শুন্দ্রংগী বিভাগ
চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা ইসরোনা মসিগী থৌদাং পাকথোক-চাউথোরক্লি: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
11 AUG 2020 5:06PM by PIB Imphal
দিবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(দোনর)গী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), প্রধান মন্ত্রী ওফিস, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি হায়খি হৌখিবা চহি ৬ অসিদা মোদী সরকারনা পাংথোকখিবা মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা , ইন্দিয়ান স্পেস রিছর্স ওর্গনাইজেসন(ইসরো)না মখা তানা সেতেলাইতশিং থাগৎপা খক নত্তনা, মসিনা লেপ্তনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎতুনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী “অওনবা ভারত”কী পান্দমদা মতেং পাংবা অসিনি।
২০১৯গী জুলাই থা অমসুং ২০২০গী জুলাই থা চাংদম্নবদা লৌউ-শিংউগী লমদা মহৈ-মরোংগী পোৎথোক-চাথোক হেনগৎলকপা খঙবা ঙম্লিবা অসি রিমোত সেন্সিং সেতিলাইতশিংগী দেতা নিংথিনা শীজিন্নবদগীনি। মনা-মশিং অমসুং মহৈ-মরোংগী হকশেলগী ফিবম উৎলিবা নোর্মেলাইজ দিফেরেন্স ভেজিতেসন ইন্দেক্স(এন দি ভি আই)না হৌখিবা চহিগী চপ মান্নবা থা মনুংদা ওইখিবা ফিবম অদুদগী হেল্লিবা চহি অসিগী জুলাই থাগী মহৈ-মরোংগী ফিবমশিং নাখৈ শেংনা উৎখি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি, প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা পাউতাক পীবদগী, হৌখিবা চহি মরি অসিদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী স্কিমশিং পায়খৎপদা মতৌ করম্না খ্বাইদগী ফবা স্পেস তেক্নোলোজি শীজিন্নগদগে হায়বগী মতাংদা লৈবাক্কী কোনুংদা তোঙান-তোঙানবা মিনিস্ত্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী মীহুৎশিংগা ইসরো অমসুং স্পেস দিপার্তমেন্তগী সাইন্তিস্তশিংগা কোক চুংশিন্নদুনা লাক্লি। মসিগী মতুং তারকপদা, লৌউ-শিংউ, রেলৱেজ, লম্বী অমসুং থোঙ, মেদিকেল/তেলিমেদিসিন, মতম চানা য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিকেত পীখৎলকপা, মাংজৌননা নোং-চিং/ঈশিং ইচাউ লাউথোকপগী থবকশিংদা হৌজিক স্পেস তেক্নোলোজি শীজিন্নরে।
মহাক্না হায়খি, গেহু, কালেন অমসুং নিংথম লৌরোক্কী ফৌ, হঙ্গাম,লিমোন,লশিং,চু, রবি সোরগুম অমসুং নিংথম থাগী হৱায়শিংগী চাথোক মাংজৌননা লাউথোকপদা হৌজিক ইসরোগী তেক্নোলোজি শীজিন্নরে। মী লৈতবা রেলৱেজ ক্রোসিংশিং ঙাকপা, ত্রেন গুরুং চৎপা ঙাকথোক্নবা রেল তালিদা লৈবা পোৎশকশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং অতৈ থবকশিংদা হৌজিক স্পেস তেক্নোলোজি শীজিন্নরে। ভারতকী ঙমখৈশিং য়েংশিন্নবা অমসুং মপানগী মীওইশিং নারোন্দা চঙলকপা থিংনবা হৌজিক সেতিলাইতকী মমি শীজিন্নরে।
মখোয়গী স্পেস মিসনশিংদা ইসরো অমসুং স্পেস দিপার্তমেন্তনা হৌজিক অতোপ্পা লৈবাক কয়াদগী মাংজিল থারে অমসুং মার্স ওর্বিতর মিসনগুম্বা মিসনশিংদগী পীরকপা ফোতোশিং হৌজিক মমিং লৈরবা স্পেস সেন্তরশিংদা শীজিন্নরে। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা প্রোজেকশিংদা স্পেস তেক্নোলোজি শীজিন্নবদা হৌজিক ভারত মাংজিল থারে অমসুং লৈবাক অসিগী মতৌ মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংনা তম্লে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা ভারত মালেমদা মাংজিল থাবা লৈবাক ওইরক্লি অমসুং মসিগী খোঙচৎ অসি ভারতকী স্পেস তেক্নোলোজিনা লমজিংলি অমসুং মসি সাইন্তিস্তশিংদা কৎথোক্লি।

Department of Space
ISRO is fast enlarging its role in developmental activities: Dr. Jitendra Singh
11 AUG 2020 5:06PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said here today that one of the major highlights of the Modi government has been that in the last six years, Indian Space Research Organization (ISRO) is no longer confined mainly to the launching of satellites, but it has been constantly enlarging its role in development activities, thus contributing to Prime Minister Narendra Modi’s mission of "Transforming India".
Briefing about the comparative improvement in the crop condition and increased productivity in the agriculture sector in the month of July 2019 vis a vis month of July 2020, because of the extensive use of data from remote sensing satellites, Dr Jitendra Singh said that the Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), which is a proven indicator for vegetable/crop health or vigour, clearly shows better crop conditions during the month of July this year than what it was during the same month in the last year.
Dr Jitendra Singh recalled that over four years back, on the intervention of Prime Minister Narendra Modi, an extensive brain-storming exercise was held in the union capital wherein representatives from different Ministries and Departments were engaged in an intense interaction with scientists from ISRO and Department of Space in order to work out how best space technology could be utilized as a modern tool for supplementing, improving and expediting infrastructural development as well as implementation of various welfare schemes. Following this, he said, space technology is now being used in diverse sectors including Agriculture, Railways, Roads and Bridges, Medical management/telemedicine, procurement of timely Utilization Certificates, disaster forecast and management, weather/rain/flood forecast, etc.
As for the agriculture sector, Dr Jitendra Singh informed that the ISRO technology is now also being used to carry out crop production forecast for at least eight major crops including wheat, Kharif and rabi rice, mustard, jute, cotton, sugarcane, rabi sorghum and rabi pulses.
In the Railway sector, for example, Dr Jitendra Singh said, it was in the recent years that the applications of space technology were realized in guarding the unmanned Railway crossings, detecting obstructive objects on rail tracks to avoid train accidents and other such activities. Similarly, he said, satellite imaging is now being utilized for supervising the Indian borders and to check foreign infiltrations.
While ISRO and the Department of Space have already overtaken several other countries in their Space Missions and the images procured by missions like Mars Orbiter Mission (MOM) etc., are now being utilized even by the premier space centres, in the infrastructural development and public welfare projects also India has taken a lead in the application of space technology and its example is now being followed by other countries of the world.
India, under Prime Minister Narendra Modi, said Dr Jitendra Singh, is on the verge of emerging as a frontline nation of the world and this journey is being heralded by India’s space technology and its dedicated scientific fraternity.