ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
14.2 ଲକ୍ଷ ଅତିକ୍ରମ କଲା ଆରୋଗ୍ୟ ମାମଲା
• ସୁସ୍ଥତା ହାର 68.32%
• ଜାତୀୟ ମୃତ୍ୟୁ ହାର 2.04%
08 AUG 2020 5:02PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଆବଧାଞ୍ଚଳ, ପରୀକ୍ଷଣ, ଏକାନ୍ତବାସ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ଆରୋଗ୍ୟ ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ମୃତ୍ୟୁ ହାର କ୍ରମାଗତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢଙ୍ଗରେ ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପରୀକ୍ଷଣ ଦ୍ଵାରା ସଂକ୍ରମିତ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇପାରୁଛି ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଗୁରୁତର ଏବଂ ଜଟିଳ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ଚିକିତ୍ସା ପରିଚାଳନାକୁ ଆଗେଇ ନିଆଯାଇପାରୁଛି । ନିୟୁତ ପିଛା ବିଶ୍ଵସ୍ତରୀୟ ହାରାହାରି ସଂକ୍ରମିତ ସଂଖ୍ୟା 2,425 ତୁଳନାରେ ଭାରତରେ ସର୍ବନିମ୍ନ 1,469 ରହିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା “ପରୀକ୍ଷା, ଚିହ୍ନଟ, ଚିକିତ୍ସା” ରଣନୀତିର ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଫଳରେ ବିଶ୍ଵସ୍ତରୀୟ ମୃତ୍ୟୁହାର ତୁଳନାରେ ଭାରତର ହାର କମ ରହିଛି । ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଆଜି 2.04%ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସୁସ୍ଥତା ହାରରେ ତୀବ୍ର ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 48,900 ରୋଗୀ ସୁସ୍ଥ ହୋଇ ଘରକୁ ଫେରିଥିବାବେଳେ ଭାରତର ମୋଟ ଆରୋଗ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା 14,27,005ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସୁସ୍ଥତା ହାର ସ୍ଥିର ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 68.32%ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ଆଜି ଭାରତରେ ଥିବା ପ୍ରକୃତ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା 6,19,088, ଯାହା ସମୁଦାୟ ମାମଲାର 29.64% । ଏମାନେ ସମସ୍ତେ ହସ୍ପିଟାଲ କିମ୍ବା ଘରୋଇ ଏକାନ୍ତବାସରେ ଡାକ୍ତରୀ ଚିକିତ୍ସାଧୀନରେ ଅଛନ୍ତି ।
ଦେଶରେ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଉତ୍ତମ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ଫଳରେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ଭାରତରେ ମୋଟ 2,33,87,171 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 5,98,778 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ଆଜି ନିୟୁତ ପିଛା ପରୀକ୍ଷଣ ସଂଖ୍ୟା ତୀବ୍ର ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 16,947 ହୋଇଥିବା ଦେଖାଦେଇଛି ।
ଏହି ବ୍ୟାପକ ପରୀକ୍ଷଣର ଏକ ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ହେଉଛି ପରୀକ୍ଷାଗାରଗୁଡିକର କ୍ରମାଗତ ବୃଦ୍ଧି । ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ 936ଟି ଏବଂ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ 460ଟି ପରୀକ୍ଷାଗାର ସହିତ ଭାରତରେ କୋଭିଡ-19 ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ମୋଟ 1,396ଟି ପରୀକ୍ଷାଗାର ରହିଛି ।
କୋଭିଡ୍‌ ଜନିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ବୈଷୟିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିର୍ଭୁଲ ଏବଂ ସର୍ବଶେଷ ତଥ୍ୟ, ନିର୍ଦେଶାବଳୀ ଓ ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ଭିଜିଟ୍‌ କରନ୍ତୁ: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA ।

Ministry of Health and Family Welfare
India’s Total Recoveries cross 14.2 lakh
Recovery Rate continues to improve, stands at 68.32% today
National Case Fatality Rate further dips to 2.04%
08 AUG 2020 5:02PM by PIB Delhi
Focused and effective efforts of containment, testing, isolation and treatment by the Centre and State/UT governments have resulted in increasing percentage recovery rates and steadily falling Case Fatality Rates.
Effective surveillance and improved testing network have ensured early detection of cases and consequentially leading to timely clinical management of the severe and critical cases. Compared globally, India has one of the lowest cases per million at 1469 as against the global average of 2425.
Coordinated implementation of “Test Track Treat” strategy by the Union and State/UT governments has ensured that the CFR has been low when compared to the global scenario and it has continued to fall progressively. The Case Fatality Rate stands at 2.04% today.
With focused efforts to reduce mortalities due to COVID-19, India has registered one of the lowest deaths per million at 30 as compared to the global average of 91 deaths per million.
There has been a sharp increase in COVID-19 recoveries. With 48,900 patients discharged in the last 24 hours, India’s total recoveries from COVID-19 has reached 14,27,005. The recovery rate, on a steady upward rise, stands at 68.32%.
The active cases, which are the actual case load for India at 6,19,088 today account for 29.64% of total positive cases. These are under medical supervision either at hospitals or in home isolation.
Expanded diagnostic lab network & facilitation for easy testing across the country has resulted in India testing total of 2,33,87,171 samples for COVID-19 infection. 5,98,778 tests were conducted in last 24 hours. The Tests Per Million has seen a sharp increase to 16947 today.
A key factor in this widespread testing is the continuously expanding network of diagnostic labs. With 936 labs in the government sector and 460 private labs, India has 1396 labs for COVID-19 testing. These include:
Real-Time RT PCR based testing labs: 711 (Govt: 428 + Private: 283)
TrueNat based testing labs: 574 (Govt: 476 + Private: 98)
CBNAAT based testing labs: 111 (Govt: 32 + Private: 79)
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.