Ministry of Road Transport & Highways
MoRTH invites public suggestions on separate emission norms for agricultural machinery and to change the nomenclature of emission norms
09 AUG 2020 1:35PM by PIB Delhi
Ministry of Road Transport and Highways has invited suggestions and comments from public and all the stakeholders on a draft notification proposing to amend CMVR 1989 through GSR 491(E) dated 5th August 2020 to-
(i) separate the emission norms for Agricultural machinery (agricultural tractors, power tillers and combined harvesters) and Construction Equipment Vehicles and
(ii) Change the nomenclature of emission norms from Bharat Stage (CEV/TREM)–IV and Bharat Stage (CEV/TREM) –V to
a. TREM Stage-IV and TREM Stage-V for Agricultural Tractors and other Equipments,
b. CEV Stage – IV and CEV Stage-V for the Construction Equipment Vehicles.
This has been done to avoid any confusion, between the emission norms of other Motor vehicles which has BS as norms.
iii. Further, considering the request of the Ministry of Agriculture, Tractor Manufacturers and agriculture associations to provide some more time in implementing the next stage of emission norms for tractors (TREM Stage-IV) applicable w.e.f 01st Oct 2020 the same has been proposed to be deferred to 01st Oct 2021. Also for thr CEVs the applicability of next phase of emission norms are proposed to be applicable wef 1st Apr 2021 providing a deferment of six months.

রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
এম.ও.আর.তি.ঐচ.না মৈখু থাদোকপগী তোঙানবা কাঙলোন অমসুং মৈখু থোকপগী কাঙলোনগী মিং থোনবগী মীয়ামদা পাউতাক পীরক্নবা হায়খ্রে
09 AUG 2020 1:35PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়না মীয়াম অমসুং স্তেকহোলদর্শিংদগী মখাগী হীরমশিং অসিগীদমক্তা জি.এস.আর. ৪৯১ (ই.)গী খুত্থাংদা সি.এম.ভি.আর. ১৮৯ শেমদোক্নবা ওগস্ত ৫, ২০২০দা থোকখিবা ৱারোলগী মতাংদা পাউতাক পীরক্নবা হায়খ্রেঃ
১. লৌউ-শিংদা শিজিন্না মেছিন (ত্রেক্তর, পাৱর তিল্লর অমসুং কম্বাইন্দ হার্বেস্তরশিং) অমসুং কন্ত্রক্সন ইক্বিপমেন্ত গারিশিংগী তোঙানবা মৈখু থোকপগী কাঙলোনশিং
২. মৈখু থোকপগী কাঙলোন অসিবু ভারত স্তেজ (সি.ই.ভি./তি.আর.ই.এম.) -৪ অমসুং ভারত স্তেজ (সি.ই.ভি./তি.আর.ই.এম.)-৫দগী
ক) লৌউ-শিংউগী ত্রেক্তর অমসুং অতোপ্পা খুৎলায়শিংগী ওইনা তি.আর.ই.এম. স্তেজ ৪ অমসুং তি.আর.ই.এম. স্তেজ ৫
খ) কন্সত্রক্সন ইক্বিপমেন্ত গারিশিংগী ওইনা ওইনা সি.ই.ভি. স্তেজ ৪ অমসুং সি.ই.ভি. স্তেজ ৫
থৌওংশিং অসি বি.এস.কী কাঙলোন লৈবা মোতোর গারীশিংগগী মরক্তা চমম্নবা লৈতবা পাঙথোকপনি।
৩. মখা তাবা ওইনা, লৌউ-শিংউবগী মন্ত্রালয়না হায়জবগী মতুং ইন্না ত্রেক্তর মেন্যুফেকচরিং অমসুং লৌউ-শিংউগী লুপশিংনা ওক্তোবর ১, ২০২০দগী চৎনবা হৌগদবা ত্রেক্তরশিংগী মথংগী থাক্তা পাঙথোক্কদবা মৈখু থাদোকপগী কাঙলোন (তি.আর.ই.এম. স্তেজ-৪) অসি ওক্তোবর ১, ২০২১ ফাওবা য়ৈথোকখ্রে। মসিগা লোয়ননা সি.ই.ভি.শিংগা ওইনা মথংগী ফেজ ওইনা পাঙথোক্কদবা কাঙলোনশিং অসি থা তরুক অমগা য়ৈথোক্তুনা এপ্রিল ১, ২০২১দগী চৎনবা হৌগনি।