আয়ুশ
এ.আই.আই.এ.না কোবিদ-১৯গী অনাবশিংদা লেম্না তেস্ত তৌবা অমদি লায়েংবগী খুদোংচাবা ফংহনবা হৌখ্রে
30 JUL 2020 12:03PM by PIB Imphal
অয়ুশকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী শ্রিপদ য়েসো নায়ক্না ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ অয়ুর্বেদ (এ.আই.আই.এ.), নই-দিল্লীনা মসিগী কোবিদ-১৯ হেলথ সেন্তর (সি.ঐচ.সি.)দা লেম্না তেস্ত তৌবা অমসুং কোবিদ-১৯গী অনাবশিংবু লেম্না লায়েংবা হৌখ্রে হায়না লাউথোকখ্রে।
শ্রী নায়ক্না সি.ঐচ.সি. অসিদা জুলাই ২৮, ২০২০দা সেন্তর অসিদা কোবিদ-১৯গী অনাবশিং লায়েংবগী থৌওংশিং য়েংশিনবা চৎখি। খোংচৎ অদুদা মহাক্না সি.ঐচ.সি. অসিদা তেস্ত তৌবগী শেল লৌররোয় অমসুং অনাবশিংবু লেম্না লায়েংলগনি হায়না লাউথকখিবনি। বেন্তিলেতরগী খুদোংচাবা অমসুং অতোপ্পা আই.সি.য়ু.গী পোৎলমশিং য়াওবা সি.ঐচ.সি. অসিগী ইন্তেন্সিব কেয়র য়ুনিৎ অমসু মহাক্না শঙ্গাখি।
এ.আই.আই.এ. অসি দিল্লী সরকারনা কোবিদ-১৯গী তেস্ত (আর.তি.-পি.সি.আর. অমসুং রেপিদ এন্তিজেন তেস্তিং) তৌফম্নি হায়নসু লাউথোকখ্রবনি। মীয়াম্না তেলিফোন্দা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা ৱাহং কয়া হংলকপদা পাউখুম পীননবা এ.আই.আই.এ.না কোবিক কোল সেন্তর অমসু হাংদোকখ্রে।
অয়ুশ মন্ত্রালয়গী থৌওং মখাদা ইন্সতিত্যুৎ অসিনা অশ্বাগন্ধা, নীম, কালামেঘা, গিলোয়নচিংবশিংগী হীরমদা লায়নাদগী ঙাকথোকপা, লায়েংবা অমসুং রিসর্চ তৌবগী থবক কয়া পাংথোক্তুনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরিবনি।
অয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা পাংথোক্লিবা দিল্লী পুলিসকী মীওই ৮০,০০০বু লায়নাদগী ঙাকথোকপদা তেংবাংগী ‘অয়ুরকশা’ প্রোগ্রাম্বু মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোংদোকখি। কোবিদ-১৯গী মাং-থাবা লান্মী ওইরিবা দিল্লী পুলিস্কী মীওইশিংদা ইম্ম্যুন হেনগৎনবা অয়ুরকশা কিৎ পীদুনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা পুন্সিবু মগুন লৈবা হেনগৎহল্লি। অয়ুরকশা কিৎ অসিদা সনশামানি বতি (গিলোয়দগী শেম্বা), অয়ুশ করহা অমসুং নিংশা হোনবা নুংঙাইহন্নবা অনু তালিয়া য়াওরি। ঙসি ফাওবদা মীওই ৯০%না শরুক য়াদুনা অয়ুরকশাগী কিৎ ১,৫৮,৪৫৪ অসি তাঙ্কক অনি থোক্না য়েন্থোকখ্রে। দিল্লী পুলিস্তগী ফংবা ফীদবেকশিং অসি পব্লিক হেলথ ফাউন্দেসন ওফ ইন্দিয়া (পি.ঐচ.এফ.আই.)না তেংবাংদুনা কন্না য়েংশিল্লি। মীওইশিং অসিনা পাখৎপগী চাং হন্থবা, হকচাং নুংঙাইবা অমসুং লোক থুংবা অমসুং খুবগুম্বা সিম্পতম মচাশিংদা হন্থরকপগী মওংগা লোয়ননা অফবা ফীদবেক কয়া অমা পীরক্লি। দিল্লীগী মীয়ামগা চাংদম্নবদা পুলিস্কী মীওইশিং অসিদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা থৌদোক থোকপগী চাং হন্থবগী ফিভম উবা ফংলে।
মহাক্কী এ.আই.আই.এ.গী খোঙচৎ অদুদা মন্ত্রীনা দাক্তরশিংগা ৱারী শাদুনা অনাবশিংগী ফিভমগী মরমদা হংখি। কোবিদ-১৯ হেলথ সেন্তর অসিদা লৈরিবা ফেসিলিতীশিং অমসুং অয়ুর্বেদগী হিদাক্না লায়েংলিবা অসিগী মহৈগী মতাংদা মখোয়গী ফীদবেকসু লৌখি।
মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ মনুংসিদা এ.আই.আই.এ.না পীরিবা সেবাশিং অসিদা অপেনবা ফোংদোকখি। মফমসিগী কাংবু পুম্বগী মীওইশিং অসিনা অয়ুর্বেদগী পথাপকী মখাদা কোবিদ পোজিতিব ওইরবা অনাবশিংদা কেয়র পীবগী ৱাখলগী ইথিল, করিগুম্বা অমদা থৱাই য়াওবা, থৌনা অমসুং থবকশিং অসি থাগৎনিংঙাই ওই হায়না মহাক্না হায়খি। এ.আই.আই.এ.না ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা কোবিদ-১৯গী অনাবশিংদা মীওই অমদা মিৎয়েং চংবা অয়ুর্বেদগী হিদাক, চিঞ্জাক, য়োগ অমসুং পোত্থাবগী থৌওংশিংগী খুত্থাংদা হোলিস্তিক কেয়র পীবগী মশক থোকপা থবক পাংথোক্লি।

AYUSH
AIIA starts providing free testing and treatment facilities to COVID 19 patients
30 JUL 2020 12:03PM by PIB Delhi
As announced by the Union AYUSH Minister Shri Shripad Yesso Naik recently the All India Institute of Ayurveda (AIIA), New Delhi has started providing free testing and treatment to patients in its COVID 19 Health Centre (CHC).
Shri Naik visited The CHC on 28th July 2020 to review the arrangements at the Centre for treatment of COVID-19 patients. During the visit the minister announced that CHC will provide free of cost testing and treatment facilities to all the patients. He also inaugurated the Intensive Care Unit of CHC which has been equipped with ventilator facility and all other standard provisions of ICU.
AIIA has also been designated as COVID-19 testing centre (RT-PCR and Rapid antigen testing) by Government of Delhi. A COVID Call Centre has been established at AIIA for handling queries related to COVID 19 being raised by the general public telephonically.
The Institute has an important role in preventive and curative health care and research areas under the aegis of Ministry of AYUSH like Ashwagandha, Neem, Kalamegha, Giloy etc.
The Minister also praised prophylactic program ‘AYURAKSHA’ going on for 80,000 Delhi Police personnel under the directions of Ministry of AYUSH. Delhi Police being the frontline warriors of COVID -19 are being given AYURAKSHA kit for boosting the immunity and increasing quality of life against COVID 19. The AYURAKSHA kit contains Sanshamani Vati (prepared from Giloy), AYUSH kadha and Anu Taila for nasal application. Till date 1,58,454 Ayuraksha kits has been distributed in two phases with overall compliance of more than 90%. Feedback of the Delhi police personnel is being analysed with the help of Public Health Foundation of India (PHFI). Positive feedback is being reported from the personnel with decreased anxiety levels, feeling of general well-being and reduction in minor symptoms like cold and cough. It is also observed that there has been decline in the incidence trend-line for COVID-19 as compared to trends of general population in Delhi.
During the visit to AIIA, the Minister also interacted with the team of doctors and enquired about the wellbeing of the patients at the centre. He sought their feedback about the facilities available at the COVID-19 health centre and the results of treatment by Ayurvedic medicines.
The Minister expressed satisfaction with the services provided byAIIA in wake of COVID 19 pandemic. He said that the spirit, enthusiasm, courage and efforts of the whole team of AIIA in providing care to the COVID positive patients on the basis of principles of Ayurveda is praiseworthy. AIIA is playing an exemplary role in providing Holistic care through individualized Ayurveda Medicine, diet, Yoga and Relaxation techniques to COVID 19 patients across India.