ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যম মন্ত্ৰালয়
ধূপকাঠি উৎপাদনত ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰ কৰি তোলাৰ এক নতুন আঁচনিত অনুমোদন এমএছএমই মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিন গাডকাৰীৰ
কেভিআইচিয়ে শীঘ্ৰে শুভাৰম্ভ কৰিব হাজাৰ হাজাৰ চাকৰি সৃষ্টিকাৰী তথা আমদানি নিৰ্ভৰশীলতাৰ হ্ৰাস কৰা পৰীক্ষামূলক প্ৰকল্প
02 AUG 2020 2:19PM by PIB Guwahati
কেন্দ্রীয় অতিক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ মন্ত্রী শ্রী নীতিন গাডকাৰীয়ে খাদী আৰু গ্রামোদ্যোগ আয়োগৰ প্ৰস্তাৱিত কর্মসংস্থাপন সৃষ্টিৰ এক অভিনৱ আঁচনিত অনুমোদন জনাইছে৷ এই আঁচনিৰ অধীনত ধূপকাঠি উৎপাদনত ভাৰতক আত্মনির্ভৰ কৰি তোলাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। আঁচনিখনক ‘খাদী ধূপকাঠি আত্মনির্ভৰ অভিয়ান’ হিচাপে নামকৰণ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে-স্বদেশী ধূপকাঠিৰ উৎপাদন লক্ষ্যণীয় হাৰত বৃদ্ধিৰ লগতে কৰ্মহীন তথা প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলৰ বাবে কর্মসংস্থাপন সৃষ্টি কৰা? উল্লেখ্য যে আয়োগে যোৱা মাহত মন্ত্ৰালয়ৰ পৰা এই আঁচনিৰ অনুমোদনৰ বাবে প্ৰস্তাৱা দাখিল কৰিছিল৷ কেভিআইচিয়ে শীঘ্ৰে পৰীক্ষামূলকভাৱে আঁচনিখন আৰম্ভ কৰিব৷ আঁচনিখন পূৰ্ণগতিত আৰম্ভ হ’লে ধূপকাঠি উদ্যোগত হাজাৰ হাজাৰ কর্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব৷
চৰকাৰী-বেচৰকাৰী অংশীদাৰিত্বৰ ভিত্তিতে আয়োগৰ দ্বাৰা পৰিকল্পিত এই আঁচনিখন প্ৰকৃতার্থত অভিনৱ৷ ইয়াৰ বিশেষত্ব হ’ল-কম বিনিয়োগেৰে ব্যাপক কর্মসংস্থাপন সৃষ্টিৰ লগতে বেচৰকাৰী ধূপকাঠি প্ৰস্তুতকৰ্তাসকলে ব্যাপক হাৰত মূলধন বিনিয়োগ নকৰাকৈয়ে ধূপকাঠি উৎপাদন বৃদ্ধিত সহায্য কৰা৷ আঁচনিখনৰ অধীনত আয়োগে স্বয়ংক্রিয় ধূপকাঠি প্ৰস্তুত কৰা যন্ত্ৰ আৰু পাউডাৰ মিক্সিং যন্ত্ৰ ধূপকাঠি উৎপাদকসকলক যোগান ধৰিব৷ এই কামত ধূপকাঠি উৎপাদকসকলক সফল বেচৰকাৰী ধূপকাঠি উৎপাদক সংস্থাসমূহে সহায় কৰিব৷ বেচৰকাৰী ধূপকাঠি উৎপাদক সংস্থাসমূহে আয়োগৰ সৈতে ব্যৱসায়িক অংশীদাৰ হিচাপে চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিব৷ এফালে আয়োগে ভাৰতীয় প্ৰস্তুতকৰ্তাসকলে প্ৰস্তুত কৰা স্থানীয় যন্ত্ৰ সংগ্ৰহৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। আয়োগৰ এই সিদ্ধান্তৰ ফলত স্থানীয় ভিত্তিত যন্ত্রৰ উৎপাদন বৃদ্ধি পাব৷
আয়োগৰ হৈ যন্ত্ৰসমূহ ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্রত ২৫ শতাংশ ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰা হ’ব আৰু বাকী ৭৫ শতাংশ ধন সহজ কিস্তিত প্ৰতি মাহত ধূপকাঠি উৎপাদক শিল্পীসকলে জমা কৰিব পাৰিব৷ আয়োগৰ ব্যবসায়িক অংশীদাৰসকলে ধূপকাঠি উৎপাদক শিল্পীসকলক কেঁচামালৰ যোগান ধৰাৰ লগতে কামৰ ভিত্তিত মজুৰি প্ৰদান কৰিব৷
প্ৰতিটো স্বয়ংক্রিয় ধূপকাঠি প্ৰস্তুতকৰ্তা যন্ত্রত প্ৰতিদিনে প্রায় ৮০ কিলোগ্রাম ধূপকাঠি প্ৰস্তুত কৰিব পৰা যাব৷ ইয়াৰ ফলত দৈনিক ৪ জনৰ প্ৰত্যক্ষ কর্মসংস্থাপন হ’ব৷ আনহাতে, ৫টা ধূপকাঠি প্ৰস্তুতকৰা যন্ত্ৰই প্ৰতি ১টাকৈ পাউডাৰ মিক্সিং যন্ত্ৰ দিয়া হ’ব৷ ধূপকাঠি প্ৰস্তুত কৰা কেঁচামালৰ মিশ্ৰণৰ ক্ষেত্রত এই যন্ত্ৰক কামত লগালে প্ৰতিদিনে ২জন ব্যক্তিয়ে কর্মসংস্থাপন লাভ কৰিব৷
বর্তমান ধূপকাঠি প্ৰস্তুত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতি কেজিত ১৫ টকা দিয়া হয়। এই মজুৰি হাৰত ৪ জন কর্মীয়ে ১টা স্বয়ংক্রিয় ধূপকাঠি বনোৱা যন্ত্ৰৰ পৰা দৈনিক ১,২০০ টকা পর্যন্ত উপার্জন কৰিব পাৰিব৷ উল্লেখ্য যে এই যন্ত্ৰসমূহৰ সহায়ত দৈনিক ৮০ কিলো ধূপকাঠি বনোৱা সম্ভৱ৷ সেই হিচাপত প্ৰত্যেক কর্মচাৰীয়ে দৈনিক অতি কমেও ৩০০ টকা উপার্জন কৰিব পাৰিব৷ একেদৰে পাউডাৰ মিক্সিং যন্ত্ৰসমূহত প্ৰত্যেক কর্মচাৰীয়ে দৈনিক ২৫০ টকাকৈ উপার্জন কৰিব৷
চৰকাৰী-বেচৰকাৰী অংশীদাৰিত্বৰ ভিত্তিত ধূপকাঠি প্ৰস্তুত কৰাৰ এই আঁচনি কার্যকী কৰিবলৈ খাদী আৰু গ্রামোদ্যোগ আয়োগে তথা বেচৰকাৰী ধূপকাঠি উৎপাদকসকলৰ সৈতে শীঘ্ৰে এক দ্বিপাক্ষিক চুক্তি স্বাক্ষৰিত হ’ব৷ এই আঁচনি ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত দুটা গুৰুত্বপূর্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। প্ৰথমতে, কেঁচা ধূপকাঠি আমদানিত নিষেধাজ্ঞা আৰু দ্বিতীয়তে বাঁহৰ কাঠি আমদানিৰ ওপৰত শুল্ক আৰোপ কৰা৷
উল্লেখ্য যে দেশত বৰ্তমান দৈনিক প্রায় ১,৪৯০ মেট্রিক টন ধূপকাঠিৰ ব্যৱহাৰ হয়। কিন্তু ভাৰতত দৈনিক ধূপকাঠিৰ উৎপাদন মাত্ৰ ৭৬০ মিলিয়ন টন। চাহিদা আৰু যোগানৰ মাজৰ এই ব্যৱধান দূৰ কৰিবলৈ আয়োগে খাদী ধূপকাঠি আত্মনির্ভৰ অভিযান আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ উত্থাপন কৰিছে৷

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
MSME Minister Shri Nitin Gadkari Approves a New Scheme to Make India Aatmanirbhar in Agarbatti Production
KVIC to soon launch the Pilot Project facilitating thousands of job creation and reduce import dependence
02 AUG 2020 2:19PM by PIB Delhi
Union Minister for MSME, Shri Nitin Gadkari has approved a unique employment generation program proposed by Khadi and Village Industries Commission (KVIC) to make India Aatmanirbhar in Agarbatti production. The program named as “Khadi Agarbatti Aatmanirbhar Mission” aims at creating employment for unemployed and migrant workers in different parts of the country while increasing domestic Agarbatti production substantially. The proposal was submitted to the Ministry of MSME for approval last month. The pilot project will be launched soon and on full-fledged implementation of the project, thousands of jobs will be created in the Agarbatti industry.
The scheme designed by KVIC on PPP mode is unique in the sense that in a very less investment, it will create sustainable employment and help private Agarbatti manufacturers to scale up Agarbatti production without any capital investment by them. Under the scheme, KVIC will provide Automatic Agarbatti making machines and powder mixing machines to the artisans through the successful private Agarbatti manufacturers who will sign the agreement as business partners. KVIC has decided to procure only locally made machines by Indian manufacturers which also aims at encouraging local production.
KVIC will provide 25% subsidy on the cost of the machines and will recover the remaining 75% of the cost from the artisans in easy installments every month. The business partner will provide the raw material to the artisans for making Agarbatti and will pay them wages on job work basis. Cost of artisans’ training will be shared between KVIC and the private business partner wherein KVIC will bear 75% of the cost while 25% will be paid by the business partner.
Each automatic Agarbatti making machine makes approximately 80 kg Agarbatti per day which will provide direct employment to 4 persons. One powder mixing machine, to be given on a set on 5 Agarbatti making machines, will provide employment to 2 persons.
The current job work rate for Agarbatti making is Rs 15 per kg. At this rate, 4 artisans working on one Automatic Agarbatti machine will earn minimum Rs 1200 per day by making 80 kg of Agarbatti. Hence every artisan will earn at least Rs 300 per day. Similarly, on powder mixing machine, each artisan will get a fixed amount of Rs 250 per day.
As per the scheme, the wages to the artisans will be provided by the business partners on weekly basis directly in their accounts through DBT only. Supply of raw material to the artisans, logistics, quality control and marketing of the final product will be the sole responsibility of the business partner. After recovery of the 75% cost, the ownership of the machines will automatically be transferred to the artisans.
A two-party agreement to this effect will be signed between KVIC and the Private Agarbatti manufacturer for successful running of the project on PPP Mode.
The scheme has been designed in wake of the two major decisions – import restriction on Raw Agarbatti and increase in import duty on Bamboo sticks - taken by the Ministry of Commerce and Ministry of Finance respectively on the initiative of Shri Gadkari.
KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena said the two decisions of the Central Government created a huge employment opportunity in the Agarbatti industry. “In order to encash the huge employment generation opportunity, the KVIC designed a program namely “Khadi Agarbatti Aatmanirbhar Mission” and submitted to the Ministry of MSME for approval,” Saxena said.
The program aims at handholding artisans and supporting the local Agarbatti industry. The current consumption of Agarbatti in the country is approximately 1490 MT per day; however, India’s per day production of Agarbatti is just 760 MT. There is a huge gap between the demand and the supply and hence, immense scope for job creation.