ঙাকশেল মন্ত্রালয়
মীয়ামগী ৱাকৎশিংগী প্রিদিক্তিব এনালাইসিস তৌনবা মায়কৈ অহুমগী ওইবা এম.ও.য়ু. অমা আই.আই.তি. খরাকপুর অমসুং এ.আর.পি.জি.গী বিবাগকা লোয়ননা এম.ও.দি.গা খুয়েক পীনখ্রে
04 AUG 2020 1:56PM by PIB Imphal
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহ অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী লোয়শঙগী এম.ও.এস., পর্সনেল, পব্লিক গ্রিবান্সেস এন্দ পেন্সনস, দিপার্তমেন্ত ওফ এতোমিক ইনর্জী, দিপার্তমেন্ত ওফ স্পেস পর্সনেল, দা. জিতেন্দ্র সিংহ য়াওবা থৌরম অমদা ঙাকশেল মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ দিফেন্স (দি.ও.দি), দিপার্তমেন্ত ওফ এদমিনিস্ত্রেসন রিফোর্মস এন্দ পব্লিক গ্রিবান্সেস (দি.এ.আর.পি.জি.) অমসুং ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী, কানপুর (আই.আই.তি.কে.)গী মরক্তা ঙসি মায়কৈ অহুমগী মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমা খু্য়েক পীনখ্রে। এম.ও.য়ু. অসিদা খুয়েক পীনবদা মন্ত্রীবদা মন্ত্রং (এম.ও.য়ু.) অমা খু্যন্সতিতমস এন্দ পব্লিক গ্রিবান্সেস ক ইনর্জ অনিনা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
এম.ও.য়ু. অসিনা আই.আই.তি. কানপুরনা এম.ও.দি.গী ৱেবকী সেন্ত্রেলাইজ পব্লিক গইবান্সেস রিদ্রেস এন্দ মোনিতরিং সিস্তেম (সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস.)দা লাকপা মীয়ামগী ৱাকৎশিং মচা খায়না অমদি প্রিদিক্তিব এনালাইসিস তৌনবা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.) অমসুং মেছিন লর্নিং (এম.এল.) দিবেলপ তৌবা অপাম্বা থম্লি। ৱেব বেজ ওইবা সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস. পোর্তেলদা লাক্লিবা মীয়ামগী ৱাকৎশিং অমদি কস্তদিয়ন দেতেগী ওইবা পোলিসীগী খোঙথাং য়েংশিল্লিবা ভারত সরকারগী নোদেল দিপার্তমেন্ত ওইরিবা দি.এ.আর.পি.জি.না এম.ও.দি.গা মরী লৈনবা মীয়ামগী ৱাৎকৎকী ওইবা দেতাশিং আই.আই.তি. কানপুরদা ফংহন্দুনা মখোয়গী এনালাইসিসতা মতেং পাংগনি।
প্রোজেক্ত অসিনা ৱাকৎশিংগী মরম অমসুং মওং খঙদোকপদা অমদি মথৌ তাবা সিস্তেমগী ওইবা অহোংবশিং অমসুং পোলিসী থম্বদা এম.ও.দি.দা মতেং পাংলগনি।

Ministry of Defence
MoD signs tripartite MoU with IIT Kanpur and Deptt of ARPG to conduct predictive analysis of public grievances
04 AUG 2020 1:56PM by PIB Delhi
A Tripartite Memorandum of Understanding (MoU) was signed today between Department of Defence (DoD) Ministry of Defence (MoD), Department of Administrative Reforms & Public Grievances (DARPG) and Indian Institute of Technology, Kanpur (IITK) in the presence of Raksha Mantri Shri Rajnath Singh and Minister of State (MoS) (Independent Charge) for Ministry of Development of North Eastern Region, MoS for Prime Minister's Office, Personnel, Public Grievances & Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space Personnel Dr Jitendra Singh. Both the Ministers expressed satisfaction over the signing of MoU.
The MoU envisages IIT Kanpur to develop Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML) Techniques to conduct exploratory and predictive analysis of Public Grievances received on the web based Centralized Public Grievances Redress & Monitoring System (CPGRAMS) pertaining to the MoD. The DARPG, the nodal Department of Government of India in respect of policy initiatives on Public Grievances and custodian of data on web based CPGRAMS portal will provide the data dump on the Public Grievances pertaining to MoD to IIT Kanpur to facilitate their analysis.
The project is expected to help the MoD to identify the cause and nature of grievances and bring about systemic changes and policy interventions wherever required.