ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিগী নিংখা তম্নবা হোৎনবদা ত্রাইবেল মীয়াম্না কত্থোকখিবা অমদি লৌখিবা থৌদাংবু শকখঙবা উৎপা ওইনা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর্স’ ম্যুজিয়মশিং লিংখৎলগনি
11 AUG 2020 3:00PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা ওগস্ত ১৫, ২০১৬গী নিংখা তম্বগী নুমিত্তা ৱা ঙাংবা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতরশিংগী ম্যুজিয়ম লিংখৎপগী মতাংদা লাউথোকখিবগী মতুং ইন্না ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না ভারতকী নিংখা তম্বা পুরক্নবা হোৎনবদা ত্রাইবেল মীয়াম্না লৌখিবা থৌদাংশিংগীদমক কত্থোকপা “ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর্স’ ম্যুজিয়মশিং” লিংখৎলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলদা হায়, “সরকারনা ত্রাইবেলশিংনা খুন্দারম্বা ব্রিতিশকী মায়োক্তা হনবা লৈতনা লান্থেংনখিবা রাজ্যশিংদা মতম পুম্বগী ওইবা ম্যুজিয়মশিং শানবা অপাম্বা লৈ। ঐখোয়গী ত্রাইবেলশিং অসিনা মাংজিল থানা কত্থোকখিবশিং অদু তুংদা লাক্কদবা চারোন-শুরোনশিংনা খঙনবা অসিগুম্বা ম্যুজিয়মশিং তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা শানবা সরকারনা হোৎনগনি।”
প্রধান মন্ত্রীগী য়াথংশিংগী মতুং ইন্না, ম্যুসিয়ম পুম্নমক ভর্চ্যুল রিএলিতী (ভি.আর.), ওগমেন্তেদ রিএলিতী (এ.আর.), ৩দি/৭দি হোলোগ্রফিক পরোজেক্সনশিংগুম্বা তেক্নোলোজীশিংন শীজিন্নগনি।
এক্স সিতু দিসপ্লে লোয়ননা ইন সেতু কঞ্জর্বেসন, হিংগৎনবা খোঙথাংশিংগা পুনশিন্দুনা ম্যুজিয়মশিং অসিনা ইতিহাস লোয়ননা চীংদা অমদি উমংদা খুন্দারিবা ত্রাইবেল মীয়াম্না মখোয়গী হিংনবগী হকশিংগীদমক লান্থখিবশিং নৌহৌন্না নীংশিংহনগনি। মসি ম্যুজিয়মশিং, পোৎলমশিং লোয়ননা ৱাখল্লোনশিং ওইগনি। মসিনা লৈবাক অসি শেমগৎপদা মতেং পাংখিবা লৈবাক অসিগী বাইওলোজিকেল অমসুং কলচরেল দাইভর্সিতীগীদমক ত্রাইবেলশিংনা মখোয়না হকশিং ঙাক শেন্নবা লান্থেংনখিবা অদু উৎকনি। হীরম অসিগী মতাংদা রাজ্যশিংগা লোয়ননা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গা থেংখাং কয়ারক্তা খন্না ন্নৈনখ্রে। থবক্কী খোঙজেল য়েংশিনবা য়াওনা প্রপোজেলশিং য়েংশিন্নবা অমসুং অয়াবা পীনবা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরীগী চ্যেরপর্সন ওইদুনা নেস্নেল লেবেল কম্মিতি(এন.এল.সি.) শেমখ্রে। শাগদবা ম্যুজিয়মশিং অসিগী কন্সেপ্ত অমসুং দিজাইন খন্ননবা রাজ্য সরকারশিংগা লোয়ননা মীফমশিং পাঙধোকখ্রে। স্তোরীলাইনগা চান্নবা মওংদা ম্যুজিয়ম দিজাইন তৌবা অমদি তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী মতাংদা হেন্না খঙহৈনবা রাজ্য সরকারগী ওফিসিএলশিং পঞ্জাবকী বিরাসৎ-ই-খলসা ম্যুজিয়ম অমসুং বোপালগী মনভ সংগ্রহলয়াদা য়েংবা চৎহনখি। কুপ্না য়েংলবা মতুংদা গুজরাত্তা জাতিদা কান্নবা পীগদবা খ্বাইদগী অহানবা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর্স’ম্যুজিয়ম অমা শানবা ৱারে লৌখি। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য ৮দা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর্স’ম্যুজিয়ম শানবা মন্ত্রালয়না অয়াবা পীখ্রে।
শেল কায়থখ্রবা ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর্স’ ম্যুজিয়ম ৯গী মনুংদা, ম্যুজিয়ম অনিদি শাবা লোয়শিল্লক্লে অমসুং লেমহৌরিবা তরেৎনা শাবগী তোঙান তোঙানবা তাঙ্কক য়ৌরে। ২০২২গী অরোইবা শরুক্তা ম্যুজিয়মশিং অসি শঙ্গারবা য়াই হায়না পান্নরি। রাজ্যশিংগা চুংশিন্নদুনা মতুং তারকপদসু অনৌবা ম্যুজিয়মশিং মখা তানা শাগৎনবা শেল কায়থগনি।
ত্রাইবেল ফ্রীদম ফাইতর্স’ ম্যুজিয়ম শানবা শেল কায়থখ্রবা রাজ্যশিং অদু মখাদা পীরি:
এস.এন.
রাজ্য
মফম
প্রোজেক্ত চংবা শেল
শেল কায়থখিবগী চহি
১
গুজরাত
রাজপিপলা
১০২.৫৫
২০১৭-১৮
২
ঝর্খন্দ
রাঞ্চি
৩৬.৬৬
২০১৭-১৮
৩
অন্ধ্র প্রদেশ
লম্বাসিঙ্গি
৩৫.০০
২০১৭-১৮
৪
ছত্তিসগর
রাইপুর
২৫.৬৬
২০১৭-১৮
৫
কেরেলা
কিচিকোদ
১৬.১৬
২০১৭-১৮
৬
মধ্য প্রদেশ
চিনদ্বারা
৩৮.২৬
২০১৭-১৮
৭
তেলঙ্গনা
হাইদ্রবাদ
১৮.০০
২০১৮-১৯
৮
মনিপুর
সেনাপতি
৫১.৩৮
২০১৮-১৯
৯
মিজোরাম
মোলঙো, কেলসিহ
১৫.০০
২০১৯-২০
শুপনম শাসন তৌদুনা, লৈবাক অমগী মশানা লৈঙাকচবগী পাঙ্গল অমসুং নিংখা তম্না হিংজরিবা মীয়ামগী নিংখা তম্না মৎপীবা অমসুং মশিং লাকঙম্রবা নুপা, নুপী অমসুং অঙাংশিংগী পুন্সি কয়াবু পীখম্নহন্দুনা ব্রিরিশ লান্মীশিংনা লম লৌশিন্নবা হোৎনরকপা মতমদা ভারত্তা নিংতম লান্মীকয়ানা লান কয়া শোক্নখিবগী খুদমশিংগী ইতিহাস লৈরি। মসি লম লৌশিল্লকপগী ফত্ত্রবা ৱাখল্লোনশিং অমদি ইশাবু ঙাকথোকচনবা শক্তিগী মরক্তা শোক্নবা লান অমনি। ত্রাইবেলশিংনা ব্রিতিশ লৈঙাক অমসুং ওৎনৈবা খঙদুনা লাকখি। চহিচা কবা ত্রাইবেলশিং তোখায় তাদুনা উমংশিংদা খুন্দাদুনা লৈ। ত্রাইব খুদিংমক্না মখোয় মশাগী ওইবা সোসিও কলচরেল দাইভর্সিতী লৈজৈ। মখোয় মশাগী লমদমশিংদা ব্রিতিশ লৈঙাক্কী ময়োক্তা ইহৌশিং হৌখি। মখোয়না মপালগী মীওইশিংগী মায়োক্তা চংশিনখিবা খোঙজংশিং অসি এন্তি-কোলোনিএল হায়না কৌবা য়াই। লম লৌশিন্নবা হোৎনবদা ওৎনৈবা, মখোয়গী লমদগী তান্থোরকপা, য়েলহৌঙৈদগী চৎন্দুনা লাক্লবা আইন অমসুং খুন্নাইদা লৈজরিবা হকশিং অমসুং চৎনবীশিং চৎনহল্লক্তবা, লমগী ভরা হেনগৎহনবা, লৌউরিবদা লম শিন্নথোকপা,লম মপু ওইনবা হোৎনবদা ফ্যুদেল অমসুং সেমি-ফ্যুদেল মুত্থৎপা হায়বশিং অসিনা মরম ওইদুনা মখোয়গী মায়োক্তা লান হৌখি। পুম্না য়েংলকপদা ইহৌশিং অসিনা খুন্নাইদা অমদি ধর্মদা কান্নবা পীরি। তশেংবদি মখোয় হিংনবগা মরী লৈনবা সমস্যাশিংগী মায়োক্তা হৌখিবনি। ত্রাবেলগী হন্বা নাইদবা ইহৌ অসি ভারতকী নিংখা তম্নবগী খোঙজংগী মরু ওইবা শরুক অমনি। ইতিহাসিক ওইরবা খোঙজং অসিদা ত্রাইবেলগী অফাওবা লুচিংবা বির্সা মুন্দা, রানি গাইদিংলু, লহ্মমন নাইক অমসুং ভীর সুরেন্দ্র সাই অমসুং অতোপ্পা কয়া অসিনা থৌনা ফবা অমগী থৌদাং লৌখি।
ত্রাইবেলগী অখংকনা ইহৌ অসিনা খ্বাইদগী মরু ওইবা মগুন অদুদি লোইলম লৈঙাকপশিংগী ময়োক্তা তঙাই ফদনা লান হৌবনি অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসি নিংখা তম্নবা ইহৌ হৌদোক্লমবা ওইনা লৌবসু য়াই। অকনবা ইহৌ অসিগী মরুমদা লৈরিবা মরমশিং অমসুং ইথিলশিং অদু মরু ওইদে; ত্রাইবেল লালহৌবশিং অসি করিগুম্বা লালহৌবগী মরমদা তাকপী তম্বীবা অমসুং ত্রেনিং পীবরা অমসুং মখোয়গী খোঙথাং অদু লুচিংবীনবা লুচিংবা অমা লৈবরা হায়বা অদু মরু ওইদে। মরু ওইরিবদি মখোয়না খুন্দারিবা মফম, চহি কয়াগী চৎনবীশিং, লাইশোন তিনশোন অমসুং নাৎকী চৎনবীশিং অদুদা মীতোপ্না খুৎ থিংজিল্লকপা অদু য়েংদুনা লৈবা ঙমদে হায়বা ৱাফম অসিনি। লোইলম লৈঙাক্কী ময়োক্তা মখোয়না লৈখি অমসুং মখোয়না হৌৎনরিবা অমসুং তৌরিবা পুম্নমক অসিনা লোইলম লৈঙাকপু মরু ফংনা মুত্থৎনবা হোৎনখি।

Ministry of Tribal Affairs
M/O Tribal Affairs Setting up Tribal Freedom Fighters’ Museums to give due Recognition to Sacrifices and Contribution to Country’s Freedom Struggle by Tribal People
11 AUG 2020 3:00PM by PIB Delhi
Ministry of Tribal Affairs is developing “Tribal Freedom Fighters’ Museums” dedicated to the contributions of the Tribal people in India to the freedom strugglepursuant to Prime Minister’s announcementin his Independence Day Speech on15thAugust 2016, regarding setting up tribal freedom fighters’ museums. The Prime Minister in his address said, “The Government desires and is planning permanent museums in the States where Tribals lived, struggled against the British and refused to be bowed down. The Government will work to make such museums in different States so that the coming generations may know how our tribals were far ahead in making sacrifices”.
As per the directions of the Prime Minister, all the museums will have strong usage of technologies like Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), 3D/7D holographic projections etc.
These museums will trace the history along the trails, along which the tribal people in hills and forests fought for their right to live and will, therefore, combine ex situ display with in situ conservation, regeneration initiatives. These will be museums, objects as well as ideas. These will demonstrate the way tribal struggles for protecting their custodial concerns for the biological and cultural diversity of the country, have helped in nation building.
Ministry of Tribal Affairs further held a series of consultations with States in this regard. A National Level Committee (NLC) under the Chairpersonship of Secretary, M/o Tribal Affairs was constituted to appraise and approve the proposals including monitoring of progress. Meetings were held with the State Governments on numerous occasions to discuss the concept and design of the proposed museums. State government officials were given exposure visit to Virasat-e-Khalsa museum, Punjab and ManavSangrahalaya at Bhopal to acquaint them with designing of museum in sync with storyline and use of technology. After detailed analysis, it was decided to construct a state-of-the-art Tribal freedom fighters’ Museum of national importance in Gujarat. Ministry has also approved setting up museums for tribal freedom fighters in other eight States so far.
Out of 9 sanctioned tribal freedom fighters’ museums, two museums are near completion and remaining seven are at different stages of progress. It is expected that by the end of 2022 all the museums will come into existence. Further new museums will be sanctioned in coming future in collaboration with the States.
States where Tribal Freedom Fighters’ Museum have been sanctioned are as follows:
S. N.
State
Location
Project Cost
Year of Sanction
1
Gujarat
Rajpipla
102.55
2017-18
2
Jharkhand
Ranchi
36.66
2017-18
3
Andhra Pradesh
Lambasingi
35.00
2017-18
4
Chhattisgarh
Raipur
25.66
2017-18
5
Kerala
Kozhikode
16.16
2017-18
6
Madhya Pradesh
Chhindwara
38.26
2017-18
7
Telangana
Hyderabad
18.00
2018-19
8
Manipur
Senapati
51.38
2018-19
9.
Mizoram
Mualngo, Kelsih
15.00
2019-20
History of freedom fighters in India has recorded scores of instances of unequal battles that became inevitable when imperialist forces came out with their quest for acquiring territories through the use of brute force, destroying the sovereignty and freedom of free people and bringing in the process a holocaust to the lives of innumerable men, women and children. It is a battle between the evil designs of expansionism and the powerful instinct of self-presentation. Tribals have resisted the British authority and other exploiters. For many centuries, tribals were isolated, scattered in forests. Each tribe has established its own socio cultural diversity. They launched movements against the British authority in their respective regions. Their agitations against the outsiders could be called anti-colonial. They revolted against them because of their exploitation in the form of encroachment on their land, eviction from their land, annulment of the traditional legal and social rights and customs, against enhancement of rent, for transfer of land to thetiller, abolition of feudal and semi-feudal form of ownership. On the whole, these movements had social and religious overtone. But they were directed against the issues related to their existence. Tribal Resistance Movement was an integral part of Freedom movement of India. In this historic struggle, the heroic role played by many distinguished tribal leaders like BirsaMunda, Rani Gaidinliu, LaxmanNaik, and Veer SurendraSai and many others.
The most dominant characteristic of the tribal resistance movement was that it was essentially an uprising against the foreign rulers and in that sense could be constructed to be the precursor of the national liberation movement which took a definite shape and gathered momentum under the inspiring leadership of Mahatma Gandhi. It is immaterial as to what were the compulsions or motivations behind this resistance movement; it is immaterial if the tribal revolutionaries had no formal education and training in staging armed rebellions and had no common leadership to guide and spur them to action. The unmistakable fact remains that they could no longer meekly submit to the intervention of the foreign rulers in their habitat, age old customs, rituals and cultural moors. They acted as the stooges of the imperial power and all their action and conduct were directed at uprooting the foundations of the foreign rule.