ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
পি.এল.আই. স্কিম্না মোবাইল ফোন অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোৎচাকশিং শাবগী হীরমদা অনৌবা মওং পীরগনি
মথংগী চহি ৫দা লুপা কোতি লাখ ১১.৫০গী পোত্থোক পুথোক্তুনা লুপা কোতি লাখ ৭কী পোত্থোকশিং মপান্দা থাদোকপা ঙমগনিঃ শ্রী রবি শঙ্কর প্রসাদ
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং আত্মানির্ভর ভারতপু অচৌবা মওংদা খুমাং চাউশিলহল্লগনি
01 AUG 2020 1:44PM by PIB Imphal
প্রদক্সন লিঙ্কদ ইন্সেন্তিব স্কিম (পি.এল.আই.)গী এপ্লিকেসন থাজিল্লকপা লোয়শিনবগী পাংথোকপা প্রেস কনফরেন্স অমদা মীদিয়াগী মীওইশিংদা ৱা ঙাংবদা কেন্দ্রগী ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি., কম্ম্যুনিকেসন, লো অমসুং জস্তিস্কী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রবি শঙ্কর প্রসাদনা পি.এল.আই. স্কিম অসিদা মালেমগী অমসুং লৈবাক্কী মোবাইল ফোন শাবা কম্পেনীশিং অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোৎচাক শাবা কম্পেনী কয়াদগী এপ্লিকেসন ময়াম অমা লাক্তুনা অচৌবা মায় পাকপা ওইখি হায়খি। মালেমগী থাক্তা লৈবা পোত্থোক পুথোকফম ওইবগী ফম কল্লিবা ভারত্তা ইন্দস্ত্রীশিংনা অমুক্কা হন্না থাজবা থম্লে অমসুং মসিনা প্রধান মন্ত্রীনা আত্মানির্ভর ভারত- মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত ওইহন্সি হায়রিবা অসি ওইথোকহল্লে। মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খিবদা “ঐখোয়না য়াম্না থাজবা লৈরে অমসুং বেল্যু চেন পুম্নমক্কী ওইবা মপাঙ্গল লৈবা ইকোসীস্তেম অমা শেম্নবা হোৎনরি অমসুং মসিগা মালেমগী বেল্যু চেনগা পুন্সিন্নদুনা লৈবাক অসিদা ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোত্থোকশিং শাবগী ইকোসীস্তেম অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি”।
X09T.jpg)
লার্জ স্কেল ইলেক্ত্রোনিক্স মেন্যুফেকচরিংগী প্রদক্সন লিঙ্কদ ইন্সেন্তিব স্কিম (পি.এল.আই.) অসি এপ্রিল ১, ২০২০দা লাউথোকখিবনি। পি.এল.আই. স্কিম্না পান্দম থম্লিবা কাংলুপকী মনুংদা লৈবা মতিক চাবা কম্পেনীশিংনা ভারত্তা শাবা পোত্থোকশিং য়োনবা হেনগৎপগী (বেজ চহিদা য়ুম্ফম ওইদুনা) মতুং ইন্না বেজ চহি (এফ.ৱাই. ২০১৯-২০)গী মখা তারকপা চহি ৫গী ওইনা ৪%দগী ৬% ফাওবগী ইন্সেন্তিব পীরি। স্কিম অসিদা য়াওনবগীদমক্তা চে থারকপগী মতম অসি ৩১/৭/২০২০ ওইখি। স্কিম অসিগী মখাদা ১/৮/২০২০দগী ইন্সেন্তিব অসি চৎনবা হৌগনি।
পি.এল.আই. স্কিমগী মখাদা অপুনবা কম্পেনী ২২না এপ্লিকেসন থারকখি। মোবাইল ফোন সেগমেন্ত (আই.এন.আর. ১৫,০০০ অমসুং মথক্কী ইনবোইস বেল্যু)কী মখাদা চে থারকখিবা মালেমগী মোবাইল ফোন শাবা কম্পেনীশিং অদুদি সেমসুং, ফোক্সকোন হোন হাই, রাইজিং স্তার, ৱিস্ত্রোন অমসুং পেগাত্রোন্নি। মসিগী মনুংদা কম্পেনী অহুম, মিং ওইনা পল্লবদা ফোক্সকোন হোন হাই, ৱিস্ত্রোন অমসুং পেগাত্রোন অসিদি এপ্পল আই.-ফোনগী কন্ত্রেক্ত মেন্যুফেকচররশিংনি। এপ্পল (৩৭%) অমসুং সেমসুং (২২%) অনি অসিনা মালেমগী মোবাইল ফোন য়োনবগী শেনফমগী চাউরাক্না ৬৬%গী শরুক কল্লি অমসুং মসিগী স্কিম অসিনা লৈবাক অসিদা মখোয়গী পোত্থোক হেন্না পুথোকহনবদা তেংবাংগনি হায়না থাজনরি।
মোবাইল ফোন (দোমেস্তিক কম্পেনীশিং) সেগমেন্ত অসিদা লাভা, দিক্সোন তেক্নোলোজীজ, ভগ্বতি (মাইক্রোমেক্স), পদজেৎ ইলেক্ত্রোনিক্স, সোজো মেন্যুফেকচরিং সর্বিসেস অমসুং ওপ্তিমস ইলেক্ত্রোনিক্স য়াওবা ভারতকী কম্পেনীশিংনা চে থারকখি। মসিগী কম্পেনীশিং অসিনা মখোয়গী পোত্থোক পুথোকপগী থৌওংবু মশক থোকপা মওংদা হেনগৎহন্দুনা লৈবাক অসিগী মোবাইল ফোন পুথোকপা কম্পেনী অফবশিংগী মনুংদা চন্দুনা চাউখৎপা পুরক্কনি। অকক্নবা ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোৎচাকশিংগী মনুংদা কম্পেনী ১০না চে থারকখি। মখোয়শিং অদুদি এ.তি. অমসুং তি., এসসেন্ত সরকিৎস, ভিসিকোন, ৱালসিন, সহাসরা, ভিতেস্কো অমসুং নিওলিঙ্কনি।
মথংগী চহি ৫গী মনুংদা স্কিম অসিগী মখাদা অপুনবা লুপা কোতি ১১,৫০,০০০ (লুপা কোতি লাখ ১১.৫)গী শেনফমগী পোত্থোক পুথোকপা ঙমগনি হায়না থাজনরি। মসিগী অপুনবা অসিগী মনুংদা মোবাইল ফোন (আই.এন.আর. ১৫,০০০ অমসুং মথক্কী ইনবোইস বেল্যু) সেগমেন্তকী মখাদা লৈবা কম্পেনীশিংনা লুপা কোতি ৯,০০,০০০, মোবাইল ফোন (দোমেস্তিক কম্পেনী) সেগমেন্তনা লুপা কোতি ২,০০,০০০ অমসুং অকক্নবা ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোৎচাক পুথোকপশিংনা লুপা কোতি ৪৫,০০০গী পোত্থোক পুথোক্কনি হায়রি।
স্কিম অসিনা মপান লমদা পোত্থোক থাদোকপদসু মশক থোক্না তেংবাংগনি হায়না থাজনরি। মথংগী চহি ৫দা লুপা কোতি ১১,৫০,০০০গী পোত্থোক পুথোকপা অসিগী মনুংদা ৬০%গী শরুক্তি লুপা কোতি ৭,০০,০০গী ওর্দর ফংদুনা মপান লমদা পোত্থোক থাদোকপনা তেংবাংগনি। স্কিম অসিনা লুপা কোতি ১১,০০০গী অহেনবা শেল থাদরকপসু পুশিল্লক্কনি।
স্কিম অসিনা মথংগী চহি ৫দা হকথেংননা লাখ ৩গী থবক পীবগী খুদোংচাবা লৈহনগনি অমসুং মসিগী শরুক ৩ হেনবা নাকোয়ননা পীবা থবক্কী খুদোংচাবসু পীগনি। দোমেস্তিক বেল্যু এদিসন অসি মোবাইল ফোনগী ওইনা হৌজিক লৈরিবা ১৫-২০%দগী ৩৫-৪০% ফাওবদা অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোৎচাকশিংগী ওইনা ৪৫-৫০%দা হেনগৎলগনি হায়না থাজনরি।
ইং ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা ভারত্তা লৈরিবা ইলেক্ত্রোনিক্সকী দিমান্দ অসি চাউনা হেনগৎলক্কনি হায়বগী থাজবগী মতুং ইন্না মন্ত্রীনা পি.এল.আই. স্কিম অমসুং অতোপ্পা খোঙথাং কয়া অসিনা ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোত্থোক পুথোকপদা খুমাং চাউশিলহন্দুনা ভারতপু ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোত্থোক পুথোকপগী চাংয়েংনবদা য়াওবা ঙম্বা মফম অমা ওইহন্দুনা আত্মমানির্ভর ভারতপুসু খুমাং চাউশিনহল্লগনি। স্কিম অসিগী মখাদা ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোত্থোক পুথোকপা ভারতকী কম্পেনী কয়া শেম্বা ঙমদুনা মালেমদা পোৎ য়োনবগী পান্দম থম্বতা নত্তনা ভোকেল ফোর লোকেলগী ৱাখল্লোনসু অচুম্বা ওইহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখা অমসুং মহাক্কী তুং কোয়না চৎকদবা ‘দিজিতেল ইন্দিয়া’ অমসুং ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ প্রোগ্রামগী থৌওংশিংগী মখাদা ভারতনা হৌখিবা চহি ৫দা ইলেক্ত্রোনিক্সকী পোত্থোক পুথোকপদা মশক নায়রবা শাহৌ লৌবা ঙমখি। ইলেক্ত্রোনিক্সকী নেস্নেল পোলিসী ২০১৯দা সাইজ অমসুং স্কেল, মপান লমদা পোত্থোক থাদোকপা হেনগৎহনবা অমসুং ইন্দস্ত্রী কয়ানা মালেমদা চাংয়েংনবা ঙম্নবা অকোয়বা অমা শেমদুনা দোমেস্তিক বেল্যু এদিসন হেনগৎহনবদা মিৎয়েং পীদুনা ভারতপু ইলেক্ত্রোনিক্স সীস্তেম দিজাইন অমসুং মেন্যুফেকচরিং (ই.এস.দি.এম.)গী মালেমগী হব অমা ওইহন্নবগী থৌওংশিং য়াওরি।

Ministry of Electronics & IT
PLI Scheme to herald a new era in mobile phone and electronic components manufacturing
Production of Rs. 11.50 lakh crore and Exports of Rs. 7 lakh crore expected over next 5 years : Shri Ravi Shankar Prasad
Major boost to Prime Minister Narendra Modi’s Make in India and AtmaNirbhar Bharat
01 AUG 2020 1:44PM by PIB Delhi
In his address to media at a Press Conference marking the conclusion of application window under the Production Linked Incentive Scheme (PLI), Shri Ravi Shankar Prasad, Union Minister for Electronics & IT, Communications, Law and Justice said that PLI scheme has been huge success in terms of the applications received from Global as well as Domestic Mobile Phone manufacturing companies and electronic components manufacturers. Industry has reposed its faith in India’s stellar progress as a world class manufacturing destination and this resonates strongly with Prime Minister’s clarion call of AtmaNirbhar Bharat - a selfreliant India. Minister further said that “we are optimistic and looking forward to building a strong ecosystem across the value chain and integrating with the global value chains, thereby strengthening electronics manufacturing ecosystem in the country”.X09T.jpg)
Production Linked Incentive Scheme (PLI)for Large Scale Electronics Manufacturing was notified on 1st April, 2020. PLI Scheme extends an incentive of 4% to 6% on incremental sales (over base year) of goods under target segments that are manufactured in India to eligible companies, for a period of five years subsequent to the base year (FY2019-20). The scheme was open for filing applications till 31.07.2020. Incentives are applicable under the scheme from 01.08.2020.
A total of 22 companies have filed their application under the PLI Scheme. The international mobile phone manufacturing companies that have applied under Mobile Phone (Invoice Value INR 15,000 and above) Segment are Samsung, Foxcon Hon Hai, Rising Star, Wistron and Pegatron. Out of these, 3 companies namely Foxcon Hon Hai, Wistron and Pegatron are contract manufacturers for Apple iPhones. Apple (37%) and Samsung (22%) together account for nearly 60% of global sales revenue of mobile phones and this scheme is expected to increase their manufacturing base manifold in the country.
Under Mobile Phone (Domestic Companies) Segment, Indian companies including Lava, Dixon Technologies, Bhagwati (Micromax), Padget Electronics, Sojo Manufacturing Services and Optiemus Electronics have applied under the scheme. These companies are expected to expand their manufacturing operations in a significant manner and grow into national champion companies in mobile phone production. 10 companies have filed applications under the Specified Electronic Components Segment which include AT&S, Ascent Circuits, Visicon, Walsin, Sahasra, Vitesco and Neolync.
Over the next 5 years, the Scheme is expected to lead to total production of about INR 11,50,000 crore (INR 11.5 lakh crore). Out of the total production, companies under Mobile Phone (Invoice Value INR 15,000 and above) segment have proposed a production of over INR 9,00,000 crore, The companies under Mobile Phone (Domestic Companies) segment have proposed a production of about INR 2,00,000 crore and those under Specified Electronic Components segment have proposed a production of over INR 45,000 crore.
The scheme is expected to promote exports significantly. Out of the total production of INR 11,50,000 crore in the next 5 years, more than 60% will be contributed by exports of the order of INR 7,00,000 crore.The scheme will bring additional investment in electronics manufacturing to the tune of INR 11,000 crore.
The scheme will generate approximately 3 lakh direct employment opportunities in next 5 years along with creation of additional indirect employment of nearly 3 times the direct employment. Domestic Value Addition is expected to grow from the current 15-20% to 35-40% in case of Mobile Phones and 45-50% for electronic components.
With the demand for electronics in India expected to grow manifold by 2025, Hon’ble Minister expressed confidence that PLI scheme and other initiatives to promote electronics manufacturing will help in making India a competitive destination for electronics manufacturing and give boost to AtmaNirbhar Bharat. Creation of domestic champion companies in electronics manufacturing under the Scheme will give fillip to vocal for local while aiming for global scale.
Under the leadership Prime Minister Shri Narendra Modi and his visionary initiatives like the “Digital India” and “Make in India” programmes, India has witnessed an unprecedented growth in electronics manufacturing in the last five years. The National Policy on Electronics 2019envisions positioning India as a global hub for Electronics System Design and Manufacturing (ESDM) by focusing on size and scale, promoting exports and enhancing domestic value addition by creating an enabling environment for the industry to compete globally.