হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হেল্থ মিনিস্ত্রীনা পায়খৎপা তেলি-মেদিসিন প্লেতফোর্ম ই-সঞ্জিবানি পামনহনবদা রাজ্যশিংনা লৌখিবা থৌদাংবু দোক্তর হর্শ্ বর্ধন্না থাগৎলি
‘ই-সঞ্জিবানি’ অমসুং ‘ই-সঞ্জিবানি ও.পি.দি’গী খুৎথাংদা তেলি-কন্সলতেসন লাখ ১.৫ পাংথোকখ্রে
09 AUG 2020 5:38PM by PIB Imphal
হেল্থ মিনিস্ত্রীনা পুথোকপা তেলি-মেদিসিন প্লেতফোর্মশিংদা তেলি-কন্সলতেসন লাখ ১.৫ পাংথোকখ্রবা মতুংদা ‘ই-সঞ্জিবানি’ অমসুং ‘ই-সঞ্জিবানি ও.পি.দি’ প্লেতফোর্মশিং হন্না য়েংশিনবগী মীফম অমা ঙসি য়ুনিয়ন হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্তর দোক্তর হর্শ্ বর্ধন্না লুচিংদুনা পাংথোকখ্রে।মীফম অদুদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী অশ্বিনি কুমার চৌবে শরুক য়াখি। ভর্চুএল ওইনা তামিল নাদুগী হেল্থ মিনিস্তর দোক্তর সি. বিজয়াবাস্কারসু শরুক য়াখি।
২০১৯গী নবেম্বরদগী, ‘ই-সঞ্জিবানি’ অমসুং ‘ই-সঞ্জিবানি ও.পি.দি’গী তেলি-কন্সলতেসন রাজ্য ২৩(অপুনবা মীশিংগী চাদা ৭৫)দা পায়খৎখ্রে অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংসু মসি পায়খৎনবা থৌরাং তৌরি। চাউনা মাইপাকপা অমদা, নেসনেল তেলিমেদিসন সর্বিসনা তেলি-কন্সলতেসন ১,৫০,০০০ হেন্না পাংথোকখ্রে।
মাইপাকপা অসিদা থাগৎলদুনা দোক্তর হর্শ্ বর্ধন্না হায়খি, প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা ঐখোয়না অয়ুসমান ভারত-হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংদা ব্রোদবেন্দ অমসুং মোবাইল ফোনশিংগী খুৎথাংদা দিজিতেল ইন্দিয়াগী থবকশিং পায়খৎলে। রাজ্যশিংনা মতেং পাংবা অমসুং হৈশিংলবা দোক্তরশিং লৈবদগী, ঐখোয়না ই-সঞ্জিবানিগুম্বা তেলি-মেদিসিন প্লেতফোর্মগী খুৎথাংদা লায়েংবগী থবক পাংথোকপা ঙম্বনি। মসিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ঐখোয়গী অনা-লায়েংগী থবকশিং ফগৎহল্লে।
রাজ্য মন্ত্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা হায়খি, সহরশিংদা লৈবা অহৈবা দোক্তরশিংগী খুদোংচাবা ফংবা ঙমদবা খুঙ্গংশিংগী মীয়ামগীদমক থবক অসি অচৌবা অহোংবা অমা ওইরগনি।
ই-সঞ্জিবানি প্লেতফোর্মদা মখল অনিগী তেলিমেদিসিনগী থবক পাংথোক্লি হায়বদি- দোক্তর অমসুং দোক্তর(ই-সঞ্জিবানি)লোয়ন্না অনাবা অমসুং দোক্তর(ই-সঞ্জিবানি ও.পি.দি)তেলিকন্সলতেসন্নি। অহানবগী থবক অসি অয়ুসমান ভারত হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর প্রোগ্রামগী মখাদা পায়খৎপনি। থৌরম অসিগী মখাদা ২০২২গী দিশেম্বর ফাওবগী মনুংদা ‘হব অমসুং স্পোক’ মোদেল অমদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫গা তেলিকন্সলতেসন পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরি। সব-হেল্থ সেন্তরশিং অমসুং প্রাইমারি হেল্থ সেন্তরশিংদা তেলি-কন্সলতেসনগী থবকশিং পায়খৎনবা মেদিকেল কোলেজশিং অমসুং দিস্ত্রিক হোস্পিতালশিংদা '‘হব’শিং লিংখৎনবা রাজ্যশিংনা থবক পায়খৎলে। মসিগী নেসনেল ই-প্লেতফোর্ম অসি শীজিন্ননবা কমুনিতি হেল্থ ওফিসারশিং অমসুং দোক্তরশিং পুন্না য়ুজর ১২,০০০ হৌজিক ফাওবদা ত্রেনিং পীখ্রে। হৌজিক রাজ্য ১০গী হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর ৩,০০০ হেনবদা তেলিমেদিসিনগী থবক পায়খৎলি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা, ‘ই-সঞ্জিবানি ও.পি.দি’গী খুৎথাংদা হেল্থ মিনিস্ত্রীনা অনিসুবা তেলি-কন্সলতেসনগী থবক পায়খৎলে। শেন তিংদবা ই-হেল্থ সর্বিস অসি হৌজিক রাজ্য ২০ রোমগী মীয়াম্না মশামক হোস্পিতালদা চৎতনা দোক্তরশিংদগী লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংলি। চাউরাক্না দোক্তর ২৮০০ রোম ত্রেনিং পীখ্রে অমসুং ‘ই-সঞ্জিবানি ও.পি.দি’দা শীজিন্নরে অমসুং লোকদাউন অসি কোমথোকলবসু লৈবাক শীনবা থুংনা দোক্তরশিং অমসুং স্পিসিএলিস্ত ২৫০ রোম্না নুমিৎ খুদিংগী ই-হেল্থ সর্বিসকী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। মসিগী খুদোংচাবা অসি এন্দ্রোইদ মোবাইল এপ্লিকেসনশিংদসু ফংলি। মসিনা মীয়াম্না চৎথোক-চৎশিন তৌদনা লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংলে। লোগ ইন তৌরবা মিনিত ৫ রোমগী মতুংদা অনাবনা দোক্তরগা ৱারি শানবা য়াগনি।
হৌজিক ফাওবদা, লৈবাক শীনবা থুংনা তেলি-কন্সলতেসন ১,৫৮,০০০ পাংথোকখিবগী মনুংদা কন্সলতেসন ৬৭,০০০ ই-সঞ্জিবানিগী খুৎথাংদা অয়ুসমান ভারত হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংদা পাংথোকখি অমসুং ই-সঞ্জিবানি ও.পি.দিগী খুৎথাংদা কন্সলতেসন ৯১,০০০ পাংথোকখি। হৌজিক ‘ই-সঞ্জিবানি’ অমসুং ‘ই-সঞ্জিবানি ও.পি.দি’ অনিমক্তা নোংমদা কন্সলতেসন ৫,০০০ পাংথোক্লি। হায়রিবা প্লেতফোর্মশিং অসিগী থবক নোংমদা কন্সলতেসন লাখ ৫দা হেনগৎহল্লে।
তেলিমেদিসিন প্লেতফোর্মদা ওনলাইন ও.পি.দি ৪০ হেন্না পাংথোক্লি, হায়রিবা ও.পি.দিশিং অসিগী মনুংদা গাইনেকোলোজি, সাইকিয়াত্রি, দরমাতোলোজি, ই.এন.তি, ওফথালমোলোজি, এইদস নারবা মীওশিংগী এ.আর.তি, এন.সি.দি য়াওরি।
‘ই-সঞ্জিবানি’ অমসুং ‘ই-সঞ্জিবানি ও.পি.দি’ প্লেতফোর্মশিংগী খুৎথাংদা কন্সলতেসন খ্বাইদগী য়াম্না রেজিস্তার তৌখিবা মকোক থোংবা রাজ্য ১০ অদুদি; তামিল নাদু(কন্সলতেসন ৩২,০৩৫), অন্ধ্র প্রদেস(২৮,৯৬০), হিমাচল প্রদেস(২৪,৫২৭), উত্তর প্রদেস(২০,০৩০), কেরলা(১৫,৯৮৮), গুজরাত(৭১২৭), পঞ্জাব(৪৪৫০), রাজাস্থান(৩৫৪৮), মহারাস্ত্রা(৩২৮৪) অমসুং উত্তরখান্দ(২৫৯৬)নি।
দোক্তর মশেল ই-সঞ্জিবানি কন্সলতেসন য়াম্না পাংথোকখিবা রাজ্যশিংদি অন্ধ্র প্রদেস(২৫,৪৭৮) অমসুং হিমাচল প্রদেস(২৩,৮৫৭নি অমসুং অনাবা অমসুং দোক্তরগী মরক্তা পাংথোকপা ই-সঞ্জিবানি ও.পি.দিদা তামিল নাদু(৩২,০৩৫)না মাংজিল থাখি।
রাজ্যশিংগা ৱা খন্নখিবা অদুদা ‘ই-সঞ্জিবানি’ অমসুং ‘ই-সঞ্জিবানি ও.পি.দি’গী থবক ওইনা পাংথোক্নবা রাজ্যশিংনা মতেং পাংখিবা অদু থাগৎখি। হায়রিবা ই-হেল্থ সর্বিস অসি পাংথোকপগীদমক তামিল নাদুগী হেল্থ মিনিস্তরনা হেল্থ মিনিস্ত্রী অমসুং সি-দাগ থাগৎখি। মীফম অদুদা রাজ্য খরনা পায়খৎলিবা অফবা থবকশিং খন্নখি হা্যবদি, পঞ্চয়াত খুদিংমক্তা অন্ধ্র প্রদেসতা ই-সঞ্জিবানি পায়খৎখিবা; ই-ও.পি.দিগী খুৎথাংদা হিমাচল প্রদেসতা লায়েংবা; থবক হৌখিবা থা অমগী মনুংদা উত্তর প্রদেসতা কন্সলতেসন ২০,০৩০ রেজিস্তার তৌখিবা অমসুং কেরলাগী পালাকাদ জিলাদা জেল অমদা মাইপাক্না তেলি-মেদিসনগী থবক পায়খৎখিবা থবক খন্নখি।
মীফম অদুদা য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরি রাজেল ভুষন অমসুং মিনিস্ত্রীগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি। সি-দাগকী ইজুকিউতিপ দিরেক্তর, দোক্তর পি.কে খোসলা অমসুং সি-দাগকী এসোসিয়েদ দিরেক্তর, দোক্তর সঞ্জয় সুদ, এন.ঐচ.এমগী এম.দি , হেল্থ সেক্রেতরিশিং অমসুং রাজ্যশিংগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং দিজিতেল ওইনা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh vardhan lauds the contribution of States in popularising eSanjeevani, the Tele-Medicine platform rolled out by Health Ministry
1.5 lakh tele-consultations completed through ‘eSanjeevani’ and ‘eSanjeevaniOPD’
09 AUG 2020 5:38PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare, today presided over a review meeting with States/UTs on the “eSanjeevani” and “eSanjeevaniOPD” platforms as1.5 lakh tele-consultations were completed on the tele-medicine service platforms of the Health Ministry. Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare was also present. Dr.C.Vijaya Baskar, Health Minister of Tamil Nadu joined virtually.
In a short span of time since November 2019, tele-consultation by eSanjeevaniand eSanjeevaniOPD have been implemented by 23 States (which covers 75% of the population) and other States are in the process of rolling it out.
In a landmark achievement, the national telemedicine service has completed more than 1,50,000 tele-consultations enabling patient to doctor consultations from the confines of their home, as well as doctor to doctor consultations.
Expressing appreciation for this accomplishment, Dr. Harsh Vardhan said, “Under the guidance of Hon’ble Prime Minister, we have started implementing the vision of Digital India through broadband and mobile phones at the Ayushman Bharat - Health and Wellness Centres. With the cooperation of States and UTs, and a pool of selfless and talented medical practitioners and specialists, we have been able to provide healthcare services through tele-medicine platform such as eSanjeevani. This has substantially augmented our health infrastructure during the COVID pandemic”.
Echoing similar sentiments, Sh. Ashwini K. Choubey remarked that it would be a “gamechanger for people in the rural areas who do not have easy access to medical specialists located in cities”.
This eSanjeevani platform has enabled two types of telemedicine services viz. Doctor-to-Doctor (eSanjeevani) and Patient-to-Doctor (eSanjeevani OPD) Tele-consultations. The former is being implemented under the Ayushman Bharat Health and Wellness Centre (AB-HWCs) programme. It is planned to implement tele-consultation in all the 1.5 lakh Health and Wellness Centres (as spokes) in a ‘Hub and Spoke’ model, by December 2022. States have identified and set up dedicated ‘Hubs’ in Medical Colleges and District hospitals to provide tele-consultation services to ‘Spokes’, i.e SHCs and PHCs. As on date, 12,000 users comprising Community Health Officers and Doctors have been trained to make use of this national e-platform. Presently, telemedicine is being provided through more than 3,000 HWCs in 10 States.
Owing to the ongoing COVID-19 pandemic, the Health Ministry launched the second tele-consultation service enabling patient-to-doctor telemedicine through ‘eSanjeevaniOPD’. Offered at no cost, this e-health service is rapidly gaining popularity as citizens in around 20 States are now consulting doctors without having to go to the hospital physically. Around 2800 doctors have been trained and on-boarded at eSanjeevaniOPD and every day around 250 doctors and specialists across the country provide eHealth services despite the lockdown has been relaxed in phases. This service is available as an Android mobile application as well. This has made it convenient for the people to avail of the health services without having to travel. It also ensures that the patient gets to see the doctor in around five minutes after logging in.
As of now, out of total of 1,58,000 tele-consultations were offered across the country - out of which, 67,000 consultations were provided through eSanjeevani at Ayushman Bharat HWCs and 91,000 patient to doctor consultations through eSanjeevaniOPD mode. Presently, on an average, around 5,000 consultations per day are provided through both the modes (eSanjeevani and eSanjeevaniOPD).
The telemedicine platform is hosting over 40 online OPDs, more than half of these are speciality OPDs which include Gynaecology, Psychiatry, Dermatology, ENT, Ophthalmology, antiretroviral therapy (ART) for the AIDS/HIV patients, Non-Communicable Disease (NCD) etc.
The top ten States which have registered highest consultations through eSanjeevani and eSanjeevaniOPD platforms are Tamil Nadu (32,035 consultations), Andhra Pradesh (28,960), Himachal Pradesh (24,527), Uttar Pradesh (20,030), Kerala (15,988), followed by Gujarat (7127), Punjab (4450), Rajasthan (3548), Maharashtra (3284) and Uttarakhand (2596).
The majority share in the doctor-to-doctor eSanjeevani consultations at AB-HWCs has been of Andhra Pradesh (25,478) and Himachal Pradesh (23,857) while Tamil Nadu leads in the patient-to-doctor eSanjeevaniOPD services with 32,035 consultations.
In the discussion with the States, the contribution of all the States utilizing this e-health services (eSanjeevani and eSanjeevaniOPD platform) was lauded.The Health Minister of Tamil Nadu thanked for the support of Health Ministry and C-DAC in the roll out of the tele-medicine platform and highlighted the achievement of the state as registering the highest consultations (32,035) through its online OPD services. Some best practices followed by States were shared during the discussion viz. Andhra Pradesh has started implementing eSanjeevani in all Panchayats / PHCs; Himachal Pradesh already has provided many specialty services through e-OPDs; Uttar Pradesh has registered 20,030 consultations in a short time period of one month after roll out; Kerala successfully implemented tele-medicine services in a Jail in Palakkad District.
Sh. Rajesh Bhushan, Union Health Secretary and other senior officials from the Ministry were present. Dr. P. K. Khosla, Executive Director, C-DAC and Dr. Sanjay Sood, Associate Director, C-DAC, Health Secretaries, MD NHMs and other senior officials of invited States joined digitally.