ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିଥିବାରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି
• ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓପିଡି ଜରିଆରେ ଶେଷ ହୋଇଛି 1.5 ଲକ୍ଷ ଟେଲି ପରାମର୍ଶ
09 AUG 2020 5:38PM by PIB Bhubaneswar
ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓପିଡି ଜରିଆରେ ଦେଶରେ 1.5 ଲକ୍ଷ ଟେଲି ପରାମର୍ଶ ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏକ ବୈଠକରୁ ଜଣାପଡିଛି । ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ କୁମାର ଚୌବେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ । ତାମିଲନାଡ଼ୁର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ସି. ବିଜୟ ଭାସ୍କର ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ଭାବେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ।
ଗତ ନଭେମ୍ବର ମାସଠାରୁ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଏବଂ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓପିଡି ଦ୍ଵାରା ଟେଲି ପରାମର୍ଶ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦିନଠାରୁ ଏହାକୁ 23ଟି ରାଜ୍ୟ ତ୍ଵରାନ୍ଵିତ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଦେଶର ଶତକଡା 75 ଭାଗ ଜନସଂଖ୍ୟା ସାମିଲ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଏଥିରେ କ୍ରମଶଃ ଯୋଗଦେଉଛନ୍ତି । ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ଜାତୀୟ ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ ସେବା ଦ୍ଵାରା 1.5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟେଲି ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଫଳରେ ଘରେ ବସି ରୋଗୀମାନେ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ରୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ପରାମର୍ଶ କରିପାରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ଵାନକ୍ରମେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଂଶସ୍ଵରୂପ ଆମେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଓ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଜରିଆରେ ଏହାକୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁଧାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । କେତେକ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସହଯୋଗ ଓ ଚିକିତ୍ସକ ଓ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବନା ଯୋଗୁଁ ଆମେ ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ ଯଥା ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଜରିଆରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଇପାରିଛୁ । କୋଭିଡ ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଏହା ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ଵିନୀ କୁମାର ଚୌବେ କହିଥିଲେ, ଏହି କାର୍ୟ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଗୁଁ ସହରଭଳି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପାଉନଥିବା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନେ ଅଧିକ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସମର୍ଥ । ପ୍ରଥମତଃ ଡାକ୍ତର-ଡାକ୍ତର ମଧ୍ୟରେ ଓ ଦ୍ଵିତୀୟଟି ରୋଗୀ-ଡାକ୍ତର ମଧ୍ୟରେ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓପିଡି ଟେଲି ପରାମର୍ଶ । ପ୍ରଥମଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁଧାର କେନ୍ଦ୍ର (ଏବିଏଚଡବ୍ଲୁସି) କାର୍ୟ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେଉଛି । ଦେଶର ସମସ୍ତ 1.5 ଲକ୍ଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁଧାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆଗାମୀ ଡିସେମ୍ବର 2022 ସୁଦ୍ଧା ଏହାକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କାର୍ୟ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଯୋଜନା ରହିଛି । ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଏଥିପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଓ ଜିଲ୍ଲା ହସ୍ପିଟାଲରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ଏପର୍ୟ୍ୟନ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଧିକାରୀ ଓ ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ ମିଳାଇ 12 ହଜାର ବ୍ୟକ୍ତି ଏବାବଦ ତାଲିମ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ 10ଟି ରାଜ୍ୟର 3 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁଧାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଭିଡ ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ଵିତୀୟ ଟେଲି ପରାମର୍ଶ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓପିଡି ଜରିଆରେ ଡାକ୍ତର ଓ ରୋଗୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ ପରାମର୍ଶ କରାଯାଇପାରୁଛି । ନିଃଶୁଳ୍କ ଇ-ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା 20ଟି ରାଜ୍ୟରେ ବେଶ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେବା ସହ ରୋଗୀମାନେ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ନଯାଇ ଘରେ ବସି ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହ ରୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ପରାମର୍ଶ କରିପାରୁଛନ୍ତି । ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓପିଡିରେ ପ୍ରାୟ 2800 ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରତିଦିନ 250 ଜଣ ଡାକ୍ତର ଓ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପର୍ୟ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଇ-ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ସେବା ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଜରିଆରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରୁଛି । ଏହି ସେବା ପାଇଁ ଲଗିଂ କଲାପରେ ରୋଗୀମାନେ ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ 5 ମିନିଟ ପାଇଁ ଦେଖିପାରିବେ ।
ଏପର୍ୟ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ 1.58 ଲକ୍ଷ ଟେଲି ପରାମର୍ଶ କାର୍ୟ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । ସେଥିରୁ 67 ହଜାର ପରାମର୍ଶ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଜରିଆରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁଧାର କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଦିଆଯାଇଛି । ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓପିଡି ଜରିଆରେ 91 ହଜାର ଡାକ୍ତର-ରୋଗୀ ସିଧାସଳଖ ପରାମର୍ଶ ହୋଇପାରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ହାରାହାରି ଦିନକୁ 5 ହଜାର ପର୍ୟ୍ୟନ୍ତ ପରାମର୍ଶ ଉଭୟ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓପିଡି ଜରିଆରେ କରାଯାଉଛି ।
ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ 40ରୁ ଅଧିକ ଅନଲାଇନ ଓପିଡି ଜରିଆରେ କରାଯାଉଛି । ଏଥିରୁ ଅଧାରୁ ଅଧିକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓପିଡି ରହିଛି । ଏଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ତ୍ରୀରୋଗ, ମାନସିକ ରୋଗ, ଚର୍ମ ରୋଗ, ଇଏନଟି, ଚକ୍ଷୁ, ଏଚଆଇଭି / ଏଡ୍ସ ରୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଣ୍ଟି ରେଟ୍ରୋ ଭାଇରାଲ ଥେରାପି (ଏଆରଟି) ଏବଂ ଅଣ-ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ (ଏନସିଡି) ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଯେଉଁ 10ଟି ରାଜ୍ୟ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଏବଂ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓପିଡି ଜରିଆରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ହେଲେ ତାମିଲନାଡୁ (32,035), ଆଧରାପରଦେଶ (28,960), ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ (24,527), ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ (20,030), କେରଳ (15,988), ଗୁଜରାଟ (7,127), ପଞ୍ଜାବ (4,450), ରାଜସ୍ଥାନ (3,548), ମହାରାଷ୍ଟ୍ର (3,224) ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ (2,596) ।
ଏବିଏଚଡବ୍ଲୁସି ଜରିଆରେ ଡାକ୍ତରରୁ ଡାକ୍ତର ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ପରାମର୍ଶରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ (24,478) ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ (23,857) ପରାମର୍ଶ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ତାମିଲନାଡୁରେ ସର୍ବାଧିକ (32,035) ହୋଇଛି ।
ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ସହିତ ଆଲୋଚନା ପରେ ଏହି ସେବାର ଉପଯୋଗ କରୁଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଛି । ତାମିଲନାଡ଼ୁର ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବା ସହ କେନ୍ଦ୍ର ସହଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ଅନଲାଇନ ଓପିଡି ସେବା ହାସଲ ହୋଇଥିବା କହିଛନ୍ତି । କେତେକ ରାଜ୍ୟ ଏହି ସେବାର ବହୁବିଧ ଉପଯୋଗ କରିଥିବା ବୈଠକରୁ ଜଣାପଡିଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଇ-ସଞ୍ଜୀବନିକୁ ସମଗ୍ର ପଞ୍ଚାୟତ ଓ ପିଏଚସିରେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥିବା ବେଳେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଇ-ସଞ୍ଜିବନୀ ଓପିଡି ଜରିଆରେ ବିଶେଷ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ମାତ୍ର ମାସକ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ 20,030ଟି ପରାମର୍ଶ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଥିବା ବେଳେ କେରଳ ସଫଳତାର ସହିତ ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ ସେବା ପାଳକାଡ ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ଜେଲରେ କାର୍ୟ୍ୟକାରୀ କରିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ, ସି-ଡିଏସିର କାର୍ୟ୍ୟକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡଃ ପି. କେ.ଖୋସଲା, ସି-ଡିଏସିର ସହାୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡଃ ସଞ୍ଜୟ ସୁଧ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଡିଜିଟାଲ ପଦ୍ଧତିରେ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh vardhan lauds the contribution of States in popularising eSanjeevani, the Tele-Medicine platform rolled out by Health Ministry
1.5 lakh tele-consultations completed through ‘eSanjeevani’ and ‘eSanjeevaniOPD’
09 AUG 2020 5:38PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare, today presided over a review meeting with States/UTs on the “eSanjeevani” and “eSanjeevaniOPD” platforms as1.5 lakh tele-consultations were completed on the tele-medicine service platforms of the Health Ministry. Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare was also present. Dr.C.Vijaya Baskar, Health Minister of Tamil Nadu joined virtually.
In a short span of time since November 2019, tele-consultation by eSanjeevaniand eSanjeevaniOPD have been implemented by 23 States (which covers 75% of the population) and other States are in the process of rolling it out.
In a landmark achievement, the national telemedicine service has completed more than 1,50,000 tele-consultations enabling patient to doctor consultations from the confines of their home, as well as doctor to doctor consultations.
Expressing appreciation for this accomplishment, Dr. Harsh Vardhan said, “Under the guidance of Hon’ble Prime Minister, we have started implementing the vision of Digital India through broadband and mobile phones at the Ayushman Bharat - Health and Wellness Centres. With the cooperation of States and UTs, and a pool of selfless and talented medical practitioners and specialists, we have been able to provide healthcare services through tele-medicine platform such as eSanjeevani. This has substantially augmented our health infrastructure during the COVID pandemic”.
Echoing similar sentiments, Sh. Ashwini K. Choubey remarked that it would be a “gamechanger for people in the rural areas who do not have easy access to medical specialists located in cities”.
This eSanjeevani platform has enabled two types of telemedicine services viz. Doctor-to-Doctor (eSanjeevani) and Patient-to-Doctor (eSanjeevani OPD) Tele-consultations. The former is being implemented under the Ayushman Bharat Health and Wellness Centre (AB-HWCs) programme. It is planned to implement tele-consultation in all the 1.5 lakh Health and Wellness Centres (as spokes) in a ‘Hub and Spoke’ model, by December 2022. States have identified and set up dedicated ‘Hubs’ in Medical Colleges and District hospitals to provide tele-consultation services to ‘Spokes’, i.e SHCs and PHCs. As on date, 12,000 users comprising Community Health Officers and Doctors have been trained to make use of this national e-platform. Presently, telemedicine is being provided through more than 3,000 HWCs in 10 States.
Owing to the ongoing COVID-19 pandemic, the Health Ministry launched the second tele-consultation service enabling patient-to-doctor telemedicine through ‘eSanjeevaniOPD’. Offered at no cost, this e-health service is rapidly gaining popularity as citizens in around 20 States are now consulting doctors without having to go to the hospital physically. Around 2800 doctors have been trained and on-boarded at eSanjeevaniOPD and every day around 250 doctors and specialists across the country provide eHealth services despite the lockdown has been relaxed in phases. This service is available as an Android mobile application as well. This has made it convenient for the people to avail of the health services without having to travel. It also ensures that the patient gets to see the doctor in around five minutes after logging in.
As of now, out of total of 1,58,000 tele-consultations were offered across the country - out of which, 67,000 consultations were provided through eSanjeevani at Ayushman Bharat HWCs and 91,000 patient to doctor consultations through eSanjeevaniOPD mode. Presently, on an average, around 5,000 consultations per day are provided through both the modes (eSanjeevani and eSanjeevaniOPD).
The telemedicine platform is hosting over 40 online OPDs, more than half of these are speciality OPDs which include Gynaecology, Psychiatry, Dermatology, ENT, Ophthalmology, antiretroviral therapy (ART) for the AIDS/HIV patients, Non-Communicable Disease (NCD) etc.
The top ten States which have registered highest consultations through eSanjeevani and eSanjeevaniOPD platforms are Tamil Nadu (32,035 consultations), Andhra Pradesh (28,960), Himachal Pradesh (24,527), Uttar Pradesh (20,030), Kerala (15,988), followed by Gujarat (7127), Punjab (4450), Rajasthan (3548), Maharashtra (3284) and Uttarakhand (2596).
The majority share in the doctor-to-doctor eSanjeevani consultations at AB-HWCs has been of Andhra Pradesh (25,478) and Himachal Pradesh (23,857) while Tamil Nadu leads in the patient-to-doctor eSanjeevaniOPD services with 32,035 consultations.
In the discussion with the States, the contribution of all the States utilizing this e-health services (eSanjeevani and eSanjeevaniOPD platform) was lauded.The Health Minister of Tamil Nadu thanked for the support of Health Ministry and C-DAC in the roll out of the tele-medicine platform and highlighted the achievement of the state as registering the highest consultations (32,035) through its online OPD services. Some best practices followed by States were shared during the discussion viz. Andhra Pradesh has started implementing eSanjeevani in all Panchayats / PHCs; Himachal Pradesh already has provided many specialty services through e-OPDs; Uttar Pradesh has registered 20,030 consultations in a short time period of one month after roll out; Kerala successfully implemented tele-medicine services in a Jail in Palakkad District.
Sh. Rajesh Bhushan, Union Health Secretary and other senior officials from the Ministry were present. Dr. P. K. Khosla, Executive Director, C-DAC and Dr. Sanjay Sood, Associate Director, C-DAC, Health Secretaries, MD NHMs and other senior officials of invited States joined digitally.