ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମରିସସ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ନୂତନ ଅଟ୍ଟାଳିକାକୁ ମିଳିତ ଭାବେ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଓ ମରିସସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରବିନ୍ଦ ଜଗନ୍ନାଥ
28 JUL 2020 7:15PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ମରିସସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରବିନ୍ଦ ଜଗନ୍ନାଥ ମିଳିତ ଭାବେ ମରିସସ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ନୂତନ ଅଟ୍ଟାଳିକାକୁ ଗୁରୁବାର, ଜୁଲାଇ 30, 2020ରେ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ମରିସସ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ବରିଷ୍ଠ ସଦସ୍ୟଗଣ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କର ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏ ଉଦଘାଟନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଭାରତର ଅନୁଦାନ ସହାୟତାରେ ଏହି ଅଟ୍ଟାଳିକା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କୋଭିଡ ପରେ ରାଜଧାନୀ ସହର ପୋର୍ଟ ଲୁଇସରେ ଭାରତ ସହାୟତା ପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରଥମ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ।
ଭାରତ ସରକାର ମରିସସକୁ 2016ରେ 353 ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ‘ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ୟାକେଜ’ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲେ । ଏହାର ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା 5ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ନୂଆ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ କୋଠା ଅନ୍ୟତମ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ଏବଂ ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଅଟ୍ଟାଳିକା 47ଶହ ବର୍ଗମିଟର ଅଞ୍ଚଳରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏଥିରେ 10 ମହଲା ରହିଛି ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଧି 25 ହଜାର ବର୍ଗମିଟର। ଏହି ଅଟ୍ଟାଳିକାରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡିଜାଇନ ଏବଂ ସବୁଜ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିଛି । ଏଥିରେ ତାପ ଏବଂ ଶବ୍ଦ ନିରୋଧୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଉଚ୍ଚ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଜୋର ଦିଆଯାଇଛି ।
ଅକ୍ଟୋବର 2019ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ମରିସସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଳିତ ଭାବେ ମେଟ୍ରୋ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ମରିସସରେ ଏକ ନୂଆ ଇଏନଟି ଡାକ୍ତରଖାନାର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏ ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ ପ୍ୟାକେଜ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମେଟ୍ରୋ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ପ୍ରକଳ୍ପରେ 12 କିମି ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ ଗତବର୍ଷ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା । ଦ୍ଵିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ 14 କିମି ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ ଜାରି ରହିଛି । ଇଏନଟି ହସ୍ପିଟାଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ଜରିଆରେ ଭାରତ ମରିସସରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ 100 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଇଏନଟି ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଲାଗି ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି ।
ନୂଆ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଅଟ୍ଟାଳିକା ସହରର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳୀରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ମାରକୀ ହୋଇପାରିବ ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶର ଦୃଢ଼ ଦ୍ଵିପାକ୍ଷିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Narendra Modi and Prime Minister of Mauritius Pravind Jugnauth to jointly inaugurate the new Supreme Court Building of Mauritius
28 JUL 2020 7:15PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi and the Prime Minister of Mauritius Pravind Jugnauth will jointly inaugurate the new Supreme Court building of Mauritius on Thursday, July 30, 2020. The inauguration is scheduled to take place through video-conference in presence of senior members of Judiciary from Mauritius and other dignitaries from both the countries. The building has been constructed with Indian grant assistance and will be the first India assisted infrastructure project within the capital city of Port Louis after Covid.
The new Supreme Court building project is one of the five projects being implemented under the ‘Special Economic Package’ of USD 353 million extended by the Government of India to Mauritius in 2016. The project has been completed within schedule and below expected costs. The building is spread over an area of more than 4700 sqm with over 10 floors and a built up area of around 25,000 sqm. The building flaunts a modern design and green features with focus on thermal and sound insulation and high energy efficiency.
In October 2019, Prime Minister Modi and the PM of Mauritius had jointly inaugurated the Phase -I of the Metro Express Project and the new ENT Hospital project in Mauritius, also built under the special economic package. Under Phase-I of Metro Express project, construction of 12 km of metro-line was completed in September last year, while work on its Phase -2 envisaging 14 km of metro-line is ongoing. Through the ENT Hospital project, India assisted in construction of a 100 bed state of the art ENT hospital in Mauritius.
The new Supreme Court Building is expected to become an important landmark in the city center symbolizing the strong bilateral partnership between the two countries.