 5ଟି ଉପବର୍ଗ ରହିଛି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା- ଦିବ୍ୟ ବା ପ୍ଲାଟିନମ୍‌, ଅନୁପମ ବା ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ବା ସିଲଭର, ଉଦିତ ବା ବ୍ରୋଞ୍ଜ, ଆରୋହୀ ବା ଆସ୍ପାୟାରିଂ । ଏବେ ଯେଉଁ ଜନସଂଖ୍ୟା ବର୍ଗ ରହିଛି ତାହା ସହିତ ଏସବୁ ବର୍ଗ ରହିବ । ମୋଟ 6ଟି ବର୍ଗରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସହରଗୁଡିକୁ ବଛାଯିବ ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନରେ ଡିଜିଟାଲ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ପ୍ରୟୋଗ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛି । ଏଥିସହିତ ସମନ୍ୱିତ ଏମ୍‌ଆଇଏସ୍‌ ପୋର୍ଟାଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଉପଲବ୍‌ଧି ଓ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ସ୍ଥାନିତ କରାଯାଉଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନକୁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ସହରଗୁଡିକର ରେଙ୍କିଙ୍ଗ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଲଗ୍‌ଅନ କରନ୍ତୁ:
https://swachhsurvekshan2020.org/Rankings.